Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Μισθωτός Μηχανικός ασφάλιση σε ΤΣΜΕΔΕ και ΙΚΑ


Geo Pas

Recommended Posts

  • 4 weeks later...
  • Απαντήσεις 458
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα ,

Καινούργιος στο Forum σκέφτηκα να γράψω γιατί δεν βγάζω άκρη .

Δούλευα  μπλοκάκι μέχρι τις 15 Ιανούαρίου 2018,που σταμάτησα , σε μία εταιρεία σαν Μηχανικός Η/Υ  είχα γραφτεί ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ από το 2016 .

Είχα προσληφθεί με παρ. 9 του άρθρου 39 του ν.4387/2016 για αυτοαπασχολούμενο με μοναδικό εργοδότη .

Στις 22 Ιανουαρίου ξεκίνησα μισθωτή εργασία ,όχι μπλοκάκι πλέον , σαν Μηχανικός Η/Υ (χωρίς να κλείσω όμως τα βιβλία-μπλοκάκι μου γιατί μου ανέφερε το ΤΣΜΕΔΕ ότι δεν είναι αναγκαίο ).

Επειδή στο ΕΦΚΑ ΙΔΙΚΑ συνέχισαν να έρχονται να πληρώσω κάθε μήνα σαν αυτοαπασχολούμενος αποφάσισα να πάω από το ΤΣΜΕΔΕ.

Πήγα από το ΤΣΜΕΔΕ και έκανα μία αίτηση που μου ζήτησαν , στην ουσία δήλωνα με αυτήν την αίτηση ότι ξεκίνησα μισθωτή εργασία και να επαναυπολογιστούν οι εισφορές.

Με αυτόν τον τρόπο μου είπε το ΤΣΜΕΔΕ ότι αν οι ασφαλιστικές εισφορές καλύπτονται  από την μισθωτή εργασία δεν θα πληρώνω τίποτα επιπλέον (που μου ανεφέραν ότι όντος καλύπτονται ).

Έχουν περάσει 4 μήνες και ακόμα μου έρχονται οι εισφορές στο ΕΦΚΑ ΙΔΙΚΑ .

Ξαναπήγα από το ΤΣΜΕΔΕ και μου ανεφέραν ότι περιμένουν από το υπουργείο για το ζήτημα αυτό .

Έχετε καμία γνώση πάνω στο ζήτημα ? 

 

Edited by Tsine
Link to comment
Share on other sites

@Tsine καλησπέρα,

καταρχήν θεωρώ λάθος ότι σου ανέφερε το ΤΣΜΕΔΕ στις 22 Ιανουαρίου να μην κλείσεις βιβλία γιατί έτσι μπορεί κάλλιστα ο ΕΦΚΑ να σε χρεώνει εισφορές για παράλληλη ασφάλιση (μισθωτός μηχανικός με ανοικτά βιβλία). Αν δεν χρειάζεσαι ανοικτά τα βιβλία έτσι ώστε να κόψεις ΔΠΥ για κάποιο έργο παράλληλα με την μισθωτή σου απασχόληση, θα χρειαστεί να πας να τα κλείσεις για να αναζητούνται εισφορές μόνο από την μισθωτή απασχόληση μέσω της ΑΠΔ του εργοδότη.

Έχω κάνει κι εγώ αντίστοιχη αίτηση πριν από περίπου 4 μήνες για διόρθωση υπολογισμού των εισφορών αλλά ακόμη δεν έχει εξεταστεί η αίτησή μου όπως με ενημέρωσαν από τον ΕΦΚΑ. Στην αίτηση είχα επισυνάψει τη διακοπή εργασιών από την ΔΟΥ και την αναγγελία πρόσληψης από τον εργοδότη για την μισθωτή απασχόληση.  Εννοείται ότι παράλληλα τα ειδοποιητήρια συνεχίζουν να βγαίνουν και να μου διογκώνουν τις χρωστούμενες εισφορές - τα οποία και δεν έχω πληρώσει. Ενημέρωση για το πότε θα εξεταστούν οι αιτήσεις μας προσωπικά δεν έχω αλλά το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι επίσκεψη/τηλέφωνα στον ΕΦΚΑ και υπομονή δυστυχώς.

Αν κάποιος άλλος συνάδελφος έχει κάποια πληροφόρηση ας ενημερώσει.

Link to comment
Share on other sites

Ισχύει αυτό που είπαν από το τ.ΤΣΜΕΔΕ στον συνάδελφο.

Σε περίπτωση παράλληλης ασφάλισης, προτεραιότητα για την εξεύρεση της βάσης υπολογισμού των εισφορών έχει το εισόδημα από την μισθωτή εργασία και μετά σε αυτό προστίθεται αυτό από την επιχειρηματική δραστηριότητα. Αν καλύπτει τα ελάχιστα από την μισθωτή τότε (ακόμη και αν έχει έσοδα από το ελευθέριο επάγγελμα) δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικής εισφοράς για το εισόδημα από το ελευθέριο επάγγελμα. (Σχετ. ΕΦΚΑ Εγκ.27/2017, Φ.10043/οικ.14226/431/2017).

