Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Παραχώρηση σε κοινή χρήση ρυμοτομούμενου σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδο


Recommended Posts

Πελάτης μου κατασκευαστής αναζητάει το νομικό πλαίσιο ώστε να είναι κατοχυρωμένος πριν ξεκινήσει αντιπαροχή σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδο το οποίο ρυμοτομείται.

Η ερώτησή του είναι εάν μπορεί να κάνει παραχώρηση του ρυμοτομούμενου σε κοινή χρήση μόνο για το δικό του τμήμα του οικοπέδου και αν αυτό κατοχυρώνεται με κάποιο νόμο.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας

Link to comment
Share on other sites

το εξ' αδιαιρέτου οικόπεδο θεωρείται και είναι ενιαίο πολεοδομικά.Ως εκ τούτου, όλοι οι συνιδιοκτήτες θα πρέπει να παραχωρήσουν σε κοινή χρήση και όχι αποσπασματικά.

Πιστεύω πως αυτό που θέλει ο κατασκευαστής δεν είναι εφικτό.

Δεν μας γράφεις βέβαια, κατά πόσο έχει ήδη οικοδομηθεί το ενιαίο οικόπεδο και εάν έχει συνταχθεί πράξη εφαρμογής.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω αν έχει κυρωθεί η ΠΕ, αλλά το οικόπεδο είναι πλήρως αδόμητο

Link to comment
Share on other sites

φρονώ πως καλό θα ήταν να μιλήσεις με την αρμόδια υπηρεσία που θα σου δώσει τη βεβαίωση υψομέτρου μιας και είναι η μόνη αρμόδια για την βεβαίωση διανοιγμένης οδού

Link to comment
Share on other sites

Τα εξ' αδιαιρέτου οικόπεδα αντιμετωπίζονται πολεοδομικά ως ένα ενιαίο. Ως εκ τούτου πρέπει να υπογράψουν όλοι οι συνιδιοκτήτες για την παραχώρηση σε κοινή χρήση. Επίσης εάν πιθανώς ρυμοτομούνται απέναντι οικόπεδα , τότε πρέπει να υπογράψουν κι αυτοί ότι δέχονται την παραχώρηση σε κοινή χρήση για τη δική τους ιδιοκτησία.

Ο νόμος λέει ότι οικοδομική άδεια μπορεί να εκδοθεί στην περίπτωση που σε όλο το πρόσωπο του οικοπέδου είναι ανοιχτός ο δρόμος. Πρακτικά δηλαδή αυτό σημαίνει πως αν υπάρχουν μέσα στο δρόμο μάντρες ή οτιδήποτε άλλο, αυτά πρέπει να φύγουν.

Τέλος σχετικά με τη βεβαίωση του υψομέτρου. Εάν δεν έχει γίνει υψομετρική μελέτη για το δρόμο δε θα μπορείς να πάρεις βεβαίωση , σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να την κάνεις εσύ (τη μελέτη) και αφού εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο να την βάλεις μέσα στο φάκελο της άδειας.

Link to comment
Share on other sites

Κοινώς, η έκφραση σου "δικό του τμήμα του οικοπέδου" είναι αδόκιμη. Δεν έχει τμήμα του οικοπέδου, είναι εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτήτης στο σύνολο του οικοπέδου χώρις καθορισμένα τμήματα.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Όμως, αν δεν το επιθυμούν οι συνιδιοκτήτες μπλέκεις δικαστικά;

Link to comment
Share on other sites

θα συμφωνήσω ότι το εξ' αδιαιρέτου οικόπεδο πολεοδομικά είναι εννιαία ιδιοκτησία και χρειάζεται να υπογράψει και ο συνιδιοκτήτης. Σε μία άδεια που έβγαλα πρόσφατα είχε κυρωθεί πράξη εφαρμογής, και ρυμοτομείτο ένα κομμάτι του οικοπέδου (τόσο του δικού μας όσο και των απένταντι), και έγινε συμβολαιογραφική πράξη παραχώρησης σε κοινή χρήση του ρυμοτομούμενου κομματιού, στην οποία υπέγραψε μόνο ο πελάτης-ιδιοκτήτης του οικοπέδου, και όχι οι απέναντι γείτονες. Πλήρωσε και την εισφορά στο δήμο, και τέλος. Τώρα, όσον αφορά στην περίπτωση που δεν δέχεται ο συνιδιοκτήτης, νομίζω ότι τη συζήτηση (τουλάχιστον) με δικηγόρο δεν θα την απογύγει ο κατασκευαστής.

Link to comment
Share on other sites

Εάν οι συνιδιοκτήτες ή οι απέναντι ιδιοκτήτες δε δέχονται την παραχώρηση σε κοινή χρήση , τότε μοιραία πρέπει να γίνει πράξη αναλογισμού, όπου θα προκύψουν οι αποζημιώσεις για τον καθέναν.

Link to comment
Share on other sites

Μόλις σήμερα έμαθα πως η περιοχή έχει κυρωμένη Πράξη Εφαρμογής. Άρα γιατί ζητάει ο υπάλληλος παραχώρηση κοινής χρήσης του ρυμοτομούμενου; Δεν θεωρούνται πλέον χωροθετημένοι όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.