Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Περιοδική δήλωση ΦΠΑ Φ2


sonick

Recommended Posts

  • 1 year later...
  • Απαντήσεις 506
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα!

 

1) Το κόστος ενός φορτιστή κινητού στην περιοδική, θα μπορούσε να πάει στον κωδικό 362 και το κινητό στον κωδικό 366?

 

2) Τα έξοδα μεταφοράς που συμπεριλαμβάνονται στο τιμολόγιο , μπαίνουν στον κωδικό 361 της περιοδικής ή μπαίνουν μαζί με τον φορτιστή στον κωδικό 362?

 

3) Η αγορά επαναφορτιζόμενων μπαταριών, μπαίνουν στον κωδικό 362 (πάγιο)?

 

4) Παρατήρησα ότι το τιμολόγιο, στο αναγραφόμενο σύνολο, είναι κατά ένα λεπτό (χαχα), μικρότερο από το άθροισμα  των επιμέρους αγαθών/παγίων, (κάποιο bug θα είναι) ,κανονικά δεν θα έπρεπε να είχαν στρογυλοποιήσει προς τα πάνω το ποσό?, anyway δεν θα το κοιτούσα αλλα μιας και αναγκαστικά πρέπει να διαχωρήσω τα ποσά στην περιοδική το παρατήρησα. Πως θα το αντιμετωπίζατε ή δεν θα δίνατε σημασία

 

Ευχαριστώ

Edited by zulumpo
Link to comment
Share on other sites

1-2-3)Προσωπικά το φορτιστή και τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες δεν θα τις θεωρούσα ως πάγια, αλλά ως αναλώσιμα υλικά.

Από τον τρόπο που τα περιγράφεις καταλαβαίνω ότι δεν έχει τιμολογηθεί κάποιο ως ζευγάρι (οποιοδήποτε) από τα κινητό-φορτιστής κινητού-επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ως ενιαία τιμή ή ή όλα μαζί ως ενιαία τιμή, γιατί αυτό θα άλλαζε τις εγγραφές στην περιοδική ΦΠΑ.

Στην περιοδική ΦΠΑ και με το από πάνω ως προϋπόθεση καθώς και ότι δεν έχεις άλλες εισροές ή εκροές (αν έχεις θα προστεθούν ανάλογα) θα τα έβαζα όπως στην εικόνα παρακάτω.

 

4) Το σύνολο του φόρου εισροών του κωδ.387 συγκρίνεται με το σύνολο του φόρου εισροών που προκύπτει από τα βιβλία και τα στοιχεία. Αν από τα βιβλία προκύπτει ότι καταβλήθηκε στον προμηθευτή περισσότερος συνολικά φόρος, η επιπλέον διαφορά γράφεται στον κωδ.402 (Λοιπά προστιθέμενα ποσά) προκειμένου να εκπέσει. Αν προκύπτει λιγότερος γράφεται στον κωδ.422 (Λοιπά αφαιρούμενα ποσά) για να καταβληθεί.

post-2272-0-12460700-1515357689_thumb.jpg

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ και πάλι, η βοήθεια σου και η συζήτηση είναι πολύτιμη George,

 

1-2-3) Βάση ΠΟΛ 1073/15: Διευκρινίζουμε ότι ως πάγιο περιουσιακό στοιχείο εν γένει νοείται το περιουσιακό στοιχείο το οποίο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί κατά τρόπο διαρκή για τους σκοπούς της επιχείρησης και τα οφέλη από τη χρήση του εκτείνονται πέραν του ενός έτους.

   Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες εχω την εντύπωση πως πέφτουν σε αυτη την κατηγορία (τον μόνο ορισμό για πάγιο που βρήκα), (τις χρησιμοποιώ στο πεδίο και πέραν του έτους), άρα κωδ. 362

 

  - Έαν έχουν τιμολογηθεί ως ζευγάρι φορτιστής μπαταριών, μπαταρίες, τι αλλάζει?

     Π.Χ. τιμολόγιο με κινητό, τροφοδοτικό, καλώδιο τροφοδοτικού, έξοδα αποστολής πως θα διαχωρίζονταν στους κωδικούς?

 

4) Από τι κατάλαβα έχω κάνει πατάτα, για περιοδική φπα 1ου 2017, καταβλήθηκε φπα 0,01 ευρώ παραπάνω από τι έπρεπε, και δεν το πέρασα στον κωδικό 402. παρομοίως για πάγιο πλήρωσα λιγότερο φπα κατά 0,01  και δεν το πέρασα στο 422.

Διαβάζοντας :https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/19136 , καταλαβαίνω πως αν κάνω τροποποιητική δεν θα υπάρξει πρόστιμο. Όμως αν αλλάξω την περιοδική του 1ου του 2017 θα πρέπει να αλλάξω όλες τις επόμενες του 2017...

 

  - Eκτός από αυτούς τους κωδικούς επηρεάζονται άλλοι κωδικοί του 1ου 3μηνου 2017, ή άλλων 3μήνων?

 

PS αλήθεια η φοροτεχνικοί του τεε, που βοηθούσαν σε απορίες, υπάρχουν πια ή βαρέξανε διάλυση, πλέον δεν απαντάνε..

Edited by zulumpo
Link to comment
Share on other sites

Αρχικά να θυμίσω οτι δεν είμαι λογιστής.

Και συνεχίζω.

 

1-2-3) Με την λογική αυτή και ένα απλό καλώδιο usb θα τo θεωρούσες πάγιο και δεν θα το καταχωρούσες ως αναλώσιμο στις "γενικότερες" δαπάνες ΜΔΕ, αλλά ως πάγιο.

Με την λογική αυτή και μια απλή ξύστρα για μολύβια θα την θεωρούσες πάγιο και δεν θα την καταχωρούσες ως γραφική ύλη στις "γενικότερες" δαπάνες ΜΔΕ, αλλά ως πάγιο.

