Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Παραχώρηση σε κοινή χρήση ρυμοτομούμενου σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδο


Recommended Posts

Από τη στιγμή που η Π.Ε. έχει κυρωθεί και μεταγραφεί στο Υποθηκοφυλακείο τα όρια της αρχικής ιδιοκτησίας έχουν αλλάξει και ισχύουν πλέον τα όρια του τελικού οικοπέδου και δεν υφίσταται πλέον θέμα ρυμοτόμησης. Όσον αφορά το υψόμετρο της οδού προκύπτει από την ερυθρά της εγκεκριμένης μηκοτομής.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...

Η παραχώρηση σε κοινή χρήση του ρυμοτομούμενου πρέπει να γίνει με συμβολαιογραφική πράξη ώστε να καταστεί οικοδομήσιμο ένα οικόπεδοπου έχει ήδη έχει πρόσωπο σε άλλη οδο, ή το οικόπεδο είναι ήδη οικοδομήσιμο;

Link to comment
Share on other sites

Κάθε παραχώρηση σε κ.χ. γίνεται υποχρεωτικά με συμβ/κή πράξη, εκτός κι αν έχει προηγηθεί κύρωση της πράξης εφαρμογής. 

συμπλ.

Αν έχεις επαρκές πρόσωπο (σύμφωνα με τους όρους δόμησης) το οποίο ταυτίζεται με τη ρ.γ., το οικόπεδο είναι οικοδομήσιμο

Edited by tetris
Link to comment
Share on other sites

Να διευκρινίσω ότι το τμήμα πολεοδομήθηκε με το διάταγμα του '23 για τις πυκνοδομημένες περιοχές. Συνεπώς άν στην πρόσοψη έχω επαρκές πρόσωπο και τμήμα της πίσω πλευράς του οικοπέδου ρυμοτομείται (και διατηρείται η αρτιότητα)  δεν χρειάζεται να κάνω καμία συμβολαιογραφική πράξη παραχώρησης και μπορώ να προχωρήσω σε έκδοση Ο.Α. γιατί το οικόπεδο είναι ούτως ή άλλως οικοδομήσιμο;

οτ.png

Edited by topografos3333
Link to comment
Share on other sites

Έχουμε αναθεώρηση ρυμοτομικού σχεδίου με επιβολή ρυμοτομίας και διάνοιξη πεζοδρόμου που περνά μέσα απο το οικόπεδο ενδιαφέροντος...

Link to comment
Share on other sites

σε περιπτωση που με συμβολαιογραφικη πραξη παραχωρηθηκε τμημα οικοπεδου  λογω εκδοσης οικοδομικης  αδειας, οταν ολοκληρωθει η πραξη εφαρμογης εχει το δικαιωμα το δημοσιο να σε ξαναυποχρεωσει σε παραχωρηση γης ακομα και με αποζημιωση ή μπορεις να αρνηθεις?

Πρόσθεσε τονισμό στο κείμενο της δημοσίευσής σου. Επίλεξε "επεξεργασία" και διόρθωσέ το. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos 33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

 
 
και θα δεις το αρθρο 12 παρ. 5,6 και 7 του 1337.
η απαντηση αφορα τον τοπογραφο33
 
πιθανον και τον γιαννη
αλλα θα θελαμε πιο λεπτομερη περιγραφη του τι υπηρχε τι εγινε και πότε και με ποιες διαταξεις εγινε η παραχωρηση...
 
 
Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Μέσα στην αναζήτηση που έκανα στην πολεοδομική νομοθεσία, βρήκα την εγκ 51682/10062/68/22.6.1987:

"Ι) Στις περιοχές που εντάσσονται στο σχέδιο με το Ν-1337/83, για την εφαρμογή του σχεδίου και την έκδοση οικοδομικών αδειών, σύμφωνα με το Αρθ-12 του Νόμου αυτού, πρέπει να προηγηθεί η σύνταξη ενιαίας εφαρμογής, που να καλύπτει τουλάχιστον το εντασσόμενο τμήμα μιάς πολεοδομικής ενότητας.

Παράλληλα όμως, σε περιοχές που κατά το μεγαλύτερο τμήμα τους είναι πυκνοδομημένες και η ένταξή τους είχε προταθεί σαν επίγουσα από το Δημοτικό ή Κοινοτικό Συμβούλιο - εφ'όσον υπάρχουν διαμορφωμένοι οι κοινόχρηστοι χώροι (με ανάλογη εφαρμογή της Εγκ-25/87 ) - είναι δυνατή κατ'εξαίρεση η χορήγηση οικοδομικών αδειών πρίν την πράξη εφαρμογής, για ορισμένες περιπτώσεις όπως περιγράφεται στην Εγκ-106/86 τέτοιες που να μην παρεμποδισθεί στη συνέχεια η σύνταξη της ενιαίας πράξης εφαρμογής ή να περιοριστούν οι δυνατότητες αξιοποίησης των εισφορών γης.

Ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών γης, από τον οποίο - σε συνδιασμό με τα μεγέθη που προβλέπονται για τα νέα οικόπεδα από το Δ/γμα της Πολεοδομικής μελέτης - προκύπτει η δυνατότητα εκτίμησης της ύπαρξης πολεοδομικά αξιοποιήσιμης εισφοράς γης στο ΟΤ όπου ζητείται η οικοδομική άδεια, περιγράφεται αναλυτικά, στις οδηγίες που σας κοινοποιήθηκαν με το (γ) σχετικό.

II) Διευκρινίζουμε ότι η δέσμευση στην έκδοση οικοδομικών αδειών, δεν ισχύει για περιοχές που μπορεί μεν να περιλαμβάνονται στα ίδια Διατάγματα επεκτάσεων του Ν-1337/83 όμως δεν υπάγονται στις διατάξεις αυτού του Νόμου ως πρός την υποχρέωση εισφοράς, την ενιαία πράξη εφαρμογής κλπ. Τέτοιες περιοχές είναι οι περιοχές του παλαιού σχεδίου που τυχόν τροποποιήθηκαν με το νέο Διάταγμα ένταξης, καθώς και τα πυκνοδομημένα τμήματα οικισμών προ του 1923. Για τις περιοχές αυτές, υπό την προϋπόθεση βέβαια, ότι δεν έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του Αρθ-13 του Ν-1337/83, είναι άμεσα και συνολικά δυνατή η έκδοση οικοδομικών αδείων με τις ίδιες ακριβώς διατάξεις και περιορισμούς που ισχύουν και στα παλαιά εγκεκριμένα σχέδια.

ΙΙΙ) Για κάθε περίπτωση που ζητείται άδεια ή προέλεγχος με την Εγκ-106/86, η υπηρεσία εκτιμά-για το ΟΤ όπου βρίσκεται το ακίνητο - τη δυνατότητα δημιουργίας νέων οικοπέδων, από εισφορές γης των ιδιοκτησιών που βρίσκονται σε αυτό. Εφ'όσον η δυνατότητα αυτή ενδέχεται να επηρεάζεται είτε λόγω συμμετοχής της εισφοράς γης της ιδιοκτησίας του αιτούντος είτε λόγω μετακίνησης των ορίων της για την καλλύτερη αξιοποίηση εισφορών γής των υπολοίπων ιδιοκτησιών του ΟΤ η άδεια δεν χορηγείται.

(Σ.Σ. Βλέπε και τροποποίηση Εγκ-76944/15024/105/87 ).

Κατ'εξαίρεση μπορεί να χορηγείται άδεια επισκευής ή οικοδομική άδεια για καθ'ύψος προσθήκη σε υφιστάμενο κτίριο μονίμου μορφής. Στις περιπτώσεις αυτές ο σ.δ. υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν του οικοπέδου που απομένει μετά την αφαίρεση της υποχρεωτικά οφειλόμενης εισφοράς σε γη, εφ'όσον βέβαια αυτή κατά την εκτίμηση της υπηρεσίας θα δεσμευτεί σε γη. Η εκτίμηση των εισφορών γίνεται με βάση τα εμβαδά που είχαν οι ιδιοκτησίες στις 10-3-82. (Κεφ.ΙΙ των (γ) οδηγιών) όπως αυτά προκύπτουν από τους αλφαβητικούς και αριθμητικούς κτηματογραφικούς πίνακες, τις δηλώσεις ιδιοκτησίας και τους τίτλους ιδιοκτησίας.

Ο καθορισμός της ρυμοτομικής και της οικοδομικής γραμμής γίνεται από την υπηρεσία στο υφιστάμενο διάγγραμμα 1:1000 του Διατάγματος της πολεοδομικής μελέτης μετά από αυτοψία. Στις περιπτώσεις δηλαδή αυτές, δεν θα γίνεται εφαρμογή της Εγκ-24/79 , αλλά αντίθετα η οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή θα καθορίζεται μόνο στον εγκεκριμένο δρόμο, στον οποίο έχει πρόσωπο το οικόπεδο για το οποίο ζητείται άδεια οικοδομής και σε μήκος ενός οικοδομικού τετραγώνου.