Κατά τ' άλλα αν δεν προβλέπεται να έχει εισόδημα από το ελευθέριο επάγγελμα δεν έχει νόημα να έχει ενεργή δραστηριότητα στην εφορία και να πληρώνει το κερατιάτικο 650άρι του τέλους επιτηδεύματος.

Επίσης θεωρώ ότι μέχρι να υπάρξει ομαλότητα-αμεσότητα α) στην ενημέρωση ΑΑΔΕ προς ΕΦΚΑ και β) των εκκαθαρίσεων από τον ΕΦΚΑ, το φαινόμενο της εμφάνισης εισφορών που δεν οφείλονται θα εμφανίζεται με ότι προβλήματα αυτό δημιουργεί. 

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Γιώργο καλησπέρα,

δεν ήμουν γνώστης της συγκεκριμένης εγκυκλίου για την παράλληλη ασφάλιση. Ελπίζω να μην μπέρδεψα το συνάδελφο. Εξέφρασα γνώμη με το σκεπτικό αυτό που ανέφερες κι εσύ για το τέλος επιτηδεύματος σε περίπτωση αχρείαστης ενεργής δραστηριότητας στην εφορία παράλληλα με την μισθωτή απασχόληση.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Παιδιά καλησπέρα, είμαι ομόρρυθμο μέλος μιας Ο.Ε. τεχνικής εταιρείας και πλέον θα εργαστώ και σαν μισθωτός παράλληλα με το ΔΠΥ.

Θα ήθελα να ρωτήσω τι πρέπει να κάνω με το ΤΣΜΕΔΕ. Όταν είχα ατομικά ΔΠΥ και προέκυψε πρόσληψη για ένα 3μηνο τους ενημέρωσα με ένα εμάιλ που μ έδωσαν στο ΤΣΜΕΔΕ και τελος έγιναν όλα αυτοματα (2011-2012).

Πλέον που θα με ασφαλίσουν σαν μισθωτο πρέπει να διευκρινίσω στον εργοδότη μ πρόσληψη με εισφορές υπέρ ΤΣΜΕΔΕ η ΙΚΑ: (θα δουλέψω σαν μηχανικός πωλήσεων)

Όταν θα γίνει πρόσληψη μ το κοινοποιώ ΤΣΜΕΔΕ και παίρνω από κάπου απαλλαγή στις εισφορές σαν ελεύθερος επαγγελματίας;(δηλαδή απαλλάσσομαι από το ασφαλιστικό κλάδο και πληρώνω συνταξιοδοτικό;...γενικά απαλλάσσομαι από κάτι;)

Παρακαλώ τα φωτα σας.

Σας ευχαριστώ πολύ!

Edited by paaanaaagiotis
Link to comment
Share on other sites

Συνάδερφοι καλησπέρα,

πήγα σήμερα το πρωί στο ΤΣΜΕΔΕ να ρωτήσω για τα παραπάνω.

Με ενημέρωσαν ότι θέλουν την έναρξη  σαν δικαιολογητικά και την σύμβαση που θα υπογράψω, επίσης με ενημέρωσαν ότι δεν χρειάζεται να κάνω κάτι εγώ και ότι θα γίνουν όλα από εκείνους. Παράλληλα με ρώτησαν αν θα έχω πρόσληψη με κρατήσεις υπέρ ΤΣΜΕΔΕ άρα εργασία σαν μηχανικός (κατι που θεωρώ αυτονόητο μια και θα εργαστώ μηχανικός πωλήσεων) η θα είμαι με κρατήσεις υπέρ ΙΚΑ μάλιστα μ είπαν πως το ΤΣΜΕΔΕ έχει ένα οι δυο κλάδους εισφορών παραπάνω από το ΙΚΑ!

Παράλληλα ότι οι ασφαλιστικές εισφορές θα εκδίδονται με βάση την μισθωτή μ εργασία και από εκεί και πέρα ΘΑ προσαυξάνεται με ότι κόψω σαν ΔΠΥ (ελεύθερος επαγγελματίας).

Δεν μπόρεσα να πάρω απάντηση ότι αν τελικά προσληφθώ σαν ΙΚΑ τι γίνεται με τις επιπλέον εισφορές υπέρ ΤΣΜΕΔΕ...θα πληρώνω από την τσέπη μου κάτι;

Ο λογιστής μ είπε θα ζητήσεις να προσληφθείς σαν μηχανικός άλλα στην αγορά εργασίας γνωρίζεται πως είναι τα πράγματα....απλά θέλω να ξέρω:

1)όσο καιρό θα δουλεύω και σαν μισθωτός και σαν ελεύθερος επαγγελματίας τι θα χρειάζεται να πληρώνω εγώ εφόσον θα προσληφθώ μέσω ΙΚΑ..(οι δυο αυτοί κλάδοι του ΤΣΜΕΔΕ που δεν υπάρχουν στο ΙΚΑ) αν το ποσό  είναι μεγάλο και το βάζω από την τσέπη μ θα χρειαστεί να το ξέρω!!!

