Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης


atalagani

Recommended Posts

Έγινε κάποιο λάθος στο κείμενο και το μεταφέρω διορθωμένο..

 

Θα ήθελα να ρωτήσω κάποια πράγματα, ας με διαφωτίσει κάποιος..

1.Για οποιαδήποτε μεταβίβαση μετά την 1-1-2011 θα χρειαστεί ενεργειακό πιστοποιητικό.Αν θέλουμε να μεταβιβάσουμε οριζόντια ιδιοκτησία σε υπό κατασκευή κτήριο πως θα εκδοθεί ενεργειακό πιστοποιητικό αφού πρέπει να περατωθεί το κτήριο?Tι θα ελέγχει ο ενεργειακός επιθεωρητής, τα μπετά?Αφού μπορώ να πουλήσω και από τα σχέδια..έλεος

2. Για μεταβιβάσεις σε παλαιά ακίνητα τι γίνεται?Θα υπάρχει κάποιο πρότυπο μοντέλο και θα γίνονται συγκρίσεις?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Το πρώτο ερώτημα δεν μπορεί να σου τοο απαντήσει κανείς παρά μόνο το Υπουργείο. Λογικά σε κάποια στιγμή θα βγει διευκρινιστική εγκύκλιος. Αλλιώς θα παγώσει όλη η οικοδομή (όση ακόμη υπάρχει).

 

Στο δεύτερο ερώτημά σου να ξέρεις ότι κατά την ενεργειακή κατάταξη του κτιρίου πάντα συγκρίνεται με ένα ακριβώς ίδιο (κτίριο αναφοράς) το οποίο όμως έχει τις ελάχιστες προδιαγραφές ΚΕΝΑΚ. Δεν σε ενδιαφέρει τι κατάταξη θα βγει ενα παλιό κτίριο. Μόνο να έχει πιστοποιητικό.

 

Αυτά ισχύουν από 09/01/2011

Link to comment
Share on other sites

Επίσης αν πρόκειται να γίνει μεταβίβαση και όχι πώληση περίμενε λιγάκι να δεις τι "ποινές" θα έχουν τα υφιστάμενα κτίρια που είναι από Β και κάτω. Αν πρόκειται nα πέσει η αντικειμενική τους αξία (όπως φημολογείται) τότε μια χαρά. Λιγότερο κόστος μεταβίβασης (φόροι + αμοιβές συμβολαιογράφων κλπ).

Link to comment
Share on other sites

<λάθος>Για τα υπό κατασκευή κτίρια προβλέπει ο νόμος να εκδίδεται το πιστοποιητικό με στοιχεία που προκύπτουν από την μελέτη.

Ο νομοθέτης το έχει γράψει αυτό εκ'του ασφαλούς, καθώς ακόμα και "μαγείρεμα" να έχει γίνει, σε μερικά χρόνια που θα γίνει επανέκδοση του πιστοποιητικού θα κοπεί τότε αν πρέπει. </λάθος>

 

Βλέπε επόμενο μήνυμα

Link to comment
Share on other sites

Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2010

Αρ. Πρωτ.: οικ. 1603

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

 

ΘΕΜΑ: Εφαρμογή του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (KENAK)»

 

Γ. Διευκρινήσεις για τις Ενεργειακές Επιθεωρήσεις και το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)

 

1. Η έκδοση ΠΕΑ απαιτείται μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής νέου κτιρίου ή τη ριζική ανακαίνιση υφισταμένου κτιρίου, σύμφωνα με το άρθρο 6 του Ν. 3661/2008, και συγκεκριμένα μετά την κατασκευή του κελύφους (τοποθέτηση κουφωμάτων, υαλοπινάκων, χρωματισμοί), την τοποθέτηση όλων των υδραυλικών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και τη ρευματοδότησή του. Στην περίπτωση πώλησης ακινήτου βάσει σχεδίων, το ΠΕΑ εκδίδεται και προσκομίζεται μετά την πλήρη αποπεράτωση του κτιρίου μαζί με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να εξοφληθεί το ακίνητο.

Link to comment
Share on other sites

Σε υπό κατασκευή κτίρια υπάρχει :

 

1/. Τεχνική συγγραφή υποχρεώσεως που υποχρεώνει τον κατασκευαστεί να εφαρμόσει τη μελέτη ενεργειακής απόδοσης (συνπώς κατηγορία Β τουλάχιστον) και

2/. Υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού Ενεργειακής απόδοσης με την αποπεράτωση της κατασκευής.

 

Άρα, θεωρητικά είναι κανείς καλλυμένος ότι αγόρασε (και υποχρεωμένος να πουλήσει) ακίνητο κατηγορίας Β.

 

Αυτή την απάντηση μου έδωσαν κι εμένα από το Υ.ΠΕ.Κ.Α σε ερώτησή μου σε ημερίδα.

