Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Προσθήκη καθ' υψος χωρίς υπάρχουσα πρόβλεψη ορόφου


 
thimiosd

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλημερα, έχω μια περίπτωση ισογειας οικοδομης με υπόγειο και ο ιδιοκτητης θέλει να κάνει προσθήκη καθ' υψος ενος οροφου. Στην παλια στατικη μελέτη στο τεύχος υπολογισμων δεν υπάρχει πρόβλεψη για μελλοντικο όροφο. Η οικοδομη ειναι του 1998 (ετος εκδοσης αδειας ειναι 1997).

Ηθελα να ρωτησω αν σε αυτη την περιπτωση υπαρχει λυση ή οχι?

Αυτο που σκέφτομαι ειναι να κανω επιλυση ολοκληρης της οικοδομης (μαζι με την προσθηκη) με ΕΑΚ 2003 και να δω τις διαφορες που θα προκυψουν στους ξυλοτυπους με την τοτε μελέτη. Και αναλογα θα αποφασισω.

Οποιος ξερει κατι ή του εχει τυχει τετοια περιπτωση θα ηταν πολυ χρησιμη η βοηθεια του.

 

Ευχαριστω εκ των προτερων

Link to comment
Share on other sites

Γεια χαρά!

Η περίπτωση αυτή έχει να κάνει με το Παράρτημα Ε του ΕΑΚ.

Το υφιστάμενο κτίριο αφού η άδεια είναι του 1997 ανήκει στην Κατηγορία Δ ,

δηλαδή ο φέρων οργανισμός του κατασκευάστηκε σύμφωνα με εγκεκριμένη αντισεισμική μελέτη , που έχει εκπονηθεί σύμφωνα με τον κανονισμό της απόφασης Δ17α/08/32ΦΝ275/30.9.92 (ΦΕΚ 613Β) "Νέος Ελληνικός Αντισεισμικός Κανονισμός".

Αφού δεν είσαι στην εξαίρεση της Παραγράφου 3γ στο Παράρτημα Ε, δηλαδή αφού δεν υπάρχει πρόβλεψη για όροφο, τότε εξετάζεις την εξαίρεση της Παραγράφου 3β, περί τέμνουσας βάσης. Αν δηλαδή η τέμνουσα βάσης μετά την προσθήκη και τις τυχόν προβλέψεις μελλοντικών ορόφων δεν υπερβαίνει το 1,10 του αντίστοιχου σεισμικού φορτίου του υφισταμένου κτιρίου τότε επιτρέπεται απαλλαγή από τον αντισεισμικό έλεγχο για το υφιστάμενο.

Αν δεν συμβαίνει αυτό τότε υποχρεωτικά κάνεις έλεγχο υπάρχοντος με τον Νέο Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό (ΝΕΑΚ) . Προφανώς έτσι κι αλλιώς θα λύσεις όλο το κτίριο (υφιστάμενο και προσθήκη με τον ΕΑΚ 2000) ώστε να βγάλεις οπλισμούς για την προσθήκη.

Ελπίζω να βοήθησα!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.