Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου


newmech

Recommended Posts

αν θες να σου στειλω μια προτυπη που θεωρω πολυ καλη και πανω σε αυτη δουλευω και εγω στειλε μου εμαιλ σου καθως και καποια αλλα βοηθηματα 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 65
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

21 ώρες πριν, Sw0rdf1sh said:

@merkon καμία επίθεση.

Μας φιλοξενεί όλους αυτό το φόρουμ, μηχανικών -κυρίως- αλλά και μη μηχανικών στα θέματα ιδιωτών. Αμφισβητείς την επάρκεια πολιτικού μηχανικού (της συναδέλφου) ή χημικού μηχανικού (τη δική μου). Εάν σε προσέβαλα την ώρα που αμφισβήτησες την επάρκειά μας ή την εγχώρια νομοθεσία με βάση την οποία έχω ένα δικαίωμα και εσύ δεν το έχεις δεν θα απολογηθώ. Η τακτική δε μπορώ να κάνω κάτι και θα αμφισβητήσω όλους όσους μπορούν για να το κάνω και εγώ είναι τουλάχιστον αστεία.

Δε χρειάζεται να με προκαλείς να συμμετάσχω σε ένα ιδιωτικό ινστιτούτο, καλώντας με να πληρώσω. Τελείωσε μια σχολή μηχανικών ή το ΕΜΠ που είναι και δωρεάν ώστε να περιλαμβάνεσαι στον πίνακα του ν.3850/10. Και αυτή είναι και η απάντηση γιατί πρέπει να υπογράφει μόνο μηχανικός. Θεωρώ ορθό να υπογράφει μηχανικός τη ΓΕΕΚ όσο υπάρχει ο 3850. Μπορεί να μην σου αρέσει, να μη σε βολεύει και να διαφωνούμε. Εξακολουθεί να ισχύει ο 3850 όσο διαφωνούμε. Δεν με απασχολεί πολύ τι κριτήρια έχει το ιδιωτικό ινστιτούτο. Τα ινστιτούτα άλλοτε επί πληρωμή ( IOSH ) άλλοτε δωρεάν (ΕΛΙΝΥΑΕ) επιτελούν συγγραφικό έργο, βοηθούν αλλά δεν δημιουργούν δικαίωμα. Το κράτος έρχεται και καθορίζει ποιός, τι, μέχρι που. Και στους μηχανικούς δεν το καθόρισε πολλές φορές σωστά αλλά είσαι σε τελείως άλλο άκρο.

Μου φαίνεται περίεργο να προτρέπουμε τον ιδιώτη και τις επιχειρήσεις να τηρήσουν το εγχώριο πλαίσιο (παρέχοντας ΜΑΠ, εξασφαλίζοντας άρτιες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας κ.α. πολλά) αλλά να αμφισβητούμε το πλαίσιο που δίνει στους συναδέλφους το δικαίωμα να κάνουν αυτή ακριβώς την εργασία.

