Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θόρυβος από καλοριφέρ


ΟΩΝ

Recommended Posts

Έχω τις ενστάσεις μου σχετικά με τη φράση "υπερδιαστασιολογημένος κυκλοφορητής"΄, ειδικά σε μονοσωλήνιο σύστημα. Ας μην ξεχνάμε εμείς οι μηχανολόγοι ότι η διαστασιολόγηση του κυκλοφορητή καθορίζεται από τη δυσμενέστερη ροή του νερού. Δηλαδή, σε μία πολυκατοικία με τυπικά οροφοδιαμερίσματα, λογικά η δυσμενέστερη ροή είναι στον τελευταίο όροφο. Άρα αυτός καθορίζει το μέγεθος του κυκλοφορητή. Όταν, όμως, αυτός ο κυκλοφορητής τοποθετηθεί, θα λειτουργεί προφανώς με τις ίδιες ρυθμίσεις ακόμα΄και όταν ανάψει το σύστημα μόνο ο χαμηλότερος όροφος. Τότε, λοιπόν, η χαρακτηριστική καμπύλη της σωληνογραμμής μετατοπίζεται δεξιά, με αποτέλεσμα να λειτουργεί το σύστημα με μεγαλύτερη παροχή, που αντιστοιχεί σε αύξηση της ταχύτητας ροής στον όροφο αυτό, τόση που μπορεί να ξεπεράσει και τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια.

Γι' αυτό και ο ΚΕΝΑΚ επιβάλλει σε τέτοια συστήματα τον κυκλοφορητή μεταβλητών στροφών με inverter.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 56
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Θυμάμαι στο δικό μου σύστημα, όταν αύξησα την ταχύτητα του κυκλοφορητή, δεν άκουγα τικ-τικ αλλά χρρρρρρρρρρ, δηλαδή το νερό που έτρεχε πολύ γρήγορα.

Link to comment
Share on other sites

Όταν, όμως, αυτός ο κυκλοφορητής τοποθετηθεί, θα λειτουργεί προφανώς με τις ίδιες ρυθμίσεις ακόμα΄και όταν ανάψει το σύστημα μόνο ο χαμηλότερος όροφος. Τότε, λοιπόν, η χαρακτηριστική καμπύλη της σωληνογραμμής μετατοπίζεται δεξιά, με αποτέλεσμα να λειτουργεί το σύστημα με μεγαλύτερη παροχή, που αντιστοιχεί σε αύξηση της ταχύτητας ροής στον όροφο αυτό, τόση που μπορεί να ξεπεράσει και τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια.

 

Αν δουλέψει μόνο ο πρώτος όροφος, η χαρακτηριστική του δικτύου θα μεταταπιστεί αριστερά. Η συνολική παροχή θα είναι μικρή, αλλά η παροχή στον όροφο σχετικά μεγάλη.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Γεια σου φίλε kcher.

Δεν έχω καταλάβει τι ενστάσεις έχεις;

Για το πόοοοοσο υπερδιαστασιολογημένοι είναι ένα πολύ πολύ μεγάλο ποσοστό κυκλοφορητών στην Ελλάδα δεν πιστεύω να υπάρχει αμφιβολία…

Τον KENAK δεν γνωρίζω τι λέει για τους κυκλοφορητές αλλά θα μου φανεί ευχάριστα περίεργο να μιλάει για το ροικό τους πρόβλημα στα μεταβαλλόμενα συστήματα.

Δεν θα μου φανεί καθόλου περίεργο να μιλάει για την χαμηλή κατανάλωση των inverter σε ρεύμα.

Νομίζω επίσης σχετικά με την κλασσική πολυκατοικία με οροφοδιαμερίσματα που ανέφερες, μπορεί ο μηχανολόγος να φέρει την εγκατάσταση έτσι ώστε να μην παρουσιάζει ιδιαίτερα μεγάλες μεταβολές ως προς την απαραίτητη παροχή ασχέτως πόσα διαμερίσματα ζητάνε.

