Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευαστικό ερώτημα: Ποιος είναι, τελικά, αυτός ο "μηχανικός εμπιστοσύνης";


petrosmallios

Recommended Posts

Αν δεν κάνουμε την εξίσωση Μηχανικός Εμπιστοσύνης = Καλός Μηχανικός τότε δεν μπορούμε να καταλήξουμε πουθενά διότι η απάντηση θα είναι ίδια με αυτήν της ερώτησης "Πως διαλέγω έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης" και δεν είναι θέμα μηχανικών μόνο.

 

...

 

Το ποιος είναι καλός κατασκευαστής έχει περισσότερες πιθανότητες να απαντηθεί.

 

Χρησιμοποιούμε τους όρους "εμπιστοσύνη" και "καλός".

 

Εάν θεωρήσουμε ότι το "καλός" είναι μία μετρήσιμη ιδιότητα ενός επαγγελματία, τότε προκύπτει το ερώτημα: Με τι διάστημα εμπιστοσύνης έγινε ο έλεγχος των μετρήσεων αυτών;

 

Αποψή μου είναι ότι η εμπιστοσύνη βρίσκεται πάνω από τις μετρούμενες ιδιότητες.

 

Δεν είναι παράλογο να έχουμε εμπιστοσύνη σε κάποιον λιγότερο καλό μηχανικό, και δεν είναι υποχρεωτικό να έχουμε εμπιστοσύνη σε κάποιον σουπερ-μηχανικό.

Βέβαια, στο τέλος έρχεται το αποτέλεσμα, που είτε δικαιώνει την εμπιστοσύνη μας, είτε όχι. Είτε περνάει το τεστ εμπιστοσύνης, είτε όχι. Μπορεί να είμαστε ικανοποιημένοι κατά 72,5% από την επιλογή μας, αλλά όσον αφορά την εμπιστοσύνη μας, αυτήν πρέπει να ξεκαθαρίσουμε αν του την δίνουμε ή όχι.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 78
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πώς μπορώ να εμπιστευτώ τα παιδία μου σε έναν εκπαιδευτικό για την μορφωσή τους?

Πως μπορώ να εμπιστευτώ έναν γιατρό για μια εγχείρηση κρίσιμη για την υγεία μου?

Και πόσα άλλα επαγγέλματα........Πως????

ΔΕν νομίζω πως υπάρχει διαφορά στον τρόπο επιλογής

Link to comment
Share on other sites

Δίκιο έχετε, η κουβέντα κατέληξε σε αμπελοφιλοσοφίες.

 

Η ερώτηση γενικεύεται ως ''πώς μπορώ να βρω έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης''.

 

Μία λύση είναι να συμβουλευτείτε μέντιουμ εμπιστοσύνης, ώστε να μαντέψει αν ο μηχανικός είναι εμπιστοσύνης!!!:lol::lol::lol:

Link to comment
Share on other sites

Διότι το "ικανοποιημένος" είναι πάρα πολύ σχετικό. Ικανοποιημένος ως προς τα χρήματα που του έδωσε? Ικανοποιημένος ως προς την ταχύτητα της άδειας? Ικανοποιημένος ως προς την παρουσία του στην οικοδομή? κλπ κλπ

 

Η απάντηση είναι: ως προς τα κριτήρια που θέτει ο καθένας και ανάλογα την περίπτωση. Για παράδειγμα, ενδέχεται να υπάρχουν άλλα κριτήρια στον σχεδιασμό αρχιτεκτονικών στο πρώτο και μοναδικό μας σπίτι, άλλα στην διάγνωση και επίλυση κακοτεχνίας, άλλα στην ρύθμιση του ημιυπαίθριου. (ενδεικτικά: Έμπνευση, συγκρότηση και σχολαστικότητα, ταχύτητα και οικονομία αντίστοιχα στα 1,2,3).

 

Πως μπορώ να εμπιστευτώ έναν γιατρό για μια εγχείρηση κρίσιμη για την υγεία μου?

