Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Νέα εγκύκλιος ΚΕΝΑΚ (22-12-2010)


erling

Recommended Posts

Δυστυχώς αυτό είναι πολύ γενικευμένο και θεωρητικό. Αλλά όταν έχεις να κάνεις με ανθρώπους που θα υπογράψουν για κάτι το οπόιο δεν το έχουν καταλάβει πλήρως (όπως και έμείς άλλωστε, γεγονός που με κάνει να αναρωτιέμαι πως είναι δυνατό τόσοι μηχανικοί, τόσων ειδικοτήτων, να μην μπορούν να ερμηνεύσουν νόμο λίγων σελ, στην ουσία μήπως σημαίνει ότι και αυτοί που νομοθετούν το απλό το κάνουν σύνθετο επειδή και οι ίδιοι δε γνωρίζουν?)

 

Προσπαθούμε να αποδείξουμε το αυτονόητο, αλλά και η πολεοδομία για να το δεχτεί πρέπει να στηρίζεται σε κάποιο άρθρο/παραγραφο. Οι μηχανικοί της πολεοδομίας προσπαθούν ακόμα να ερμηνεύσουν το νόμο. Ό,τι τους ρωτήσεις σου απαντούν, προσπαθώντας να δώσουν μία ερμηνεία νομική και όχι λογική

 

Για παράδειγμα στο ΚΕΝΑΚ αναφέρεται ότι αν δεν μπορόύν να ικανοποιηθούν οι ελάχιστες απαιτησεις, πρέπει να τεκμηριώνεται επαρκώς. Όταν ρώτησα αν αυτό σημαίνει ότι το φανερό, δηλ ότι σε παραδοσιακή ή αρχαιολογικώς προστατευόμενη περιοχή δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο ΚΕΝΑΚ, ταυτόχρονα με απαλλάσει από ΚΕΝΑΚ και κτίριο κλάσης Β, μου απάντησαν ότι σύμφωνα με την ερμην εγκύκλιο, αυτοί καταλαβαίνουν ότι πρέπει να ξανααπευθυνθώ στην αρχαιολογική υπηρεσία (!!!!!) και αυτοί να μου υποδείξουν τρόπους ώστε να ικανοποιηθεί ο ΚΕΝΑΚ, δηλ κτίριο κλάσης τουλάχιστον Β (?????). Πρόσθεσαν ότι είναι και για αυτούς παράλογο και αστείο, έκραξαν αυτούς που δημιούργησαν τον ΚΕΝΑΚ στο πόδι, χωρίς λογική εφαρμοφής στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά δυστυχώς αυτό καταλαβαίνουν από την ερμηνευτική εγκύκλιο.

 

Οπότε δεν ζητάω το προφανές, αλλά αν κάποιος έχει καταλάβει αν πατώντας σε κάποιο συγκεκριμένο άρθρο/παράγραφο να δείξω ότι δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί ο ΚΕΝΑΚ (το λογικό δηλ για όλους μας, στη συγκεκριμένη περίπτωση) και οι μηχ της πολεοδομίας να το δεχτούν και να υπογράψουν για τη περαιτέρω διαδικασία της έκδοσης της άδειας.

 

Οπότε επαναφέρω το ερώτημα αν ψύξη σε κατοικία σημαίνει οπωσδήποτε τοποθέτηση aircondition και αν 'νομικά' μπορώ να μη χρησιμοποιήσω ηλ θερμοσ για ΖΝΧ. Να είμαι καλλυμένος δηλ σε περίπτωση που συνεχίσουν να μου ζητάν εφαρμογή του κΕΝΑΚ

Link to comment
Share on other sites

δηλαδή γιά μεταβιβάσεις απαιτείται γιά όλες ανεξαρτήτων τετραγωνικών;δεν ισχύουν πιά τα50 τμ;

αν πουλήσω παλιό ακίνητο π.χ κατάστημα πού με τούς τακτοποιημένους χώρους είναι 47 τ.μ χρειάζεται στό συμβόλαιο πεα;

 

συνάδελφοι κάποια απάντηση. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!

Link to comment
Share on other sites

Όλες οι αγοροπωλησιες θέλουν ΠΕΑ.

 

Η τελευταία Εγκύκλιος είναι σαφέστατη ως προς αυτό.

 

Δεν ξέρω πάντως γιατί γινεται τόσο θεμα γι αυτό. 200 ευρώ κοστίζει περίπου και είναι γελοίο το πόσο για μια πώληση. Σε λίγο καιρό ακόμη κι αν υπάρχει ΠΕΑ θα ζητάει ο νέος αγοραστης με δικά του έξοδα να το ξαναεκδοσει για να είναι σίγουρος για το τι αγοραζει και το πόσο αξίζει συγκριτικά με κάποιο άλλο παρομοιο.

Link to comment
Share on other sites

SeNNinhA δεν είναι το θέμα το κόστος της μελέτης

 

το θέμα είναι αν όσα βγουν κάτω από Β' υποχρεωθούν σε ενεργειακή αναβάθμιση ή σε πρόστιμα

όπως πχ γίνεται με τα αυτοκίνητα

Link to comment
Share on other sites

@myri

 

Η υποχρέωση για Β ή καλύτερη ενεργειακή κατηγορία ισχύει μόνο για τις νέες κατασκευές για τις οποίες απαιτείται από τον νόμο η ΜΕΑ.

