Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φωτοβολταϊκά σε πολυκατοικία


a025085

Recommended Posts

tsilena: Σε όλα αυτά που αναφέρεις έχεις δίκιο, αλλά αν πρόσεξες αναφέρεσαι μόνο σε κοινόχρηστο χώρο. Σε κοινόχρηστο χώρο λοιπόν μπορεί να μπει μόνο ένα Φ/Β Σύστημα.

 

Σε κάθε πολυκατοικία όμως, ο ιδιοκτήτης κάθε οριζόντιας ιδιοκτησίας μπορεί να βάλει από ένα Φ/Β Σύστημα, ανεξάρτητα από το κοινόχρηστο. Γι' αυτό και ανέφερα το παράδειγμα με την αποκλειστική χρήση τμήματος της ταράτσας και της κοινόχρηστης ταράτσας.

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ νομίζω ότι μέχρι ένα σε κοινόχρηστο χώρο και στις οριζόντιες ιδιοκτίσίες ένα ο καθένας

Η δική σου περίπτωση είναι διαφορετική, βέβαια εξαρτάται πως είνια και τα συμβόλαια, αν είναι μια εννιαία ταράτσα τότε η ΔΕΗ σωστά (βάση νόμου) δεν σου επέτρεψε το δεύτερο αν και όπως το περιγράφεις μάλλον κάποιος στην ΔΕΗ έδωσε την δική του ερμηνεία, σου προτείνω αν είνια 2 κάθετες ιδιοκτησίες και η ταράτσα δεν φαίνεται ενιαία να το προσπαθήσεις ξανά.

Κάτι τελευταίο την ΔΕΗ την ενδιαφέρει με τι συμψηφίζει, στην Πολ/κια στην Ταράτσα θα συμψηφίσει με το κοινόχρηστο ενώ στις οριζόντις με το ατομικό της κάθε ιδιοκτησίας, γι αυτό δεν τραβάει ζόρι εκεί.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα σε όλους. Πρώτα απ' όλα επειδή είναι η πρώτη φορά που γράφω στο φόρουμ θέλω να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ για την πάρα πολύ καλή προσπάθεια σας! Έχω διαβάσει σχεδόν όλα τα θέματα των φωτοβολταΙκών στο φόρουμ και έχω βοηθηθεί σε μεγάλο βαθμό.

 

Η απορίες μου στο θέμα των πολυκατοικιών είναι οι εξής:

 

Έχουμε κοινόχρηστη και κοινόκτητη ταράτσα. Το σύνολο των ιδιοκτητών συναινούν και επιτρέπουν στον πελάτη μου να κατασκευάσει και να εκμεταλεύεται μόνος του Φ/Β σύστημα στην ταράτσα.

Ο συμψηφισμός πρέπει να γίνει στο κοινόχρηστο ρολόι ή μπορεί να γίνει και στο προσωπικό ρολόι της οικίας του;

Από ένα κατάστημα της ΔΕΗ μου είπαν ότι πρέπει να γίνει στο κοινόχρηστο ρολόι, αφού πρώτα το περάσει ο πελάτης στο δικό του όνομα. Από ένα άλλο κατάστημα μου είπαν ότι δεν υπάρχει περιορισμός να γίνει αναγκαστικά στο κοινόχρηστο.

 

Επίσης μου είπαν ότι για την συναίνεση των υπολοίπων ιδοκτητών προτιμούν να γίνει με επικοιρωμένες Υ/Δ. Ενώ αν περάσει μέσα από απόφαση γενικής συνέλευσης θέλουν στοιχεία ότι όντως η πολυκατοικία κρατάει επίσημα βιβλία με τα πρακτικά. Τι γίνεται σε περίπτωση που η πολυκατοικία δεν κρατάει βιβλία (μέχρι τώρα γινόντουσαν άτυπες συνελεύσεις) και κάποιος ιδιοκτήτης απουσιάζει εκτός Ελλάδος; Αρκούν οι Υ/Δ από την πλειοψηφία των ιδιοκτητών (πλειοψηφία και σε χιλιοστά ιδιοκτησίας) ή απαιτείται καθολική συναινέση;

Link to comment
Share on other sites

O συμψηφισμός λογικό είνια να γίνει στο δικό το Ρολόι και όχι στο κονόχρηστο για να μην υπάρχει μπλέξιμό με τις καταναλώςσεις κοινοχρήστων.

