Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κατασκευαστικό ερώτημα: Ποιος είναι, τελικά, αυτός ο "μηχανικός εμπιστοσύνης";


petrosmallios

Recommended Posts

Μηχανικός εμπιστοσύνης = ο καλά αμειβόμενος μηχανικός.

Δεν το λέω συντεχνιακά αλλά είναι σίγουρο ότι όταν δείχνεις σε κάποιον ότι σέβεσαι τις γνώσεις, την εμπειρία και τον επαγγελματισμό του, τότε και αυτός θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να υπερσπιστεί τα συμφέροντα σου, έτσι ώστε η επένδυση που κάνεις να πιάσει τόπο.

Κατά την γνώμη μου αυτός είναι ο γενικός κανόνας, όχι ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Δυστυχώς όλα μεταφράζονται σε οικονομικούς όρους. Προσωπικά όμως θεωρώ ότι και η ηθική επιβράβευση δεν είναι καθόλου αμελητεα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 78
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

1) Αντε να ξεχωρίσει ο κακομοίρογλου που θα χτίσει, τον σωστό επαγγελματία.(άρα χάνετε εσείς οι καλοί μηχανικοί)

 

Μια χαρά ξέρει να τον ξεχωρίσει, να τον πληρώσει τα λεφτά που ζητάει δεν θέλει....Αλλά στο τέλος, θα καταλήξει να πληρώνει τον φθηνότερο ακριβότερα, αυτό είναι που δεν θέλει κανείς έλληνας να αντιληφθεί.....

 

Μηχανικός εμπιστοσύνης είναι αυτός που θα δεχτεί να υπογράψει το συμφωνητικό που θα έχει συντάξει ο δικηγόρος σου και θα περιλαμβάνει οικονομικές ρήτρες σε περίπτωση αθέτησης του .

 

Επειδή μου έτυχε ΑΚΡΙΒΩΣ τέτοια περίπτωση, να ενημερώσω ότι ένας δικηγόρος ΔΕΝ έχει τις γνώσεις της τεχνικής ΚΑΙ της ειδικής συγγραφής υποχρεώσεων κ συνήθως γράφουν ένα ξερό ''σύμφωνα με τις προδιαγραφές'' 'η ''σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης κ της επιστήμης''.Με αποτέλεσμα μετά ο ιδιώτης να πληρώνει 5-10.000 ευρώ για πραγματογνώμονες, να διαπιστώσουν αυτοί αν εφαρμόστηκαν οι ''προδιαγραφές'' του δικηγόρου........

 

10.000 ευρώ αμοιβή πραγματογνώμονα (εδώ οι δικηγόροι βρίσκουν ένα κολπάκι κ προσπαθούν να πετάξουν έξω την αμοιβή πραγματογνώμονα, ζητώντας από ΝΕΟΥΣ κυρίως συναδέλφους μια ''απλή τεχνική έκθεση αυτοψίας''.Συνάδελφοι ΜΗΝ την πατήσετε έτσι, σας πιάνουν κορόιδα οι κάθε λογής δικηγόροι...) ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΑ: ''ΑΠΛΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΨΙΑΣ''=ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ!!!!

10.000 ευρώ αμοιβή δικηγόρου κ σε περίπτωση που πιάσει το παραπάνω κολπάκι τους ζητάνε +τα μισά του πραγματογνώμονα

 

για να διεκδικήσει ΠΟΣΑ (?) από το μηχανικό εμπιστοσύνης και σε ΠΟΣΑ(?) χρόνια????????? (Για μια κακοτεχνία που κοστίζει πόσα?)

 

Συνοψίζοντας:

 

Έλληνες είναι οι ιδιώτες, συνήθως τους κόβει, ξέρουν όλοι να κάνουν παζάρι ''the greek way'', ΞΕΡΟΥΝ να διαβάζουν το συνομιλητή τους, με το υπάρχον καθεστώς δίνεται η ευκαιρία στον έλληνα να οικοδομήσει το σπιτάκι του ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 60% ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ που πληρώνει ο ευρωπαίος (ο ευρωπαίος είναι κατοχυρωμένος όμως γιατί ο εργολάβος έχει τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις), είναι ΑΠΟΛΥΤΗ οικονομική ευθύνη του οι επιλογές που θα κάνει, λυπούμαστε για την κατάσταση του κλάδου αλλά αυτή είναι

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το έχω ξαναπεί και στο παρελθόν. Δεν υπάρχει καλός ή κακός μηχανικός στην μελέτη (πάντα για σπιτάκια, αστε τα γεφύρια) υπάρχει κακός επιβλέπων και κακός ιδιοκτήτης. Αυτός που χτίζει και βγάνει και λέει εαν δεν ήμουνα εγω θα πλήρωνα άλλα 30Κ και τα γλύτωσα ενω έβαλα υδρομασάζ 8Κ την έχει πατήσει και θα τα πληρώσει σε βάθος χρόνου. Λοιπόν κύριοι ιδιώτες υπάρχουν κανόνες. Φθηνό σπίτι δεν υπάρχει. Δεν είστε υποχρεωμένοι να κτίσετε. Εαν δεν μπορείτε, μην το πιέζετε δεν βγαίνει. Το ρίχνω τα μπετά και μαζεύω χρήματα και μετά απο 10 χρόνια πάω ξανά να το τελειώσω δεν βγαίνει. Οτι έχω λεφτά για 150 τμ αλλά θέλω 300 τμ πάλι δεν βγαίνει. Καθίστε με τον μηχανικό και βγάλτε προδιαγραφές απο σκυρόδεμα μέχρι και πόρτες. Βγείτε έξω και πείτε στον εργολάβο τα βλέπεις αυτά, αυτά θέλω και πόσο? Πάρτε τις τιμές σαν βγαίνει οικονομικά, εαν οχι πάλι στον μηχανικό και ξανά, Οχι είναι όλα ίδια δεν βαριέσαι, δεν είναι και το ξέρει. Ιδιωτικό συμφωνητικό με υπογραφές. Βάλτε ενα πλαφόν υπέρβασης μπορεί να βρήκατε το καλύτερο παρκέ 60% κάτω αλλά είναι πάνω απο το πλαφόν. Απλά δεν το βάζεις. Ξέχνα το δεν υπάρχει.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ηξερα οτι στα Πολυτεχνειο διδασκεται και το μαθημα "Μηχανικος εμπιστοσυνης"

