Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης


atalagani

Recommended Posts

Αφορά οικονομικές διατάξεις. Το έχω διαβάσει αλλά δεν το έχω στην διάθεσή μου.

Στις κατοικίες κλείνουν τα μάτια. Αλλά σε ξενοδοχεία (κυρίως) σε κατραπακιάζουν. Οχι μόνο κοιτάνε την δεξαμενή αλλά σου ζητούν και τιμολόγια αγοράς πετρελαίου κίνησης.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μια ερωτηση σε καποιον πιο εμπειρο μηχανικο...

 

Πηγα σε 2 κατοικιες παλιες που δεν ειχαν πινακα κοινοχρηστων (ηταν και κλειστα καμια 10ετια κιολας) οποτε δεν μπορεσα να βρω αριθμο ιδιοκτησιας...

 

Πως μπορω να το βαλω εμπειρικα?

Υπαρχει καποιος αγραφος κανονας που λεει οτι το πρωτο διαμερισμα σε αριθμηση ανα οροφο ειναι το δεξια του κλιμακοστασιου ας πουμε?

 

Γιατι καποιος μου το ειπε ετσι και παρατηρησα οτι ολα τα διαμερισματα που εκανα ακολουθουσαν αυτον τον κανονα...

Link to comment
Share on other sites

Συνήθως έτσι είναι. Βλέποντας το κτίριο απ' έξω, ξεκινά η αρίθμηση από το πρώτο αριστερά. Τώρα βέβαια αν το κτίριο σχηματίζει Π ας πούμε, δεν ξέρω πως συνεχίζει η αρίθμηση.

 

@Mikael

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Πάνο,

Χίλια ευχαριστώ για το πρότυπο.

Ναι, τώρα βγαίνει νόημα. Θέλει βέβαια αρκετή μελέτη, αλλά πολλές από τις απορίες για τον αυτοματισμό και τις κατηγορίες λύνονται.

 

Για τα ΗΜ του ΚΕΝΑΚ. Είχα υποψιαστεί ότι σε μεγάλο τους μέρος ήταν αντιγραφές μεταφράσεων ή μεταφράσεις δικές τους. Αλλά ας βάζανε και καμιά επεξήγηση. Το χαρμάνι που κάνανε δεν βοηθάει.

Τόσο δεν προλαβαίνανε; Ας το κάνουνε τώρα.

Link to comment
Share on other sites

Οταν στις διευκρινισεις για το ΖΝΧ αναφερει πως παιρνουμε δεδομενα για το διαμερισμα μας ανα υπνοδωματιο, τι υπολογιζετε ως υπνοδωματιο...

 

Εχω σπιτι με 2 δωματια, σαλονι, κουζινα... Οριζουμε 2 η 3 υπνοδωματια?

Link to comment
Share on other sites

Οταν στις διευκρινισεις για το ΖΝΧ αναφερει πως παιρνουμε δεδομενα για το διαμερισμα μας ανα υπνοδωματιο, τι υπολογιζετε ως υπνοδωματιο...

 

Εχω σπιτι με 2 δωματια, σαλονι, κουζινα... Οριζουμε 2 η 3 υπνοδωματια?

Υπνοδωμάτιο = κρεβατοκάμαρα.

Στη γκαρσονιέρα (που δεν έχει ξέχωρη κρεβατοκάμαρα) κατεξαίρεση θα θεωρούσα το χώρο υποδοχής ως κρεβατοκάμαρα. Αν και σπάνιο να υπάρχει γκαρσονιέρα > 50 μ2

Link to comment
Share on other sites

Επιτρέψτε μου να προσπαθήσω να κάνω και εγώ μια αποκρυπτογράφηση των διατάξεων ελέγχου και αυτοματισμών όπως αναφέρονται στον πίνακα 5.5 της ΤΟΤΕΕα (αν κάπου έχω λάθος, παρακαλώ διορθώστε με) :

Κατηγορία «Δ» : Κανένας αυτόματος έλεγχος της λειτουργίας τερματικών μονάδων και δικτύων και αντλιών διανομής, όπως π.χ. σόμπες πετρελαίου ή ξύλου και ξυλολέβητες (απλούς ξυλολέβητες στους οποίους βάζεις ξύλο ή κάρβουνο, το ανάβεις και μετά από μερικές ώρες πρέπει να ξαναβάλεις για να μην σβήσει).