Οι Υ/Δ θα πρέπει να είναι επικυρωμένες, και θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένο στο βιβλίο πρακτικών, δεν είνια τίποτα να δημιουργηθεί ένα.

 

Έχεις πολύ τυχερό πελάτη! εμείς είμαστε 5 διαμερίσματα και δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε τίποτα, βλέπεις είναι και η ραδιενέργεια των Φ/Β πλαισίων, σαν να φέρνουμε το κοζλοντούι πάνω απο το κεφάλι μας ένα πράγμα:) (δεν κάνω πλάκα αυτό μου είπαν όταν έκανα την πρόταση για να μπεί στα κοινόχρητα ένα 5αρι)

Link to comment
Share on other sites

βλέπεις είναι και η ραδιενέργεια των Φ/Β πλαισίων, σαν να φέρνουμε το κοζλοντούι πάνω απο το κεφάλι μας ένα πράγμα

Και εσύ τα ίδια ακούς;! Απορώ τι μυαλό το σκέφτηκε και πόσο του πήρε για να αποφανθεί πως τα ΦΒ εκπέμπουν ραδιενέργεια...

Link to comment
Share on other sites

Και εσύ τα ίδια ακούς;! Απορώ τι μυαλό το σκέφτηκε και πόσο του πήρε για να αποφανθεί πως τα ΦΒ εκπέμπουν ραδιενέργεια...

 

Η λογική είναι απλή.

Τα φωτοβολταϊκά παράγουν ενέργεια από τον ήλιο. (φωτοβολταϊκά = ήλιος)

Ο καρκίνος του δέρματος προκαλείται από τον ήλιο. (καρκίνος = ήλιος)

Άρα φωτοβολταϊκά = καρκίνος

 

Όπως το άλλο με τον αστυνόμο και το μπουζούκι.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή διαβάζω συνέχεια την ίδια ανακρίβεια.

 

ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΤΙΡΙΟ ΜΠΑΙΝΕΙ ΕΝΑ ΜΟΝΟ Φ/Β ΣΥΣΤΗΜΑ.

 

Δεν έχει σημασία που θα μπει αυτό και σε ποιον θα ανήκει. Αλλά σε κάθε κτίριο μπαίνει ΡΗΤΑ και ΞΕΚΑΘΑΡΑ μόνο ΕΝΑ Φ/Β σύστημα.

 

Έχει να κάνει με τις επιδοτήσεις της τιμής και τίποτε άλλο. Εαν θέλεις μπορείς να βάλεις και παραπάνω από ένα αλλά χωρίς να είναι διασυνδεδεμένο όμως.

Link to comment
Share on other sites

Διαφωνώ για την περίπτωση πολυκατοικίας

Μπαίνει ένα στο κοινόχρηστο (είτε μετά απο παραχώρηση σε ένα Φυσικό πρόσωπο είτε σαν κοινόχρηστό)

Και μετά σε κάθε οριζόντι ιδιοκτησία υπάρχει δυνατότητα σε στέγαστρα πρόσοψη κλπ.

¨οπως έχει αναφερθεί και σε άλλο topic δεν μπορεί κάποιος να κάνει εγκατάσταση στην ταράτσα και άλλη εγκατάσταση στην οριζόντια ιδιοκτησία του. Που είδες να απαγορευται αυτό?

Link to comment
Share on other sites

Τα φ/β σε πολυκατοικία χωρίζονται σε δύο ιδοκτησιακές κατηγορίες:

 

1. Οριζόντιες ιδιοκτησίες

Στις οριζόντιες ιδιοκτησίες, μπαίνει ΕΝΑ και ΜΟΝΟ ΕΝΑ max 10kWp σύστημα στη σκεπή/δώμα και στους βοηθητικούς ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ χώρους. Οι όροι είναι γνωστοί.

