Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πιθανοί κίνδυνοι στις επενδύσεις φωτοβολταϊκών


kathighths

Recommended Posts

Επειδή ενδιαφέρομαι να βάλω στην στέγη μου ασχολήθηκα με το θέμα.

 

Ο νόμος λέει σε πόλεμο ή εθνική ανάγκη γίνεται να διακοπεί το πρόγραμμα. Δηλαδή εθνική ανάγκη ίσον τι;

Το κράτος θα μπορούσε να πει πως επειδή δεν μου δανείζουν θα σταματήσω να αγοράζω ρεύμα από Φ/Β και θα κάψω κάρβουνο. Ή θα φορολογήσω τα εισοδήματα από τις στέγες όπως και στα χωράφια. Και ας μη ξεχνιόμαστε η ΔΕΗ = κράτος.

Το Ελληνικό δημόσιο είναι από τους ποιο αναξιόπιστους επαγγελματίες. Αυτή την στιγμή κατασκευαστικές εταιρίες έχουν κόψει τιμολόγια για δημόσια έργα και παρακαλάνε το κράτος να τους δώσει αυτά που τους χρωστάει. Αντί να τις πληρώσει ζητάει και από πάνω ΦΠΑ. Η Κινέζικη Cosco τα ίδια έπαθε. Οι πολιτικοί λένε κατά συρροή ψέματα.

Οποιαδήποτε επένδυση σε τέτοιο περιβάλλον είναι μεγάλο ρίσκο. Και τέτοια ρίσκα δεν μπορούν να πάρουν άνθρωποι που έκαναν οικονομίες χρόνια.

Ο φόρος του διοξειδίου περισσότερο σαν φήμη ακούγεται. Θα τον πληρώσει άραγε κάποιο κράτος και μάλιστα σε εποχή παγκόσμιας ύφεσης; Αλήθεια σε ποιον; Το μόνο λογικό είναι ότι το πετρέλαιο τελειώνει και θα περάσουμε σε ΑΠΕ κάποια στιγμή.

Αν πτωχεύσουμε κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Φυσικά οι καταθέσεις θα κάνουν φτερά. Το ερώτημα είναι με τα δάνεια. Το ακίνητο δεν προσημειώνεται αλλά οι καμένοι από χυλό... Όμως αν χαριστούν σε περίπτωση πτώχευσης θα συμφέρει το δάνειο για Φ/Β. Το καλύτερο κατά τη γνώμη μου είναι ο κάθε ενδιαφερόμενος να παραμείνει σε αναμονή μέχρι τέλος του 2011 όπου θα ξεκαθαρίσουν πιστεύω πολλά και η κιλοβατώρα θα είναι ακόμα 0,55 ευρώ. Εκτός και αν κάποιος έχει πολλά χρήματα και δεν τον νοιάζει γιατί για αυτόν θα είναι μικρή η απώλεια.

Αν η τιμή της kwh που αγοράζουμε ανεβεί δεν έχει σχέση με την επένδυση γιατί το ρεύμα που αγοράζουμε δεν έχει σχέση με το ρεύμα που πουλάμε. Στο κάτω κάτω αμα ξεπερνούσε τα 0,55 η kwh που αγοράζουμε θα πουλούσαμε το ρεύμα των Φ/Β μας στον εαυτό μας.

 

Αλήθεια όσοι από εσάς ασχολείστε επαγγελματικά έχετε βάλει Φ/Β στον χώρο σας;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 458
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

πάντως δεν νομίζω πως χαρίζονται τα δάνεια σε περίπτσωη πτώχευσης

ειχα διαβάσει παλαιότερα καποιο άρθρο επί τουτου

 

από ότι θυμάμαι η τράπεζα εξαγοράζεται από άλλη ή από την κεντρική τράπεζα και συνεχίζεις να χρωστάς

Link to comment
Share on other sites

@dvd Αν γίνουν όσα λες τότε δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα σε αυτή τη χώρα. Μόνο να βγάλουμε τα λεφτά από την τράπεζα και να τα πάμε Ελβετία. Μετά να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια μέχρι να έρθει η κατάρρευση του κράτους και να φωνάζουμε περιχαρής "ΕΙΔΕΣ ΕΓΩ ΣΤΟ 'ΠΑ".

