Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Σίδερα δοκών


 
Charlie

Recommended Posts

Από τότε που ξεκίνησα να κάνω μελέτες έχω ως ελάχιστο οπλισμό στις δοκούς 4Φ14 κάτω και 2Φ14 πάνω.

Με τις συνεχόμενες όμως αυξήσεις στις τιμές του σιδήρου σκέφτομαι να τα μειώσω σε Φ12. Σε πρόσφατες μελέτες είδα ότι όντως στις περισσότερες περιπτώσεις επαρκούν. [Δοκοί 25*50]

 

Δεν ξέρω γιατί, απλά από στατικό ένστικτο δε μου "κάθονται" καλά τα 12. Από την άλλη βέβαια, σε πολλές παλιές μελέτες που έχουν πέσει στα χέρια μου τα τα περισσότερα δοκάρια έχουν 12άρια σίδερα, αλλά συνή8ως σε 60άρια δοκάρια.

 

Μειώνοντας τα σίδερα μειώνεται η αντοχή της δοκού και λόγω ικανοτικού ο στύλος πιθανόν να προκύψει με μικρότερη αντοχή από την περίπτωση που θα έβαζα 14άρια.

Εσείς τι έχετε ως ελάχιστο οπλισμό? Θα ήθελα πολύ να ακούσω τη γνώμη του Χάρη γι αυτό το θέμα.

Link to comment
Share on other sites

εγώ 14 και 16αρια.

charlie μπορείς σε δοκούς μικρούς να βάζεις τα ελάχιστα αν είναι οκ. Είτε 12 είτε 14 βάζε τα ελάχιστα. Μπορείς να κάνεις τα 4Φ14 -- 3Φ14 άνετα

Link to comment
Share on other sites

Χωρις να εχω υποψη μου σε τι ζωνη δουλευει ο καθενας , σκεφτειτε τα εξης.

 

1.Αν τωρα ,με σκυροδεμα C20/25 , χαλυβα Β500 βαζουμε Φ16 , οταν ημασταν ακομα στα Β225 και StIII τι θα βαζαμε , Φ25 ?

 

2. Στην ιδια λογικη μπορουμε να αρχισουμε να λεμε για τα υποστυλωματα , οχι Φ αυτο , ας βαλω Φ εκεινο. το ιδιο μπορουμε να πουμε και για τις πλακες. Τελικα ,αν το παμε ετσι , γιατι χρειαζομαστε προγραμμα για διαστασιολογηση ?

 

3. Μεγαλυτερη διαμετρος ---> μεγαλυτερα μηκη αγκυρωσης .

 

4. Η φιλοσοφια του κανονισμου δεν ειναι ισχυρα υποστυλωματα - αδυναμες δοκοι ?

 

5. Αν εν πασει περιπτωσει ο σκοπος ειναι να ενισχυσουμε τα υποστυλωματα γιατι να κανουμε την διαδικασια

Μεγαλυτερος οπλισμος δοκου --> Ικανοτικος ---> Περισσοτερο σιδερο στη

κολωνα ?Ας βαλουμε μεγαλυτερο σεισμικο συντ/στη.

 

6. Και επισης ήδη υπαρχουν οι συντελεστες ασφαλειας για τα υλικα.

 

Ειλικρινα θα ηθελα να μου εξηγησει καποιος γιατι σε μια δοκο η οποια υπολογιστικα βγαινει ανετα με 4Φ12 κατω να παω να βαλω πχ 4Φ16. (και να ερθει και ενας τριτος να πει γιατι Φ16 , βαλε Φ18 .) Κανω καπου λαθος ?

Link to comment
Share on other sites

avgoust μια χαρά το έθεσες το ζήτημα και είναι έτσι ακριβώς όπως τα λες. Τα 2Φ12 άνω είναι συνήθως υπεραρκετά σε δοκούς 25/50 ή ακόμα και σε 25/60 αναλόγως των φορτίων. Θυμηθείτε ότι η άνω ίνα της δοκού είναι θλιβόμενη στο μέσον και εφελκυόμενη στις στηρίξεις οπότε ουσιαστικά τα 2Φ12 τοποθετούνται για κατασκευαστικούς λόγους σε όλο το μήκος της δοκού άνω και ενισχύονται με πρόσθετα στις στηρίξεις.