Κατηγορία «Γ» : Κεντρικός αυτόματος έλεγχος σε επίπεδο κτιρίου της λειτουργίας τερματικών μονάδων και δικτύου διανομής, όπως δηλαδή λειτουργούσαν οι πρώτες εγκαταστάσεις θέρμανσης με χρονοδιακόπτη (π.χ. 07:00-09:00, 14:00-16:00, 20:00-21:00), άσχετα με την ύπαρξη συστήματος αυτονομίας (3οδη ή 4οδη). Η ΤΟΤΕΕα αναφέρει π.χ. αντιστάθμιση ή χρονοδιακόπτης.

Κατηγορία «Β» : Μεμονωμένος αυτόματος έλεγχος σε επίπεδο θερμικής ζώνης της λειτουργίας των τερματικών μονάδων με θερμοστατικές βαλβίδες ή ηλεκτρονικό ελεγκτή, δηλαδή κεντρική θέρμανση με αυτονομία (θερμοστάτη χώρου) είτε με απλή ωρομέτρηση, είτε με ογκομέτρηση, είτε με θερμιδομέτρηση. Εδώ ανήκουν και οι ατομικές θερμάνσεις. Κεντρικός έλεγχος του δικτύου διανομής π.χ. αντιστάθμιση ή χρονοδιακόπτης σε σχέση με τον λέβητα. Π.Χ. η θέρμανση να λειτουργεί 06:00-22:00 και αυτές τις ώρες να μπορούν να ανοίξουν τους θερμοστάτες τα διαμερίσματα για να πάρουν θέρμανση και όχι π.χ. στις 02:00.

Κατηγορία «Α» : (να το γράψω απλά) Όλα τα συστήματα και καλούδια που μπορεί να σκεφτεί και να εφαρμόσει κάποιος για τον έλεγχο της θέρμανσης στον χώρο του όπως π.χ. θερμοστατικές βαλβίδες, προγραμματισμός ωρών λειτουργίας σε κάθε δωμάτιο του χώρου, έλεγχος παρουσίας ατόμων κ.λ.π., και επιπλέον οι κυκλοφορητές να είναι inverter.

 

Στις κατηγορίες «Β» και «Γ» υπάρχει έλεγχος των κυκλοφορητών με θερμοστάτες επαφής, αλλά αυτό που μπερδεύει λίγο την κατάσταση είναι το : «Η μονάδα παραγωγής θέρμανσης λειτουργεί με σταθερή θερμοκρασία παροχής μέσου προς το δίκτυο και το χώρο.» Όλοι οι λέβητες πετρελαίου λειτουργούν σε σταθερή θερμοκρασία (75-90 °C ανάλογα που είναι ρυθμισμένος ο υδροστάτης του καυστήρα) και το νερό που στέλνουν στον δίκτυο και στον χώρο (εκτός της ενδοδαπέδιας) είναι της αυτής θερμοκρασίας (μείον τις απώλειες από ελλιπή μόνωση των σωληνώσεων). Με την ύπαρξη αντιστάθμισης η θερμοκρασία του νερού είναι ίδια με αυτή του λέβητα μέχρι την 3οδη/4οδη, δηλαδή ναι προς το δίκτυο αλλά όχι προς τον χώρο. Από εκεί και μετά μόνο όταν έχει πολύ κρύο (ανάλογα με την χαρακτηριστική που θα επιλεγεί στον έλεγχο της 3οδης/4οδης) και είναι πλήρως ανοιχτή και δεν κάνει καθόλου ανάμειξη, η θερμοκρασία του νερού που πάει στον χώρο είναι ίδια με του λέβητα. Γενικά η περιγραφή της αντιστάθμισης θεωρώ ότι είναι αυτή της παρ. 4 στην Κατηγορία «Α» του Πίν.5.5.

