Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Νέα εγκύκλιος ΚΕΝΑΚ (22-12-2010)


erling

Recommended Posts

Διευκρίνηση προς μη μηχανολόγους μηχανικούς: Διαφορές συστημάτων θέρμανσης, ψύξης και κλιματισμού με απλά λόγια.

 

Εγκατάσταση θέρμανσης: Ρυθμίζει την θερμοκρασία του χώρου προς τα πάνω όταν χρειάζεται

Εγκατάσταση ψύξης: Ρυθμίζει την θερμοκρασία του χώρου προς τα κάτω όταν χρειάζεται

Εγκατάσταση κλιματισμού: Ρυθμίζει όχι μόνο την θερμοκρασία του χώρου αλλά και την ποιότητα του αέρα (ποσοστό υγρασίας, καθαρισμός, κτλ).

 

Την ψύξη την κάνουμε με αυτόνομα κλιματιστικά συνήθως. Η λέξη "κλιματιστικά" από μόνη της παραπέμπει σε κλιματισμό. Τα κλιματιστικά έχουν συνήθως δυνατότητα ελέγχου της θερμοκρασίας του αέρα, έναν ανεμιστήρα για εξαναγκασμένη ροή του αέρα και ένα στοιχειώδες φίλτρο. Στα μεγαλύτερα μοντέλα υπάρχει αφυγραντήρας και ανανέωση του αέρα από το περιβάλλον.

 

Για την μελέτη κλιματισμού είναι υποχρεωτική η εφαρμογή των ΤΟΤΕΕ 2425/1986 και οι υπόλοιπες ΤΟΤΕΕ όπου εφαρμόζονται.

 

 

Εκτός από την ψύξη διευκρινίζεται για πρώτη φορά ότι απαιτείται μελέτη ασθενών ρευμάτων (συν η μελέτη ισχυρών ρευμάτων).

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

δηλαδή γιά μεταβιβάσεις απαιτείται γιά όλες ανεξαρτήτων τετραγωνικών;δεν ισχύουν πιά τα50 τμ;

αν πουλήσω παλιό ακίνητο π.χ κατάστημα πού με τούς τακτοποιημένους χώρους είναι 47 τ.μ χρειάζεται στό συμβόλαιο πεα;

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και καλές γιορτές σε όλους με υγεία.

Το διάβασα πολύ προσεκτικά. Μάλλον θα χρειαστεί και 2η εγκύκλιος με διευκρινίσεις.

 

Για δικαίωμα υπογραφής πάντως...ούτε λόγος....

Γιατί νομίζω οτι αυτό το θέμα θα το αφήσουν έτσι-χωρίς διευκρίνηση- για να υπάρχει το απαιτούμενο μπάχαλο και μαλλιοτράβηγμα?

Link to comment
Share on other sites

@sdim

 

Στην εγκύκλιο αναφέρει : ''ή θέρμανση/ψύξη ή κλιματισμός''

 

Τελικά τι καταλαβαίνεις; Η μελέτη ψύξης πως θα δηλώνεται και πως θα πληρώνεται;

 

Δεν πρόκειται ουσιαστικά για μελέτη κλιματισμού;

Link to comment
Share on other sites

@sdim

 

Στην εγκύκλιο αναφέρει : ''ή θέρμανση/ψύξη ή κλιματισμός''

 

Τελικά τι καταλαβαίνεις; Η μελέτη ψύξης πως θα δηλώνεται και πως θα πληρώνεται;

 

ως μελέτη κλιματισμού (απλά ο νομοθέτης δεν χρησιμοποιεί τον όρο "κλιματισμός" διότι όπως είπε και ο συνάδερφος sdim ο όρος περικλείει και στοιχεία ποιότητας αέρα τα οποία δεν απαιτούνται σε κατοικίες).

 

Με απλά λόγια στις κατοικίες έχουμε ψύξη (με ότι μέσο κρίνει ο μελετητής από ανεμιστήρες οροφής μέχρι........γεωθερμία) με αμοιβή κλιματισμού ενώ στα λοιπά κλιματισμό με αντίστοιχη αμοιβή.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι, θα ήθελα μία διευκρίνιση ή άποψη για το παρακάτω θέμα που έχω να αντιμετωπίσω, το οποίο μάλλον και αναδεικνύει τις ελλείψεις όχι μόνο του ΚΕΝΑΚ αλλά και της διευκρινιστικής εγκυκλίου την οπόια προσπαθούμε να αποκρυπτογραφήσουμε.

 

Εδώ και 15μήνες ταλαιπωρούμε να πάρω έγκριση από την αρχαιολογία για την ανέγερση νέας διώροφης οικοδομής. Κάθε όροφος μία κατοικία 80 τμ. Αφού εγκρίθηκαν τα σχέδια ήρθε η ώρα της κατάθεσης στη πολεοδομία του φακέλου. Βεβαίως, τώρα μετα από 1,5 σχεδόν έτος υπάρχει ο ΚΕΝΑΚ.

