Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κατασκευαστικό ερώτημα: Θερμομόνωση Φ.Ο.


konsolas

Recommended Posts

Γειά σας

έχουν γραφτεί αρκετά για το θέμα αλλά δεν μπορώ να βγάλω συμπέρασμα

κατασκευάζω οικοδομή στη Νότια Κρήτη και πρέπει να αποφασίσω αν βάλω μόνωση στις κολώνες και δοκάρια. Ο μηχανικός μου δεν είναι και πολύ υπέρ μου εξήγησε τα υπέρ (εξάλειψη θερμογέφυρας) και τα κατά (μη ορατή τυχόν αστοχία από την πλευρά της μόνωσης, σχεδόν το μισό τούβλο του εξωτερικού τοίχου στον αέρα, ριγμάτωση του σοβά στα σημεία μετά από μερικά χρόνια, επιπλέον κόστος) και πρέπει εγώ να αποφασίσω. Δεδομένου ότι η περιοχή είναι υψηλής σεισμικότητας είμαι πραγματικά μπερδεμένος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το έχω το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες, ο χειμώνας είναι αρκετά ήπιος.

Ποιά είναι η γνώμη σας αξίζει να παραβλέψω τα κατά για να έχω καλύτερη θερμομόνωση?

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 50
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Είναι απολύτως απαραίτητο και υποχρεωτικό να θερμομονώσεις τον Φ/Ο της οικοδομής σου. Ο μηχανικός σου εκπόνησε μελέτη θερμομόνωσης που επιβάλλεται να εφαρμοστεί. Μάλιστα, θα έλεγα να ζητήσεις τροποποίηση της μελέτης ώστε να συμβαδίζει με τις σύγχρονες απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ.

 

Τώρα, το πως θα κάνεις την θερμομόνωση είναι άλλο θέμα. Το σίγουρο είναι ότι θα την κάνεις.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ καταρχην θα αλλαζα επειγόντως μηχανικό.

 

Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ για ένα μηχανικό εκτος απο το να προτείνει να μην μονωθει ο Φ.Ο. , να μην ξέρει πως να αντιμετωπίσει και να κατασκευάσει σωστα μια θερμομονωση και να μην εχει κατασκευαστικές αστοχίες σε αυτη.

 

Την σημερινή εποχή υπάρχουν τόσες λύσεις τρόποι και υλικά για να κάνεις κάτι σωστα που είναι εντελώς γελοίο να ακούς τέτοια πράγματα απο μηχανικό που δηλώνει κατασκευαστής.

 

Δεν μου αρέσει να κακολογω συναδέλφους αλλα με αυτα που ακούω αμφιβαλω πολυ για την ποιότητα του κτιρίου που θα σου κατασκευάσει τελικά.

 

Η επιλογή σου είναι μια:

 

Θερμομονωση παντού και μάλιστα τουλάχιστον 5cm παντού. Ειδικά για τις οροφές και τις δυτικές πλευρές του κτιρίου σου θα εβαζα 7cm. Τα μπετα ειδικά θέλουν καλη θερμομονωση γιατί εάν ζεσταθουν θα σου ακτινοβολουν ζέστη και το βράδυ.

 

Καλη σκιαση επίσης για τα δυτικά ανοίγματα του σπιτιού για το καλοκαίρι.

Link to comment
Share on other sites

Βαση ΚΕΝΑΚ κάνεις μόνωση. Εαν είσαι παραθαλάσιο <1χιλιομετρο χρειάζεται και μελέτη ανθεκτικότητας. Σίγουρα θα κρύψει προβλήματα και ιδιαίτερα αστοχίες απο διάβρωση γι αυτό και προτείνω την μελέτη ανθεκτικότητας. Η νότια Κρήτη έχει ιδιαίτερα έντονο περιβάλλον με μεγάλες θερμοκρασίες, υγρασία, κλπ. Επίσης είναι ζώνη ΙΙΙ οπότε προσοχή να μην χάσουμε όπλιση. Χρειάζεται καλό σκυρόδεμα για αρχή, καλή επικάλυψη και ποιότητα επικάλυψης, εδικά πρόσμικτα, υδροφοβισμούς, υγρομονωσεις, ειδικά αστάρια, ειδικά κονιάματα με χαμηλή διαπερατότητα, ειδικές βαφές.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνω απολυτα. Μπορει όμως ένας μηχανικός ο οποίος αμφιβάλει για την αναγκαιοτητα της βασικής θερμονωσης να τα κάνει όλα αυτα;

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνω απολυτα. Μπορει όμως ένας μηχανικός ο οποίος αμφιβάλει για την αναγκαιοτητα της βασικής θερμονωσης να τα κάνει όλα αυτα;