  1. Θεωρώ καλώς σου ζητήθηκε @χαιδω εφόσον βάση του παραπάνω πίνακα του αρ. 13 του ν. 3850/10 μπορείς και να την εκτελέσεις. Εάν πρόκειται και για συνεργείο απαιτεί μηχανολόγο.
  2. Θεωρώ ακατάλληλη τη βοήθεια οποιουδήποτε δεν έχει το δικαίωμα υπογραφής στη ΓΕΕΚ καθώς η ΓΕΕΚ είναι εργαλείο και για την επιχείρηση και για τον εργαζόμενο και χρειάζεται προσοχή από μέρους όλων των εμπλεκομένων.
  3. Προτείνω τα: 
    1. "Υγιεινή και ασφάλεια" - Εκδόσεις ΤΕΕ το οποίο περιλαμβάνει και μεθοδολογία ποσοτικοποίησης, 
    2. "Διαχείριση ασφάλεια και υγιεινής της εργασίας" - εκδόσεις Τζιόλα
    3. Εργονομικές προσεγγίσεις στη διοίκηση και διαχείριση της ασφάλειας - Εκδόσεις Τζιόλα (πλέον πρόσφατο),
    4. το πλέον πρόσφατο ΦΕΚ 2208Β/2019 το οποίο αφορά μεν τους υπαλλήλλους ΟΤΑ αλλά προσφέρει μια ωραία πινακοποιημένη προσέγγιση εκτίμησης της επικινδυνότητας.
    5. Βιβλία από ΕΛΙΝΥΑΕ (πχ αυτό) στα οποία υπάρχουν μεθοδολογικές προσεγγίσεις για την εκτίμηση γραμμένες από συναδέλφους. Δυστυχώς στη νέα μορφή το site δεν εμφανίζει τις τροποποιήσεις των ΦΕΚ και τις διορθώσεις (εμφανίζει απλά τη νομοθεσία αλλά όχι κωδικοποιημένη).
  4. Η ΓΕΕΚ είναι δυναμική διαδικασία. Χρειάζεται η αρχική μελέτη αλλά και τρόπος να επικαιροποιείται εύκολα όσο επιβάλλονται μέτρα που μειώνουν τον κίνδυνο. 'Ωστε να παρουσιάζει τη βελτίωση.
  5. Έγινε τρομερή προσπάθεια δημιουργίας τεχνικού λογισμικού προς αυτή την κατεύθυνση μέσω του φόρουμ αλλά και από την Ευρωπαική Ένωση με το εργαλείο Oira όμως τα εργαλεία δεν είναι η ΓΕΕΚ υπογεγραμμένη από συνάδελφο. Είδα το πρόβλημα τουλάχιστον στο λογισμικό που στήθηκε εδώ καθώς χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλη έκταση σε server εταιριών που τελικά δεν παρείχαν τη ΓΕΕΚ αλλά ένα εργαλείο. Έτσι έχω αφαιρέσει το λογισμικό προσωρινά (ήταν δωρεάν). Όμως για να σου δώσω μια κατεύθυνση του πως κινείτο μεθοδολογικά σε βήματα:
    1. Καταγραφή (κτίρια, θέσεις, προσωπικό, οχήματα, εξοπλισμός)
    2. Παράγοντες κινδύνου (ανά κτίριο, θέση, εργασία δηλαδή πιθανή εμφάνιση)
    3. Εκτίμηση επικινδυνότητας (συντελεστές βαρύτητας όπως σοβαρότητα, έκθεση, πιθανότητα κ.α.)
    4. Μέτρα πρόληψης (ανά κτίριο, θέση, εργασία) εκεί που η παραπάνω εκτίμηση εμφάνιζε υψηλές τιμές (σε εύρος)
    5. Βοηθήματα (ερωτηματολόγια, μετρήσεις παραγόντων, check-lists, σύντομα φυλλάδια, έντυπα)
    6. Σύμπτυξη σε τεύχος σε μορφή πινάκων.

Σκέψου το σαν heatmap του βαθμού κινδύνου ανά παράγοντα επικινδυνότητας στο χώρο εργασίας και σκέψου πως μπορείς να το παρουσιάσεις σε τεύχος μελέτης. Επίσης επειδή η επιχείρηση έχει υποχρέωση να παρέχει τη ΓΕΕΚ στους εργαζόμενους και μέσω αυτής να ενημερωθούν σκέψου το σαν εγχειρίδιο. Συνήθως είναι μακροσκελής μελέτη για να τη διαβάσει όλη ο εργαζόμενος. Βάλε περιεχόμενα ανά εργασία που εκτελούν και γενικά πρέπει να παρουσιάζονται απλά και κατανοητά τα ευρήματά σου. Άλλωστε ο τελικός αποδέκτης είναι και ο εργαζόμενος.

 

Φιλε swordfish η λογική σου ειναι λάθος. Και μάλιστα επιμένεις κιόλας σε αυτο. Και συνεχίζεις να γίνεσαι και να παραμένεις επιθετικός λέγοντας οτι δε θα απολογηθείς. Ξέρεις γιατι συμβαίνει αυτο; Δε θελω να το παω μακριά, αλλα ειναι γνωστό το κολλημα που εχουν πολλοί συνάδελφοι σου μηχανικοί, γιατροί και δικηγόροι οτι αυτοί ειναι και κανεις άλλος δεν ειναι. Ποσο μάλλον λοιπόν όταν μιλάμε για κλειστά επαγγελματικά δικαιώματα. Δεν σε κατηγορώ, ειναι η Ελλάδα τέτοια, η νοοτροπία. Αυτο ειναι το προβλημα όταν ξέρουμε μονο την μια μεριά του νομίσματος, την ελληνική. Όταν δεν έχουμε δει τι παίζει εξω, τι κάνουν καλύτερα απο εμας. Όταν όλος ο υπόλοιπος κοσμος προοδεύει και εμεις είμαστε στάσιμοι σε αυτη την χώρα γιατι ετσι μας βολεύει. 

