Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Σίδερα δοκών


 
Charlie

Recommended Posts

Τώρα που ο Ευρωκώδικας θα επιβάλλει (σε 2 χρόνια) ελάχιστο οπλισμό ανοίγματος δοκού 2Φ14 αυτή η κουβέντα θα είναι σαν να μην έγινε..

Link to comment
Share on other sites

Charlie

 

Συμφωνώ μαζί σου ότι ότι το φορτίο είναι περίπου τριγωνικής μορφής (τραπεζοειδής μάλλον) και ότι η ομοιομορφοποίηση του σε ορθογωνικό είναι μια προσέγγιση λιγότερο ή περισσότερο χονδροειδής. Το θέμα είναι αν η προσέγγιση αυτή επηρεάζει σημαντικά τα αποτελέσματα της ανάλυσης μας. Η επίλυση των δοκών με τα φορτία αυτά δίνει αποτελέσματα που, σαν τάξη μεγέθους τουλάχιστον, είναι σωστά και αυτό είναι που έχει σημασία. Ούτως ή άλλως τα προβλήματα στις κατασκευές οφείλονται σε κακοτεχνίες και σε χονδροειδή λάθη/παραδοχές στην ανάλυση και όχι στο ότι τα φορτία που χρησιμοποιούμε είναι μικρά.

 

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι, κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον, μικρή σημασία έχει αν υπολογισουμε τη μέγιστη ροπή στο άνοιγμα ίση με 21.343 ΚΝm ή 22.752 ΚΝm. Σημασία έχει να ξέρουμε ότι είναι αυτής της τάξης μεγέθους.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Εγω προσωπικά δουλευω με 4Φ14 κάτω, 2Φ14 άνω. Τα σίδερα γενικά που ορίζω για διαστασιολόγηση είναι Φ10 για πλάκες, Φ10 για συνδετήρες,

Φ14, Φ16, Φ20 για υποστυλώματα. (Ολα αυτά για συνήθη οικοδομικά έργα και μικρά έργα).

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

μιας και μιλαμε για σιδερα δοκων θελω να ρωτησω ποσο προεκτεινετε απο τις παρειες τα καπακια που προκυπτουν σε καποιες στηριξεις.

Link to comment
Share on other sites

............ποσο προεκτεινεται απο τις παρειες τα καπακια που προκυπτουν σε καποιες στηριξεις?

Προσωπικά σε απόσταση περίπου 2*Hb από την παρειά της στήριξης, όπου Ηb το ύψος της δοκού.

Δηλαδή σε 50άρα δοκό, περίπου 1 m.

Link to comment
Share on other sites

εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τιμή των ομοιομορφοποιημένων μεταβιβαζόμενων φορτίων από τις δοκούς στις πλάκες γίνεται υπό τήν προυπόθεση ότι οι προκύπτουσες ροπές (1η περίπτωση) ή τέμνουσες (2η περίπτωση) στις δοκούς είναι οι ίδιες με αυτές που προκύπτουν από την εφαρμογή των αρχικών φορτίων

 

Οπότε δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα ασυνέπειας...

Link to comment
Share on other sites

nic τι εννοείς?

 

Εννοώ ότι κατά τη ομοιομορφοποίηση των φορτίων μίας δοκού (τραπεζοειδές ή τριγωνικό), το ορθογωνικό φορτίο με το οποίο φορτίζεται τελικά η δοκός κατά την επίλυση έχει τέτοια τιμή ώστε οι προκύπτουσες μέγιστες ροπές να είναι ίσες με αυτές που θα προέκυπταν στην περίπτωση στην οποία η επίλυση γινόταν με τραπεζοειδές φορτίο.

 

Για αυτό το λόγο κάνουμε και μία άλλη επίλυση επιδιώκοντας να πετύχουμε (με το ομοιομορφοποιημένο φορτίο) τις ίδιες τιμές μέγιστης τέμνουσας που αναπτύσσεται στη δοκό με αυτές που αναπτύσσονται σττην περίπτωση του τραπεζοειδούς πρωτογενούς φορτίου.

 

Αυτό που δεν γνωρίζω είναι με ποιο από τα δύο κριτήρια γίνεται η ομοιομορφοποίηση στα εμπορικά στατικά προγράμματα μιας και δεν νομίζω να επιλύονται οι δοκοί με τα πρωτογενή φορτία. Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ το next και δεν γνωρίζω. Δυστυχώς...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.