Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης


atalagani

Recommended Posts

Ναι, τωρα που το καλοσκεφτομαι, πιθανοτατα αυτες οι τιμες των ΤΟΤΕΕ να αναφερονται σε επιθεωρηση που δεν υφισταται πιστοποιητικο για το τζακι, οποτε παιρνουμε προσεγγιστικες τιμες...

 

Μετα απο προσπαθεια, ενα κτηριο με ΕΑ=8,75ΚΑ καταφερε να ανεβει κατηγορια και απο Η να παει Ζ οριακα με ΕΑ=2,70ΚΑ με το φοβο σε νεα εκδοση προγραμματος πχ patch η δευτερη εκδοχη να μην ανεβαζει κατηγορια και να μεινω εκτεθειμενος...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Στο παράδειγμα της 6όροφης του ΤΕΕ για Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης, υπολογίζει 51 φωτιστικά με γραμμικούς λαμπτήρες φωτισμού 2x36W με φωτεινή δραστικότητα 60 [lm/W]. Η απαιτούμενη ισχύς φωτισμού είναι 9.1 [W/m2], σύμφωνα με τον πίνακα 2.4.

Τα εγκατεστημένα φωτιστικά δίνουν: (2x36W)x51 = 3672 W

και ισχύ φωτισμού ανά m2 για τα 518 m2 της θερμικής ζώνης: 3672W/518m2 = 7.09 [W/m] < 9.1 [W/m2]. Τι γίνεται;

Επίσης για αυτό που ρώτησα στο post 1254 έχετε καμιά ιδέα γιατί το κάνει;

Link to comment
Share on other sites

adal

ΤΟΤΕΕ1 παρ 5.3.1.1 σελ. 121

'' Σε περίπτωση που το υπό μελέτη/επιθεώρηση (το υπό μελέτη είναι λάθος) κτήριο διαθέτει φωτιστικά που αποδίδουν χαμηλότερα επίπεδα φωτισμού από τα καθορισμένα στον πιν. 2.4 (όπως στην περίπτωσή σου με τα φωτιστικά πυράκτωσης και δεν χρειάζεται να κάνεις φωτοτεχνική για να το διαπιστώσεις) τότε για τους υπολογισμούς λαμβάνονται υπόψη οι ελάχιστες τιμές του πίνακα και για τεχνολογία φωτιστικών ίδια με αυτά που καταγράφονται στο κτήριο''

Επειδή στον πίνακα 2.4 για καταστήματα έχει 9,1 W/m2 και με τις διευκρινήσεις φάντασμα 16 W/m2 εγώ στην θέση σου, θα έπαιρνα 16 Χ εμβαδό καταστήματος = εγκατεστημένη ισχύς.

Το ''για τεχνολογία φωτιστικών ίδια με αυτά που καταγράφονται στο κτήριο'' δεν φαίνεται πουθενά στον πιν. 2.4. Επειδή εδώ μάλλον έχει κάποιο κενό στην ΤΟΤΕΕ και επειδή όταν θα διορθωθεί το κενό σε νέες διευκρινιστικές, η περίπτωσή σου με φωτιστικά πυράκτωσης θα οδηγήσουν το κτίριό σου στα τάρταρα της κατάταξης, σου προτείνω να βγάλεις γρήγορα το πιστοποιητικό, αν σε απασχολεί η κατηγορία.

Link to comment
Share on other sites

panos

Κανονικά θα πρέπει να είναι η εγκατ. ισχύς σου μικρότερη από αυτή του κτιρίου αναφοράς. Αν έχεις μεγαλύτερη, αυτό δεν απαγορεύεται. Η δεσμεύση αφορά τα 55 lum/W του λαμπτήρα. Αν όμως ξεπερνάς κατά πολύ την εγκ. ισχύ του κτιρίου αναφοράς το πληρώνεις στην κατάταξη. Σε γκρεμοτσακίζει.

Γι αυτό και στις διευκρινιστικές (και στο πρόγραμμα) αλλάξανε το 9,1 σε 16 W/m2 του κτιρίου αναφοράς. Ηταν πολύ δύσκολο να το καταφέρεις. Έπρεπε να χρησιμοποιείς φωτιστικά σώματα με ιδιαίτερες χαρακτηριστικές καμπύλες για να καταφέρεις με λιγότερα φωτ. σώματα τα απαιτούμενα 500 lux.

 

Για τις σκιάσεις μάλλον τους ξέφυγε. Δεν πειράζει. Εξάλλου η αξία των παραδειγμάτων είναι στον μπούσουλα.

Link to comment
Share on other sites

Μια εξεζητημενη ερωτηση για ψαγμενους... :P

 

Εχω τζακι αλλα η καμιναδα ειναι κτιστη εκτος σπιτιου. Επαφιεται στον ανατολικο τοιχο αλλα εκτος ωφελιμου χωρου του σπιτιου. Μεσα φαινεται μονο το ανοιγμα του τζακιου και τιποτα παραπανω...