'Οταν απαιτείται συμπλήρωση του διαγράμματος 1:1000 με τοπογραφικά στοιχεία που δεν απεικονίζονται στο διάγραμμα της πολεοδομικής μελέτης, αυτή θα γίνεται από τον ενδιαφερόμενο. 'Οσον αφορά την υψομετρική μελέτη, αυτή μπορεί να γίνει από ιδιώτη μηχανικό εφόσον στη συνέχεια θα εγκριθεί από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου ή της Κοινότητας και σε περίπτωση που οι παραπάνω δεν έχουν τεχνική υπηρεσία από την ΤΥΔΚ. Τέλος, δεν χορηγείται άδεια με την Εγκ-106/86, εφόσον εκκρεμεί θέμα τακτοποίησης όμορης ιδιοκτησίας, ή απαιτείται προσκύρωση καταργηθέντος ιδιωτικού δρόμου για την απόκτηση προσώπου.

IV) Εφόσον η ιδιοκτησία για την οποία ζητείται η άδεια βρίσκεται σε περιοχή όπου ήδη εκπονείται μελέτη εφαρμογής:

α) Η υπηρεσία μπορεί να ζητά από τον μελετητή σε εύλογο χρόνο, μέσω του επιβλέποντος ή του υπεύθυνου μελέτης εφαρμογής, στοιχεία που κατά την κρίση της τεκμηριώνουν την χορήγηση ή όχι της οικοδομικής άδειας κατά προτεραιότητα, πρίν την ολοκλήρωση της μελέτης.

β) 'Οσον αφορά τον καθαρισμό της ρυμοτομικής γραμμής, γίνεται από την υπηρεσία, όπως στην παρ.III, και εφόσον συμπίπτει με την αντίστοιχη πρόταση του μελετητή, η άδεια χορηγείται με την γραμμή αυτή. Εφόσον υπάρχει διάσταση η οικοδομική άδεια δεν θα χορηγείται πριν επικυρωθεί η εφαρμογή των οικοδομικών και ρυμοτομικών γραμμών στο έδαφος.

γ) 'Οσον αφορά την έγκριση υψομέτρου μπορεί να γίνεται τμηματικά από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου ή της Κοινότητας βάσει των στοιχείων της μελέτης που εκπονείται από τον αναδόχο μελετητή.

Σε περίπτωση που η διαφορά μεταξύ του υψομέτρου του εδάφους και του υψομέτρου που καθορίζει την οριστική υψομετρική μελέτη είναι μεγαλύτερη κατ'απόλυτο τιμή από 1,50 μ. τότε η άδεια δεν θα χορηγείται πρίν διαμορφωθεί ο δρόμος τεχνικά στο υψόμετρο της οριστικής υψομετρικής μελέτης.

δ) Για τις περιπτώσεις της κατηγορίας αυτής, η υπηρεσία, εκτός από την τήρηση του ειδικού αρχείου για τις χορηγούμενες άδειες, ενημερώνει άμεσα τον μελετητή για κάθε περίπτωση χορήγησης άδειας και ο μελετητής προσαρμόζει ανάλογα τη μελέτη.

V) Προκειμένου να αποφευχθούν άσκοπα έξοδα και ταλαιπωρία των πολιτών σκόπιμο είναι να γίνεται προέλεγχος της μελέτης. Κατά τα λοιπά, ακολουθείται η ίδια διαδικασία που ακολουθείται μέχρι σήμερα για την έκδοση αδειών.

VI) Για κάθε περίπτωση χορήγησης άδειας ή προελέγχου με την Εγκ-106/86 απαιτείται η προσκόμιση εις διπλούν από τον ιδιοκτήτη δήλωσης ιδιοκτησίας και τίτλων ιδιοκτησίας καθώς και υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του Ν-105/69, στην οποία θα αναφέρονται όλες οι ιδιοκτησίες που τυχόν έχει στην περιοχή που εντάχθηκε στο σχέδιο με το ίδιο ΠΔ. 'Ενα εκ των ανωτέρω αντιγράφων φυλάσσεται σε ιδιαίτερο φάκελλο που αντιστοιχεί στην περιοχή για να χορηγηθεί στο μελετητή εφαρμογής."

Άρα αυτό σημαίνει ότι μπορώ να εκδώσω Ο.Α. στην περιοχή αναθεώρησης του ρυμοτομικού (παλαιό κέντρο πόλης) που ανέφερα στο προηγούμενο post;

Link to comment
Share on other sites

On 14/11/2019 at 1:57 ΜΜ, topografos3333 said:

Έχουμε αναθεώρηση ρυμοτομικού σχεδίου με επιβολή ρυμοτομίας και διάνοιξη πεζοδρόμου που περνά μέσα απο το οικόπεδο ενδιαφέροντος...

δεν  υπάρχει  αναστολη εκδοσης αδειων στην περιοχη?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.