Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Η Ζάχα Χαντίντ σχεδιάζει το τζαμί της Αθήνας;


Engineer

Recommended Posts

Εχει τιμηθεί με το Βραβείο Πρίτσκερ, το Νόμπελ των Αρχιτεκτόνων. Τα κτίριά της κοσμούν πολλές από τις μεγαλύτερες πρωτεύουσες στον κόσμο - από τη Γερμανία και την Ισπανία μέχρι το Τόκιο και τις ΗΠΑ. Η Ιρακινή Ζάχα Χαντίντ θεωρείται η καλύτερη γυναίκα αρχιτέκτων στον κόσμο. Η... Αθεμπίγιο των μουσουλμάνων έχει προσφερθεί να σχεδιάσει το μουσουλμανικό τέμενος της Αθήνας στον Βοτανικό και μάλιστα αμισθί...

 

Λίγες μέρες μετά τη δημόσια προσευχή στα Προπύλαια και στα άλλα σημεία της Αττικής για το Αΐντ, τη μεγάλη γιορτή των Μουσουλμάνων, που «υπενθύμισε» το πρόβλημα της στέγασης της θρησκείας τους, το θέμα του τζαμιού στην Αττική μπαίνει στην «τελική ευθεία».

 

Παρά τη ρητορική της ακροδεξιάς περί της μη ανέγερσής του αλλά και τις επιθέσεις των θερμοκέφαλων κατά τη διάρκεια της προσευχής και μετά, που δυναμιτίζουν το ήδη τεταμένο κλίμα στις γειτονιές του κέντρου, το ενδιαφέρον για το τέμενος που θα χτιστεί στα 17 στρέμματα του Ελαιώνα είναι μεγάλο.

Το τζαμί της Αθήνας θεωρείται πρόκληση για κάθε αρχιτέκτονα, ανάμεσά τους και η Ζάχα Χαντίντ, διεθνής μουσουλμάνα μηχανικός και «κορυφή» της αρχιτεκτονικής παγκοσμίως...

 

Η Ζάχα Χαντίντ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βαγδάτη. Σπούδασε στο Αμερικανικό Κολέγιο της Βηρυτού μαθηματικές επιστήμες, αλλά τελικά επέλεξε να σπουδάσει ξανά αρχιτεκτονική στο Λονδίνο. Εκεί πραγματοποίησε τα πρώτα της σχέδια, θήτευσε πλάι σε καθηγητές της, καθιερώθηκε ως μία από τις πιο μοντέρνες και εφευρετικές αρχιτεκτόνισσες του κόσμου. Εκεί ζει μέχρι σήμερα...

 

Πολυταξιδεμένη. Η σεμνή -όπως λένε όλοι όσοι την ξέρουν- ταξιδεύει παντού: διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών στη Βιέννη της Αυστρίας, αλλά διαθέτει πλούσιο διδασκαλικό έργο στον τομέα της αρχιτεκτονικής και του σχεδίου - έχει διδάξει ακόμη και στο Χάρβαρντ. «Πετάγεται» για δουλειά στις πέντε ηπείρους...

 

Στη λίστα των κατασκευών της φιγουράρουν -μεταξύ άλλων- η όπερα της πόλης Γκουανγκτσού στην Κίνα, το Κέντρο Επιστημών στο Βόλφσμπουργκ της Γερμανίας αλλά και η πλατεία Ελευθερίας της Λευκωσίας στην Κύπρο. Εργο της είναι και το κολυμβητικό κέντρο στο Λονδίνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Το 2008 το περιοδικό «Forbes» την κατέταξε ως μία από τις 100 πιο δυναμικές γυναίκες παγκοσμίως - είχε την 69η θέση στην κατάταξη.

 

Πηγή: Έθνος online

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 32
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μου αρεσει πολυ η αρχιτεκτονικη της Χαντιντ. Πολυ φουτουριστικη...αν και απορω πως κατασκευαζονται αυτα τα οικοδομηματα...απο αποψη στατικων παντα...

 

τωρα το τζαμι ειναι αλλο θεμα.

Link to comment
Share on other sites

θα ηθελα να βρισκομουν σε καμμια συναντηση στο γραφειο της και να της εξηγουν τον αντισεισμικο και τον ΓΟΚ και να καταρρεουν ολα της τα ονειρα για ενα landmark κτιριο χαχαχα

 

σοβαρα τωρα η κυρια ειναι παρα πολυ καλή. Μακαρι. Ξερουμε το οικοπεδο ποιο ειναι?