Καταλαβαίνω οτι υπάρχει ο 3850 και το ξερω πολυ καλα και ξερω οτι θα συνεχίσει να υπάρχει οτιδήποτε και αν συζηταμε εμεις τωρα, αλλα ειναι αστείο σε ολόκληρο τον πλανήτη άνθρωποι με εξειδίκευση στον τομέα, με ενα καρό πτυχία, μεταπτυχιακα και πιστοποιήσεις και χρονια προϋπηρεσίας να μπορούν να εργαστούν στο αντικείμενο της ΥΑΕ οπουδήποτε θελήσουν στον κόσμο και η Ελλάδα να αποτελεί για ακομα μια φορα την μοναδική παγκόσμια εξαίρεση, προφανώς για την εξυπηρέτηση κάποιων συμφερόντων οπως γινεται πάντα σε αυτη την χωρα. Και δε μιλάω μονο για μένα, υπάρχουν άπειροι άλλοι Έλληνες που απασχολούνται στον τομέα της ΥΑΕ στα πέρατα του κόσμου με φοβερή εμπειρία και γνώσεις που η ιδια τους η χώρα τους απαγορεύει να εργαστούν εδω. Και μάλιστα να υπάρχουν άτομα που κάνουν επίθεση σε όσους εχουν εξειδικευτει στον τομέα και πιθανόν να εχουν δει πραγματα που στην Ελλάδα ουτε για αστείο δεν συμβαίνουν τοσο πίσω που ειναι το αντικείμενο. Αυτο ειναι το αστείο. 

Αστειο ειναι να μου λες οτι στο IOSH μπορει να γραφτεί ο καθένας και πως με λίγα λόγια το θεωρείς φρου φρου και αρώματα, ενώ παω στοίχημα δεν εχεις καμια ιδέα τι ακριβώς παίζει με το IOSH, τι αναγνώριση εχει σε παγκόσμιο επίπεδο, τι δράσεις κάνουν και ποσο αποτελεσματικές ειναι κλπ. Απλα για να σε ενημερώσω, καμια σχέση με το ψόφιο και βασισμένο στην ελληνική πραγματικότητα ΕΛΙΝΥΑΕ. 

Αστειο ειναι να μου λες να τελειώσω μια σχολή μηχανικών (που δε θα μου προσφέρει τιποτα παραπάνω στον τομέα της ΥΑΕ γιατι εχω δει τι μαθήματα κάνουν και εχω συγγενείς που εχουν τελειώσει σχολές μηχανικού και τα μαθήματα για ΥΑΕ ήταν ελάχιστα και πολλα κιόλας προαιρετικά, πχ. 1 υποχρεωτικό μάθημα ασφαλείας βιομηχανικών εγκαταστάσεων στους χημικούς) ενώ εχω ήδη MSc απο τον 5 πανεπιστήμιο του UK καθαρά πάνω στην διαχείριση της ΥΑΕ, για να παρω επαγγελματικά δικαιώματα τεχνικού ασφαλείας και να αμείβομαι με 3 και 60 αργότερα, σε ενα κράτος που οι 9 στους 10 δεν εχουν ιδέα τι σημαίνει ΥΑΕ και κανεις δεν το παίρνει στα σοβαρά, βάζοντας την υπογραφή μου σε έγγραφα σημαντικά, γνωρίζοντας οτι η κατάσταση στον τομέα ειναι 200 χρονια πίσω και κανένας εργοδότης, επιχείριση, ουτε καν το ίδιο το κράτος δε παίρνει στα σοβαρά την ΥΑΕ. Ξεκινώντας και μονο απο την ελλιπή διαγράμμιση των δρόμων, διαβάσεις οι οποίες εχουν ξεθωριάσει και δεν φαίνονται πια, απο εκει καταλαβαίνεις την κουλτούρα και την νοοτροπία ενός λαού στην ΥΑΕ. 

Για να λήξει η κουβέντα γιατι δεν εχει νοημα να συνεχίσουμε παρακάτω, αν θελει η συνάδελφος τεχνικός ασφαλείας Χάιδω (γιατι εφόσον απασχολούμαστε και οι δυο στην ΥΑΕ συνάδελφοι είμαστε παρόλο που δεν ειμαι μηχανικός) να μου στείλει προσωπικό μήνυμα με κάποια στοιχεία επικοινωνίας, θα χαρώ πολυ να επικοινωνήσω μαζι της και να της δώσω τα φώτα μου.

  • Downvote 4
Link to comment
Share on other sites

Επιμένω να μην αποκαλείς συνάδελφο εμένα ή άλλον τεχνικό ασφαλείας εκτός αν έχεις τελειώσει σχολή μηχανικών (ΑΕΙ) ή τεχνολογικής εκπαίδευσης μηχανικών (ΑΤΕΙ) εντός ή εκτός Ελλάδας (με αναγνωρισμένο το πτυχίο σου από ΔΙΚΑΤΣΑ πλέον ΔΟΑΤΑΠ).

-1 από εμένα για το ότι την αποκάλεσες συνάδελφό. Τη διαβάζω την άποψή σου, τη θεωρώ τελείως λάθος. Ούτε να στην αλλάξω θέλω.