 

Αν τηρούσες Γ' κατηγορίας βιβλία (διπλογραφικά) βιβλία και χρησιμοποιούσες το "Ελληνικό Γενικό Λογιστικό Σχέδιο" (ΕΓΛΣ) [που τώρα με τα "Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα" (ΕΛΠ) έχουν συγχωνευτεί οι τηρούμενοι στο ΕΓΛΣ λογαριασμοί έχουν συγχωνευτεί] υπάρχει μεταξύ άλλων και ένας λογαριασμός όπου είναι διαφορετικός από τον λογαριασμό των παγίων και είναι αυτός με τον κωδικό 25.

Στον λογαριασμό αυτόν καταχωρούνται τα "αναλώσιμα" όπου αναφέρεται και ο ορισμός τους.

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ 25: ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ

Είναι τα υλικά αγαθά που η οικονομική μονάδα αποκτάει με προορισμό την ανάλωσή τους για συντήρηση του πάγιου εξοπλισμού της και γενικά για την εξασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών λειτουργίας των κύριων και βοηθητικών υπηρεσιών της." 

Για αυτό έγραψα ότι δεν το θεωρώ ως πάγιο αλλά ως αναλώσιμο.

 

Γράφεις "Έαν έχουν τιμολογηθεί ως ζευγάρι φορτιστής μπαταριών, μπαταρίες, τι αλλάζει?"

Ετσι όπως το θέτεις, τίποτα τα βάζεις στον κωδ.361 την αξία και 381 τον φόρο τους.

Εγώ έτσι όπως το έγραψα θεώρησα ότι ο φορτιστής ήταν για το κινητό. Οπότε στην περίπτωση αυτή (όπως την υπέθεσα εγώ) και αν είχε ΜΙΑ τιμή ως ΣΥΝΟΛΟ και παρά του ότι το κινητό και ο φορτιστής του κινητού ήταν δύο ξεχωριστά κομμάτια ο προμηθευτής τα έδινε ως ένα με ΜΙΑ τιμή (π.χ. πολλά καταστήματα δίνουν φορητό υπολογιστή μαζί με τσάντα μεταφοράς, ποντίκι σε ενιαία τιμή ως π.χ. προσφορά) αυτό το ενιαίο σύνολο με την ΜΙΑ τιμή εμπίπτει στις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 39α.

Ενώ αν η εταιρεία κινητών τηλεφώνων παραδίδει κινητά τηλέφωνα δωρεάν, ή σε μειωμένη τιμή έναντι της αγοράς τους, εφόσον ο πελάτης υπογράψει σύμβαση παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών ορισμένου χρόνου, τουλάχιστον ενός έτους. Στην περίπτωση αυτή δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 39α.

Επομένως στο π.χ. που θέτεις αν όλα αυτά (κινητό, τροφοδοτικό, καλώδιο τροφοδοτικού, έξοδα αποστολής) ήταν κάτω από ΜΙΑ ενιαία τιμή θα θεωρούσα ότι το ενιαίο σύνολο εμπίπτει στις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 39α.

Διάβασε την ΠΟΛ 1150/17

 

4) Προσωπικά για τέτοιο ποσό δεν θα έκανα τίποτα. Θα το άφηνα ως έχει, αλλά θα ήμουν πιο προσεκτικός στο μέλλον, αφού έχω αποφασίσει να μην έχω λογιστή και να αναλαμβάνω το κόστος των πράξεών μου.

Link to comment
Share on other sites

Δεν διαφωνείς στο αν πωληθουν ως ενιαιο συνολο με μια τιμη (οπως αναφερει η ΠΟΛ στα παραδειγματα) οτι ως συνολο "υλικων" θα παει η ΜΙΑ αξια (εφοσον δεν διαχωριζονται οι επιμερους τιμες τους στο παραστατικό) σαν πραξη λήπτη. Σωστα ?

 

Υ.Γ. Εξάλλου δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε την τιμή διότι δεν αναγράφονται οι επιμέρους

Send from Tapatalk

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Δεν διαφωνείς στο αν πωληθουν ως ενιαιο συνολο με μια τιμη (οπως αναφερει η ΠΟΛ στα παραδειγματα) οτι ως συνολο "υλικων" θα παει η ΜΙΑ αξια (εφοσον δεν διαχωριζονται οι επιμερους τιμες τους στο παραστατικό) σαν πραξη λήπτη. Σωστα ?

 

Υ.Γ. Εξάλλου δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε την τιμή διότι δεν αναγράφονται οι επιμέρους

 

Send from Tapatalk

 Ο διαχωρισμός αν δεν υπάρχει επί του τιμολογίου δε σε αφορά ως λήπτη . Θα κάνεις αυτό που προβλέπει ο νόμος και η ΠΟΛ , όπως πολύ παραστατικά το ανέλυσες. 

Είναι θέμα του πωλητή να επιβαρύνει σωστά (ή να μην επιβαρύνει σωστά) τα πωλούμενα είδη με ΦΠΑ γιατί αν κάνει κάτι εσφαλμένα και χρεώσει λιγότερο από τον κανονικό ΦΠΑ σε περίπτωση ελέγχου θα τον καταβέλει εξ ιδίων προσαυξημένο αναλόγως.

Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη που παρεμβαίνω. 

Αλλά πως θα γίνει ο διαχωρισμός από τον πελάτη αν το τιμολόγιο έχει μια τιμή για όλα τα προϊόντα?

Δηλαδή δεν διαχωρίζει 

Προϊόν Α : 10

Προϊόν Β : 20

ΑΘΡΟΙΣΜΑ: 30

ΦΠΑ : 7,20

Σύνολο : 30,72

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.