Link to comment
Share on other sites

Γιατί μακάρι... Χάθηκαν οι Έλληνες αρχιτέκτονες; Ειδικά σήμερα που είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα. Εκτός αν δεν πρόκειται για ανάθεση από το δημόσιο, όποτε πάω πάσο... αλλά και πάλι, εγώ είμαι πάντα υπέρ της εγχώριας παραγωγής!

Link to comment
Share on other sites

Πες τα βρε andrianna! Άντε, γιατί οι stararchitects μου την δίνουν στα νεύρα. Μην αρχίσω να λέω κακίες για την Ζάχα... Προτιμώ χίλιες φορές ελληνική αρχιτεκτονική, κι ας είναι "άσημη"!

Link to comment
Share on other sites

ελατε ρε παιδια τωρα, τι λογικη ειναι αυτη?

 

στην αμερικη κανουν ολων των εθνικοτητων οι αρχιτεκτονες εργα, στην ευρωπη το ιδιο. ο τομπαζης εκανε ενα καταπληκτικο εργο στην πορτογαλια, δηλαδη στην ελλαδα θα κανουμε μονο οι ελληνες εργα?

 

οι starchitects σας τη δινουν στα νευρα? γιατι? επειδη εχουν την ευκαιρια να κανουν ολα τα εργα που δεν μπορουμε εμεις?

 

ειδικα στο επαγγελμα μας ουρανοκατεβατοι φωστηρες δεν υπαρχουν. ο eisenman και η hadid για να σηκωσουν κτιριο φτασαν 40-50 χρονων. εχουν πληρωσει την ιδιοτροπια τους και το μοναδικο τους ταλεντο. μην μιζεριαζουμε ρε μαγκες, σαν να μιλανε τρεις παικτες του λεβαδειακου και να σχολιαζουν οτι ο Μεσι σκυβει πολυ οταν κανει ντριπλες εισαστε.

 

αναθεση παρεπιπτοντως θα ειναι απο κανενα κουφο σαουδαραβικο ιδρυμα που θα χρηματοδοτησει το εγχειρημα.

Link to comment
Share on other sites

...δηλαδη στην ελλαδα θα κανουμε μονο οι ελληνες εργα?

 

:lol::lol::lol:

μα έκανε κάποιος Έλληνας αρχιτεκτονική στην Ελλάδα και δεν το πήρα χαμπάρι;

 

Εντάξει, ας κάνουν και οι ξένοι... Αφού η Ακρόπολη πάει για λουκέτο, τουλάχιστον να έρχονται τουρίστες να δουν το τζαμί της Χαντίντ!

Link to comment
Share on other sites

Πάντως μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός, ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν έφτιαξε στην Αθήνα landmark εκκλησία, που να ανταγωνίζεται σε λάμψη, προβολή, πείτε το όπως θέλετε, τον Παρθενώνα, αλλά θα εμφανιστεί κάποιο απίθανο Saudi fund που θα χρηματοδοτήσει ένα designer, landmark τζαμί στο κέντρο των Αθηνών.

 

Και όλο αυτό για να καλυφθούν οι θρησκευτικές ανάγκες μιας μειονότητας που βρίσκεται στην Αθήνα το πολύ μία δεκαετία, και που μεγάλο τμήμα της ήρθε στην χώρα χώρίς διακρατική συμφωνία ή visa παραμονής.

 

Όσο για το θέμα των αρχιτεκτόνων, μη γελιόμαστε. Κορυφαίοι Έλληνες αρχιτέκτονες με διεθνή προβολή και παρουσία είναι μετρημένοι 2-3. Τομπάζης, Πορφύριος και μέχρι εκεί..

Link to comment
Share on other sites

Ωπα ....δηλαδη οι ορθοδοξοι στο Κονγκο ή στη Φινλανδια περιμεναν περισσοτερο να φτιαξουν εκκλησια...; Για να μη σου πω για τον περιφημο ΑηΝικολα στο Νιου Γιορκι...

Για το landmark τωρα ειναι μια αλλη κουβεντα. Προσωπικα προτιμω παραπανω απο ενα μικροτερα. Ειναι σχεδον βεβαιο οτι τοσο μεγαλο προτζεκτ μονο απο Αραβια μερια μπορει να χρηματοδοτηθει κι αυτο δεν ειναι και τοσο καλο για διαφορους λογους

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.