Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευαστικό ερώτημα: Ποιος είναι, τελικά, αυτός ο "μηχανικός εμπιστοσύνης";


petrosmallios

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 78
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Quote Αδαής: ".........2. Αυτή η χώρα έχει Μητρώο κατασκευαστών, αλήθεια??????"

Αυτή είναι μεγάλη κουβέντα.........

 

 

Quote Αδαής:"Σηκώνει πολύ κουβέντα η ιστορία μας, αλλά εμπιστοσύνη από και προς τον μηχανικό σε ένα τέτοιο περιβάλλον, είναι κάτι δύσκολο".

 

Οπως σου ξαναείπα αυτή η σχέση χτίζεται.

Link to comment
Share on other sites

Για έναν νέο μηχανικό; Κρίσεις για αυτόν δεν μπορούν να υπάρχουν πολλές. Γνώσεις και κυρίως ιδέες, όμως, περισσεύουν.

 

Σε ευχαριστούμε πολύ petrosmallios! Και όνειρα περισσεύουν...

Link to comment
Share on other sites

Ο μηχανικός εμπιστοσύνης δεν είναι ξεχωριστό επάγγελμα ούτε κάποιος τίτλος για να μπαίνει εντός εισαγωγικών. Λέγοντας αυτή τη φράση εννοούμε το μηχανικό που εμπιστευόμαστε.

 

Ποια είναι λοιπον η απάντηση στο ερώτημα ποιος είναι αυτός ο μηχανικός? Πολύ απλό! Δεν υπάρχει απάντηση γιατί είναι λάθος η ερώτηση.

Φίλε ιδιώτη, έχεις διανοηθεί ποτέ να ρωτήσεις ποιος είναι ο γιατρός εμπιστοσύνης? Όχι βέβαια. Ξέρεις γιατί?

Γιατί στη περίπτωση του γιατρού αντιλαμβάνεσαι τη μεγάλη σημασία του επαγγελματος του και θεωρείς αυτονόητο ότι πρέπει να είναι άξιος εμπιστοσύνης.

 

Ορίστε λοιπόν ο τρόπος για να βρεθεί η απάντηση που αναζητάς εσύ και όλοι οι ιδιώτες επισκέπτες ή μέλη του forum.

Για να μπορέσετε να βρείτε μηχανικό που να τον εμπιστεύεστε πρέπει πρώτα να κατανοήσετε την τεράστια σημασία του ρόλου του μηχανικού.

 

Μηχανικός δεν είναι αυτός που βγάζει την άδεια ούτε αυτός που πρέπει να υπογράψει για να πάρετε ρεύμα αλλά αυτός που μελετάει και είναι υπεύθυνος για κάτι που αντιπροσωπεύει τις οικονομίες μιας ζωής. Είναι αυτός που του εμπιστεύεστε την ασφάλεια και την ποιότητα της δικής σας ζωής και της οικογένειας σας.

 

Αν γίνουν κατανοητά όσα προανέφερα τότε θα βρεις μόνος σου τον τρόπο για να καταλήξεις σε μηχανικό εμπιστοσύνης.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να καταλάβουν όλοι (συμπεριλαμβανομένων και των συναδέλφων που δεν το έχουν καταλάβει ακόμα) ότι η δουλειά μας είναι πάρα πολύ δύσκολη (όταν πρόκειται να γίνει σωστά).

 

1) Το αντικείμενό μας είναι τεράστιο (τουλάχιστον ημών των Π.Μ.)

2) Όταν - μετά από 5 χρόνια - παίρνουμε το πολυπόθητο πτυχίο στα χέρια μας, (οι καλοί φοιτητές) γνωρίζουμε πως να υπολογίσουμε την σεισμική τέμνουσα μιας οικοδομής, γνωρίζουμε πόσο είναι το μήκος αγκύρωσης για ράβδο Φ20, γνωρίζουμε πόσα δευτερόλεπτα πρέπει να είναι η δόνηση ώστε να συμπυκνωθεί σωστά το σκυρόδεμα και χιλιάδες άλλες τεχνικές λεπτομέρειες. ΔΕΝ γνωρίζουμε όμως ότι η πλειοψηφία των πολεοδομιών "θα σε στείλει πίσω" τουλάχιστον 3 φορές - βρε ολόσωστα να τα έχεις, ότι ο βαθμός σου και οι επιδόσεις σου στα στατικά ή στις μεταλλικές ΙΙΙ δεν σου φέρνουνε δουλειές και ότι πιο πολλές δουλειές μπορείς να βρεις στην "πιάτσα" ή στα πολιτικά γραφεία και άλλα τέτοια.