 

Αυτό ακριβώς είχα σκοπό να γράψω και ξεφύλλισα το thread για να δω αν το έγραψε άλλος. Με το ίδιο "ένστικτο" που διαλέγουμε τον γιατρό. Δηλαδή από γνώμες γνωστών, με βάση τη φήμη τους, επισκεπτόμενοι πάνω από έναν και χρησιμοποιώντας το ένστικτό μας (σε αντίθεση δε με τους γιατρούς, δυστυχώς (ή ευτυχώς για τους πελάτες) οι Μηχανικοί δε χρεώνουμε καν -συνήθως- τις συμβουλές και τη γνώμη μας).

Βέβαια το αρχικό ερώτημα μου φάνηκε με το που είδα τον τίτλο, προβοκατόρικο.

Link to comment
Share on other sites

Καθόλου προβοκατόρικο. Ειλικρινές θα το χαρακτήριζα.

 

Απ' ό,τι κατάλαβα, το ψάχνω όσο γίνεται αλλά στο τέλος κάνω και το σταυρό μου...

Link to comment
Share on other sites

Απ' ό,τι κατάλαβα, το ψάχνω όσο γίνεται
Καλό είναι να ψάχνεις, και πρέπει να ψάχνει κανείς...

... αλλά η εμπιστοσύνη αρχίζει όταν σταματάς το ψάξιμο.

 

Δύο τρόποι υπάρχουν για να γίνει μία δουλειά.

Ή να την κάνεις μόνος σου, ή να την αναθέσεις σε κάποιον άλλον.

Εάν την αναθέσις σε κάποιον άλλον, δεν πρέπει να γίνει η ανάθεση χωρίς να υπάρχει αμοιβαία και ειλικρινής εμπιστοσύνη, σε κάποιο ελάχιστο βαθμό.

Link to comment
Share on other sites

Δεν διαφωνώ ούτε συμφωνώ με κανένα πόστ όμως θα εμμείνω στην θέση μου ότι πρέπει να βρείς γνωστό ή γνωστό γνωστού όπου μετά θα κάνεις την έρευνα για το αν είναι καλός.

Μην αναλωθείς σε πολύ ψάξιμο η δουλειά έχει 1000 παραμέτρους και κανείς δεν είναι τέλειος σε όλα. Καλά ακούστηκε ότι πρέπει να γίνει καλή συμφωνία και να συμφωνήσετε τι θα περιλαμβάνει η εργασία του, τι η αμοιβή του. Παράπονα δεν θα λείψουν και διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνονται. Επίσης ποτέ μην προκαταβάλεις το σύνολο της αμοιβής γιατί αν η σχέση χαλάσει κάποτε δεν θα πάρεις τα λ7 σου πίσω.

Μην ανυσηχείς μηχανικοί καλοί υπάρχουν πολλοί, όλοι καλοί είμαστε :) :) :) απλώς θα εμμείνω στο θέμα του γνωστού ή κάποιων που γνωρίζονται ήδη με τον μηχανικό και σαν υποχρέωση δικιά σου και δικιά του κανείς δεν θα κρεμάσει κανένα.

Link to comment
Share on other sites

petrosmallios,

 

όπως αντιλαμβάνεσαι, το νόημα της παρότρυνσης για συνεργασία με μηχανικό εμπιστοσύνης δεν βρίσκεται στα εννοούμενα, αλλά στα υπονοούμενα:

 

Δηλαδή, για να κάνεις μια δουλεία, δεν αρκεί -ως φαίνεται- να αποτανθείς απλώς σε έναν μηχανικό. :confused:

 

Πρέπει να αποτανθείς σε μηχανικό "εμπιστοσύνης". :confused::confused::confused:

Που είναι ισοδύναμο με το ότι υπάρχουν μηχανικοί που δεν είναι έμπιστοι, που είναι ενδεχομένως απατεώνες, που υπάρχει ο κίνδυνος να μην διαφυλάξουν τα συμφέροντά σου!!!