 

Σου έχει πει κάποιος ότι βρίσκεσαι σε κάποιο Πολυτεχνείο?

Link to comment
Share on other sites

Κύριοι, συγνωμη που σας αναστάτωσα τόσο, δεν ήταν η πρόθεσή μου, και μάλλον δεν ήμουν και πολύ κατατοπιστικός, οπότε δικαίως αγανακτείτε.

Επιτρέψτε μου να εξηγήσω το σκεπτικό μου.

 

Συμφωνούμε όλοι νομίζω ότι υπάρχει 'χάσμα μέγα' μεταξύ οικονομικού και 'φτηνού'

(μην καθόμαστε να το αναλύσουμε-όλοι ξέρουμε τί σημαίνει το ένα και τί το άλλο)

 

Το πρόβλημα της εμπιστοσύνης πηγάζει από τισ πολλές στρεβλώσεις της αγοράς:

1. ΔΕΝ είστε όλοι μηχανικοί όσοι χτίζετε σπίτια.......(μηχανικοι πολυτεχνείου, μηχανικοί ΤΕΙ, εμπειροτέχνες εργολάβοι, χτίστες εργολάβοι, κτλ)

2. Αυτή η χώρα έχει Μητρώο κατασκευαστών, αλήθεια??????

3.Τα συνεργεία που χρησιμοποιείτε είναι εκπαιδευμένα -πιστοποιημένα -καταρτισμένα????

4.Αφού όλα είναι κέρδος, πόσο χρόνο αφιερώνουν (-ετε) όσοι συνάδελφοι γνωρίζετε στηναναγνώριση των αναγκών των πελατών σας???

5. Και αφού οι πλειοψηφία των πελατων είναι όπως τα περιγράψατε παραπάνω (ξερόλες-αδαείς (!!!!!) πόσους διώξατε από το γραφείο σας πρόσφατα?????

 

 

Σηκώνει πολύ κουβέντα η ιστορία μας, αλλά εμπιστοσύνη από και προς τον μηχανικό σε ένα τέτοιο περιβάλλον, είναι κάτι δύσκολο.

 

ΥΓ

και μόνο τόση κουβέντα που γίνεται και ερωτήματα από πελάτες σας, δεν σας προβληματίζει για τα προβλήματα του κλάδου σας???

Link to comment
Share on other sites

1. ΔΕΝ είστε όλοι μηχανικοί όσοι χτίζετε σπίτια.......(μηχανικοι πολυτεχνείου, μηχανικοί ΤΕΙ, εμπειροτέχνες εργολάβοι, χτίστες εργολάβοι, κτλ)

 

 

Εγω δεν απανταω αλλο...

Ο καθενας ας παει και στο γαλατα της γειτονιας...

Link to comment
Share on other sites

και μόνο τόση κουβέντα που γίνεται και ερωτήματα από πελάτες σας, δεν σας προβληματίζει για τα προβλήματα του κλάδου σας???

 

Υπσρχει διακριτος ρολος του μηχανικου-επιβλεποντα και του μηχανιου-κατασκευαστη. Ο πρωτοε δεν εχει καμια υποχρεωση να κατασκευασει, παρα εχει την απολυτη υποχρεωση να βλεπει τον ιδιωτη να κατσκευαζει κ να τον μαλωνει αν κανει κατι λαθος.

 

Το μηχανικο-κατασκευαστη ο οποιος ειναι κατα βασει αυτο που χρειαζονται οι ιδιωτες, δεν εχουν καμια προθεση να τον πληρωσουν για τις υπηρεσιες του, γιατι μπερδευουν την αμοιβη του με αυτη της επιβλεψης.

 

Στην πρ;γματικοτητα οι υπηρεσιες μηανικου για την κατσκευη αμοιβονται οσο η μελετη κ επιβλεψη επι δυο εως τρια.

 

Οταν λοιπον στην κατασκευη το κρατος μας δεν μας εχει κατοχυρωσει, λογικο ειναι ο καθε τσοπανης να προσφερει υπηρεσιες κατασκευης. Εντελως ανεκπαιδευτος, θα καταληξει να βαλει το λιθαρακι του να βρωμισει λιγο ακομη αυτος ο ανυποφορα βρωμερος κλαδος.

 

Οπως ειπα κ παραπανω, εχετε δικιο, λυπουμαστε για τν κατασταση του κλαδου μας, αλλα αυτη ειναι δυστυχως. Η μη κατοχυρωση του επαγγελματος στην κατασκευη γινεται για πολλους λογους....πολιτικους-οικονομικους φυσικα.

Link to comment
Share on other sites

στο παρόν θέμα συμφωνώ μαζί σου για τον γαλατά... (αρκεί το γάλα να είναι πρόβιο) και δεν εχω άλλη απάντηση....

 

οπότε ότι σου βγεί πιο εύκολο κάνε το....

σορυ για τις υπερορίες που σου φόρτωσα

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.