Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Καθυστέρηση Πληρωμής Λογαριασμού do list


debianuser

Recommended Posts

Θέλω να ανοίξω το θέμα "Τι πρέπει να κάνει κανείς αναλυτικά kai step-by-step στην περίπτωση που η Δημόσια Υπηρεσία στην οποία εκτελεί κάποιος Εργολήπτης ή μια εργοληπτική επιχείριση ένα δημοπρατημένο έργο, δεν πληρώνει."

Θεωρώ πως αυτό αφενώς θα παίξει πολύ από 'δω και πέρα, αφετέρου λίγο που το έψαξα προσπαθώντας να διαβάσω σχετική νομοθεσία-νομολογία κατέληξα πως μάλλον οι διάφοροι νομικοί τα έχουν κάνει έτσι ώστε να τους έχεις ανάγκη θες δε θες.

Ας παρουμε για χάρην συντομίας την περίπτωση:

Έχεις υπογράψει έργο με Δημόσια υπηρεσία και έχεις εκτελέσει το 60% της συμβατικής υποχρέωσης. Έχεις υποβάλλει 2 Λογαριασμούς π.χ. 30% + 30% είσαι όσων αφορά το εγκεκριμμένο χρονοδιάγραμμα εντός του πρώτου 4μήνου ενώ η σύμβασή σου είναι 6άμηνη.

Ωστόσο δεν έχεις δει φράγκο ούτε από τον πρώτο αλλά φυσικά ούτε και από τον δεύτερο λογαριασμό.

Η Ερώτηση είναι: Τι κάνεις; ή τι μπορείς να κάνεις ώστε να μην συνεχίσεις την εκτέλεση αν δεν πληρωθείς τους 2 εγκεκριμμένους λογαριασμούς.

Link to comment
Share on other sites

σε κάποιον συνάδελφο πριν λίγο καιρό είχα ξαναγράψει αναλυτικά.δεν το βρίσκω λόγω αλλαγής nick - αν θέλεις ψάξτο με την ησυχία σου σαν gzin σκέτο). τέλοσπάντων.

ο νόμος 3669/08 (η τελευταία τροποποίηση/συμπλήρωση του αρχικού 1418/84 τα αναφέρει αναλυτικά.πάς Παπασωτηρίου και τον βάζεις στο καλάθι αγορών.και γλυτώνεις καταρχήν τις "νομικές συμβουλές" από τον δικηγόρο. ειδικότερα δές τα άρθρα 62,63.

και λέω καταρχήν γιατί εσένα ο απώτερος σκοπός είναι να εισπράξεις όχι να κυρήξεις πόλεμο σε έναν φορέα που μάλλον ΔΕΝ έχει και άρα δε δίνει, δηλ εμμέσως δε φταίει (φταίει με την έννοια γιατί το δημοπράτησε εφόσον δεν έχει να πληρώσει..)

σε αυτή λοιπόν την περίπτωση η απλή διακοπή εργασίων με τους τόκους υπερημερείας ( με τις οχλήσεις πιο μπροστά κτλ κτλ κτλ - θα τα διαβάσεις στα άρθρα που λέω) δεν έχει και πολύ πρακτικό αποτέλεσμα για την τσέπη σου.

πολλοί λοιπόν συνάδελφοι και εταιρείες πλέον προχωρούν σε αγωγές και διαταγές πληρωμής (ξέρω δήμους που με τη διαδικασία αυτή αναγκαστήκανε να πληρώσουν λογαριασμούς και αφήσανε το προσωπικό απλήρωτο)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

πολλοί λοιπόν συνάδελφοι και εταιρείες πλέον προχωρούν σε αγωγές και διαταγές πληρωμής

 

καταρχήν ευχαριστώ για την απάντηση κάτι τέτοιο φανταζόμουνα πως αν πας με αυτό που σου υποδεικνύει ο νόμος μάλλον θα χαθείς στην γΓραφειοκρατία.

 

Τώρα όσο για αυτό που αναφέρεις, ακόμα και η αγωγές δεν προϋποθέτουν κάποια προγενέστερη διαδικασία;

 

Δηλαδή κάποιος υπέβαλε λογαριασμό και καταρχήν περιμένει ακούγοντας τις διάφορες δικαιολογίες από τον Δήμο κλπ.

-Τι πρέπει να κάνει αν αποφασίσει να μην περιμένει άλλο αποσκοπώντας αφενός να πληρωθεί για τους λογαριασμούς που έχει ήδη υποβάλλει και αφετέρου να "σταματήσει"-"διακόψει" την υποχρέωσή του για συνέχιση του έργου έως ότου πληρωθεί;

Link to comment
Share on other sites

Ν. 3669/2008 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β - Άρθρο 62- "Διακοπή εργασιών - Διάλυση της σύμβασης"

 

5. Αν περάσει διάστημα μεγαλύτερο των τριών (3) μηνών από την επίδοση της ειδικής δήλωσης του αναδόχου, για διακοπή των εργασιών με υπαιτιότητα του φορέα κατασκευής ή του κυρίου του έργου, ή δύο (2) μηνών, σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμών, ο ανάδοχος μπορεί να ζητήσει τη διάλυση της σύμβασης.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Προσθέτω και την δική μου έρευνα (ανατρέχοντας στους νόμους που αναφέρθηκαν παραπάνω και συγκεκριμένα το MitkidesBook.

