Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τακτοποίηση αυθαίρετου παταριού


GT1807

Recommended Posts

Καλησπέρα στην κοινότητα κ ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας!

 

Το πρόβλημα μου ειναι το εξης:

 

Εχω μια οικοδομη(τελειωμενη,αδεια 2001),ισογειο κ ενας οροφος, στης οποιας το ισογειο υπαρχουν καταστηματα.Ενα απο τα καταστηματα εμβαδου περιπου 60 τμ εχει "βαλει" παταρι με σιδηροκατασκευη περιπου στο 60-70% του καταστηματος.Το παταρι δεν υπαρχει στα σχεδια της οικοδομης.

 

Εχω διαβασει απο το πρωι τις παραγραφους του νομου που με αφορουν κ στην συνεχεια εμαθα για τις εγκυκλιο 8 κ διαβασα κ αυτην.Απο οτι εχω καταλαβει για να αλλαξεις χρηση σε καποιο χωρο απο αυτους που περιγραφονται στον νομο πρεπει να υπαρχει ηδη στα σχεδια για να του κανεις αλλαγη χρησης.Επομενως συμφωνα με αυτα που καταλαβαινω τα αυθαιρετα δεν "τακτοποιουνται".

 

Σε συνομιλια που ειχα με ενα φιλο πολιτικο μηχανικο μου ειπε κ αυτος το ιδιο που ειχα καταλαβει κ μονος μου.Ο μηχανικος που του ανεθεσα την μελετη μου ειπε οτι μπορουμε να "τακτοποιησουμε" οσο παταρι θελουμε.Στην εγκυκλιο 8 του 3843/10 κ στην παραγραφο 4 κ 5 αναφερεται σε δημιουργια παταριων κ πως πρεπει να αποτυπωθουν.

 

Τελικως επιτρεπεται η τακτοποιηση?Υπαρχει ποσοστο που μπορω να τακτοποιησω?

 

Αν δεν επιτρεπεται η τακτοποιηση προφανως πρεπει να το γκρεμισει.Το προστιμο βαραινει εμενα ή εκεινον?(Η σιδηροκατασκευη ειναι του ενοικιαστη κ δεν εχει αντικρισμα στο ποσο του ενοικιου).Εχω βρεθει 1 μηνα πριν την ληξη της προθεσμιας με τον ενοικιαστη να μου λεει να κανω τα στραβα ματια κ να μην το σκαλιζω...

 

Λοιπες λεπτομερεις: Το υψος του μαγαζιου ειναι 6 μετρα.Το παταρι ειναι περιπου στην μεση του.Ακριβες υψος μπορω να μαθω επειδη ειδα να συζητατε πολυ για αυτο.Τα τετραγωνικα που επιτρεπει ο συντελεστης δομησης της περιοχης εχουν εξαντληθει οποτε κ απο οσα διαβασα δεν μπορω να το "νομιμοποιησω" με αλλαγη αδειας.

 

Ευχαριστω κ παλι για τον χρονο σας.

Link to comment
Share on other sites

Τακτοποιείται κανονικά. Τώρα, με το τι εννοείς ποσοστό παταρίου που θέλεις να νομιμοποιήσεις, δεν το καταλαβαίνω. Δηλαδή, αν π.χ. το πραγματικό εμβαδόν του παταριού είναι 50τμ κ εσύ νομιμοποιήσεις τα 40τμ κ έρθουν για έλεγχο μετά ;

Τις υπόλοιπες απορίες σου δεν τις καταλαβαίνω, για να σου είμαι ειλικρινής.

Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι πρέπει να διαγραμμίσεις το χώρο που καταλαμβάνει το πατάρι (επί του εγκεκριμένου σχεδίου της κάτοψης), να εμβαδομετρήσεις κ να δώσεις τελική επιφάνεια. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος : τακτοποιούνται κ πατάρια κ σοφίτες που δεν υπήρχαν στην αρχική άδεια, εφόσον περιλαμβάνονται στον κτιριακό όγκο.

 

Αν δεν θέλεις να κρατήσεις το πατάρι για οποιοδήποτε λόγο κ υπάρξει καταγγελία από την πολεοδομία, είναι πολύ εύκολο να αποδείξεις ότι ευθύνη δεν φέρεις εσύ αφού μέσω του συμβολαίου που έχεις με τον ενοικιαστή, περιγράφεται η όποια πρότερη κατάσταση αλλά κ τι ακριβώς ακολούθησε (οι χώροι περιγράφονται σε αυτό).

Ίδια ακριβώς περίπτωση με ισόγειο κατάστημα συνέβη κ σε μένα (ιδιοκτήτης είμαι κ εγώ και ο ενοικιαστής έστησε μεταλλικό πατάρι) κ στο λέω μετά βεβαιότητος, ευθύνη δεν φέρεις εσύ, γιατί πολύ απλά άλλη κατάσταση παρέδωσες όταν το παραχώρησες κ άλλη θα παραλάβεις όταν φύγει ο ενοικιαστής.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω για την απαντηση σου, ησουν ξεκαθαρος.

 

Δεν ημουν σαφης για το ποσοστο εχεις δικιο.

