Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Συνένωση διαμερισμάτων


Recommended Posts

χμ...

εγω νομιζω πως εννοει οτι,

"εχει εξ αρχης την καταλληλη "υποδομή" προσθετων φορτιων -δεν το εχει κανει ακομα-

και "σκεφτεται" να το βαλει σαν προ 2011

 

αντι να ζητησει μια ..."πολυεξοδη ΕΕΜΚ"

 

λεω εγω τωωωρα :smile:

 

Για τα χιλιοστα εννοει οτι εχει στον "κουβα"   του Κτηματολογιου 200 χιλιοστα, τα οποια ανηκουν σε αυτα τα απουλητα διαμερισματα

και ή θα παρει ανα "100" αν τα δωσει ξεχωριστα,

ή σαν "200" αν τα πουλησει σαν μια ενιαια ΟΙ που επικοινωνει με εσωτερικη σκαλα.

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 192
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συνάδελφοι -και μη-, αρχικά, Χρόνια Πολλά.

Η τρύπα στην πλάκα δεν υπάρχει. Το μόνο που υπάρχει είναι η Ενισχυμένη Ζώνη στα στατικά (και στην κατασκευή) στη θέση που δύναται να ανοιχτεί η τρύπα για την εσωτερική σκάλα. Αυτό μου με ενδιαφέρει είναι να καταλήξω στο ποια ακριβώς διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να γίνει η συνένωση των διαμερισμάτων σε μεζονέτα, για να μπορέσει στη συνέχεια να πουληθεί ως ένα ενιαίο διαμέρισμα. Η ΕΕΔΜΚ εκτιμώ πως δεν καλύπτει τη συγκεκριμένη περίπτωση, Δημήτρη πιθανώς αναφέρεσαι στην παρ. 2ιζ) του άρθρου 29 του 4495 που χρησιμοποιείται σε "εσωτερικές διαρρυθμίσεις", όμως στην περίπτωσή μου το άνοιγμα της τρύπας επηρεάζει στοιχεία του φέροντος οργανισμού. Υπάρχει κάποια άλλη περίπτωση στις ΕΕΔΜΚ που μπορεί να με καλύψει; Εάν όχι, τότε είναι μονόδρομος η έκδοση νέας Ο.Α. για τη συνένωση, πράγμα που προϋποθέτει την ανανέωση όλων των μελετών, εκτός κι αν δεν έχω καταλάβει κάτι σωστά.

Εκτός κι αν το περάσω σαν τακτοποίηση με τον 4495, ως επέμβαση που έγινε προ του 2011, καθώς ο σκελετός είχε αποπερατωθεί το 2009-2010, χωρίς τρύπα βέβαια, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί το αν αυτή υπήρχε ή όχι.

Στα χιλιοστά αναφέρθηκα απλά και μόνο γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις πολλές φορές κολλάμε σε συμβολαιογραφικά θέματα. Στην περίπτωσή μου, κάτι τέτοιο έχει προβλεφθεί και η ιδιοκτησία που θα προκύψει θα πάρει τα χιλιοστά που της αναλογούν κατά τη μεταβίβαση.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

καλημέρα συνάδελφοι.

σε υφιστάμενο ισόγειο κατάστημα έγινε προσθήκη καθ ύψος 3 γραφείων με εξωτερικό κλιμακοστάσιο με άδεια του 2011. η άδεια αναθεωρήθηκε το 2013 με ΝΟΚ.

κάτω από το κλιμακοστάσιο σύμφωνα με την άδεια υπάρχει ανεξάρτητος αποθηκευτικός χώρος. ο πελάτης μου θέλει να κάνει συνένωση του εν λόγω χώρου με το ισόγειο κατάστημα και αλλαγή χρήσης από βοηθητική σε κύρια αλλά από την πολεοδομία μου απαντούνε ότι εφόσον πρόκειται για κοινόχρηστο αποθηκευτικό χώρο, αυτή η συνένωση δεν μπορεί να γίνει. Βεβαίως δεν μου απαντούνε σύμφωνα με ποια νομοθεσία. Στο οικόπεδο δεν έχει γίνει καμία σύσταση και όλοι οι χώροι ανήκουν σε ένα φυσικό πρόσωπο.