 

ToDOlist για διακοπή εργασιών -(λόγω καθυστέρησης πληρωμής λογαριασμού)

 

Α. Καταρχήν ξεχωρίζουμε την έννοια "διακοπή εργασιών" από την έννοια "διάλυση σύμβασης" άλλο το ένα άλλο το άλλο.

Β. Από §9 του άρθρου 53 του Ν3669/2008 προκύπτει:

Αν πέρασαν 2 μήνες και δεν πληρώθηκε ο λογαριασμός μπορεί ο ανάδοχος να κάνει:

>
-α. Όχληση --> για να έχει (διασφαλίσει) τόκους υπερημερίας
-β. [u]Διακοπή Εργασιών[/u] --> κοινοποιώντας ειδική έγγραφη δήλωση.

 

Γ. Από την ερμηνεία της π.α.§ βλέπε ΣτΕ3474/2006 και σελ. 353 του π.α. βιβλίου προκύπτει ότι ο λογαριασμός πρέπει να συνοδεύεται από βεβαίωση περί καταβολής των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών.

 

Δ. Σε περίπτωση διακοπής για καθυστέρηση πληρωμών, μπορεί έπειτα από δίμηνο από την π.α. δήλωση διακοπής να ζητηθεί η διάλυση της σύμβασης.

 

-----------to be continued----------

 

*π.α. = παραπάνω αναφερόμενο(ς)/η(ς)/α

** δεκτή κάθε διόρθωση - συμπλήρωση.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Παραμένουν ωστόσο ακόμα μερικά κρίσιμα ερωτήματα:

 

-Α.) Πρέπει η όχληση ή η διακοπή εργασιών να παραδοθεί απαραίτητα με δικαστικό επιμελητή; -Δηλαδή έχει κάποια επιπλέον βαρύτητα η επίδοση με διακστικο επιμελητή ή αρκεί και απλά ενημέρωση από το "πρωτόκολλο" για τον "αριθμό πρωτοκόλλου";

 

-Β.) Σε ποιόν παραδίδεται; Δηλ. π.χ. στο mitkidesBook λέει (§9 του άρθρου 53 του Ν3669/2008 )

...αφού κοινοποιήσει στη διευθύνουσα υπηρεσία ειδική έγγραφη δήλωση.
αν η "διευθύνουσα υπηρεσία" είναι η Τ.Υ.Δ.Κ. που πάει; και σε ποιόν; με τον Καλλικράτη πάνε οι Τ.Υ.Δ.Κ.ες, τα έργα όμως παραμένουν (απλήρωτα).
Link to comment
Share on other sites

Α) Βασικά το αντίθετο. Ο ανάδοχος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι έγγραφο που του παραδίδεται ταχυδρομικά από την προϊσταμένη ή διευθύνουσα αρχή δεν το έχει λάβει.

Οι λύσεις είναι ο δικαστικός επιμελητής ή η σύνταξη αποδεικτικού επίδοσης.

Η χρήση δικαστικού επιμελητή από τον ανάδοχο, φαντάζομαι ότι γίνεται μόνο για λόγους εντυπωσιασμού.

 

Β) Ναι διευθύνουσα αρχή ήταν η Τ.Υ.Δ.Κ και αυτή μετέφερε το αίτημα στην προϊσταμένη αρχή, τον δήμο.

Πλέον όλα τα έργα μεταβιβάζονται στις τεχνικές υπηρεσίες (όλοι οι Καλλικρατιακοί δήμοι έχουν), οπότε τα αιτήματα πρωτοκολλούνται εκεί.

Link to comment
Share on other sites

Η χρήση δικαστικού επιμελητή από τον ανάδοχο, φαντάζομαι ότι γίνεται μόνο για λόγους εντυπωσιασμού.

 

ή διασφάλισης.

 

Κρίσιμα ερωτήματα συνέχεια:

 

-Γ.) Τι γίνεται στην περίπτωση της διακοπής εργασιών με τις εγγυητικές επιστολές;

π.χ. το έργο είχε "παρθεί" με έκπτωση πάνω από 50% άρα θέλει πρόσθετες εγγυητικές επιστολές. Οπότε υπάρχουν στην υπηρεσία εγγυητικές που αναλογούν κατ' ελάχιστον στο 60% του συνόλου των απαιτούμενων εγγυητικών επιστολών. Αυτές μπορεί να τις πάρει πίσω;;;

Επίσης τι γίνεται με τις Ε.Ε. ανάληψης κρατήσεων για το εκτελεσμένο μέρος. Αυτές επηρεάζονται από την διακοπή; ...

Link to comment
Share on other sites

Μα με την πιστοποίηση συγκεκριμένου ύψους εργασιών επιστρέφεται και το αντίστοιχο τμήμα των πρόσθετων, εφόσον φυσικά συνταχθούν και υπογραφούν τα αντίστοιχα πρωτόκολλα μείωσης εγγυήσεων. Στην περίπτωση που κατατέθηκε μια εγγυητική που καλύπτει όλο το ποσό των πρόσθετων τότε κατατίθεται νέα με το υπόλοιπο ποσό και επιστρέφεται η αρχική.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.