3) ΔΕΝ γνωρίζουμε επίσης, ότι όσο καλός και "μυαλό" μηχανικός να είσαι, υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν τον/την σύζυγο στην πολεοδομία και όσο εσύ χτυπιέσαι στην ουρά, οι δικές του μελέτες περνάνε την νύχτα (και πιθανόν δεν περνάνε καθόλου από τα γραφεία της πολεοδομίας).

4) Η Ελλάδα "κτίστηκε" τις δεκαετίες του '50-60-70 με βάση τέτοιες λογικές, με οικοδομές αμφίβολες ή επικίνδυνες, χωρίς ουδεμία αίσθηση της αισθητικής των πόλεων, χωρίς βιοκλιματικό σχεδιασμό, με Η/Μ μελέτες (μην πω και στατικά) όπως τα βγάζει το πρόγραμμα για να "είναι" στον φάκελο...

 

Αυτά για να μπούμε στο κλίμα.

 

Έρχεται τώρα μια κυβέρνηση και -για ακόμα μια φορά - μας λέει: "Τελειώσαν αυτά", "τακτοποιούνται οι τελευταίοι Ημιυπαίθριοι", "τάξη στο χάος" και άλλα τέτοια.

 

Έτσι λοιπόν, η πλειοψηφία των μηχανικών που μπήκε στο επάγγελμα την δεκαετία του '90 και μετά, προσπαθεί να εφαρμόσει "κάποιες" αρχές στις μελέτες, έχοντας να αντιμετωπίσει όλα τα παραπάνω και ταυτόχρονα την κακή προκατάληψη του κόσμου απέναντι στους μηχανικούς (παρόμοιες καταστάσεις ισχύουν και για τους γιατρούς, δικηγόρους, παππάδες, ταξιτζήδες, αγρότες, φορτηγατζήδες κλπ κλπ)

 

 

Και τώρα έχοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω ΑΠΑΝΤΩ στο ερώτημα των φίλων ιδιωτών:

 

-Θα κάνετε την έρευνά σας όπως κάνετε σε κάθε περίπτωση

-Θα ιεραρχήσετε τις ανάγκες σας: κόστος;, ασφάλεια;, αισθητική;, λειτουργικότητα; Τι μετράει για εσάς;

-Θα εμπιστευτείτε με βάση την ερευνά σας έναν μηχανικό ή μια ομάδα μηχανικών (πιο σωστό).

-Θα κάνετε μαζί σας συμφωνητικά. (πιστέψτε με οι μηχανικοί θα χαρούν, εκτός αν είναι λαμόγια)

-Θα κάνετε τον σταυρό σας να μην σας προδώσει το ένστικτό σας όπως τον κάνουμε εμείς κάθε φορά που συνεργαζόμαστε με κάποιον χτίστη, αλουμινά, κουζινά, ηλεκτρονικό.

 

Αν δεν είστε ευχαριστημένοι θα πληρώσετε τον συνεργάτη που επιλέξατε για την δουλειά του μέχρι εκείνη την στιγμή και θα πάτε αλλού. Μην πάρετε χλιαρά τις μελέτες του μηχανικού, την πιο σοβαρή εργασία κατά την ανέγερση της οικοδομής σας...

 

Μην ρωτάτε "πόσο κοστίζει η άδεια";

Ρωτήστε καλύτερα: "Έχετε εφαρμόσει σωστά όλες τις αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ;" ή "Την μελέτη στατικών την εκπονείτε μόνος σας ή την δίνετε έξω; Υπάρχει επαρκής εμπειρία για την άρτια και ασφαλή εκπόνηση της στατικής μελέτης;"

 

Με τέτοιου είδους ερωτήματα, θα "δείτε" αν μπορείτε να εμπιστευτείτε κάποιον να του αναθέσετε την μεγαλύτερη επένδυση της ζωή σας: Το σπίτι σας!

 

ΥΓ Τα γράφω όλα αυτα διότι πιστέυω ότι όσο περισσότερο και όσο περισσότεροι είναι ενημερωμένοι για την πραγματική κατάσταση τόσο το καλύτερο...

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Αυτά έπρεπε να είναι προφανή και να μην χρειάζεται να τα γράψεις Γιάννη .

Δυστυχώς δεν είναι έτσι .

Ο πελάτης δεν έχει μάθει ούτε να εκτιμάει , ούτε να ακούει .

 

Αλλά όταν αφήνεις το επάγγελμα ανοικτό σε κάθε τυχαίο , τότε όλα αυτά είναι αναμενόμενα .

Link to comment
Share on other sites

@petrosmallios

 

απλα διαλεξε καποιον που θα εγκρινεις τον τροπο που εχει κανει τις μεχρι τωρα δουλειες του

και το κυριοτερο γινε ξεκαθαρος μαζι του

για να μπορεσει ν ασχοληθει μαζι σου

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.