 

Εννοουσα αν το μαγαζι ειναι 60 τετραγωνικα μετρα μεχρι ποσα τετραγωνικα μετρα παταριου μπορω να τακτοποιησω.Καπου στο forum ειχα διαβασει για το 1/2 του εμβαδου του μαγαζιου αλλα δεν καταλαβα αν ισχυει σε περιπτωση σαν την δικια μου.

 

Οσον αφορα αυτο που μου ειπες για την καταγγελια της πολεοδομιας.Εαν υποθεσουμε οτι δεν τακτοποιω το παταρι του (το οποιο εκεινος ανηγειρε με σιδηροκατασκευη) κ περασει η προθεσμια τακτοποιησης κ τοτε γινει η καταγγελια απο την πολεοδομια(εννοειται φυσικα οτι δεν το εχει γκρεμισει).Το προστιμο ποιος το χρεωνεται?Εγω σαν ιδιοκτητης ή εκεινος που το ανηγειρε?Θα χρειαστει να αποδειξω οτι δεν ειμαι ελεφαντας ή φαινεται πολυ ευκολα οπως λες κ παλι στο συμβολαιο που εχω μαζι του?

 

Τα σεβη μου

Link to comment
Share on other sites

Ό,τι λέει το συμβόλαιο, ξεκάθαρα πράγματα. Δεν έχω να σου πω τίποτα περισσότερο, το συμβόλαιο δεσμεύει και τις δύο πλευρές : κ τις οικονομικές απαιτήσεις σου ως ιδιοκτήτη, αλλά και τις υποχρεώσεις του ενοικιαστή (όπως το παρέλαβε, το παραδίδει). Δηλαδή, αν αυτός είχε ρίξει κάμποσους τοίχους ή αντίθετα, αν είχε δημιουργήσει κάμποσους ανεξάρτητους χώρους εντός του καταστήματος, εσένα θα βάραινε η όποια καταγγελία από τρίτους ;

Απλή λογική είναι !

 

Τώρα, για αυτό το 1/2 πρώτη φορά το ακούω, μπορεί να ειπώθηκε σαν σκέψη από κάποιον συνάδελφο στο φόρουμ, αλλά από τη στιγμή που δεν αναφέρεται κάπου, είτε στο ΦΕΚ είτε στις ερμηνευτικές εγκυκλίους, τότε δεν ισχύει (εκτός κ αν μου 'χει ξεφύγει εμένα).

 

Όσο για το ύψος, δεν επηρεάζει σε τίποτα. Ούτε ζητείται στην τεχνική έκθεση του μηχανικού, ούτε θέτει περιορισμό ο συγκεκριμένος Νόμος αλλά ούτε κ απαιτείται να μπει στα σχέδια που θα κατατεθούν στην Πολεοδομία (είπαμε, αρκεί απλή διαγράμμιση της συνολικής επιφάνειας του παταριού, επί του εγκεκριμένου σχεδίου της κάτοψης).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Εχω και γω ένα καταστημα 200 περιπου τμ με ενα παταρι 100τμ που φαινεται στην οικοδομικη αδεια και αλλα 100τμ σιδηροκατασκευή.Επίσης εχει εσωτερική σκαλα επικοινωνίας απο το κατάστημα αλλα έχει ανοιχτει και πορτα για επικοινωνία απο το κλιμακοστάσιο.Το ύψος του καταστηματος ειναι πανω απο 2,40 και του παταριου κοντα στα 2 μ. Θέλω να ρωτήσω τα εξης:

1. σε περιπτωση καταγγελίας πληρώνω πρόστιμο συμφωνα με τις διατάξεις 267/98 για το μεταλλικό πατάρι και τι ισχύει για το αυθαίρετο ανοιγμα της πορτας?

2.Τους 2 χωρους τους ενοικιάζω ξεχωριστά.Στο σχέδιο το πατάρι είναι δηλωμένο σαν αποθήκη.Αξίζει να το τακτοποιήσω ή να το αφήσω οπως έχει?εχω υπολογίσει το προστιμο στις 13000€

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Σε περίπτωση τακτοποίησης παταριού κατω απο στέγη εντός νόμιμου όγκου γνωρίζει κανεις τι εμβαδό θα προσμετρήσουμε, οταν το πατάρι ξεκιναει απο 20 εκ καθαρό υψος και φτάνει τα 2.5 μ.

Το βάζουμε όλο το εμβαδό η υπάρχει κατι αλλο που μου διαφεύγει?

Εχει τύχει σε κανέναν παρόμοια περίπτωση.

Link to comment
Share on other sites

Εγω θα ηθελα να ρωτησω σχετικα με το υψος που αναφερεται συχνα.

Για να τακτοποιηθει παταρι πρεπει να εχει υψος ανω των 2,40m?

Αν δηλαδη ειναι 2m υπαρχει καποιο προβλημα?

Link to comment
Share on other sites

Αν δηλαδη ειναι 2m υπαρχει καποιο προβλημα?

 

Δεν υπάρχει πρόβλημα. Αναφέρεται και σε κάποια εγκύκλιο από όσο θυμάμαι. Δεν ασχολούμαστε με τα ύψη καθόλου. Εμβαδά "τακτοποιούμε".

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.