Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κατάτμηση εντός οικισμού και καταπάτηση τμήματος


Recommended Posts

Οικόπεδο βρίσκεται εντός οικισμού με αρτιότητα 1000τμ . Το οικόπεδο πριν την επέκταση των ορίων του οικισμού ήταν κληροτεμάχιο εμβαδού 2002τμ. Έχει ήδη άδεια ως εκτός σχεδίου. Πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι έχει διανοιχτεί δρόμος και του καταπάτησε μικρό τμήμα. Το εναπομένον εμβαδό είναι κατά 10-15τμ κάτω των 2000τμ. Ο πελάτης επιθυμεί να κάνει κατάτμηση και να χτίσει στα δύο ξεχωριστά τμήματα. Από όσο ξέρω μπορεί να μετρήσει όλο το εμβαδό για την αρτιότητα και να μη προσμετρήσει στη δόμηση το τμήμα που έχει δόθεί σε κοινή χρήση (αυθαίρετα). Αλλά δεν ξέρω σε ποια νομοθεσία στηρίζεται. Ποια είναι η γνώμη σας?

--------

Βασικά το γράφει στο Πδ για δόμηση <2000 κατ

Αρθρο 5 παρ 1γ

Για την αρτιότητα των γηπέδων προσμετράται και η τυχόν έκταση που παραχωρείται από τον ιδιοκτήτη για τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου.

Αλλά δεν ξέρω αν ισχύει στην περίπτωση μου.

Link to comment
Share on other sites

Λίγο μπερδεμένα τα λες...

Σήμερα το οικόπεδο είναι ολόκληρο εντός οικισμού;

Ο δρόμος πότε ανοίχτηκε και από ποιον;

Και κυριότερο για τι είδους οικισμό μιλάμε;

Πάντως, κατάτμηση και να μείνουν και τα δυο στον ίδιο ιδιοκτήτη δεν γίνεται. Κάνε μια αναζήτηση, το έχουμε ξανασυζητήσει στο forum.

 

Δεν σε πρόλαβα.. αυτό που γράφει το Π.Δ. αφορά τα υπάρχοντα οικόπεδα. Εσύ θες σήμερα να δημιουργήσεις οικόπεδο. Άρα σήμερα πρέπει να είναι 1000τ.μ.

Link to comment
Share on other sites

Είναι ολόκληρο εντός οικσιμού κάτω των 2000 κατ.

Ο δρόμος υπήρχε και από πριν αλλά διαπλατύνθηκε, λάθως έκφραση το "διανοίχτηκε"

ΤΟ ξέρω ότι δε γίνεται κατάτμηση και να μείνουν και τα δύο τμήματα στον ίδιο. Εννοείται ότι θα μεταβιβαστεί σε τρίτο πρόσωπο το ένα τμήμα.

ΤΟ ερώτημα μου είναι άλλο.

Εάν μπορεί να τεθεί σε κοινή χρήση κατά τη συμβολαιογραφική πράξη, το τμήμα αυτό που αυθαίρετα καταπατήθηκε και να μπορεί ταυτόχρονα να γίνει και η κατάτμηση?

------

Το ΠΔ δεν μιλάει μόνο για υπάρχοντα οικόπεδα. Μιλάει γενικά για παραχώρηση σε κοινή χρήση. Αυτό προκύπτει από 2 πράγματα.

α) Δεν υπάρχει λόγος να ισχύει μόνο για υπάρχοντα οικόπεδα καθώς το ΠΔ σου δίνει τη δυνατότητα να θέσεις σε κοινή χρήση χώρο εώς σήμερα που καταργήθηκε από το Στε στα τυφλά οικόπεδα. Το δικό μου οικόπεδο έχει πρόσωπο σε δύο δρόμους.

β) Χρησιμοποιεί τον όρο "παραχωρείται" και όχι ¨παραχωρήθηκε" ή "έχει παραχωρηθεί" που δείχνει συνεχή διάρκεια.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι από ποιον έγινε η καταπάτηση ή διαπλάτυνση. Γιατί αν σήμερα δεν μπορείς συμπεριλάβεις αυτή την έκταση στο τοπογραφικό σου ως έκταση του ιδιοκτήτη τότε έχεις πρόβλημα...

Αν στο τοπογραφικό σου παρουσιάσεις γήπεδο 2000τμ στο οποίο γίνεται κατάτμηση σε δυο 1000τμ άρτια αλλά μη οικοδομήσιμα γιατί δεν έχουν πρόσωπο σε δρόμο πλάτους 4μ (ή όσο απαιτείται) και εν συνεχεία το καθένα ξεχωριστά κάνει παραχώρηση σε κοινή χρήση ( με την προϋπόθεση ότι ο δρόμος είναι προ του 1985) δεν βλέπω που μπορεί να υπάρχει κόλλημα...

 

περίμενε... δε σε προλαβαίνω...

όταν είπα υπάρχοντα εννούσα ότι το οικόπεδο πρέπει κατά τη στιγμή της παραχώρησης σε κοινή χρήση να έχει το εμβαδόν της αρτιότητας. Έστω οικόπεδο 2010 παραχωρεί 20τμ. μετά δεν μπορεί να κατατμηθεί σε δυο άρτια. Ενώ μπορεί πρώτα να κατατμηθεί και μετά να παραχωρήσει.

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα κι εγώ δεν βρίσκω κόλλημα αλλά έιπα να πάρω και άλλη γνώμη. Η διαπλάτυνση έγινε από τον Δήμο. Σε κάθε περίπτωση τα οικόπεδα έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο αφού και πριν και μετα τη διαπλάτυνση είχαν.

Link to comment
Share on other sites

Πως έγινε από το Δήμο; χωρίς συμβόλαια;

Δε μιλάμε για οικισμό με εγκεκριμένο σχέδιο;

Εν ολιγις δεν έχω καταλάβει αν την έκταση που κατέλαβε η διαπλάτυνση θα την συμπεριλάβεις στην ιδιοκτησία ή όχι.

Link to comment
Share on other sites

Όχι Adrianna. Αυθαίρετα έγινε χωρίς συμβόλαια.

ΤΟ οιικόπεδο ήταν κληροτεμάχιο διανομής Υ.Γ. εκτός σχεδίου και το 86 εντάχθηκε εντός οικισμού. Δεν είναι μέσα σε συνοικισμό υπουργείου Γεωργίας.

Η έκταση αυτή με ενδιαφέραι μόνο για την περιλάβω για την απόδειξη της αρτιότητας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.