Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Συνένωση διαμερισμάτων


Recommended Posts

Καλημέρα κι ευχαριστώ για την προθυμία και πάλι.

 

Το τέλειο είναι οτι τα σχέδια που υνοδεύουν το συμβόλαιο είναι κατα τ'άλλα ιδια με τα σχέδια της πολεοδομίας με την διαφορά οτι στα σχέδια συμβολαίου κοτσάρισαν τη σκάλα. 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 192
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

τακτοποιεις

 την τρυπα σκαλα

 

υγ

κατα το συμβολαιο  "ειπαν" οτι θα εκαναν τροποποιηση/ενημερωση  της αδειας...

 

"το ξεχασαν"

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πρόκειται να γίνει τροποποίηση σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας  λόγω συνένωσης δύο διαμερισμάτων. Στην αρχική σύσταση φαινόταν δύο διαμερίσματα , ενώ στην πραγματικότητα εξ αρχής είχαν κατασκευασθεί ως ένα ενιαίο διαμέρισμα. 
΄Εχει γίνει και έχει ολοκληρωθεί η υπαγωγή της αυθαιρεσίας αυτής στον 4178 και έχει εκδοθεί κανονικά βεβαίωση του 4495 ότι όλες οι αυθαιρεσίες κλπ. Το ερώτημα μου είναι αν απαιτείται για την συνένωση και για την τροποποίηση και άδεια δόμησης ή εργασιών μικρής κλίμακας, αναθεώρηση αδείας ή έστω ενημέρωση φακέλλου. Τα διαμερίσματα τα αγοράζει  ο πελάτης ως 2 στα χαρτιά , ως 1 στην πράξη, με τον όρο πως η συνένωση (τροποποίηση σύστασης) που θα ακολουθήσει αμέσως μετά το πωλητήριο, θα γίνει με έξοδα και ευθύνη του πωλητή, ο οποίος κατά την υπογραφή του πωλητηρίου πρέπει να φέρει στον συμβολαιογράφο τα πάντα όλα τα απαιτούμενα για την απολύτως σύννομη τροποποίηση- συνένωση.

Ρητά αναφέρεται στους όρους της συμφωνίας ότι πρέπει να προσκομίσει  άδεια δόμησης, αναθεώρηση κλπ εφ' όσον απαιτείται κλπ. Για τον σκοπό δε αυτό ο αγοραστής κρατάει και 10000 μέχρι να τα προσκομίσει όλα κομπλέ ο πωλητής κλπ. Ο ένας λέει κατηγορηματικά ότι δεν απαιτείται κανενός είδους άδεια κλπ εφ' όσον τακτοποιήθηκαν κλπ. . Λογικό μεν , αλλά εγώ δεν είμαι απολύτως σίγουρος. Ο άλλος δε λέει πως απαιτείται άδεια δόμησης ή έστω μικρής κλίμακας εργασιών σεκάθε περίπτωση, διότι με τον 4178 απλώς τακτοποιήθηκε η αυθαιρεσία  , δηλαδή απλώς ανεστάλησαν οι ποινές για 30 χρόνια ,  Εγώ  βρήκα τα εξής: 

1. Αρθ-4 παρ.2 περιπτ.ιθ’ του Ν-4067/2012(Α’ 79) (ΝΟΚ): 

«2. Έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, απαιτείται για τις ακόλουθες εργασίες σε κτίρια που υφίστανται νόμιμα: .... 

ιθ. Εσωτερικές διαρρυθμίσεις, εφόσον δεν θίγονται τα στοιχεία του φέροντος οργανισμού του κτιρίου.»

*** Το Αρθ-4 αντικαταστάθηκε με το Αρθ-48 παρ.1 του Ν-4178/2013 (Α’ 174).

2. Αρθ-23 παρ.5 εδαφ.β’ του ΝΟΚ:

«5. .... Σε περίπτωση συναίνεσης με αυξημένη πλειοψηφία (67%) ιδιοκτητών αυτοτελών ιδιοκτησιών του ιδίου κτιρίου είναι δυνατή η λειτουργική τους ενοποίηση εφόσον διασφαλίζεται η στατική επάρκεια του κτίσματος μετά τις προβλεπόμενες διαρρυθμίσεις.»

