Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διέλευση αγωγού διάθεσης από ιδιοκτησία


PROVLEPE

Recommended Posts

Καλησπέρα και χρόνια πολλά

 

Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει κανείς την κείμενη νομοθεσία σε ότι αφορά απαλλοτροιώσεις ή άδειες διέλευσης αγωγού διάθεσης (όχι συλλογής) υγρών αποβλήτων από ιδιοκτησία (αγροτεμάχιο). Το θέμα αφορά δημόσιο έργο αποχετευσης το οποίο έχω αναλάβει και σε μικρό τμήμα του αντιμετωπίζω αυτήν την περίπτωση η οποία δύσκολα θα αποφευχθεί.

 

Επίσης επειδή κατι έχω ακούσει περί διάταξης η οποία αφορά αγωγούς σε βάθος άνω των 3 μέτρων οι οποίοι διέρχονται από οικοπεδο όπου αποφευγεται η χρονοβόρα διαδικασία απαλλοτροίωσης και το έργο δεν καθυστερεί. Αλλα δεν βρίσκω τίποτα σχετικό.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ (NOMOΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 3463/2006)

Άρθρο 213

Λοιπές επεμβάσεις στην ιδιοκτησία

1. Οι κύριοι ή κάτοχοι κτημάτων και οικοπέδων υποχρε−

ούνται να ανέχονται τη διενέργεια δοκιμαστικών γεω−

τρήσεων και εκσκαφών μέσα σε αυτά από το Δήμο ή την

Κοινότητα ή τις δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις

ύδρευσης και αποχέτευσης, όταν προβλέπεται τούτο από

τεχνική ή γεωλογική μελέτη ή έκθεση για την ανεύρεση

υδάτων, καθώς και την αξιοποίηση υφιστάμενων πηγών

ή την τοποθέτηση σωλήνων ύδρευσης, άρδευσης και

αποχέτευσης.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

επειδή έχουμε προς αντιμετώπιση αρκετές τέτοιες καταστάσεις στην ΔΕΥΑ που εργάζομαι, παραθέτω την γνωμδότηση της νομικής μας συμβούλου για το θέμα αυτό....

 

ΘΕΜΑ: «Σύσταση περιορισμένης προσωπικής δουλείας διέλευσης των αγωγών της Δ.Ε.Υ.Α.»

------------------------------

Περιορισμένη προσωπική δουλεία πάνω σε ακίνητο είναι το εμπράγματο δικαίωμα που παρέχει κάποια εξουσία ή χρησιμότητα υπέρ ορισμένου προσώπου (άρθρο 1188 Α.Κ.). Δύναται να συσταθεί κι από το νόμο, απευθείας υπέρ του δικαιούχου, όταν πρόκειται για επιχειρήσεις κοινής ωφελείας πάνω σε ιδιωτικά ακίνητα, αλλά και με πράξη της πολιτείας(αναγκαστική απαλλοτρίωση).

Στο άρθρο 24 του Ν. 1069/1980 αποτυπώνεται ο τρόπος σύστασης περιορισμένης προσωπικής δουλείας διέλευσης των αγωγών της Δ.Ε.Υ.Α. από ιδιωτική ιδιοκτησία και ορίζεται ότι αυτή συνιστάται με όμοιο τρόπο, όπως οι απαλλοτριώσεις εκ των Δ.Ε.Υ.Α, δηλαδή κατά τις διατάξεις των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων των Δήμων και Κοινοτήτων, όπως αυτές εκάστοτε ισχύουν.

Άρθρο 212 του Ν. 3463/2006 (Δημοτικού & Κοινοτικού Κώδικα)

Κήρυξη της απαλλοτρίωσης και σύσταση δουλείας:

1. Η κήρυξη της απαλλοτρίωσης ή η σύσταση δουλείας ακινήτου, που βρίσκεται μέσα στη διοικητική περιφέρεια του Δήμου ή Κοινότητας, γίνεται με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του.

2. Η απόφαση αυτή πρέπει να περιλαμβάνει, επί ποινή ακυρότητας, σαφή προσδιορισμό του ακινήτου επί του οποίου συνιστάται δικαίωμα δουλείας και της δημόσιας ωφέλειας για την οποία συνιστάται η δουλεία.