 

:shock: Θεέ και Κύριε, συμβαίνουν τέτοια πράγματα; ακόμη κι αν συμβαίνουν, δεν μπορούν να λέγονται... ! :shock:

 

Όχι, καλύτερα ακούγετε το "petrosmallios, θα χρειαστείς έναν μηχανικό εμπιστοσύνης για να λύσεις το πρόβλημά σου" :)

 

 

Να λοιπόν το νόημα της φράσης "μηχανικός εμπιστοσύνης":

 

Να είναι ένας επαγγελματίας που να μην έχει "κακό όνομα", εξειδικευμένος στο αντικείμενο που σε απασχολεί

 

έχεις ζήτημα:

- κατασκευαστικό; θες κάποιον που να ασχολείται με κατασκευές, μην πας στον φίλο σου που είναι τοπογράφος.

- πολεοδομικό; θες κάποιον που να ξέρει από νομοθεσία και υπηρεσίες, μην πας στον γιο της κυρά Νίτσας που τώρα τελειώνει την σχολή.

- ιδιοκτησιακό; κάποιον που να κατέχει τα σχετικά ζητήματα, όχι τον φίλο του κουμπάρου σου που ασχολείται με αναστήλωση.

 

και πάει λέγοντας. Απλά πράγματα δηλαδή... 8-)

 

 

Υ.Γ: Εννοείται πως διαχωρίζω κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις προβλημάτων που έχουν τεθεί στο φόρουμ, όπου η "εμπιστοσύνη" αποκτά τελείως διαφορετική σημασία. Περιπτώσεις που αφορούν σε ζητήματα απώλειας περιουσίας, δυσβάσταχτες οικονομικές συνέπειες, ποινικές ευθύνες...

Link to comment
Share on other sites

AlexisPap συμφωνώ μαζί σου.

 

Υπάρχει εξειδίκευση στον χώρο. Θα φέρω ενα παράδειγμα. Κάποιοι γνωστοί ξεκίνησαν μια οικοδομή στο Καβούρι. Πήγαν σε ένα μηχανικό σχετικά γνωστό στην περιοχή πήραν προσφορά. Ο μηχανικός τους σύστησε έναν αρχιτέκτονα. Πάνε και σε αυτόν και παίρνουν προσφορά. Πάνε σε άλλους δύο με αντίστοιχες προσφορές. Μέχρι στιγμής και οι τρεις ομάδες είναι πάνω κάτω το ίδιο στην τιμή και στα γενικά. Οι γνωστοί μου λένε τελικά δεν μπορούμε να καταλάβουμε διαφορές. Καθόμαστε μαζί και κάνουμε μια συζήτηση και θέτουμε κάποιους όρους. Οπως πχ ώρες επίβλεψης ανα στάδιο, μητρώο κατασκευής φωτογραφικό, μητρώο υλικών, ποιότητα υλικών, συμβατότητα υλικών, έλεγχος θερμομόνωσης, στεγάνωσης, χρόνοι ωρίμανσης υλικών (τουλάχιστον να τηρηθεί ο νόμος), κλπ. Απο τις τρεις ομάδες (πάντα ο ΠΜ το παίζει αρχηγός) οι δύο αυξάνουν τις αμοιβές τους κατα 150%. Ο τρίτος τους λέει εγώ δεν το κάνω διότι με κυνηγάνε ήδη πελάτες για δουλειά και δεν μπλέκω. Προσοχή οι γνωστοί δεν είχαν πρόβλημα να δώσουν επιπλέον χρήματα εφόσον τηρηθεί η συμφωνία και υπάρχει μια ποιότητα. Πάνε σε έναν νέο μηχανικό με εμπειρία 8 κατασκευών. Το παιδί επειδή κάνει 2 δουλειές τον χρόνο και οχι 15 τους λέει ΟΚ με μια αμοιβή Α. Το σπίτι 415τμ τελειώνει σε 9 μήνες. Μιλάμε για κούκλα απο όλες τις απόψεις. 7 χρόνια τώρα δεν έχει ουτε ξεφλούδισμα βαφής. Κυνηγούσε τα μαστόρια ακόμα και στην βαφή, τόσα χέρια γιατί περίσσεψε βαφή? κλπ. Θα μου πείτε είναι οτι πάσχιζε να κάνει όνομα. Αντίθετα, σήμερα έχει κάνει 30 οικοδομές και είναι ακριβώς ο ίδιος. Λυκόσκυλο. Ποτέ δεν πήρε προμήθεια για να κάνει στα στραβά μάτια, δεν πήρε υλικά απο τον κάθε άγνωστο, κλπ. Βέβαια και οι πελάτες ήταν πάντα στο πλευρό του ποτέ δεν είπαν μην βάλεις αυτό ή το άλλο. Απλά έλεγαν εσύ ξέρεις απλα σεβάσου τα λεφτά μας. Αυτό που θέλω να πώ είναι το εξής. Η ερώτηση είναι διπλή