2) τι θα ισχύει εφόσον προσληφθώ σαν μηχανικός με κρατήσεις υπέρ ΤΣΜΕΔΕ (εδώ μ είπαν θα πληρώσεις σε κρατήσεις ότι εξτρά κόψεις σαν ελεύθερος επαγγελματίας)

3) Κάποια στιγμή θα κλείσω τα βιβλία σαν ελευθερος επαγγελματίας τι με συμφέρει να κανω εκει...διαγραφή απο ΤΣΜΕΔΕ και μονο ΙΚΑ σαν μισθωτος;

Ενημερώνω πως παντα εργαζόμουν μονο με μπλοκάκι.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για καθε απάντηση και καθε βοήθεια!!!!

Edited by paaanaaagiotis
Link to comment
Share on other sites

Μία εύκολη ερώτηση και από εμένα.

Μπορώ ως ασφαλισμένος του ΤΣΜΕΔΕ εδώ και 15 χρόνια κι έχοντας κλείσει βιβλία να προσληφθώ από εταιρία ως μισθωτός ΠΕ Μηχανικός (Χ14) με εισφορές ΕΦΚΑ 16% ή πρέπει να έχω υποχρεωτικά και ΤΣΜΕΔΕ, οπότε πάω στο 20%? Δεν με ενδιαφέρει το συνταξιοδοτικό ή επικουρικό. Απλά ρωτάω αν είναι νόμιμο να είμαι μόνο στον ΕΦΚΑ, όπως όλοι οι άλλοι μισθωτοί. Ευχαριστώ για όποιες απαντήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Βλάση, εννοείς προφανώς εισφορές μόνο ΙΚΑ, στον ΕΦΚΑ είμαστε όλοι.

Η απάντηση είναι ότι αν δεν διαγραφείς από το ΤΕΕ (και συνεπώς και από το πρώην ΤΣΜΕΔΕ) είσαι στις συνολικές εισφορές, οπότε παρακρατείται και αυτό το 4% υπερ ΙΚΑ για παροχή σε χρήμα. Μπορεί να έχουν ενωθεί τα ταμεία, αλλά οι επιμέρους διαφοροποιήσεις ισχύουν ακόμα. 

Link to comment
Share on other sites

Βλάση καλησπέρα,

η γνώμη μου για αυτό που ρωτάς (με δεδομένο αυτό που γράφεις ότι δεν υπάρχει ενεργή δραστηριότητα στην εφορία) είναι η παρακάτω, και θα προσπαθήσω να την αναπτύξω όσο πιο τεκμηριωμένα μπορώ.

α) Αν προσληφθείς ως μοναδική πρόσληψη π.χ. σε μία κατασκευαστική ως μισθωτός μηχανικός και εξασκείς εργασίες μηχανικού, εξασκείς το επάγγελμα του μηχανικού,  τότε πρέπει να είσαι εγγεγραμμένος στον ΕΦΚΑ στο αντίστοιχο Περιφερειακό Γραφείο ή Τμήμα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων ή την Περιφερειακή Διεύθυνση Συντάξεων και Ασφάλισης του Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων της περιοχής όπου ανήκει η εταιρεία που θα σε προσλάβει, έχοντας σου ως ασφάλιση το αντίστοιχο πακέτο ασφάλισης μισθωτών μηχανικών (Σχετ. ΕΦΚΑ Εγκ.6/2017).

β) Αν προσληφθείς ως μοναδική πρόσληψη π.χ. σε ένα ταχυφαγείο ως μισθωτός (όχι μηχανικός, δηλαδή δεν έχεις σχέση με εργασίες μηχανικού, δεν εξασκείς το επάγγελμα του μηχανικού) τότε πρέπει να είσαι εγγεγραμμένος στον ΕΦΚΑ στο αντίστοιχο Περιφερειακό ή Τοπικό Υποκατάστημα Μισθωτών όπου ανήκει η εταιρεία που θα σε προσλάβει, έχοντάς σου ως ασφάλιση το αντίστοιχο πακέτο ασφάλισης μισθωτών. Εδώ δεν έχει νόημα η εγγραφή σου ή η ασφάλιση στον ΕΦΚΑ (στο αντίστοιχο τμήμα/γραφείο μηχανικών) με πακέτο ασφάλισης μισθωτού μηχανικού, δεδομένου ότι έχει αποσυνδεθεί η ιδιότητα (που την παρέχει το ΤΕΕ) από την ασφάλιση (που την παρέχει ο ΕΦΚΑ) (Σχετ.ΕΦΚΑ Εγκ.24/2018 εδάφιο Ε, όπου υπάρχει και χαρακτηριστικό παράδειγμα). Στο ΤΕΕ μπορείς να παραμείνεις λόγω της αποσύνδεσης της ιδιότητας από την ασφάλιση.

γ) Αν προσληφθείς π.χ. και στις δύο παραπάνω εταιρείες τότε ισχύουν, ταυτόχρονα και διακριτά, και οι δύο παραπάνω ασφαλίσεις.

Θα σε κατατοπίσει σχετικά με το τι πρέπει να κάνεις και το λογιστήριο της εταιρείας που θα προσληφθείς.

 

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.