Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προκήρυξη Προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον»


Engineer

Recommended Posts

Σίγουρα κάνει λάθος!!!

 

Δεν μπορεί άλλα να λέει το πρόγραμμα (και μάλιστα με παραδείγματα) και άλλα η τράπεζα.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 89
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Στον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος:

«ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ» διαβάζω στο κεφ.7. "Υλοποίηση Έργου....":

 

"Για την υλοποίηση των παρεμβάσεων θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι τυχόν απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία."

 

Δηλαδή για κάθε επέμβαση "του εξοικονομώ κατ΄ οίκον" θα πρέπει είτε να υπάρξει έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας (πχ για αντικατάσταση κουφωμάτων στο ίδιο άνοιγμα) είτε να εκδοθεί κανονικά οικοδομική άδεια (πχ για επισκευή - βαφή όψεων - τοποθέτηση σκαλωσίας κλπ)΄?

 

Εάν ναι - μάλλον έτσι θα είναι - τότε πχ σε προσθήκη εξωτερικής θερμομόνωσης σε όλο το κτίριο θα απαιτηθεί και ΜΕΑ?

Διότι ΜΕΑ απαιτείται και για: "Ριζική ανακαίνιση, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 3661/2008 νοείται .... όταν η ανακαίνιση αφορά σε ποσοστό άνω του 25% του εξωτερικού περιβλήματος του κτιρίου." και μάλιστα πρέπει το ριζικά ανακαινιζόμενο κτίριο να αναβαθιστεί σε Β΄κατηγορία σαν να ήταν καινούριο...

Link to comment
Share on other sites

@viki85

Έτσι όπως τη θέτεις την ερώτηση φαίνεται σωστό να απαιτείται ΜΕΑ. Αλλά απ' την άλλη μεριά με το πρόγραμμα αυτό υποτίθεται ότι απλώς πρέπει να μειώσεις όσο μπορείς την ενεργειακή κατανάλωση του κτιρίου. Όχι να πετύχεις συγκεκριμένη ελάχιστη ενεργειακή κατηγορία (δηλαδή Β). Και σε Δ να πας από Ζ δεν θα σου πει κανείς τίποτα. Γιαυτό λέω πως δεν απαιτείται ΜΕΑ.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που κατάλαβα εγώ είναι ότι θα έρθει ο επιθεωρητής ο οποίος και θα κατατάξει το κτήριο σε κατηγορία έτσι όπως είναι σήμερα (από Δ-Ζ ώστε να δικαιούται την υπαγωγή στο πρόγραμμα) και θα προτείνει παρεμβάσεις ώστε να ανέβει κάποιες κατηγορίες. Βέβαια νομίζω ότι δεν λέει τελικά ποια θα πρέπει να είναι η κατηγορία κατά την υλοποίηση του προγράμματος...

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως πιστεύω πως ένας ιδιοκτήτης δεν έχει να επωφεληθεί ουσιαστικά απο το πρόγραμμα, ίσως και να του βγεί ακριβότερα. 30 και 15 % επιχορήγηση είναι τίποτα, αν αναλογιστούμε ότι 23% είναι το φπα.

Link to comment
Share on other sites

Ακόμα και αυτό κέρδος είναι. Εγώ δεν βλέπω το πρόβλημα εκεί που το θέτεις αλλά στο γεγονός ότι μιλάμε για 4ετές δάνειο. Αν κάποιος εξαντλήσει τον προϋπολογισμό (15.000 ευρώ) τότε θα πρέπει να πληρώνει 220 ευρώ δόση. Ποιος μπορεί σήμερα να πληρώσει τέτοια δόση;

Link to comment
Share on other sites

Αν απαιτειται κανονικη αδεια πχ για εξωτερικη μονωση τοτε δεν υπαρχει ουτε μια στο εκατ. να πιασει αυτους που εχουν πραγματικα αναγκη την επιδοτηση.. Δε λεω να γινει χωρις αδεια κλπ αλλα πιστευω πως πρεπει να υπαρξει καποια ενδιαμεση λυση.. Το κοστος και μονο της αδειας που θα πρεπει να καταβαλει ο ιδιοκτητης θα ειναι αποτρεπτικο στοιχειο..

Link to comment
Share on other sites

Στην περίπτωση εξωτερικής μόνωσης που απαιτείται κανονική οικοδμική άδεια (σκαλωσίες, καθαίρεση και ανακατασκευή επιχρισμάτων, χρωματισμοί) δεν προκύπτει και ΙΚΑ, οπότε η πραγματική επιδότηση σχεδόν μηδενίζεται?

Link to comment
Share on other sites

Μα ο ΓΟΚ και οι λοιποί νόμοι/εγκύκλιοι είναι αρκετά σαφείς σχετικά με τις περιπτώσεις που απαιτείται κανονική οικοδομική άδεια. Πιθανώς λόγω αυτού που λες να ώθησε το υπουργείο να θέσει το θέμα των αδειοδοτήσεων στις τελευταίες σελίδες που συνήθως λίγοι τις διαβάζουν.

Link to comment
Share on other sites

viki85 αυτη ακριβώς είναι και η δική μου παρατήρηση και σκέψη που προέκυψε αυθόρμητα

διαβάζοντας. Στα δικά μου ματια είναι ξεκάθαρο ότι με αλλαγή κουφωμάτων μπορεί να

φτάσεις κοντά στο 25 του συμβατικού και αν βάλεις και θερμομόνωση ξεπερνάς και το

όριο του 25 % του περιβλήματος οπότε θεωρείται ριζικώς ανακαινιζόμενο, οπότε και θα

χρειαστεί ΟΑ και ΜΕΑ! Επιπροσθέτως, το όλο κόστος της αναβάθμισης θα πρέπει να το

καλύψει το ενδιαφερόμενος και σε δεύτερο χρόνο θα πρέπει να περιμένει να πληρωθεί!

(τι να πληρωθεί που θα πληρώνει πάλι για 1η κατηγορία και 15000 επιδότηση 220 € το μήνα???? !) Ε κατι τετοιο δε νομίζω ότι εχουν τη δυνατότητα να το κανουν πολλοί που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία!

 

Κάτω από αυτό το σκεπτικό, πραγματικά το πρόγραμμα είναι ανευ νοήματος και ουσίας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.