 

Ποιος είναι, τελικά, αυτός ο "πελάτης εμπιστοσύνης";

Link to comment
Share on other sites

Πώς γίνετε, όμως, να έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτούς αφού δεν τους γνωρίζουμε;

Εννοώ ότι οι περισσότεροι ιδιώτες χτίζουν μια φορά στη ζωή τους και επομένως πριν το χτίσιμο το μόνο που ξέρουν για αυτούς είναι το ονομά τους και όχι τη δουλειά τους...

Με ποια, λοιπόν, κριτήρια θα επιλέξουμε έναν μηχανικό για να του εμπιστευτούμε τα χρήματα μιας ζωής;

Είναι ασφαλές να επιλέξουμε έναν που έχουμε ακούσει καλά λόγια από κάποιον γνωστό μας;

Και αν οι γνώμες είναι και θετικές και αρνητικές (όπως συμβαίνει πολύ συχνα με τους γιατρούς);

 

Ο καλύτερος αξιολογητής των "μηχανικών εμπιστοσύνης" είναι ο σεισμός. Αν μετά από έναν μεγάλο σεισμό τα ακίνητα που ανέλαβε ένας μηχανικός είναι 90% κατοικίσιμα και 10% επισκευάσιμα, ενώ άλλος μηχανικός έχει 60% κατοικίσιμα, 30% επισκευάσιμα και 10% κατεδαφιστέα προφανώς προτιμάς τον πρώτο.

 

Από εκεί και πέρα ψάχνεις από τους γνωστούς σου (ποιος μηχανικός του έφτιαξε το σπίτι που μένουν; Είναι ικανοποιημένοι;), είτε πηγαίνεις σε γραφεία και ζητάς να δεις δουλειές τους.

 

Αν πας σε πολύ οικονομικό μηχανικό να υποψιάζεσαι κομπίνα. Δεν εννοώ απαραίτητα κλεψιά, αλλά π.χ. μπορεί να σου αποκρύψει μέχρι τελευταία στιγμή το κόστος της επίβλεψης και όταν έρθει η στιγμή να πάρεις ρεύμα να σου πει "δώσε και 10.000€ για την επίβλεψη για να μπορείς να πάρεις ρεύμα". Άλλη κομπίνα που έχω ακούσει είναι το κόψιμο των τιμολογίων στο όνομα άλλου και όχι στου ιδιοκτήτη του έργου με αποτέλεσμα για να πάρει ρεύμα να πρέπει να πληρώσει ξανά το ΦΠΑ.

Το να πας σε πολύ ακριβό μηχανικό δεν λέει από μόνο του τίποτα. Μπορεί να είναι κορυφή αλλά μπορεί να είναι και φούσκα.

 

Τέλος σιγουρέψου ότι αυτός που μιλάς είναι όντως μηχανικός. Δεν είναι λίγες οι άδειες που έχουν βγει με ψεύτικες σφραγίδες. Ναι μεν τους έχουν πιάσει, αλλά έχουν κάνει την ζημιά τους.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.