η γνώμη μου είναι ότι μπορεί να βγει άδεια συνένωσης του ισογείου καταστήματος με την ισόγεια αποθήκη (που δημιουργήθηκε από το κλιμακοστάσιο) και εφόσον πληροί και τις προϋποθέσεις ο χώρος να γίνει και αλλαγή χρήσης σε κύρια, αλλά δεν βρίσκω με ποια νομοθεσία θα το τεκμηριώσω. μπορείτε να βοηθήσετε? σας έχει τύχει κάτι παρόμοιο.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλημέρα σε όλους και ευχαριστώ εκ των προτέρων...

Έχω κάποιες απορίες και θα ήθελα τη βοήθεια/άποψη σας περί των προτάσεών μου.

Σε κτίριο γραφείων ένας ιδιοκτήτης με το ίδιο συμβόλαιο, αγοράζει δύο γραφεία με ποσοστά από τη σύσταση ΟΙ 8% και 9% έκαστο. Με την αγορά περίπου το έτος 2000 τα συνενώνει αυθαίρετα και περικλείει στο νεοδημιουργηθέν γραφείο και τις τουαλέτες που κατά την ΟΑ είναι κοινές για τα γραφεία του ορόφου (αυτά τα δύο είναι σε όλο τον όροφο, οπότε κανένας δεν αντέδρασε) και ένα τμήμα του κοινόχρηστου διαδρόμου που έπρεπε να υπάρχει έμπροσθεν των τουαλετών. Δεν έχω διαπιστώσει κατά την αυτοψία άλλες παραβάσεις.

Οι αυθαιρεσίες που βλέπω είναι 1) ΥΔ για το τμήμα τουαλετών και διαδρόμου που ενσωματώθηκε στο νέο γραφείο και 2) Διαφορετική διαμερισμάτωση. Διαφωνεί/έχει άλλη άποψη κανείς, υπάρχει κάτι που δε βλέπω; Και κυρίως ως ποσοστό από το σύνολο της δόμησης της οικοδομής πρέπει να θεωρήσω το άθροισμα των δύο παραπάνω (8+9=17%) ή να ξεκινήσω από το ένα γραφείο (αυτό στο οποίο εφάπτονται οι τουαλέτες) και να υπολογίσω μόνο το ποσοστό αυτού... Για το τμήμα του διαδρόμου που εντάχθηκε στο νέο γραφείο υπάρχει αλλαγή χρήσης κατά την άποψή σας;

Τη συναίνεση των λοιπών ιδιοκτητών του κτιρίου την έχουμε εξασφαλίσει στο 100% για να μπορεί να γίνει και τροποποίηση στη σύσταση άμεσα...

Link to comment
Share on other sites

Ποτέ μου δεν κατάλαβα, ότι όταν μια ιδιοκτησία συμπεριλαμβάνει στο εμβαδόν της τμήμα ενός κοινόχρηστου διαδρόμου τελείται υπέρβαση δόμησης.

Εφόσον το τμήμα του διαδρόμου είχε συμπεριληφθεί στην δόμηση του οικοπέδου.

Κατά τη γνώμη μου εδώ μια διαμερισμάτωση έχεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Έχω μια περίπτωση συνένωσης χώρων καθ'ύψος, συγκεκριμένα 2 διαμερίσματα που μου ζητείται να βγάλω άδεια για να τα κάνουμε ένα, με δημιουργία εσωτερικής σκάλας. Προφανώς εσωτερική σκάλα σημαίνει τομή στην πλάκα, και συνεπώς νέα στατικά, ήτοι υποχρεωτικά άδεια δόμησης.

