Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καθυστέρηση Πληρωμής Λογαριασμού do list


debianuser

Recommended Posts

13 minutes ago, Paul_Mix said:

Iσχύει αυτό? Με τον 4607/2019 άλλαξε το επιτόκιο και καθορίστηκε στο 3% και όχι στο 8% όπως το υπολογίζει

Αυτό δεν το γνωρίζω. Εμένα με βάση τον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπολογίστηκε.

Link to comment
Share on other sites

Ενημερωτικά, για το επιτόκιο για καθυστέρηση πληρωμής λογαριασμού δημοσίου έργου

Το άρθρο 152 του 4412/2016 γράφει ότι όταν καθυστερήσει να πληρωθεί ο λογαριασμός τότε ο ανάδοχος δικαιούται τόκους σύμφωνα με την παρ. Ζ του 4152/2013. Στην παράγραφο Ζ του 4152/2013, το περιθώριο καθορίζεται στο 8%. Αργότερα ο 4607/2019 καθόρισε το περιθώριο στο 3%.

Όπως έχουμε μάθει παρακολουθώντας την Νομοθεσία, βγαίνει κάποιος καινούργιος Νόμος κι αναφέρει ότι η παράγραφος 00 του Νόμου 0000 τροποποιείται ή καταργείται. Ομως ο 4607/2019 δεν αναφέρει ότι τροποποιεί ή καταργεί τον 4152/2013. Και στις εφαρμογές που παρέχουν ενημέρωση σχετικά με τη νομοθεσία, όταν  ενημερώνουν τις διατάξεις, έχουν με κόκκινη διαγράμμιση τις παλαιότερες διατάξεις που τροποποιήθηκαν ή καταργήθηκαν. Χρησιμοποιώντας κάποια εφαρμογή που παρέχει διαρκή ενημέρωση για την Νομοθεσία, πρόσεξα ότι η υποπαράγραφος Ζ.3 του 4152/2013 που αναφέρει ότι το περιθώριο είναι 8%, δεν έχει διαγραφεί, ούτε έχει τροποποιηθεί.

Έστειλα ερώτημα στην εταρεία αναφορικά με αύτην την περίπτωση.

Παράθεση

Η υποπαρ. Ζ.3 του 4152/2013 που καθόριζε το περιθώριο στο 8%, έχει τροποποιηθεί από τον 4607/2019 και είναι πλέον 3% ? Γιατί όπως φαίνεται από την εφαρμογή σας, είναι σαν να ισχύουν και οι διατάξεις του 4152/2013 με περιθώριο 8% και οι διατάξεις του 4607 με περιθώριο 3%. Για την περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής λογαριασμού Δημοσίου έργου, ποιό είναι το επιτόκιο που ισχύει?

Και μου απάντησαν

Παράθεση

Το άρθρο 45 του 4607/2019 καθορίζει το επιτόκιο στο 3% αλλά αναφέρει και ορισμένες εξαιρέσεις.

Παράθεση
Ν.4607/2019
Άρθρο 45
Τοκοφορία οφειλών του Δημοσίου
 

1. Το ύψος του νόμιμου επιτοκίου και του επιτοκίου υπερημερίας κάθε οφειλής του Δημοσίου ισούται προς το επιτόκιο των πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (MRO), που ισχύει κατά την ημερομηνία άσκησης του ένδικου βοηθήματος, πλέον τριών (3,00) εκατοστιαίων μονάδων ετησίως. Το επιτόκιο του προηγούμενου εδαφίου δεν μεταβάλλεται, κατά το μέρος που αφορά το επιτόκιο των πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (MRO), πριν από την εκάστοτε σωρευτική μεταβολή αυτού κατά μία (1,00) εκατοστιαία μονάδα, με σχετική βάση υπολογισμού του το επιτόκιο που ισχύει κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος. Τα ανωτέρω δεν ισχύουν για: α) τις απαιτήσεις των φορολογουμένων της παρ. 2 του άρθρου 53 του ν. 4174/2013 (Α΄ 170), β) τις περιπτώσεις όπου σε σύμβαση, στην οποία συμβάλλεται νόμιμα το Δημόσιο, έχει περιληφθεί ειδική πρόβλεψη σχετικά με το εφαρμοζόμενο επιτόκιο, γ) τις αξιώσεις ιδιωτών που στηρίζονται σε ειδικές και ευθέως εφαρμοζόμενες διατάξεις του ενωσιακού δικαίου, με τις οποίες έχει καθοριστεί, ρητά και ειδικά, ύψος επιτοκίου. Με την επιφύλαξη των εξαιρέσεων αυτών, όπου στην κείμενη νομοθεσία γίνεται αναφορά ή παραπομπή στο ύψος του οφειλόμενου από το Δημόσιο νόμιμου επιτοκίου ή και του επιτοκίου υπερημερίας, νοείται το επιτόκιο του παρόντος.

Οι συμβάσεις των δημοσίων έργων γίνονται με τις διατάξεις του Ν.4412/16, το άρθρο 152 αναφέρει ρητά ότι για την τοκοφορία εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. Ζ του Ν.4152/2013. Ο 4607/2019 δεν κατήργησε, ούτε τροποποίησε τον Ν.4152/2013. Αντιθέτως αναφέρει ότι υπάρχουν εξαιρέσεις.

Edited by Paul_Mix
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πολύ ωραία. Συνεπώς, ισχύει ό,τι αναφέρθηκε και παραπάνω περί 8% και ο υπολογιστής του επίσημου ιστότοπου της ευρωπαϊκής ένωσης υπολογίζει τους τόκους σωστά.

Αν δείτε πάνω δεξιά, αναφέρει μάλιστα ότι ο τελευταίος έλεγχος στη σελίδα, ήταν τον 8ο του 2023.

Τέλος, από τον επίσημο ιστότοπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, εξαρχής δεν προέκυπτε κάποια αλλαγή σε σχέση με τα όσα ισχυαν και εξακολουθούν να ισχύουν. Για αυτό και απορησα με τον νόμο που παραθέσατε.

Edited by JohnnyHoliday
Link to comment
Share on other sites

On 18/9/2023 at 12:38 ΜΜ, Αλέξανδρος said:

Σε έργο πριν από χρόνια όπου έτρεξα την διαδικασία δεν απαιτήθηκε προσφυγή

προσφυγη κανεις σε περιπτωση που αρνουνται να στον πληρωσουν 

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Έχω υποβάλλει τα χαρτιά για την πληρωμή τόκων για απλήρωτο λογαριασμό και καθυστερούν να πληρώσουν τους τόκους.

Μπορούμε να ζητήσουμε τόκους για την καθυστέρηση της πληρωμής τόκων;

Link to comment
Share on other sites

Δεν το διευκρίνησα σωστά. Ήταν απλήρωτος για 10 μήνες και εν τέλει πληρώθηκε. Το Νοέμβριο ζήτησα τόκους, και είναι ακόμα απλήρωτοι και από ότι καταλαβαίνω θα το αργήσουν κι άλλο. Μπορώ να ζητήσω τόκους για τους τόκους?

Edited by Paul_Mix
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.