*** Η παρ.5 αντικαταστάθηκε με το Αρθ-20 παρ.29 του Ν-4258/2014 (Α’ 94).

3. Άρθρο 23 παρ.5 του Τεύχους Τεχνικών Οδηγιών ΝΟΚ της ΥΑ-63324/19-12-2012:

«Για τη λειτουργική συνένωση χώρων του ιδίου ή ομόρων κτιρίων διακρίνονται οι κάτωθι περιπτώσεις: 

Α) Συνένωση αυτοτελών ιδιοκτησιών εντός του ιδίου κτιρίου: 

Αναλόγως του είδους των εργασιών και της χρήσης του προκύπτοντος χώρου, απαιτείται η εφαρμογή μίας εκ των τριών περιπτώσεων αδειοδότησης/ενημέρωσης του άρθρου 4 του νόμου. Στην περίπτωση εφαρμογής της διαδικασίας έγγραφης ενημέρωσης, πέραν των αναφερομένων στοιχείων στην παρούσα οδηγία εφαρμογής του άρθρου 4 παρ. 3, υποβάλλεται και τεχνική έκθεση αρμοδίου μηχανικού με την οποία τεκμηριώνεται η στατική επάρκεια του κτίσματος μετά τις προβλεπόμενες διαρρυθμίσεις/διασκευές. .....» 

Β. Στο νέο νόμο 4495/2017 ) «Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος», που θα ισχύσει στις 03.11.2017, προβλέπεται στο Αρθ-29 παρ.2 περιπτ.ιζ’ και κζ’: 

«2. Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες: ....

ιζ) εσωτερικές διαρρυθμίσεις, µε την προϋπόθεση ότι δεν θίγονται τα στοιχεία του φέροντος οργανισμού του κτιρίου

κζ) λειτουργική συνένωση χώρων σύμφωνα µε την παρ. 5 του άρθρου 23 του ν. 4067/2012»

Γ. Σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να γίνει ενημέρωση του φακέλου της άδειας οικοδομής.

 

Τελικά απαιτείται ή δεν απαιτείται έκδοση αδείας??? Τα φώτα σας! 

 
 

Πριν αναρτήσετε οποιοδήποτε μήνυμά σας, χρησιμοποιείστε την "Αναζήτηση" για την ύπαρξη τυχόν όμοιων θεμάτων. Το μήνυμά σας μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα.
Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
Ευχαριστώ, danaikaterina

Edited by danaikaterina
Link to comment
Share on other sites

Έαν και εφόσον έχει γίνει υπαγωγή των δυο διαμερισμάτων στον 4178/13 και έχει καταγραφή σε φύλλο υπολογισμού και η Διαμερισμάτωση όπως και στα συνημμένα σχέδια (Κάτοψη, Διάγραμμα Δόμησης) αν δείχνει στην υπαγωγή την συνένωση των 2 διαμερισμάτων σε ένα, τότε δεν θα χρειαστεί καμία άδεια συνένωσης των 2 διαμερισμάτων σε ένα ενιαίο.

 

Σε συνεννόηση με τον/ην συμβολαιογράφο θα ζητηθεί πρόσφατη κάτοψη για τα συμβόλαια της τροποποίησης σύστασης (αν δεν υπαρχει κατάλληλη από τον 4178/13) του νέου διαμερίσματος από τον Μηχανικό σας.

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

δυο διαμερισματα στην αδεια και στα συμβολαια

εγιναν ενα.

Η καθαιρεση της μεσοτοιχιας τακτοποιηθηκε, οπως και τυχον αλλες αυθαιρεσιες.

Το μονο που πρεπει να γινει ειναι η τροποποιηση της συστασης, με συνενωση των δυο  ΚΑΕΚ, ωστε τα δυο ΚΑΕΚ να γινουν ενα και να πουληθει σαν ενα.

Ομως, η  τροποποιηση της συστασης πρεπει να επιτρεπεται απο το περιεχομενο των συμβολαιων

[εκει, στο αρχικο συμβολαιο της συστασης, που λεει οτι ο πωλητης δικαιουται να συστηνει και περαιτερω ΟΙ και να τροποποιει αυτες, ομοιως και ο αγοραστης υπο τον ορον οτι δεν θα θιγονται δικαιωματα....κλπκλπ]

Πιθανον να υπαρχουν απαγρευσεις απο τον κανονισμο.

 

Το σωστο ειναι να γινει πρωτα η τροποποιηση της συστασης, που δεν χρειαζεται ειδικη αδεια.

