Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλλαγή Σωμάτων Διαμερισματος σε Κ.Θ με ωρομέτρηση


speedbull

Recommended Posts

Καλημέρα και Χρόνια Πολλά. Κατ αρχήν είμαι καινούργιος στο επάγγελμα. Έχω την εξής ερώτηση. Μου ανέθεσαν να βγάλω καινούργιο πίνακα δαπανών σε μια οικοδομή 10ετίας γιατί ένα διαμέρισμα άλλαξε κάποια από τα παλιά του σώματα . Πάνελ είχε, πάνελ έβαλε απλά ποιο μερικά είναι αντι για 22,33 κτλ. Σε αυτή την περίπτωση πώς θα υπολογίσω τα καινούργια σώματα? Την απόδοσή του? Η έστω την θερμαντική τους επιφάνεια? Τα στοιχεία των καινούργιων σωμάτων, όπως η εταιρεία κτλ είναι άγνωστα... Στον τεχνικό κανονισμό για την κατανομή δαπανών αναφέρει για την περίπτωσή μου ( κ.θ με ωρομετρητές) πως όταν αλλάξει κάποιος αυθαίρετα σώματα τότε αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των δαπανών του.. Ο συντελεστής που χρειάζομαι , το bi , δίνεται με 2 τρόπους.. με θερμικη ισχύ (καινουργια/παλια) ,έλα ντε που δεν έχω τα στοιχεία, και με επιφάνεια σωμάτων ( καινουργια/παλια) , πως την βρίσκω σε πάνελ?? Εχω μετρήσει και έχω τις διαστάσεις των καινούργιων σωμάτων.. Μπορεί κάποιος που γνωρίζει να μου πεί τι να κάνω ? Μια βοήθεια ?

Ευχαριστώ πολυ.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, εξ όσων γνωρίζω ο "τεχνικός κανονισμός" στον οποίο αναφέρεσαι αποτελεί σχέδιο ή "πρόταση" αν θέλεις και δεν ψηφίστηκε ποτέ.

 

Ο ισχύων κανονισμός δεν προβλέπει διαδικασία για την περίπτωση που αναφέρεις, ενώ είναι σαφές ότι η κατανομή δαπανών γίνεται με βάση τις θερμικές απώλειες του κτιρίου και ΟΧΙ με βάση την εγκατεστημένη ισχύ.

 

Άρα, "επίσημος" άρα και νόμιμος ( με την έννοια του να σε καλύπτει) για να κάνεις αυτό το οποίο ΄θέλεις δεν υπάρχει.

 

Ο μόνος τρόπος κατά τη γνώμη μου είναι να εγκατασταθούν θερμιδομετρητές.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση συνάδελφε. Ναι το είδα ότι δεν είναι επίσημο.. Βασικά είδα την αναθεώρηση της συγκεκριμένης ΤΟΤΕΕ που λεμε και αναφέρει πως σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει η διαφορά των σωμάτων σε θερμίδες πρέπει να προστίθεται μαζί με τις Qai και Qfi , έτσι ώστε το πρόσθετο θερμικό φορτίο να χρησιμοποιείται στον εκ νέου υπολογισμόυ του εi. Λέω να ακολουθήσω αυτή την οδό γιατί θεωρώ πως είναι και η πιο δίκαιη.. Για να είμαι νόμιμος δηλ πως πρέπει να λειτουργήσω ? Να προτείνω απλά την τοποθέτηση θερμιδομετρητών ? Με τον πίνακα ?...

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που είδες είναι σχέδιο μιας νέας ΤΟΤΕΕ, σε αντικατάσταση της ήδη υπάρχουσας, το οποίο αντιμετωπίζει βέβαια ορισμένα από τα θέματα που είχε η προηγούμενη ΤΟΤΕΕ με δικαιότερο τρόπο, δεν παύει όμως να είναι σχέδιο και όχι οριστική νομοθεσία όπως η τρέχουσα ΤΟΤΕΕ.