 

Δεν μπορώ να κρίνω έτσι συναδέλφους. Εχω δεί πολλά. Το έχω ξαναπεί μάλιστα οτι σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες απαγορεύεται η εξωτερική αφού καταργεί τα υλικά προστασίας του σκυροδέματος. Για αυτό και πρότεινα εξωτερική με προϋποθέσεις. Πιστευω με όλο τον σεβασμό στον ΚΕΝΑΚ οτι βλέπει το θέμα επηρεασμένος απο πολιτικές σκοπιμότητες και βιασύνη. Γνωρίζω βέβαια οτι υπήρχαν διαφωνίες όχι με το γενικό πλαίσιο αλλά απο την πλευρά του ΕΑΚ με τον γενικό κανόνα της ελεγχόμενης αστοχίας. Γνωρίζω επίσης οτι οι πολεοδομίες δεν έχουν την απαραίτητη γνώση, εξοπλισμό να διενεργήσουν ταχύ οπτικό με θερμομόνωση μετα απο σεισμό. Εδω στο Αιγιο δεν μπορούσαν να δουν οτι τα σκύρα ήταν στρογγυλά, ή το γεγονός οτι πηγαίνανε τυφλά χωρίς σχέδια μαζί τους. Γνωρίζω επίσης οτι η κακοτεχνία είναι κάτι που δεν την γλυτώνεις χωρίς κόστος. Γνωρίζω επίσης οτι δεν έχουμε υπογράψει το ΕΝ206 εδώ και δεκα χρόνια με αποτέλεσμα να κατασκευάζουμε ακόμα με 20/25 στην θάλασσα. Γνωρίζω ακόμα οτι πολλές μάντρες είναι ανοικτές, οτι έχουμε τρελαθεί με τις συγκολλήσεις σε κλωβούς, οτι υπάρχει χάλυβας άγνωστου πατρός, οτι στο καλούπωμα/σιδέρωμα λιώνουν τους αποστάτες, οτι μια απώλεια διατομής στο B500c της τάξεως του 5% επιφέρει σχεδόν καθολική μείωση της ολκιμότητας. Οτι στην Ελλάδα δεν θα γίνουν επιθεωρήσεις παρα μόνο όταν βλέπουμε την όπλιση να μας λέει ρε φίλε κάνε κάτι πεθαίνω, οτι θα βάλουμε τον φθηνότερο καυστήρα με τρελές καταναλώσεις, οτι τα καλά κλιματιστικά είναι πολλή ακριβά για τον μέσο Ελληνα,είναι τόσα πολλά που τελικά πιστεύω οτι βιάστηκαν. Για να μην πάω στον model code ή στο EC8 που μιλάει για συχνές επιθεωρήσεις οι οποίες θα γίνουν πάνω απο την μόνωση? Πως? Εγω θα απαιτήσω καθαίρεση. Ο πελάτης θα πεί δεν είσαι καλά και θα περιμένουμε να δούμε χρωματική αλλαγή απο υδρόφιλες θερμομονώσεις. Είναι τουλάχιστον αστείο το θέμα. Να το πώ και λίγο διαφορετικά έαν έχω κάμψη σε πλάκα και βγάλει ρωγμές πως θα το δώ? Εκτός και εαν πιστεύουμε οτι δεν θα γίνει ποτέ αυτό!!!Μακάρι. Με την εμπειρία μου πάντως λέω οτι θα βγάλει και δεν θα την δούμε.

Link to comment
Share on other sites

Αυτα που λες σηκώνουν πολυ συζητηση.

 

Σίγουρα δεν συμφωνώ με την άποψη σου ότι στην πράξη πρέπει να καταργήσουμε την θερμομονωση του Φ.Ο. διότι υπάρχουν κακά μαστορια. Είναι σαν να λέμε να καταργήσουμε και όλες τις οικοδομές πάνω απο δυο ορόφους γιατί και πάλι υπάρχουν κακά μαστορια και δεν ξερουμε τι μπετα κάνουν. Εντελώς λάθος για μένα αυτη η άποψη.

 

Και την κάμψη στην πλάκα γιατί δεν μπορείς να την δεις?

 

Να απαγορευτούν και οι ψευδοροφες, οι γυψοσανιδες, να απαγορευτούν και τα μεταλλικά κα συμμικτα κτίρια μιας και εκει ελάχιστο οπτικό έλεγχο έχεις στο φ.ο. τους.