Link to comment
Share on other sites

Λάθος

 

Να έχεις στο νου σου ότι οι κατηγορίες διατάξεων αφορούν όχι μόνο το κλασσικό σύστημα με λέβητα και νερό αλλά όλα τα συστήματα θέρμανσης.

Αν όμως το εξειδικεύσουμε σε αυτού του είδους τις εγκαταστάσεις έχουμε και με βάση την ελληνική πραγματικότητα:

 

Κατηγ Δ: Κανένας αυτοματισμός.

 

Κατηγ Γ: Αντιστάθμιση, αυτονομία, οι κυκλοφορητές ανοίγουν-κλείνουν αυτόματα π.χ. με θερμοστάτες επαφής ή ελεγχόμενοι από controller.

 

Ο χρονοδιακόπτης δεν είναι ο κλασσικός θερμοστάτης-χρονοδιακόπτης, που καμιά φορά βρίσκεις στις κατοικίες. Είναι σύστημα που αφορά κτίρια τριτογενή τομέα π.χ. μεγάλα γραφεία, καταστήματα, με έλεγχο εξωτερικής θερμοκρασίας αλλά και λειτουργία του συστήματος σύμφωνα με το πρόγραμμα λειτουργίας της επιχείρησης. Π.χ. θα κάνει δηλαδή αντιστάθμιση αλλά θα κλείνει την θέρμανση μία ώρα πριν κλείσει η επιχείρηση και θα εκκινεί το σύστημα μία ώρα το πρωϊ πριν αρχίσει να λειτουργεί η επιχείρηση.

 

Μπορεί να μας φαίνεται δύσκολο να κατανοήσουμε γιατί θα πρέπει σε τέτοια κατηγορία να υπάρχει αντιστάθμιση και όχι στην Β ή Α αφού στην Ελλάδα αυτό το σύστημα είναι ακριβοθώρητο. Ομως το EN 15232 είναι ευρωπαϊκό πρότυπο. Και στην Ευρώπη η αντιστάθμιση είναι αυτονόητη εδώ και δεκατετίες.

 

Κατηγ. Β: Ολα τα παραπάνω του Γ + τα σώματα λειτουργούν αυτόνομα πχ με θερμοστατικές βαλβίδες.

 

Κατηγ. Α: Με τα παραπάνω και άλλα πολλά!! Inverters, BEMS, έλεγχοι παρουσίας και ποιότητας και δεν συμμαζεύεται.

 

Τώρα, κάθε κατηγορία πρέπει να τα έχει όλα όσα προστάζει. Αν δεν έχεις έστω και ένα πας στην επόμενη.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα.

Έχω σε ένα διαμέρισμα ένα WC (1.3x3.00) που έχει παράθυρο με περσίδες και οι οποίες δεν κλείνουν τελείως αλλά πάντα είναι ανοιχτές. Επίσης αυτός ο χώρος είναι μη θερμαινόμενος.

Τι θα κάνατε; Εγώ έχω κολλήσει :(

 

υ.γ. Ο τύπος 3.3, ή μάλλον οι επεξηγήσεις των συμβόλων, από κάτω, είναι σωστές; Σαν κάτι να λείπει.

Link to comment
Share on other sites

Ασχέτως που ο χώρος δεν θερμαίνεται τον συμπεριλαμβάνεις στην επιφάνεια της θερμικής ζώνης.

Για το άνοιγμα μπορείς να πάρεις απλό υαλοπίνακα και αναλυτικό υπολογισμό του αερισμού ή αλλιώς αντιμετώπισέ το σαν θυρίδα αερισμού (πιν. 3.22) αν και θα σου αυξήσει πολύ τον αερισμό.

 

Στις επεξηγήσεις της σχέσης 3.3:

 

  1. Το Af είναι ή επιφάνεια πλαισίου και όχι υαλοπίνακα όπως γράφει
  2. Δεν αναφέρει το Ag που είναι η επιφάνεια του υαλοπίνακα

Ψιλοπράγματα δηλαδή.

 

Εκείνους τους τύπους της ηλιακής τροχιάς να δούμε πότε θα τους διορθώσουν.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.