Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
annie

Επιτρεπόμενη τάση εδάφους

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όσους είναι εδώ και όχι στην θάλασσα... :(

Η ερώτηση μου είναι αν το σεπ για μία περιοχή μπορώ να το

μάθω μόνο απο πολεοδομίες.Υπάρχει και κάπου αλλού?

Σε κανένα site?

 

Ευχαριστώ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλησπέρα! το σεπ δεν θα το μάθεις κατά πάσα πιθανότητα στις πολεοδομίες. Το σεπ θα το εκτιμήσεις θεωρητικά όταν δεις τι είδους έδαφος έχεις στο επίπεδο της εκσκαφής σου.

 

Βέβαια κατα την συνήθη πρακτική λαμβάνεται ίσο με 200Kpa ή 150 να θες να είσαι λίγο συντηριτική.

 

Τώρα σε ακραίες περιπτώσεις πχ θεμελίωση σε παραλιακό οικόπεδο ή θεμελίωση πάνω σε βράχο οι τιμές αλλάζουν αντιστοίχως. Συνήθως κοιτάμε παρακείμενες κατασκευές και διαπιστώνουμε το είδος και την ποιότητα του εδάφους.

Τα παραπάνω για συνήθη οικοδομικά και φορτία βεβαίως.

Share this post


Link to post
Share on other sites

annie για να ξέρεις επακριβώς το σεπ για κάθε έδαφος πρέπει να κάνεις γεωτεχνική μελέτη, πράγμα που δεν σε υποχρεώνει δυστυχώς ο Κανονισμός να το κάνεις, αφού σύμφωνα με τον Ε.Α.Κ. 2000,ΥΠΕΧΩΔΕ 18-4-2003, ΦΕΚ 781Β 18-6-2003:

«Επιτρέπεται η εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας του εδάφους με βάση υπάρχουσα εμπειρία από παρακείμενες κατασκευές, θεμελιωμένες σε όμοιους εδαφικούς σχηματισμούς».

Υπάρχει δηλαδή το παραθυράκι (κακώς) όπου μπορείς να υπογράψεις μία εδαφοτεχνική γνωμάτευση θεωρώντας ότι έχεις έδαφος κατηγορίας "Β".

Μία τέτοια γνωμάτευση έχω ανεβάσει στα Downloads εδώ:

http://www.michanikos.gr/dload.php?action=file&file_id=264

Για τον υπολογισμό του σεπ κοίταξε αν μπορείς αρχικά να βρεις κάποια γεωτεχνική από γειτονική κατασκευή, όπου θα προσδιορίζει το είδος του εδάφους και τα χαρακτηριστικά του. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, ανέτρεξε στους γεωλογικούς χάρτες του Ι.Γ.Μ.Ε. όπου χοντρικά θα δεις το είδος του εδάφους.

Σε κάθε περίπτωση και απουσία γεωτεχνικής καλό είναι να πας σε μία συντηρητική θεώρηση των τιμών "σεπ" και "ks" για να μη βρεθείς προ εκπλήξεων.

Ίσως τιμές ks=40.000 KN/m^2/m και σεπ=150-180 ΚΝ/m^2 να σε καλύπτουν, αλλά επαναλαμβάνω ότι πρέπει να το ψάξεις πριν ιυοθετήσεις άκριτα το κάθε τι.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το πρωτο που πρεπει να κανεις ειναι να ανατρεξεις σε αρχεια υπηρεσιων της περιοχης που ενδιαφερεσαι μηπως υπαρχουν γεωτεχνικες μελετες στην ευρυτερη του χωρου σου περιοχη (ειναι σιγουρο οτι θα υπαρχουν αφου για παραδειγμα στα σχολεια γινονται υποχρεωτικα γεωτεχνικες μελετες .Το θεμα ειναι να υπαρχει η καλη διαθεση να σε βοηθησουν )

Επισης να ρωτησεις παλαιοτερους -ντοπιους συναδελφους να σου πουν τη γνωμη τους και τι κανουν οι ιδιοι .

Τελος να ρωτησεις στην Πολεοδομια τον ελεγκτη στατικο .Μπορει αν θελει να σε βοηθησει. Το σιγουρο ειναι οτι δεν υπαρχουν βασεις δεδομενων για επιτρεπομενες τασεις αφου αυτο απαιτει αλλες διαδικασιες (π.χ μικροζωνικες) που προς το παρον δεν υπαρχει .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αλλά και στις λίγες περιπτώσεις που έχουν γίνει μικροζωνικές, δεν έχει υπάρξει μια ευρεία ενημέρωση για τα αποτελέσματα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Απορώ , σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το έχουν λύσει αυτό το πρόβλημα ή γίνεται το ίδιο (εκτύμηση άνευ εδαφολογικής μελέτης κτλ) ;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σε εξελιγμένες ευρωπαϊκές χώρες μεγάλες εταιρίες κάνουν μεγάλα projects, χτίζουν ολόκληρες γειτονιές και δεν "λυπούνται" το κόστος "βαρβάτης" εδαφομηχανικής μελέτης. Δεν χρειαζόμαστε γεωλογικές μελέτες αλλά εδαφομηχανικές.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ακόμα δηλαδή και για ένα μονώροφο απαιτούν γεωτεχνική?

Share this post


Link to post
Share on other sites

O bmw316gr έγραψε τα παρακάτω:

 

"Νομίζω ότι δεν χωράει συζήτηση ότι χρειάζεται γεωτεχνική μελέτη ή εδαφοτεχνική μελέτη για την σωστή εκτίμηση της επιτρεπόμενης τάσης. Όμως χρειάζεται και συννενόηση με τον ελεκτή στατικών στην πολεοδομία σε περίπτωση που έχουν συγκρκριμένες απαιτήσεις, όπως στην περιοχή που δραστηριοποιούμαι εγώ. Εδώ επιβάλλεται η γεωτεχνική μελέτη και πολλές φορές σχολιάζεται και το αποτέλεσμα από την πολεοδομία η οποία σου αναφέρει και το σεπ=100 αν θέλεις να είσαι σίγουρος παρόλου που έχεις γτχνική μελέτη. "

 

σε διπλή δημοσίευση που από λάθος μου διαγράφηκαν και οι δυο.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ψάξε μήπως υπάρχει ΒΕΔΕ στην περιοχή (ΕΠΑΝΤΥΚ)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.