 

Οπότε αν σφραγίσεις και υπογράψεις κατανομή δαπανών που προκύπτει με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που περιγράφεται στην τρέχουσα ΤΟΤΕΕ, είσαι νομικά έκθετος.

 

Ακολούθα τα βήματα που πρότεινε ο MECH ή εναλλακτικά ενημέρωσε ξεκάθαρα τους ιδιοκτήτες για το νομικό καθεστώς, δημιούργησε νέο πίνακα με βάση την εγκατεστημένη ισχύ (και την τρέχουσα ΤΟΤΕΕ) αλλά σε καμία περίπτωση μην τον υπογράψεις (και πάλι ενημερώνοντας τους ιδιοκτήτες).

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ κι εγώ με αυτό που πρότειναν οι MECH και nikmmech. Ωστόσο έχω το ίδιο ερώτημα με τον speedbull όσον αφορά τον υπολογισμό της εγκατεστημένης ισχύος για panel των οποίων τα στοιχεία είναι άγνωστα, έχοντας αποτυπώσει μόνο τις διαστάσεις τους. Γνωρίζει μήπως κανείς;

Link to comment
Share on other sites

Αν μπορείς να βρεις τον κατασκευαστή των σωμάτων , πας με τον πίνακα αυτού.

 

Τώρα, από εκεί και πέρα αν δε μπορείς να το βρεις , μάλλον θέτεις κάποιες μέσες "τυπικές" τιμές, θεωρώντας ότι οι διαφορές από κατασκευαστή σε κατασκευαστή δεν είναι υπερβολικά μεγάλες.

Τέτοιου είδους υποθέσεις πάντως δεν αξίζουν σε καμία περίπτωση τον κόπο, το χρόνο και το ρίσκο που αναλαμβάνεις, με δεδομένο ότι πληρώνεσαι κάτι λογικό. Προσωπικά, τα αποφεύγω. Δεν αξίζει τον κόπο. Εκτός αν μιλάμε για θερμιδομέτρηση.

 

ΥΓ. Αν ξέρετε κανέναν που να υπογράφει πίνακες σε υφιστάμενες οικοδομές με ωρομέτρηση, να μου τον γνωρίσετε :smile: , έχω αρκετές δουλειές να του δώσω!

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή δεν υπάρχει επίσημος τρόπος για να γίνει αυτό ? Υπογραφή είναι σίγουρο πως δεν θα βάλω. Μίλησα με την διαχειρίστρια , της εξήγησα πως δεν θα είναι κάτι επίσημο αλλα κατι στο περίπου.. Μου είπε πως δεν έχει πρόβλημα και θέλουν απλά να δουν την διαφορά που υπάρχει στο περίπου... Επειδή η ΤΟΤΕΕ του 85 είναι τόσο κατατοπιστική για την εν λόγω περίπτωση δεν πρέπει κάποτε να αλλάξει αυτό ? Αλλά φυσικά στην Ελλάδα δεν υπάρχει λόγος να βιαζόμαστε... :confused:

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας! Να έχετε όλοι μια νέα καλή και ευτυχισμένη χρονιά με υγεία και κάθε ευτυχία! Χρόνια Πολλά , Χρόνια Καλά!!

Link to comment
Share on other sites

MECH εκτός από τις μέσες "τυπικές" τιμές ή αλλιώς από έναν καταξιωμένο στην αγορά κατασκευαστή, εννοώ ποιος είναι ο τρόπος υπολογισμού της θερμαντικής επιφάνειας F των θερμαντικών σωμάτων τύπου panel.