Link to comment
Share on other sites

Πάντως, φίλε cna, διαφωνώ με την λογική του montage άνω... Ναί, σε κάποιες δοκούς, τα 2Φ12 αρκούν, αλλά όχι σε όλες. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η αγνόηση της κατακόρυφης συνιστώσας σεισμού την οποία (κάκιστα κατά την ταπεινή μου άποψη) ο Κανονισμός επιβάλλει σε πολύ λίγες περιπτώσεις. Σκεπτόμενοι μόνο αυτό, ένα εξτρά σιδεράκι πάνω δεν βλάπτει.

 

avgoust έχεις δίκιο σε όσα λες. Προσωπικά και για να μην έχω πρόβλημα με τον ικανοτικό, όταν βλέπω μεγάλο άνοιγμα, αποκλείω κάποιες διατομές Φ. Πχ για δοκό ανοίγματος 7μ δεν θα ήθελες Φ16 και όχι Φ14;

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τους συναδέλφους πιο πάνω.

Εξάλλου η διαστασιολόγηση του κτιρίου ξεκινάει από τις δοκούς, οι οποίες πρέπει να οπλίζονται βάσει των αποτελεσμάτων της ανάλυσης και των εντατικών μεγεθών που έχουν προκύψει από αυτές. Βάζοντας περισσότερα σίδερα στις δοκούς επιβαρύνεις τη μελέτη λόγω ικανοτικών τέμνουσας δοκού και λόγω ικανοτικών κόμβων. Μια, δε, δοκός θα πρέπει να αστοχεί στην εφελκυόμενη ίνα της, κάτι που δυσκολεύει αν της προσθέσεις πολλά σίδερα και μπορεί να οδηγηθεί σε αστοχία θλιβόμενης ίνας, η οποία είναι ψαθυρή μορφή αστοχίας.

Στο τέλος τέλος, αν θέλεις λύσε το φορέα σου υπολογίζοντας και τοιχοποιία επάνω στις δοκούς που από τα αρχιτεκτονικά δεν έχουν κανονικά για να είσαι καλυμένος στην περίπτωση που γίνουν κάποιες αλλαγές στο μέλλον και βάλε τον οπλισμό που προκύπτει από την επίλυση αυτή.

Link to comment
Share on other sites

acnt αν καταλαβα σωστα αυτο που λες, θα αλλαξω διαμετρο ραβδου μονο αν προκυπτει μεγαλο πληθος τους (κατα την ταπεινη μου γνωμη εως 4) για να αποφυγω τα κατασκευαστικα προβληματα/λαθη. Ξεκιναω με Φ12 , και στην πορεια της επιλυσης οπου χρειαστει τα αλλαζω.

Link to comment
Share on other sites

εγώ βάζω ελάχιστα 2Φ12 πάνω 6Φ12 κάτω στο άνοιγμα που συνήθως αρκούν για δοκούς 25/60 - 25/50 (το πρόγραμμα μου βγάζει ελάχιστα 4Φ12 κάτω) .Τώρα οι δοκοί στο άκρο είναι άλλο φρούτο..εκεί γίνεται χαμός!

Πάντως το 4Φ14 κάτω σε άνοιγμα το έχω δει σε πολλές μελέτες.

Link to comment
Share on other sites

Εγω στις πλάκες συνήθως Φ8 και στα δοκάρια συνήθως Φ12. Τώρα βέβαια λένε άλλοι μηχανικοί πως τέτοιες διάμετροι είναι ξεπερασμένες, οτι είναι πολύ λεπτές, οτι σε 50 χρόνια με τη διάβρωση θα έχει μείνει το μισό και άλλα τέτοια.

Μάλλον είναι προσωπικό θέμα του καθενός..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.