3. Για να εκδοθεί η απόφαση που συνιστά τη δουλεία, απαιτούνται: α) κτηματολογικό διάγραμμα που απεικονίζει την έκταση που επιβαρύνεται με δουλεία, καθώς και τις επιμέρους ιδιοκτησίες που περιλαμβάνονται σε αυτήν, β) κτηματολογικός πίνακας, στον οποίο εμφαίνονται οι εικονιζόμενοι ιδιοκτήτες των ακινήτων, το εμβαδό κάθε ακινήτου και τα κύρια προσδιοριστικά στοιχεία των κατασκευών που βρίσκονται σε αυτό, τα λοιπά συστατικά του, καθώς και ο χαρακτηρισμός της έκτασης, γ) μελέτη ή προμελέτη ή προκαταρκτική μελέτη του έργου, που πρόκειται να εκτελεστεί, δ)βεβαίωση του αρμοδίου οργάνου για την έκδοση της πράξης, το ύψος της δαπάνης και τον τρόπο κάλυψης της, με μνεία του αντίστοιχου φορέα και κωδικού αριθμού εξόδου του οικείου προϋπολογισμού, από την εγγεγραμμένη πίστωση των οποίων πρόκειται να καλυφθεί η εν λόγω δαπάνη ή η πηγή από την οποία θα καλυφθεί η σχετική δαπάνη. Η βεβαίωση μνημονεύεται υποχρεωτικά στο προοίμιο της πράξης κήρυξης απαλλοτρίωσης, ε) εφαρμογή των σχετικών διατάξεων για το Εθνικό Κτηματολόγιο.

4. Ο νομέας ή κάτοχος του ακινήτου υποχρεούται να επιτρέπει την εκτέλεση των προπαρασκευαστικών εργασιών για την καταμέτρηση και σύνταξη των πιο πάνω διαγραμμάτων και μελετών. Η εκτέλεση αυτών δεν πρέπει να εμποδίζει τη χρήση του ακινήτου. Ο Δήμος ή η Κοινότητα υποχρεούται να αποκαταστήσει τις βλάβες ή φθορές που προκλήθηκαν από την εκτέλεση των παραπάνω προπαρασκευαστικών εργασιών.

5. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με την οποία συνιστάται η δουλεία, δημοσιεύεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την έκδοση της, σε μια ημερήσια εφημερίδα του νομού και κοινοποιείται στον καθού η σύσταση δουλείας, εφόσον είναι γνωστός, με δημοτικό ή κοινοτικό υπάλληλο, που συντάσσει αποδεικτικό κοινοποίησης.

6. Ο καθού έχει δικαίωμα προσφυγής σύμφωνα με το άρθρο 150, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης της προηγούμενης παραγράφου.

7. Αν κριθεί, ότι νόμιμα επιδόθηκε η απόφαση της προηγούμενης παραγράφου 1, δημοσιεύεται το πλήρες κείμενο αυτής, με φροντίδα του Δήμου ή της Κοινότητας μια φορά σε μια ημερήσια εφημερίδα που εκδίδεται στο νομό. Αν δεν υπάρχει τέτοια, η δημοσίευση γίνεται σε δύο εφημερίδες ή δεκαπενθήμερες εφημερίδες. Με τη δημοσίευση ή τις δημοσιεύσεις αυτές ολοκληρώνεται η διαδικασία σύστασης της δουλείας.

8. Αν ακυρωθεί η απόφαση σύστασης δουλείας, τηρούνται οι δημοσιεύσεις της προηγούμενης παραγράφου.

9. Σε περίπτωση που δεν συντρέχουν οι ως άνω προϋποθέσεις, τότε η πράξη συστάσεως δουλείας πάσχει και ως εκ τούτου του λόγου ακυρώνεται.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ πολύ!

 

Θα ήθελα να σε ρωτήσω εάν ξέρεις κατα πόσον σε αυτή την κατηγορία μπορώ να εντάξω και ένα φρεάτιο το οποίο πρέπει να κατασκευαστεί διαστάσεων 11Χ11 μέτρων το οποίο πάλι πέφτει σε ιδιοκτησία. Αν έχεις κάποια εμπειρία θα με βοηθήσεις αρκετά.

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Με το φρεάτιο παρεμποδίζεις και τη χρήση του ακινήτου, οπότε θα πρέπει να γίνει απαλλοτρίωση και όχι απλά σύσταση δουλείας.

Κατά τα λοιπά η διαδικασία είναι ίδια, όπως περιγράφεται πιο πάνω.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.