Αν "περασει",  την επομενη κανετε την μεταβιβαση

 

Η μεταβιβαση "δυο" με παρακρατηση  ενος ποσου κλπκλπ. δεν οδηγει σε λυση του προβληματος, διοτι, αν για καποιο λογο κολλησει η τροποποιηση της συστασης

το θεμα δεν ειναι τα 10.000

αλλα η ισχυς της ιδιας της συμφωνιας...

 

εδιτ

απαντησε ο διδονης

[με τις καλησπερες μου]

οταν  εγραφα

με τον οποιο συμφωνω...βεβαιως  βεβαιως :smile:

 

υγ

 

δες τα ΜΠ

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Η μονομερής τροποποίηση  επιτρέπεται ρητά από την σύσταση και τον κανονισμό.  Το πρόβλημα για  να γίνει η τροποποίηση της σύστασης πριν το πωλητήριο, είναι ότι σήμερα  είναι διαφορετικοί ιδιοκτήτες του κάθε διαμερίσματος, οπότε  η συνένωση συνιστά μεταβίβαση-ανταλλαγή με πολύ μεγάλο κόστος, οπότε την θα την κάνει ο ένας και μόνος πλέον ιδιοκτήτης τους μετά το πωλητήριο συμβόλαιο, οπότε η σύσταση είναι πάγια  με δραματικά μικρότερο κόστος. Τα σχόλια σας είναι σωστά, γι'αυτό και η αγωνία μου μήπως κολλήσει πουθενά ή τροποποίηση. 

Link to comment
Share on other sites

Συναδελφοι στην περιπτωση δλδ που ενα δωματιο καθιστικου κατα την συσταση αλλά και κατα την αδεια αλλαξε ιδιοκτησια και πηγε στο διπλανο διαμερισμα, χωρις τροποποιηση μηχ/κων-υδρευση, αποχετευση, και στην συσταση απεικονιζεται ως εχει και σημερα και ιδιοκτητης ειναι ο ιδιος, θεωρειτε οτι δεν χρειαζεται υπαγωγη γι αυτο; Η αδεια ειναι του 1987 και αναθεωρηση του 1990. Εξ αρχης λειτουργησε σαν ενα διαμερισμα ολος ο οροφος, αλλα ο ιδιοκτητης θελει να το διατηρησει ως δυο και συμφωνα με την συσταση.

Εχει βεβαια τροποποιηση ανοιγματων οψης και εναν νεο "ημιυπαιθριο" (μεγαλωσε ο υπαιθριοσ χωρος του εξωστη εις βαρος του διαμερισματος. εΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Παρόμοια περίπτωση καθ' ύψους συνένωσης διαμερισμάτων (για δημιουργία μεζονέτας):

 

Ανεξάρτητα διαμερίσματα 2ου και 3ου ορόφου (χωρίς παρανομίες) διερευνάται να συνενοθούν σε μεζονέτα. Στην οροφή του 2ου ορόφου έχει προβλεφθεί ενισχυμένη ζώνη στα στατικά της άδειας του 2009. Η οικοδομή έχει ολοκληρωθεί, εκκρεμεί όμως η πώληση αυτών των διαμερισμάτων. Η άδεια του 2009 δεν έχει ουδέποτε ανανεωθεί. Συμβολαιογραφικά δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς τα χιλιοστά που αντιστοιχούν στα 2 διαμερίσματα είναι προς το παρόν στον "κουβά", είναι ελεύθερα στη σύσταση.

Επομένως, υπάρχουν 2 ερωτήματα:

 

1. Απαιτείται κάποια ανανέωση του χρόνου ισχύος της άδειας, ή εμπίπτει σε μια από τις πολυάριθμες παρατάσεις που έχουν δωθεί; Πιθανώς απαιτείται απλά έγγραφη ενημέρωση, σύμφωνα με το άρθρο 29, παρ. 6 του 4067.

2. Με ποια διαδικασία τελικά είναι δυνατή η καθ' ύψος συνένωση διαμερισμάτων; Από τη νομοθεσία και τη συζήτηση εδώ δεν προκύπτει κάτι απολύτως σαφές. Κλίνω προς την άδεια δόμησης, εκτός και αν η ύπαρξη Ε.Ζ. στα στατικά αλλάζει τα πράγματα.

Edited by thanar
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.