 

Απ'ότι μας είχαν πει σε ημερίδα του ΤΕΕ, σε αυτά όντως αν βγει το κτίριο κάτω από Γ θα πρέπει εντός του έτους να βελτιωθεί. Ο ενεργειακός επιθεωρητής που έβγαλε το πιστοποιητικό προτείνει στην έκθεσή του τρεις λύσεις για βελτίωση της ενεργειακής κατάταξης του ακινήτου. Ο ιδιοκτήτης έχει ένα έτος διαθέσιμο για την βελτίωση. Αν δεν είναι το ακίνητο Β' ή καλύτερο μετά από αυτό το έτος τότε το ακίνητο κρίνεται αυθαίρετο.

 

Στα υφιστάμενα κτίρια ας βγει ότι κατηγορία είναι, θα επηρεάζει αρνητικά μόνο την τιμή πώλησης ή μίσθωσης. Προφανώς ένα κτίριο Β' θα πιάνει καλύτερη τιμή από ένα Δ'.

 

Παρατήρηση: Γράφω Β και Γ κατηγορίες επειδή η Β είναι η ελάχιστη επιτρεπτή. Ο νόμος αναφέρει ότι πρέπει να βγει τουλάχιστον η κατηγορία της μελέτης. Αν στην μελέτη που κατατέθηκε στην πολεοδομία το κτίριο είναι Α, τότε πρέπει και στο πιστοποιητικό να είναι Α και όχι Β ή Β+.

 

@SeNNinhA

Δεν το είχα σκεφτεί ότι ο ιδιοκτήτης μπορεί να προσλάβει μηχανικό της εμπιστοσύνης του για επαλήθευση. Αυτό θα κάνει πολύ πιο αυστηρές τις επιβλέψεις και επιτέλους οι εργολάβοι θα ακολουθούν κατά γράμμα τις μελέτες.

 

 

Το κακό με τον ΚΕΝΑΚ είναι ότι αυξάνει κατακόρυφα την γραφειοκρατία. Για να λάβει υπ'όψιν ο επιθεωρητής τις προδιαγραφές των υλικών που θα χρησιμοποιήσουμε (θερμοδιακοπτόμενα προφιλ, καλύτερα μονωτικά, κτλ) θα πρέπει να έχει στα χέρια του τα πιστοποιητικά του κατασκευαστή και τα τιμολόγια αγοράς. Εκτιμώ σε κάθε οικοδομή επιπλέον κόστος τουλάχιστον 1000€ για την διατήρηση αρχείου πιστοποιητικών και τιμολογίων για τις επιθεωρήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάλι λέω ότι το να κρατάς τιμολόγια και πιστοποιητικά εχει κόστος ΜΗΔΕΝ. Ούτως ή άλλως ένα μεγάλο μέρος των τιμολογιων το κρατουσες για το ΕΚΚΟ. τώρα πια θα κρατάς και λίγα ακόμη. Και λόγω εφορίας τώρα πια θέλεις ΟΛΑ τα τιμολόγια για έξοδα-έσοδα ούτως ή άλλως ασχέτως ΚΕΝΑΚ. Οι μικροεργολαβοι το κάνουν μόνοι τους ξοδεύοντας 5 λεπτά επιπλέον την ημέρα. Οι μεγαλοεργολαβοι θα το κάνουν οι μηχανικοι τους γι αυτούς. Και εκει 5 λεπτά την ημέρα είναι (ίσως λέω και πολυ) να τα βάλεις όλα σε ένα φάκελο και ένα excel. Άλλωστε είναι απαραίτητο να γινεται ούτως ή άλλως, αλλιώς δεν μπορεις να έχεις κανένα έλεγχο των οικονομικών της κατασκευής σου. Εγώ πάντα το έκανα για δικη μου χρήση στις εταιρειες που δούλευα.

 

 

Για 500 ευρώ πάντως κρατάω εγώ τα αρχεία σε όποιον θέλει. Δεν το είχα σκεφτεί ότι παίζει και σαν δουλειά αυτό... Σας κάνω και 50% έκπτωση.... Χεχεχε...

Link to comment
Share on other sites

Ποτέ δεν έχει αναφερθεί από κανένα αυτό ούτε καν σαν ιδέα.
@myri

 

Η υποχρέωση για Β ή καλύτερη ενεργειακή κατηγορία ισχύει μόνο για τις νέες κατασκευές για τις οποίες απαιτείται από τον νόμο η ΜΕΑ.

παιδιά το ξέρω, αλλά σαν να το οσμίζομαι στον αέρα ....

.... άμα τελειώσουν τα εσοδα φοβάμαι μήπως το βαφτίσουν ως "πράσινο τέλος"

 

http://irealty.gr/generic_news/energy_inspection_for_all/

Link to comment
Share on other sites

*Αυτό ούτως ή άλλως μπορούν να το βάλουν και τώρα χωρίς ενεργειακό πιστοποιητικό. Ενα πιο μεγάλο τέλος για τα πριν του 1980 (χωρίς ΚΘΚ) και ενα μικρότερο για τα μέχρι τώρα (χωρίς ΚΕΝΑΚ).

 

Τουλάχιστον εαν είναι να γίνει κάτι τέτοιο με το ΠΕΑ θα μπορέσει να είναι πιο δίκαιο.

 

Εγώ είμαι ξεκάθαρα ΥΠΕΡ του πιστοποιητικού και του ΚΕΝΑΚ και μάλιστα υπέρ του ΚΕΝΑΚ χωρίς την σύγκριση με το κτίριο αναφοράς αλλά μόνο με βάση την κατανάλωση ενέργειας ανα τετραγωνικό. Για μεταβατική περίοδο βέβαια δεν διαφωνώ με το κτίριο αναφοράς για να μπούμε πιο ομαλά στο θέμα κατανάλωση ενέργειας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.