 

Η καμιναδα υπολογιζεται στον αερισμο η οχι?

 

Οπως επισης και για το ΜΘΧ που εχουμε υπολογισει κατω απο υπερυψωμενη πλακα δαπεδου, που αυτη ομως εχει μπαζωθει...

Υπολογιζεται αερισμος σαν να ειναι κενη η οχι?

Link to comment
Share on other sites

Η καμινάδα των τζακιών υπολογίζεται στον αερισμό, άσχετα με το που βρίσκεται.

Και μάλιστα αν έχεις σε πολυκατοικία π.χ. 3 τζάκια, παρόλο που μπρορεί έχουν την ίδια καμινάδα τα βάζεις και τα τρία στον αρ. καμινάδων.

Για τον μθχ είναι καλή η ερώτηση. Μάλλον θα πρέπει να θεωρήσεις αερισμό. Αφού η προσομοίωση θέλει μθχ, πιστεύω ότι πρέπει να βάλεις το 0,1 του πιν. 3.27

 

Ενα ωραίο.

 

Εχω μπροστά μου μελέτη θερμομόνωσης συναδέλφου, σε κτίριο που θέλω να βγάλω ΠΕΑ για διαμέρισμα. Η μελέτη είναι από εμπορικό λογισμικό, κυριλέ για την εποχή της, με αρκετές σελίδες. Ελεγμένη και θεωρημένη από την πολεοδομία.

Ελα μου όμως που κάποια δομικά στοιχεία προς εξ. περιβ. έχουν συντ. θερμοπερατότητας μεγαλύτερο απ' τους μέγιστους επιτρεπόμενους!!!!

Π.χ. δοκός μονωμένη: Κ=0,661 kcal/m2hc (μέγιστος επιτρεπόμενος για Γ ζώνη 0,6).

Τί να πει κανείς!!

Υποθέτω ότι η ΤΟΤΕΕ1 δεν μας λέει τι γίνεται σ' αυτές τις περιπτώσεις.

 

Τουλάχιστον οι θείοι με τις 5 σελίδες θερμομόνωση της κακιάς ώρας, τέτοιες ...... δεν κάνανε.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι δεν μπορείς γιατί θα πρέπει να έχεις όλα τα "απαιτούμενα θερμοτεχνικά χαρακτηριστικά των υλικών των δομικών στοιχείων ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ Η ΟΡΘΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΗ" όπως γράφει στην σελίδα 45 της ΤΟΤΕΕ1 στην παράγραφο: " Για τις ανάγκες......κανονισμός (ΚΘΚ)"

Υ.Γ. Δυστυχώς το pdf της ΤΟΤΕΕ1 είναι κλειδωμένο και δεν μπορώ να το αντιγράψω για να το παραθέσω εδώ

 

αν για παραδειγμα δεν εχω θερμομονωση αλλα συμφωνα με τις διαστασεις και τα υλικα των στοιχειων πχ. πaxος σκυροδεματος και επικαλυψης βγαινει ενα πιο ευνοικο U πχ 2,6 αντι για 3,4 δεν μπορω να το χρησιμοποιήσω? :shock:

Το ίδιο για την τοιχοπληρωση...Δεν θέλω να επεμβω σε αυτες τις επιφάνειες...

Και στα δάπεδα μετα την μονωση πρέπει στην πιλοτη το U να είναι κάτω απο 0,40? ?

γιατι?επιτελους ειχε αναβαθμιστει το κτιριο μου! ποσο πια οικονομια!!!!

 

αν και δεν είμαι σίγουρος πιστεύω οτι αφού δεν θα γίνουν παρεμβάσεις στα στοιχεία αυτα,δεν χρειάζεται κάποια πιστοποίηση των υλικών αν για παραδειγμα ο υφιστάμενος τοιχος έχει μεγαλύτερο παχος λογικά η τιμή θα είναι πιο ευνοικη απο αυτην που δίνεται στον πίνακα.Εγώ θα έπερνα την τιμή 2,6 που έβγαλες...

Όσο για την piloti...αφου γίνεται επέμβαση λογικά πρέπει να πάει κάτω απο το uep ανάλογα με την ζώνη που βρίσκεσαι...

Link to comment
Share on other sites

Αν στην μελέτη για ένα κατάστημα είναι το κτίριο Β (συνεπώς και το κατάστημα) με λογικό φωτισμό αλλά ο διακοσμητής είχε κέφια (έβαλε σποτάκια, προβολάκια, λάμπες νέον, κτλ) και το κατάστημα βγει Γ ή Δ, τι βλέπετε να γίνεται;

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.