Link to comment
Share on other sites

Εμένα που πελάτης μου έχει ένα κτίριο με αποπερατωμένο σκελετο εδω και 10 χρόνια και αναθεωρημένη άδεια επ'αόριστον ΤΙ θα πάει στον συμβολαιογράφο για να το πουλήσει;

Βρήκε αγοραστή αλλά το συμβόλαιο για διάφορους λόγους πρέπει να γίνει μετά τον Φεβρουάριο.

Αυτή η βλακεία για την εξόφληση στην εγκύκλιο τι σημαίνει. ΠΟΥ θα προσκομισθεί η εξοφλητική απόδειξη; Δηλαδή δεν μπορεί να εξοφληθεί το τίμημα ΠΡΙΝ το πιστοποιητικό; Θα τρελαθούμε τελείως; ΠΟΥ λέει ο νόμος και ο ΚΕΝΑΚ ότι μπορώ να μεταβιβάσω ΧΩΡΙΣ πιστοποιητικό αν το κτίριο είναι ημιτελές; Ο Συμβολαιογράφος ΠΩΣ θα δεχθεί να κάνει την πράξη αφού ο ΝΟΜΟΣ ορίζει διαφορετικά;

Αυτοί που γράφουν νομους και εγκυκλίους είναι εκτός πραγματικότητας.

 

@ tonia A: Ποιά συγγραφή υποχρεώσεων σου είπαν, μονο εργολαβίες γινονται στην χώρα αυτή νομίζουν;

Link to comment
Share on other sites

Μα ούτως ή άλλως το ίδιο δεν γινεται μέχρι τώρα για όσα πωλούνται απο τα σχέδια; Δεν αγοράζεις κάτι που υπάρχει αλλα κάτι που ΘΑ γίνει. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις μπαίνει μια διαλυτική αίρεση η οποία ακυρώνει την πράξη πώλησης εάν δεν τηρηθούν οι όροι της συμφωνίας. Στην πράξη αγοράζεις υπόσχεση κατασκευής και όχι κάτι υπάρχον.

 

Για να μιλήσουμε και για ερμηνεία του νομου, ακομη κι έτσι ορίζεται υποχρέωση για πώληση ακινήτου. Όχι μελλοντικού ακινήτου. Μπορείς να αγοράσεις κάτι μελλοντικό χωρίς να ξέρεις εάν αυτό που θα αγοράσεις θα είναι αυτό που σου πούλησαν. Απλά εάν δεν βγει πιστοποιητικο με την ολοκλήρωση της κατασκευής θα έχεις κάτι αυθαίρετο. Ούτως ή άλλως αυτό το ρίσκο πάντα υπάρχει μικρο ή μεγάλο.

 

Δεν βλεπω νομικά η εγκύκλιος να μην ευσταθεί νομικά μιας και δεν αγοράζεις υπάρχον ακίνητο όταν αγοράζεις απο τα σχέδια. Και πως μπορει ο κάθε συμβολαιογραφος αυθαίρετα να εφαρμόζει ή μη νομούς και εγκυκλίους και να δίνει δικές του ερμηνειες; Προβλέπεται διαδιακασια ακύρωσης εγκυκλιων για όσους έχουν αντιρησεις.

 

Ένας δικηγορος βέβαια μπορει να μας διαφωτίσει περισσότερο.

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον δεν έγινα κατανοητός.

Ο πελάτης μου θέλει να πουλήσει το κτίριο (σκελετό) που έχει ήδη κατασκευαστεί. Απλά δεν έχει αποπερατωθεί. Δεν υπάρχει εργολάβος. Με αυτεπιστασία έφτασε μέχρι τα μπετά. Το κτίριο στα μπετά είναι ακίνητο δεν είναι συνεπώς "πώληση βάση σχεδίων". Είναι ακίνητο που υπάρχει όχι μελλοντικό. Ο αγοραστης θέλει να πάρει το κτίριο ως έχει και είναι της αρεσκίας του. Θα το αποπερατώσει ο ίδιος. Αλλά βάση της ηλίθιας διατύπωσης στον νόμο, τον ΚΕΝΑΚ και στην εγκύκλιο ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να γίνει αυτή η αγοραπωλησία. Ούτε υπάρχει κάποια οδηγία προς τους συμβολαιογράφους για ανάλογες περιπτώσεις.

 

Απο την βιασύνη να γλυτώσουμε ως χώρα τα πρόστιμα, έχει γίνει με καταστροφική προχειρότητα όλη η διαδικασία εφαρμογής του ΚΕΝΑΚ :evil: με απόλυτη ευθύνη του ΥΠΕΚΑ και δυστυχώς με "πλάτες" από το κεντρικό ΤΕΕ. Όλα σχεδόν τα περιφερειακά τμήματα ζητούν αναστολή των διατάξεων και το κεντρικό ΤΕΕ σφυρίζει αδιάφορα....

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.