Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δουλεία διόδου


Μίμης Δημ.

Recommended Posts

Καλή Χρονιά. Τό ερώτημά μου είναι: Κληρονόμησα καί αγόρασα ένα αγροτεμάχιο - 50%, κάθε περίπτωση - χωρίς δρόμο προσβασης. Τα σύνορά του είναι με ιδιοκτησίες κατά τά τρία μέρη, καί νοτιοδυτικα μέ ρέμα, και έχει έκταση 5.250 μ2.

Ο δρόμος απέχει από τό αγροτεμάχιο περί τά εκατό - 100 - μέτρα. Ο ιδιοκτήτης από τόν οποίο μού είπε ο τοπογράφος πως πρέπει να πάρω τήν Δ. Δ. αρνείται πεισμόνως νά μού δώσει. Ζητώ Δ. Δ. 3 μέ 4 μ. Υπάρχει άλλη λύση από τήν προσφυγή μου στήν Δικαιοσύνη; Γιά τήν απάντησή σας εκ τών προτέρων σάς ευχαριστώ πολύ.

Edited by Γιάννης
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εκτός σχεδίου η οικοδομησιμότητα των γηπέδων δεν απαιτεί πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο εκτός αν δημιουργούνται μετά την 31-12-03. Πρακτικά υφίσταται πρόβλημα με την πρόσβαση στην ιδιοκτησία σου αλλά δεν γνωρίζω άλλο τρόπο, πλην της νομικής οδού, ώστε ο όμορος ιδιοκτήτης να παραχωρήσει δίοδο.

Link to comment
Share on other sites

Σωστή η πρόταση του συναδέλφου.

Οι μόνες δυνατότητες σ' αυτές τις περιπτώσεις είναι είτε η συμφωνία με κάποιον όμορο και η σύνταξη ιδιωτικού συμφωνητικού είτε η προσφυγή στη Δικαιοσύνη με συγκεκριμένη τεκμηριωμένη πρόταση, η οποία θα προκύψει από τοπογραφικό διάγραμμα στο οποίο θα αποτυπώνονται οι όμορες ιδιοκτησίες και ο δρόμος καθώς και η προτεινόμενη δίοδος και το πλάτος της. Στο αίτημα πρέπει να τεκμηριώνεται και η ανάγκη για το συγκεκριμένο πλάτος της διόδου.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Παρακαλώ πολύ για μία διευκρίνιση, σχετικά με ένα πρόβλημα ενός τυφλού κτήματος 9 περίπου στρεμμάτων, με 250 ελαιόδεντρα, από τα οποία τα 2 στρέμματα είναι εντός οικισμού και τα υπόλοιπα εκτός. Από την βόρεια πλευρά, που είναι εντός οικισμού, μέσα όμως από την άκρη ξένου οικοπέδου, η απόσταση με τον αγροτικό δρόμο είναι περίπου 20 μέτρα. Από την νότια πλευρά η απόσταση με τον αγροτικό δρόμο είναι περίπου 150 μέτρα, πάλι μέσα από ξένη ιδιοκτησία, πλην όμως επειδή ανήκει σε οικογένεια και υπάρχουν 2 σπίτια χτισμένα, το κομμάτι αυτό (ιδιοκτησία) που ενώνει τα σπίτια με τον αγροτικό δρόμο, ασφαλτώθηκε με έξοδα των ιδιοκτητών. Σε ένα σημείο ο ιδιωτικός αυτός δρόμος απέχει από το δικό μου κτήμα (σημείο εκτός οικισμού) περίπου στα 5 μέτρα και από το σημείο αυτό η απόσταση έως τον αγροτικό δρόμο είναι όπως αναφέρω παραπάνω, περίπου 150 μέτρα. Από την δυτική πλευρά δεν υπάρχει δρόμος ενώ από την ανατολική υπάρχει σπίτι περιφραγμένο με τοίχο αρκετά ψηλό και οικόπεδο, περίπου 1 στρέμμα, περιφραγμένο με σύρμα, που ανήκει όμως στην μουφτεία της περιοχής. Σας αναφέρω ότι μέχρι πριν από 5 χρόνια η πρόσβαση στο κτήμα μου ήταν από την βόρεια πλευρά, αλλά ο γείτονας περιέφραξε το κομμάτι αυτό και στα δικαστήρια που ακολούθησαν δικαιώθηκε. Θέλω να ζητήσω δουλεία διόδου, να έχω πρόσβαση με όχημα στο κτήμα μου. Εάν κάνω αγωγή με τοπογραφικό της περιοχής θα αποκτήσω (και από ποιο σημείο) δίοδο από το δικαστήριο ή μήπως είναι χαμένος κόπος και χαμένα χρήματα; Μέχρι σήμερα έχω ξοδέψει πάρα πολλά και πρόσβαση στο κτήμα μου δεν έχω. Παρακαλώ πολύ, περιμένω εναγωνίως την απάντησή σας για να κάνω ή όχι το επόμενο βήμα. Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Η πρόσβαση σε δρόμο συνήθως ξεκινάει από την λιγότερη δυνατή απόσταση ώστε η βλάβη σε γείτονες να είναι η μικρότερη.Καμιά φορά και ίσως και από τη μορφολογία του εδάφους δεν είναι εφικτή η πρόσβαση από την κοντινότερη απόσταση.Για να επιλέξουμε λοιπόν καποια άλλη λύση θα πρέπει να στηριχτεί στο δικαστήριο και να τεκμηριωθεί καλά η επιλογή μας.Αυτό είναι το κλειδί.Βέβαια ο δικαστής θα είναι αυτός που θα αποφασίσει και θα ακούσει και τους υπόλοιπους που θα θίγονται.