Λάθος ή όχι η λογική μου εύχομαι να τηρείς τον 3850 και να μην έχεις υπογράψει ΓΕΕΚ ακόμα και με την εμπειρία που μας παραθέτεις καθώς δεν έχεις δικαίωμα. Όπως και χημικός μηχανικός δεν έχει υπογράψει υδραυλικό έργο έχοντας μεταπτυχιακό σε υδάτινους πόρους και συμμετοχή στο IWA, όπως οικονομολόγος δεν ασκεί δικηγορία έχοντας παρακολουθήσει νομικά σεμινάρια και έχοντας μεταπτυχιακό σε νομικό θέμα (πχ εταιριών) κ.ο.κ.

Εάν θέλεις να συμμετάσχεις στο θέμα συμμετέχεις εποικοδομητικά. Έχουμε όλοι την επάρκεια να σε παρακολουθήσουμε.

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

14 ώρες πριν, Sw0rdf1sh said:

Επιμένω να μην αποκαλείς συνάδελφο εμένα ή άλλον τεχνικό ασφαλείας εκτός αν έχεις τελειώσει σχολή μηχανικών (ΑΕΙ) ή τεχνολογικής εκπαίδευσης μηχανικών (ΑΤΕΙ) εντός ή εκτός Ελλάδας (με αναγνωρισμένο το πτυχίο σου από ΔΙΚΑΤΣΑ πλέον ΔΟΑΤΑΠ).

-1 από εμένα για το ότι την αποκάλεσες συνάδελφό. Τη διαβάζω την άποψή σου, τη θεωρώ τελείως λάθος. Ούτε να στην αλλάξω θέλω.

Λάθος ή όχι η λογική μου εύχομαι να τηρείς τον 3850 και να μην έχεις υπογράψει ΓΕΕΚ ακόμα και με την εμπειρία που μας παραθέτεις καθώς δεν έχεις δικαίωμα. Όπως και χημικός μηχανικός δεν έχει υπογράψει υδραυλικό έργο έχοντας μεταπτυχιακό σε υδάτινους πόρους και συμμετοχή στο IWA, όπως οικονομολόγος δεν ασκεί δικηγορία έχοντας παρακολουθήσει νομικά σεμινάρια και έχοντας μεταπτυχιακό σε νομικό θέμα (πχ εταιριών) κ.ο.κ.

Εάν θέλεις να συμμετάσχεις στο θέμα συμμετέχεις εποικοδομητικά. Έχουμε όλοι την επάρκεια να σε παρακολουθήσουμε.

Μάλλον δε με διαβάζεις καν σε αυτά που γραφω, όχι ότι με παραξενεύει δηλαδή, το περίμενα. Βλεπεις να λεω οτι μενω στην Ελλαδα καπου και οτι υπογραφω ΓΕΕΚ καλε μου άνθρωπε; Αφήνω εσάς να παίζετε το κεφάλι σας κορώνα γράμματα με την αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων και να βάζετε την υπογραφουλα σας σε ΓΕΕΚ! Και άσε εμάς που "δε ξέρουμε" να νομίζουμε ότι ξερουμε και να προοδεύουμε στο εξωτερικό.

Όπως και να έχει από ότι συμπεραίνουμε και οι δύο, η συζήτηση δεν έχει και πολύ νοημα!

Συνεχίστε εσείς την συζήτηση, φαίνεται η επάρκεια μερικών απο εσας (δε τα ισοπεδωνω και ολα) από τις ΓΕΕΚ που συναντάω σε διάφορες επιχειρήσεις γνωστών στην Ελλάδα. Ειδικά όταν κάνετε ΓΕΕΚ χωρίς να επισκεφτείτε τον χώρο!

Η Ελλάδα ειναι μια και δε θα αλλαξει!

Ζήτω το ΤΕΕ!!!

Edited by merkon
  • Downvote 3
Link to comment
Share on other sites

Ειναι σα να με ξερεις χρονια. Μου πατησες ολα τα κουμπακια :) Σε διαβαζω με προσοχη. 

Καποιος να δει ποσους κανονες του φορουμ εχει παραβιασει (παραθετει τα προηγουμενα ολοκληρα, εχει προσβαλει 2 συναδελφους μονο με το "υπογραφουλες", ειρωνευεται το ΤΕΕ, την καλει σε PM για να της δωσει τα φωτα του εκει που παιζει το κεφαλι της η συναδελφος κορωνα γραμματα με την υπογραφη της, διαβαζει την κατατεθιμενη σε επιχειρηση μελετη συναδελφων (!) και την κρινει και last but not least ειρωνευτηκε οσους μειναμε εδω και παλευουμε με τις αναξιοπιστες Ελληνικες επιχειρησεις για την ευθυνη μας στην εργασια μας;). Προστατευστε τουλαχιστον τον ιδιο απο προβληματα.  

@Pavlos33 

Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη που παρεμβαίνω αλλά αυτήν την κουβέντα, ή περίπου ίδια, την κάνατε πριν από 18 μήνες.. ποιος ο λόγος να ξαναγίνει???

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.