 

2. Κάθετες ιδιοκτησίες

Ο κάθε κάθετος ιδιοκτήτης, μπορεί να βάλει δικό του φ/β σε χώρο βοηθητικό ή όχι (πρόσοψη, στέγαστρο, αποθήκη, κλπ) ΟΤΑΝ και ΜΟΝΟ στο συμβόλαιό του αναφέρεται η κάθετη ιδιοκτησία του στο χώρο αυτό.

Η ταράτσα μπορεί να χωριστεί έτσι ώστε να χωρέσει μέρος ή όλο το φ/β, όταν ορίζονται στο συμβόλαιο με επισύναψη κάτοψης, τα ορια της ιδιοκτησίας του.

Αν η ταράτσα φαίνεται κοινόχρηστη στο συμβόλαιο, τότε δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί γαι τα ανεξάρτητα φ/β και πέφτουμε στην περίπτωση 1.

Π.χ. Αν θέλει να βάλει 10 kWp, αλλά στο κομμάτι της ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ταράτσας/σκεπής χωρούν 5kWp, τότε βάζει τα άλλα 5kWp στους υπόλοιπους ιδιόκτητους χώρους. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους κάθετους ιδιοκτήτες.

 

 

*********************

Όσο για τα φ/β και τη ραδιενέργεια, το ακούμε συχνά.

Η απάντησή μου σε όσους μου το αναφέρουν, είναι πως θα έπρεπε να έχουμε ήδη πανδημία εμφάνισης καρκίνου από τους χιλιάδες ηλιακούς που υπάρχουν. Ίδια πηγή ενέργειας, ίδια βασική τεχνολογία, διαφορετική παραγόμενη ενέργεια. (ηλεκτρική, θερμική)

Link to comment
Share on other sites

Για να δούμε που θα καταλήξουμε:D

 

Εγώ το ήξερα, και είχα μιλήσει με ΔΕΗ για αυτό,

ότι σε μια πολυκατοικία μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης σε στέγαστρο πρόσοψη κλπ να βάλει.

Επίσης σε περίπτωση κοινόχρηστης ταράτσας ή όλοι μαζί και συμψηφισμός στο κοινόχρηστο ή μετά απο συμφωνία ο ένας και με συμψηφισμό στο ρολόι του Και αν κάποιος απο του υπολοίπους θέλει τότε μπορεί στον δικό του χώρο.

Δεν είχε αναθερθεί σε κάθετες και οριζόντιες ιδιοκτησίες.

anyway το εξαντλήσαμε το θέμα αυτό γιατί όπως είχαμε γράψει και σε άλλο topic ή περίπτωση αυτή είναι απίθανη γιατί πόσες πολυκατοικίες έχουν νόμιμα σκέπαστρα, γκαράζ εξωτερικά αποθήκες κ.α

Σε μια πολυκατοικία (ΠΡΑΚΤΙΚΑ) μόνο στην ταράτσα και αυτό με το ζόρι γιατί καραδοκούν και οι γκάιγκερ:D

Επίσης κάτι τελευταίο για την ραδιενέργεια, σε μια άλλη περίπτωση πελάτη ημιμαθή άρχισε τα πέρι CdTe και τα συναφή, άντε τώρα να του εξηγήσεις ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία υλοποιείται απο λίγες εταιρίες και η γνωστότερη απο αυτές (δεν ξέρω για όλες) μεριμνεί η ίδια για την συλλογή των πανέλων με το πέρας του έργου, βασικά φταίνε και οι κατασκευαστές οι οποίοι μη έχοντας γνώση και επιχειρήματα λένε ότι η X εταιρία που χρησιμοποιεί CdTe στα πανέλα παράγει καρκινογόνα πανέλα, το λέει στο πελάτη και απο το τρίχα τριχιά το πανέλο είνια καρκινογόνο και βγάζει και ραδιενέργεια:shock:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.