Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΙΚΑ ΑΠΔ Οικοδομοτεχνικών Έργων


apostolos55

Recommended Posts

Πολύ λογικό λογικό ακούγεται αυτό που λες! Αν έχει τύχει σε κάποιο συνάδελφο να του είπαν από τον ΕΦΚΑ ότι πάμε πλέον με ΣΣΕ (Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) και όχι με τα κατώτατα ημερομίσθια, θα βοηθούσε να το επιβεβαιώσει.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 110
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Με δεύτερο υποκατάστημα ΕΦΚΑ που επικοινώνησα μου είπαν και αυτοί ότι πλέον πάμε με ΣΣΕ (Συλλογική Σύμβαση Εργασίας). 

Link to comment
Share on other sites

Το μεταφέρω χωρίς να το έχω επιβεβαιώσει.

Αν ο εργοδότης ή  ο εργαζόμενος (ένας εκ των δύο) είναι μέλος των μερών που υπέγραψαν την σύμβαση τότε θα υπολογιστούν με τα ποσά της σύμβασης αλλιώς όχι....

Και επίσης δεν ξέρω αν είναι όλοι οι εργαζόμενοι μέλη της ομοσπονδίας που υπέγραψε την σύμβαση...

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, για ένσημα που αφορούν τον Μάιο 2022 ποια ημερομίσθια βαζουμε τα παλια η τα καινούργια.. (Στο ΙΚΑ μου ειπαν οτι ισχυουν τα καινουργια)  στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για την ΑΠΔ στο πακέτο κάλυψης 781 εχει ακομα τα παλια..και οταν παω να βαλω τα καινουργια μου γραφει : " ΟΙ ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΓΙΝΟΜΕΝΟ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΕΠΙ % ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΚΑΛΥΨΗΣ (ΝΕΟΙ ΑΣΦ/ΝΟΙ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ"

 

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Σχετικά με τα κατώτατα ημερομίσθια εργατοτεχνιτών μετά την 01/05/2022, γνωρίζει κάποιος συνάδελφος, αν τελικά οι ΑΠΔ υπολογίζονται με βάση την υπουργική απόφαση 38866/21-04-2022 (ΦΕΚ 2030-Β/2022) ή την Εθνική Ομοιεπαγγελματική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 247203/26-05-2022; 

Η μεν πρώτη είναι δημοσιευμένη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ή δε δεύτερη όχι. Ποιά έχει μεγαλύτερη ισχύ;

Ρώτησα δικηγόρο και μου είπε ότι εφόσον δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η ΣΣΕ, ισχύει η Υπουργική Απόφαση. Η ΣΣΕ θα ισχύει από τη στιγμή που θα δημοσιευθεί. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μου με τον ΕΦΚΑ Πάτρας και Λαυρίου, ενημερώθηκα ότι ακολουθούν τη ΣΣΕ.

Γνωρίζει κάποιος συνάδελφος τι από τα δύο ισχύει;

Link to comment
Share on other sites

5 λεπτά πριν, chassome said:

...

Ρώτησα δικηγόρο και μου είπε.

Στο αρμόδιο ΙΚΑ της περιοχής που αφορά το κτίριο που σε ενδιαφέρει ρώτησες?

Link to comment
Share on other sites

Ρώτησα και μου απάντησε ο υπάλληλος του ΕΦΚΑ ότι ακολουθεί τη ΣΣΕ.

Σε ερώτησή μου, αν η ΣΣΕ υπερισχύει της ΥΑ που είναι και ΦΕΚ, δεν ήξερε να μου απαντήσει και το μόνο που μου είπε ότι εμείς ακολουθούμε τη ΣΣΕ. 

Link to comment
Share on other sites

Μόνο με ΥΑ μπορεί να κηρυχθεί υποχρεωτική η ΣΣΕ. Αυτό θα αρχίσει να γίνεται όταν η ανεργία πέσει <10% οπότε παύει η μνημονιακή υποχρέωση από το 2ο μνημόνιο και η Χώρα θα ανακτά την αξιοπρέπειά της. Ίσως γίνει φέτος από το καλοκαίρι και μετά. Προς το παρόν δεσμεύει μόνο όσους την έχουν υπογράψει και τους υπαλλήλους τους και φυσικά όσους θέλουν να την ακολουθήσουν.

Από εκεί και πέρα αν διαβάσεις την παράγραφο του εισαγωγικού σημειώματος αναγράφει:

247203/26.5.2022 Εθνική Ομοιοεπαγγελματική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) εργατοτεχνιτών οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων όλης της χώρας

...

5. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι τα ημερομίσθια που δηλώνονται στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις Οικοδομοτεχνικών Έργων υπολείπονται των προβλεπόμενων από τη Σ.Σ.Ε. κατώτερων ημερομισθίων, εφαρμόζονται οι οδηγίες που έχουν παρασχεθεί με το Γ.Ε. Α41/ΟΕ/3/22.10.2012 τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για διενέργεια σχετικού ελέγχου.

 

Διαβάζοντας λοιπόν το έγγραφο Ι.Κ.Α. αριθ. πρωτ.: Α41/ ΟΕ/3/22.10.2012 για να δεις πως κάνει ο υπάλληλος του ΙΚΑ την δουλειά του θα διαπιστώσεις ότι χρειάζεσαι ισχυρά έγγραφα που να επιβεβαιώνουν τις χαμηλότερες αποδοχές και κατά συνέπεια τις εισφορές ήτοι συμβάσεις, αποδείξεις πληρωμής, τραπεζική εξόφληση, υπεύθυνη δήλωση με επικυρωμένο το γνήσιο της υπογραφής και ασφαλώς να συνάδουν οι αναγραφόμενες τριετίες με τον ασφαλιστική ιστορία του εργαζόμενου.

Ειδάλλως πρέπει να θεωρούμε αυτονόητη την εφαρμογή του πλαισίου εκείνου που ωφελεί περισσότερο τον εργαζόμενο.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Καλησπέρα συνάδελφοι, μήπως ξέρει κάποιος αν έχει αλλάξει το ποσοστό υπολογισμού του καθαρού ημερομισθίου από το μικτό? Το πιο πρόσφατο που έχω είναι 81,220%

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.