 

Τι να κάνεις τότε dvd; Να ανοίξεις γραφείο; Και αν πτωχεύσει η χώρα; Να σπείρεις βαμβάκι; Και αν πτωχεύσει η χώρα; Να αγοράσεις αυτοκίνητο; Και αν πτωχεύσει η χώρα; Να αγοράσεις σπίτι; Και αν πτωχεύσει η χώρα; Να αναβαθμίσεις τις εγκαταστάσεις της βιοτεχνίας/βιομηχανίας σου; Και αν πτωχεύσει η χώρα;

 

Τι να κάνω πές μου. Σβήνω από τον καημό μου...

 

ΥΓ Στην πτώχευση δεν υπάρχουν λεφτά άρα δεν αποπληρώνεται κανένα δάνειο. Επίσης οι τράπεζες κλείνουν άμεσα για να μην δώσουν λεφτά σε δικαιούχους. Άρα δεν παίρνουν και λεφτά...

Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο. Όμως έχουν ζαλίσει τον κόσμο με την πτώχευση - δραχμή - υποτίμηση κτλ. Δεν φταίει ο κόσμος που φοβάται. Πιστεύω πως τέλος του 11 δεν θα προλαβαίνει η ΔΕΗ τις αιτήσεις. Οι κρίσεις περνάνε και φέρνουν ευκαιρίες. Απλά το timing δεν είναι κατάλληλο

Link to comment
Share on other sites

Το όλο θέμα μα τα φωτοβολταϊκά μου θυμίζει το χρηματηστήριο! Όλοι πλέον έχουν γίνει "ειδικοί" του θέματος (εννοείται ότι δεν ξέρουν οι περισσότεροι ποια η διαφορά την ενέργειας με την ισχύ). Μέχρι και η γιαγιά μου προχθές μου είπε ότι θέλει να βάλει και αυτή φωτοβολταϊκά (79 χρονών αλλά η πλύση εγκεγάλου της τηλεόρασης δεν κολάει σε αυτά). Η φούσκα θα σκάσει σε λίγο, και δεν θα την πληρώσουν οι μεγάλοι επενδυτές που έχουν κάνει ειδικές συμβάσεις, αλλά πάλι αυτοί που πίστευαν ότι θα κάθονται και θα πληρώνονται!

Σε ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας νομίζω ότι πέρα ενος διαστήματος 2-3 μηνών που θα γίνει παύση πληρωμών, δεν θα διακοπεί καμία σύμβαση με την ΔΕΣΜΗΕ. Η διαφορά θα είναι ότι με την υποτίμιση που θα γίνει, θα έχει σαν αποτέλεσμα και την μείωση των αποδοχών. Άρα μεγαλύτερος χρόνος αποπληρωμής του κεφαλαίου (αφού τα Φ/Β τα έχεις αγοράσει πριν την πτώχευση) και πάει λέγοντας...

Link to comment
Share on other sites

Τόσα ξέρεις τόσα λες. Τα έχεις μπερδέψει όλα, υποτίμηση, χρεωκοπεία, δάνειο, χρηματιστήριο. Όλα ένας αχταρμάς. Και το πιο αστείο είναι πως λες θα αποπληρώνεις σε € την τράπεζα αλλά θα πληρώνεσε σε δραχμές από τη ΔΕΗ! Ειλικρινά θέλω να μάθω, τέτοιες κουταμάρες ποιος σας βάζει να τις λέτε...

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

@andreasnkm

 

Θα ήθελα μια απο τις συμβάσεις που υπογράφουν για τα μεγάλα έργα σε παρακαλώ πολύ. Έχεις μιλήσει με ΔΕΣΜΗΕ και έχεις δει τις διαφορές στις συμβάσεις και επειδή θα μου απαντήσεις όχι να σε ενημερώσω ότι οι συμβάσεις είναι δημοσιυεμένες σε ΦΕΚ και μέσω του ΕΤ μπορείς να τις βρείς και εσύ (διαφορά έχει μόνο του οικιακού με την του ΔΕΣΜΗΕ).

