Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΑΠΕ σε δημόσιο έργο


iluvator

Recommended Posts

Γεια σας συνάδελφοι, θέλω να μοιραστώ μαζί σας τις ανησυχίες μου σχετικά με ένα δημόσιο έργο που έχω αναλάβει. Η κατάσταση έχει ως εξής: Έχω ολοκληρώσει το σύνολο των συμβατικών εργασιών που προβλέπονται από την σύμβαση, και έχω συντάξει για λογαριασμό της υπηρεσίας ανακεφαλαιωτικό πίνακα εργασιών για α) να γίνει τακτοποίηση των ποσοτήτων και β) μαζί με Π.Κ.Ν.Τ.Μ να συμπεριληφθούν στην σύμβαση νέες εργασίες που η υπηρεσία θέλει να εκτελεσθούν. Το θέμα είναι ότι με το γνωστό κωλοβάρεμα του δημοσίου το θέμα του ΑΠΕ προχωράει με βήμα χελώνας ενώ το έργο όπως είπα έχει ολοκληρωθεί στο συμβατικό αντικείμενο και η ημερομηνία προβλεπόμενης παράδοσης είναι πολύ κοντά πλέον. Το δίλημμα που με βασανίζει: Να εκτελέσω τις νέες εργασίες πριν εγκριθεί ο ΑΠΕ? Και αν δεν εγκριθούν οι νέες εργασίες? Θα έχω δαπανήσει λεφτά που δεν θα μπορώ να εισπράξω. Να περιμένω να εγκριθεί ο ΑΠΕ? Λογικά θα έχει λήξει η προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών (και μου φαίνεται τελείως βλακεία να αιτηθώ παράταση εργασιών ενώ ουσιαστικά έχω τελειώσει - και με ποια πρόφαση? δώστε μου παράταση για να περιμένω πότε θα αποφασίσετε να κάνετε Δ.Σ. και να εγκρίνεται τον ΑΠΕ? αστείο δεν είναι?). Τι θα κάνατε στην θέση μου? Οποιαδήποτε γνώμη - πρόταση θα ήταν πολύτιμη βοήθεια.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Κάνεις αίτηση για παράταση εργασιών λόγω μη έγκρισης του ΑΠΕ ενώ έχει κατατεθεί προς έγκριση από την τάδε ημερομηνία. Σε καμία περίπτωση δεν εκτελείς επιπλέον εργασίες χωρίς έγγραφη εντολή της υπηρεσίας. Επιπλέον θα σου έλεγα να καταθέσεις λογαριασμό με το σύνολο των συμβατικών εργασιών, εννοείται μαζί με ΠΠΑΕ, ώστε να είσαι καλυμμένος έναντι του χρόνου παράδοσης.

Link to comment
Share on other sites

α) εφόσον λές ότι έχεις τελειώσει τίς εργασίες, εσύ δεν ζητάς παράταση με τίποτα (υπάρχει λόγος), η Υπηρεσία, με την έγκριση του ΑΠΕ, είναι υποχρεωμένη να χορηγεί την αναγκαία παράταση για την εκτέλεση των σχετικών εργασιών.

 

β) εκτέλεση πρόσθετων εργασιών, πρίν από την έγκριση του ΑΠΕ και την υπογραφή της σχετικής ΣΣΕ, είναι παράνομη και απαγορεύεται. Υπάρχει περίπτωση να μην μπορείς ούτε να τίς πληρωθείς.

Η Υπηρεσία μπορεί να σε διατάξει μόνον σε ειδικές περιπτώσεις εξαιρετικού κινδύνου για ανθρώπινες ζωές η/και ασφάλειας του έργου.

 

γ) μόλις συμπληρωθεί η προθεσμία του έργου, κάνεις αμέσως την αίτηση σου για να σου εκδώσουν την βεβαίωση περάτωσης εργασιών.

 

Καταλαβαίνω πολύ καλά το δέλεαρ των πρόσθετων εργασιών, πάντοτε όμως, ότι και να σου λένε, ακριβώς και με το γράμμα του Νόμου, γιατί εάν χάσεις την προστασία του Νόμου μετά αυτοί έχουν το πάνω χέρι και σε κάνουν ότι θέλουν.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ο jkar έχει δίκιο,μην καταθέσεις λογαριασμό που να περιλαμβάνει τις ποσότητες του ΑΠΕ χωρίς να έχει εγκριθεί(Ο ΑΠΕ) γιατί δεν θα γίνει δεκτός ο λογαριασμός σου.Την πατήσαμε στην εταιρία που δουλεύω έτσι.Τα έστειλε συνάδελφος ,τιμολογήσαμε,πληρώσαμε κρατήσεις και μετά τρέχαμε και δεν φτάναμε όταν το καταλάβαμε.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απολύτως με τον jkar και συμπληρώνω:

1) ολοκληρώνεις τη σύνταξη των ΠΠΑΕ (αν δεν το έχεις ήδη κάνει)

2) συντάσσεις και υποβάλλεις τελική επιμέτρηση για να έχει η υπηρεσία την πίεση του χρόνου.

Link to comment
Share on other sites

Γιά την αίτηση αυτή δεν ορίζεται τύπος, μπορεί να είναι μαζί με άλλα αιτήματα ή ενστάσεις.

Εάν δέν έχεις κάτι άλλο, φτιάξε ένα αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα και στην τεχνική του έκθεση εξηγείς γιατί και πόση παράταση ζητάς.

Στο υποβλητικό γράμμα βάζεις σαν θέμα "Αναθεώρηση Χρονοδιαγράμματος, αίτηση παράτασης".

Προσοχή στο εάν ή παράταση είναι μέ ή χωρίς αναθεώρηση, ρήτρες κλπ

Link to comment
Share on other sites

Προσοχή στο εάν ή παράταση είναι μέ ή χωρίς αναθεώρηση, ρήτρες κλπ

είναι δεν είναι το ίδιο σου κάνει...έχετε δεί κάτι αρνητικές αναθεωρήσεις τελευταία?και σου ζητάνε να τις καταθέσεις!! και να είναι θετική από πού να πάρεις? από έσοδα? μήπως από Θησέα ή μήπως από πράσινη ανάπτυξη (που δεν έχει)? ΄πλέρωνε στο μεταξύ ΦΠΑ, κρατήσεις, Φ.Ε.

αλλά όπως έλεγε και ο Φωτόπουλος στη ταινία με το δίκανο "να πίασεις και μπάμ μπάμ να μην αφήσεις κανένα.." αλήτες...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.