Γενικά για τον υπολογισμό της θερμικής απόδοσης ενός θ.σ ισχύει: Q = F*K*tm (W). Αυτή η επιφάνεια F (m2) και ο συντελεστής θερμοπερατότητας K (W/(m2*K)) πως υπολογίζονται για σώματα panel;

Και κάτι ακόμα. Αν γίνει αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης, τόσο από πλευράς κτιριακού κελύφους όσο και από πλευράς εγκατάστασης θέρμανσης, για κτίριο στο οποίο δεν προβλέπονταν μελέτη θέρμανσης και μελέτη κατανομής δαπανών, στην συνέχεια συνταχθεί μελέτη θερμικών απωλειών (χρησιμοποιώντας τις κατευθύνσεις των νέων ΤΟΤΕΕ) και μελέτη κατανομής δαπανών θέρμανσης, με αναφορά της θερμαντικής επιφάνειας FMi των θ.σ της κάθε ιδιοκτησίας, μπορούν να υποβληθούν αυτές οι μελέτες στην πολεοδομία ως συμπληρωματικές στον φάκελο της οικοδομικής αδείας του κτιρίου; Και να υποβληθεί ο πίνακας κατανομής δαπανών θέρμανσης στον συμβολαιογράφο;

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ συνάδελφε speedbull, απλά εκείνο που θέλω να σου επιστήσω την προσοχή από την εμπειρία μου είναι ότι δεν είναι θέμα να μην έχει πρόβλημα η διαχειρίστρια, αλλά να μην έχει πρόβλημα μετά κανέναας ιδιοκτήτης. Αν λοιπόν βρεθεί αργότερα ένας ιδιοκτήτης της πολυκατοικίας ο οποίοε αισθάνεται ριγμένος, άντε να τον πείσεις ότι δεν είναι όταν δεν στηρίζεσαι 100% στο ΦΕΚ!

Όσον αφορά τη θερμική ισχύ των σωμάτων, εγώ ακολουθώ δύο κανόνες :

1) Κοιτάζω αν αναγράφεται ο κατασκευαστής των σωμάτων και αν ναι, βρίσκω τον πίνακα του συγκεκριμένου κατασκευαστή.

2) Αν όχι, τότε παίρνω τους πίνακες κάποιου μέσου κατασκευαστή, αλλά προσοχή : Πρέπει να πάρω την ίδια μάρκα σε όλα τα διαμερίσματα, ώστε το σφάλμα να είναι κοινό και όχι εις βάρος μόνο μίας ιδιοκτησίας.

Όμως, πάνω από όλα συμφωνώ με τους συναδέλφους στο ότι δεν παίρνω την πρόταση νόμου, αλλά το ΦΕΚ. Ένα ακόμα μειονέκτημα της πρότασης νόμου είναι ότι αν πάρεις την εγκατεστημένη ισχύ σε μονοσωλήνιο, δεν πρέπει να πάρεις το Q60, αλλά το Q το πραγματικό, άρα πρέπει να ξέρεις τα κυκλώματα μονοσωληνίου, κάτι που σου εγγυόμαια ότι κανέναας ιδιοκτήτης δεν τα ξέρει.

Link to comment
Share on other sites

Η μελέτη αυτή γίνεται με βάση τις θεωρητικές θερμικές απώλειες που έχουν υπολογιστεί στην μελέτη των θερμικών απωλειών.

 

Τα σώματα που εγκαθιστώνται πρέπει να είναι αυτά με την κοντινότερη τυποποίηση στα υπολογισμένα στην μελέτη θέρμανσης.

 

Η μελέτη κατανομής δαπανών θέρμανσης δεν αλλάζει λόγω αλλαγής των σωμάτων.

 

Αν αλλαχθούν τα σώματα πρέπει να βάλει ο ιδιοκτήτης αντίστοιχα με τα παλιά. Δεν προβλέπεται από τον νόμο να τοποθετηθούν διαφορετικά σώματα, οπότε αφού ο ιδιοκτήτης έβαλε διαφορετικά έχει πρόβλημα ο ίδιος (και αυτός που τα εγκατέστησε αν δεν τον είχε ενημερώσει).

 

Αν τώρα θες να κάνεις ένα μαγείρεμα για να βγάλεις νέο πίνακα, να ξέρεις ότι οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης μπορεί να τον αμφισβητήσει ακόμα και νομικά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.