Επίσης καλό θα είνια να προσέχουμε τι λέμε και να μην δημιουργούμε εντυπώσεις

 

Φιλικά

Link to comment
Share on other sites

jsk, μεγάλους επενδυτές λέω αυτούς που είχαν μπει με τον αναπτυξιακό (50% ++ επιδότηση) και πρίν από τουλάχιστον 5 χρόνια (οι οποίοι έχουν κάνει ήδη απόσβεση), με έργα μεγαλύτερα (ή και ίσα) των 100 kw και με τιμή kwh μεγαλύτερη απο την σημερινή! Φυσικά θα τους έχεις δει και εσυ! Εσύ stayros μάλλον εσυ τα έχεις κάνει αχταρμα! Το € και τις δραχμές??? που το είδες?? Και γιατί είναι κουταμάρες? Ποιος σε βάζει να κάνεις τέτοια κριτική?

Link to comment
Share on other sites

Σε ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας νομίζω ότι πέρα ενος διαστήματος 2-3 μηνών που θα γίνει παύση πληρωμών, δεν θα διακοπεί καμία σύμβαση με την ΔΕΣΜΗΕ. Η διαφορά θα είναι ότι με την υποτίμιση που θα γίνει, θα έχει σαν αποτέλεσμα και την μείωση των αποδοχών. Άρα μεγαλύτερος χρόνος αποπληρωμής του κεφαλαίου (αφού τα Φ/Β τα έχεις αγοράσει πριν την πτώχευση) και πάει λέγοντας...

 

Αν ποτέ γίνει αλλαγή σε δραχμές (που δε θα γίνει λόγω Ε.Ε.), η αλλαγή από € σε δραχμές είναι αυτόματη παντού. Αν λοιπόν έχεις 1000€ δάνειο που αποτιμάτε σε 340.000 δρχ και παίρνεις 200€ κάθε έτος από τα ΦΒ, το εισόδημα σου θα γίνει 68.000 δρχ.

 

Αν ποτέ γίνει υποτίμηση θα γίνει πάλι αυτόματα παντού. Τι νομίζεις επειδή η τράπεζα σου δάνεισε σε €, μετα την υποτίμηση θα κρατήσει την αξία του δανείου πριν την υποτίμηση; Ένα νόμισμα θα έχουμε όλοι. Αν το δάνειο το πάρεις από τράπεζα του εξωτερικού τότε ναι έχεις μεγάλο πρόβλημα.

 

Άρα πάλι τον ίδιο χρόνο θέλεις να ξεπληρώσεις το δάνειο. Όμως επιρρεάζεται η αγοραστική αξία που έχεις από το εισόδημα των ΦΒ. Πάλι όμως θα επηρρεαστει το ίδιο κάθε άλλο εισόδημα, είτε είναι μιθός, είτε νοίκια είτε οτιδήποτε. Άρα συγκριτικά πάλι μένει καλή πηγή εισοδήματος. Και όχι μόνο αυτό, σε εποχή ισχνών αγελάδων θα μπορείς να βάζεις κάτι στη τσέπη, ενώ κάποιοι άλλοι που το θεωρούν "ρίσκο" θα τρώγονται με τα ρούχα τους.

 

Και κάτι ακόμα. Αφού γίνει η υποτίμηση (που δε θα γίνει αλλά λέμε τώρα) τα ΦΒ θα ακριβήνουν αφού είναι εισαγώμενα, άρα θα έχει αποκτήσει αυτόματα υπεραξία η εγκατάσταση σου. Ενω όσοι δεν έβαλαν μέχρι τότε, θα βρίσκουν τις τιμές σημαντικά ανεβασμένες και τότε και να θέλουν δε θα μπορούν να βάλουν...

 

Κατάλαβες τώρα;

Link to comment
Share on other sites

Τελικά μάλλον έχουμε "κοντή" μνήμη. Εγώ θυμάμαι επί δραχμούλας το '85-'95 ο πληθωρισμός έτρεχε με 20%+ αλλά ήταν ευκολότερη η αποπληρωμή δανείων, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων όπως θεομηνίες κλπ. Από τότε που αποκτήσαμε "ισχυρό" νόμισμα τα πράγματα έχουν δυσκολέψει. Το λοιπόν δεν έχουμε τίποτα να φοβόμαστε και κάθε επένδυση είναι πάντα για καλό. Ειδικά όταν σου φέρνει χρήμα από δωρεάν πηγές ενέργειας όπως ο ήλιος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.