 

Και δεν εχω καταλάβει γιατί η εξωτερική θερμομονωση καταργεί τα υλικά προστασίας του σκυροδέματος;

 

Σέβομαι τις απόψεις σου παρα πολλα θέματα στα οποία είσαι όντως γνώστης αλλα εδω νομίζω ότι δεν το βλέπεις σωστα. Καλοί οι προβληματισμοί αλλα δεν Συμφωνώ με τους εύκολους αφορισμούς σε ότι νέο και άγνωστο σε εμάς.

Link to comment
Share on other sites

Δεν κάνω αφορισμούς και δεν είπα μην κάνετε μόνωση. Απλά είπα κάντε την με προϋποθέσεις. Δεν είπα καταργήστε την μόνωση απλά λύστε πρώτα τα προβλήματα που υπάρχουν και είναι πιο σοβαρά και βρείτε ένα τρόπο να έχουμε μια ομοιομορφία στους κανονισμούς και να μην αναιρούνται μεταξύ τους.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε Ροδοπουλο (btw καλή χρονιά !!), πόσες φορές έχεις εφαρμόσει αυτό που περιγράφεις ?

 

Συμφωνώ πως η μόνωση επιβάλλεται και εγώ θα πρότεινα θερμοπρόσοψη να ξεμπερδεύεις με ένα σμπάρο 2 τρυγόνια.:lol:

 

Το πως θα δούμε και από που το beton αν έχει θέμα, είναι άλλη υπόθεση.

Εξάλλου η οφθαλμοστατική είναι πολύ σχετική.

Οι καταστρεπτικοί μέθοδοι είναι σχεδόν δεδομένοι για μια ολοκληρωμένη εικόνα.

Link to comment
Share on other sites

TheoTDM900 καλή χρονιά. Δεν καταλαβαίνω το ερώτημα πόσες φορές έχεις εφαρμόσει αυτό που περιγράφεις ?

Η θερμοπροσοψη σαφώς καλύπτει και τα δύο.

 

Επιτρέψτε μου όμως να διασαφηνίσω κάποια θέματα στα γραφόμενά μου. Αυτό που προσπαθώ να πώ είναι οτι δεν πρέπει ο κανονισμός να δημιουργεί σύγχυση αλλα μέσω επιστημονικών και τεχνολογικών δεδομένων να προσπαθεί να γεφυρώσει και με κάποιο τρόπο να λύσει κάποια προβλήματα. Το πρόβλημα λοιπόν με το ΚΕΝΑΚ είναι οτι θεωρεί οτι οι άλλοι κανονισμοί τηρούνται ή οτι ειναι επαρκείς. Εύλογα θα ρωτήσετε εαν θα πρέπει να αστυνομεύουμε τα πάντα? ΝΑΙ με την καλή έννοια (για να αποφύγω πάλι παρεξηγήσεις και παρερμηνείες). Δηλαδή να αναγκάσει θέτοντας προϋποθέσεις (οι προϋποθέσεις που έγραψα προηγουμένως και δεν έγιναν αντιληπτές) που να τηρούνται και να ελέγχονται. Μην ξεχνάτε οτι όλοι μας προσπαθήσαμε να απαντήσουμε στο ερώτημα του αγαπητού φίλου το οποίο παραθέτω ξανά

Ο μηχανικός μου δεν είναι και πολύ υπέρ μου εξήγησε τα υπέρ (εξάλειψη θερμογέφυρας) και τα κατά (μη ορατή τυχόν αστοχία από την πλευρά της μόνωσης

 

Διαβάζοντας και μόνο και χωρίς να ξέρω τον συνάδελφο, βλέπω τους ενδοιασμούς. Για κάποιους λογικοί για άλλους ΟΧΙ. Κάποιοι μπορεί να πούν έχω τους ίδιους και κάποιοι άλλη οτι δεν έχω τους ίδιους. Αυτό που πρόσπάθησα να πώ για να απαντήσω στον SeNNinhA είναι οτι εαν δεν θεσπιστεί σήμερα αστυνόμευση των κανονισμών, εαν δεν απαιτήσουμε απο όλους τους εμπλεκόμενους και υπεύθυνους την τήρησή των κανονισμών καθώς και την δια βίου γνώση της διεθνούς τουλάχιστον βιβλιογραφίας, εαν δεν απαιτήσουμε την τήρηση κανόνων ποιότητας τότε ακόμα και ο καλύτερος ΚΕΝΑΚ ή άλλος κανονισμός θα δημιουργεί ανασφάλειες μέσω σύγχυσης και έλλειψης μιας κοινής γραμμής. Ανασφάλειες που θα συνεχίσει να κάνει τους συναδέλφους να ρωτούν εαυτούς τι είναι το σωστό.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.