Link to comment
Share on other sites

Συμπληρωματικά, στις εύστοχες συμβουλές του Manolis gon, θέλω να επισημάνω ότι, όπως προκύπτει από την περιγραφή σου, το κτήμα σου βρίσκεται στα όρια ενός οικισμού, χωρίς να προσδιορίζεις την κατηγορία του, που έχει ιδιαίτερη σημασία για το θέμα που συζητάς. Επίσης, δεν διευκρινίζεις εάν στα χρήματα που έχεις ξοδέψει περιλαμβάνεται και αμοιβή σε μηχανικό για τις αντίστοιχες συμβουλές του.

 

Είναι προφανές ότι, σε ένα forum δεν μπορείς να βρεις απαντήσεις στις ιδιαιτερότητες ενός θέματος όπως αυτό που περιγράφεις, δεδομένου ότι κανείς μας δεν τις γνωρίζει. Κατά την άποψή μου, πρέπει να απευθυνθείς σε ένα μηχανικό της περιοχής που βρίσκεται το κτήμα, κατά προτίμηση τοπογράφο, ο οποίος, αφού μελετήσει τα δεδομένα που θα του δώσεις, θασε συμβουλεύσει σχετικά.

Link to comment
Share on other sites

Μανολη, Μακαρ καλημερα

συμπληρωματικά σε οσα σωστα επισημανατε...

 

Θα ήθελα να μας είχε πει ο ερωτων για ποιό λογο απορριφθηκε η αγωγή του......εκει βρισκεται η μιση απαντηση στο ερώτημά του....

 

Εν τέλει, το δικαιωμα κάποιου "αποκλεισμένου " αγρου να εχει πρόσβαση σε δρομο το προβλέπει ο ίδιος ο νομος.

Και επειδη, efpa, έχεις αυτη την περίεργη τοπογραφια και τις διαφορες αποστασεις απο 2-3 δρομους -προσοχή δρομους κοινής χρήσης οχι ιδιωτικους-

το μονο απλο ειναι

να πας σε μηχανικο

να κανει τοπογραφικο του γηπεδου σου και ολων των περιξ δρομων

να δείξει τις εναλλακτικες διαδρομες των διόδων, όσες υπάρχουν,

να κανεις μια αγωγη εναντιον ολων [όλοι σε μία αγωγή] ζητωντας να σου αποδωσει ο ενας την διοδο "Α" αλλως κατα την κριση του δικαστηριου ο δευτερος την διοδο "Β" κλπκλπ.

 

και το δικαστηριο θα σου δωσει, κατα την κριση του, μ ί α απο τις προτεινόμενες διόδους...

Παντως δεν θα σε αφήσει αποκλεισμενο...

Επομένως ...κάνεις τα παραπανω ...και....

καλη συνέχεια

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.