Το θέμα είναι ιδιοκτησιακό: Το πάνω διαμέρισμα ανήκει στον πελάτη μου με 100% πλήρη κυριότητα, ενώ το κάτω ανήκει στον πελάτη μου η ψιλή κυριότητα και στον πατέρα του η επικαρπία.

Η ερώτησή μου είναι η εξής: μπορώ να βγάλω την άδεια στο όνομα του πελάτη μου με απλή συναίνεση του πατέρα? ή πρέπει να γίνει πρώτα συμβόλαιο μεταβίβασης της επικαρπίας στον ψιλό κύριο?

Δυστυχώς η ΥΔΟΜ δεν μου σηκώνει τα τηλέφωνα και ήθελα λίγο feedback και απο εδώ μέχρι να βγάλω άκρη. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

 

Link to comment
Share on other sites

Ομως, μην ξεχνας οτι η "πλακα" /οι πλακες μιας οικοδομης...ανηκουν στον κοινοχρηστο σκελετο....

Και χρειαζεσαι συναινεση απο τους συνιδιοκτητες.

Θα χρειαστει και τροποποιηση της συστασης ωστε να κανει τα δυο σε ενα..

Αρα πρωτα θα παραιτηθει ο παπους ωστε να ειναι πληρης κυριος  και στα δυο, για να βγει η αδεια.

 

και ανεβοκατεβασμα  καθε τοσο την εσωτερικη σκαλα....

Μπελαδες γυρευει...

 

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

1 λεπτό πριν, dimitris GM said:

Ομως, μην ξεχνας οτι η "πλακα" /οι πλακες μιας οικοδομης...ανηκουν στον κοινοχρηστο σκελετο....

Και χρειαζεσαι συναινεση απο τους συνιδιοκτητες.

Θα χρειαστει και τροποποιηση της συστασης ωστε να κανει τα δυο σε ενα..

Αρα πρωτα θα παραιτηθει ο παπους ωστε να ειναι πληρης κυριος  και στα δυο, για να βγει η αδεια.

 

και ανεβοκατεβασμα  καθε τοσο την εσωτερικη σκαλα....

Μπελαδες γυρευει...

 

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση Δημήτρη, απλά σκεφτόμουν οτι η τροποποίηση σύστασης μπορεί να βγεί και αργότερα, κατόπιν αδείας σωστά? όσο για την συναίνεση, μίλησα με τους συνιδιοκτήτες ήδη, (δέν είναι πολλοί) και έλεγα να την πάρω πρίν την άδεια.. Με αυτήν την λογική νομίζεις μπορώ να αιτηθώ για άδεια με απλή συναίνεση του παππού ή είναι άκυρο κάτι τέτοιο?

Link to comment
Share on other sites

εγω θα το εκανα ετσι:

"Αρα πρωτα θα παραιτηθει ο παπους ωστε να ειναι πληρης κυριος  και στα δυο, για να βγει η αδεια. "

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα σας,

Έχω την εξής περίπτωση. Ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος και της οικίας που εφάπτεται πίσω από αυτό αποφάσισε κάποια στιγμή μέσα στο 2011 να ρίξει το μεταξύ τους τοίχο και να ενώσει τα δύο δωμάτια του σπιτιού (αυτά ήταν που εφάπτονταν με το κατάστημα) με το κατάστημα. Στη συνέχεια κτίστηκε ένας τοίχος ο οποίος διαχωρίζει το σπίτι από το κατάστημα. Έγινε δηλαδή συνένωση και αυξήθηκαν τα τετραγωνικά του καταστήματος και μειώθηκαν της οικίας. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται οικοδομική άδεια? αλλαγή χρήσης? μπορώ να πάω με τη λειτουργική συνένωση του Ν.4067 οπότε με έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας? ή με κάποιο άλλο τρόπο που αυτή τη στιγμή δε σκέφτομαι?

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.