 

Η αρχαιλογική υπηρεσία στην έγκριση της, απαγορεύει την τοποθέτηση επιπλέον εξοπλισμού περί της οικοδομής (κλιματιστικά, ηλ.θερμοσίφωνες κτλ). Οπότε τώρα τι?? Περίμενα τη διευκρινιστική εγκύκλιο, η οποία όπως μου είχαν πει οι υπάλληλοι της πολεοδομίας, μάλλον θα εξαιρούσε από την εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ τις παραδοσιακές περιοχές και αυτές του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (έτσι πίστευαν, τι να πουν και αυτοί).

 

Τι κάνω τώρα?

Α.Ο ΚΕΝΑΚ επιβάλλει ΖΝΧ κατα 60% με εκμετάλλευση ηλ. ακτινοβολίας, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με την αρχαιολογία. (μπορώ να υποστηρίξω ότι λόγω ανωτέρας βίας δε μπορώ να βάλω ηλ θερμοσίφωνα?)

 

Β.Επειδή είμαι πολ μηχ και δεν κατέχω τα Η/Μ έχω ακόμα μία απορία. Πρέπει οπωσδήποτε τα υπολογίσω φορτία θέρμανσης και ψύξης. Η θέρμανση είναι το απλό. Ψύξης τη σημαίνει σε σχέση με τον κλιματισμό? Μπορώ δηλ να μην χρησιμοποιησω σε κατοικία aircondition(τα οποία απαγορεύει η αρχαιολογία). Αν ναι ποιες λύσεις υπάρχουν, εκ των έσω του κτιρίου, για φορτία ψύξης (και να είναι εφικτές σε ένα απλό μικρό κτίριο 2 ορόφων)

 

Τελος, ρωτώντας το μηχανολογο της πολεοδομίας, ο άνθρωπος, μπλεγμένος και αυτός, μου εξήγησε ότι στη περίπτωση μου πιστεύει, σύμφωνα με την εγκύκλιο (χωρίς να είναι σίγουρος) ότι πρέπει να απευθυνθώ στη αρχαιολογία και να μου δώσει αυτή κατευθύνσεις!!! Δηλ. ο αρχαιολογος θα μου μιλήσει γαι παθ ηλικά συστήματα, ΖΝΧ, μόνωση παραθύρων, λέβητες κτλ?

Link to comment
Share on other sites

Για τον κλιματισμό οπωσδήποτε πρέπει να υπολογίσεις τα φορτία ψύξης (Για την ακρίβεια ο μηχανολόγος/ηλεκτρολόγος/ναυπηγός θα τα υπολογίσει. Δεν έχει άλλη ειδικότητα δικαίωμα υπογραφής μελέτης κλιματισμού). Τα φορτία θέρμανσης μπορείς να τα υπολογίσεις στην θέρμανση.

 

Αν στο μπαλκόνι έχεις στηθαίο πάνω από 1μ , ψάξε για "μαζεμένη" εξωτερική μονάδα κλιματιστικού η οποία θα τοποθετηθεί χαμηλά και δεν θα προεξέχει πάνω από το στηθαίο. Αν δεν φαίνεται στις όψεις δεν τους ενοχλεί.

 

Διαφορετικά φτιάξε κάποιον διακοσμητικό χώρο στο ισόγειο έξω από το κτίριο, π.χ. τοιχεία με πέτρα, που θα "κρύβει" την εξωτερική μονάδα η οποία θα τοποθετηθεί σε βάση πάνω από το έδαφος.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την άμεσε ανταπόκριση.

 

Δηλ. φορτίο ψύξης, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να υπολογισθεί σε κατοικίες όπως αναφέρει ο ΚΕΝΑΚ, σημαίνει οπωσδήποτε τοποθέτηση aircondition? (και όχι για παράδειγμα ανεμιστήρες? )Διότι έτσι και χρειαστεί να αλλάξω κάτι στα σχέδια και να επιστρέψω στην αρχαιολογία την έκατσα!( 6 μήνες ακόμα θα με καθυστερήσουν ακομά, τουλάχιστον, χωρίς λόγο όπως και αρχικά). Βέβαια τη λύση του στηθαίου την έχω σκεφθεί αλλά με τους αρχαιολόγους ποτέ δε ξέρεις.

 

Σε ότι αφορά το σημαντικότερο 'πρόβλημα', δηλ τη χρήση ηλ ακτινοβολίας για παραγωγή ΖΝΧ, τι μπορώ να κάνω? Μπορώ να αιτιολογήσω αδυναμία τοποθέτησεις ηλ θερμ λόγω απαίτησης της πολεοδομίας? και αν ναι, έχετε παρατηρήσει ότι είναι δύσκολο να πιάσει το κτίρο τη Β κλάση?

 

Διόρθωση:Εννοούσα αδυναμία τοποθέτησης ηλ θερμοσ, λόγω απαίτησης της αρχαιολογίας, ενώ η πολεοδομία θα το ζητάει λόγω ΚΕΝΑΚ

Link to comment
Share on other sites

Διόρθωση:Εννοούσα αδυναμία τοποθέτησης ηλ θερμοσ, λόγω απαίτησης της αρχαιολογίας, ενώ η πολεοδομία θα το ζητάει λόγω ΚΕΝΑΚ

 

οτιδήποτε είναι επαρκώς τεκμηριωμένο η πολεοδομία θα το κάνει δεκτό.Γι'αυτό άλλωστε υπάρχουν και οι εξαιρέσεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.