Link to comment
Share on other sites

Αν δουλέψει μόνο ο πρώτος όροφος, η χαρακτηριστική του δικτύου θα μεταταπιστεί αριστερά. Η συνολική παροχή θα είναι μικρή, αλλά η παροχή στον όροφο σχετικά μεγάλη.

 

Μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείς λίγο. Διόρθωσέ με αν διαφωνείς :

Ο κυκλοφορητής σταθερών στροφών, καθορίζει την αποδιδόμενη παροχή του ανάλογα την αντίσταση που συναντά στο δίκτυο. Όταν λοιπόν ανοίξουμε μόνο τον πρώτο όροφο, τότε μειώνονται οι αντιστάσεις, άρα αυξάνεται η παροχή και αυτό προκαλεί θόρυβο στον όροφο αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείς λίγο. Διόρθωσέ με αν διαφωνείς :

Ο κυκλοφορητής σταθερών στροφών, καθορίζει την αποδιδόμενη παροχή του ανάλογα την αντίσταση που συναντά στο δίκτυο. Όταν λοιπόν ανοίξουμε μόνο τον πρώτο όροφο, τότε μειώνονται οι αντιστάσεις, άρα αυξάνεται η παροχή και αυτό προκαλεί θόρυβο στον όροφο αυτό.

 

Δεν νομίζω ότι ο Μίλτος θα πρέπει να το ξανασκεφτεί...

Αν και με αγνόησες παρπάνω ίσως γιατί η ειδικότητα μου δεν γεμίζει το μάτι θα δημοσιεύσω απόσπασμα από άρθράκι που είχα γράψει σε άλλο φόρουμ μήπως βοηθήσει.

Το θέμα μας είναι που μετατοπίζεται η χαρακτηριστική καμπύλη του δικτύου όταν μειώνετε η απαιτούμενη παροχή και το μανομετρικό…

Αν μετατοπιζόταν δεξιά κάθε φορά που ελαττωνόταν η ζήτηση θα ψαχνάμε να βρούμε τα σώματα στον ουρανό…

Θα εκτοξευόντουσαν.

 

 

Πολλές φορές εμείς οι υδραυλικοί καλούμαστε να τοποθετήσουμε ένα κυκλοφορητή inverter.

Η ρυθμήσει ενός τέτοιο κυκλοφορητη δεν είναι και τόσο εύκολο.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε την παροχή και το μανομετρικό.

Η παροχή είπαμε ότι είναι σχετικά εύκολη να βρεθεί διαιρώντας τις θερμίδες με την διαφορά θερμοκρασίας που θέλουμε να έχουμε.

Αν για παράδειγμα έχουμε ένα πενταόροφο με πέντε οροφοδιαμερίσμαρα και το σύνολο των απωλειών μας είναι 75000 θερμίδες με διαφορά θερμοκρασίας 15 βαθμούς χρειαζόμαστε έναν κυκλοφορητή που μπορεί να μας δώσει 5 κυβικά νερό την ώρα όταν έχουμε ταυτόχρονη λειτουργία όλων των διαμερισμάτων μαζί.

Το μανομετρικό όμως για να βρεθεί χρειαζόμαστε την βοήθεια των φίλων μας των μηχανολόγων.

Υποθέτουμε ότι στο παραπάνω παράδειγμα όλα τα διαμερίσματα είναι τα ίδια με ίδια παροχή και ίδιο μανομετρικό απο το κολλεκτέρ και μέσα.

Τι αλλάζει;

Αλλάζει το μανομετρικό στην κεντρική στήλη.

Άλλες αντιστάσεις παρουσιάζει μία στήλη όταν έχει να μεταφέρει 1 κυβικό νερό για να λειτουργήσει ένα διαμέρισμα και άλλη κάθε φορά που μπαίνει σε λειτουργία ακόμα ένα διαμέρισμα.

 

Όλο αυτό τον πρόλογο τον έκανα για να σας παρουσιάσω παρακάτω τα συμπεράσματα μου όταν έχουμε να λειτουργήσουμε πέντε διαμερίσματα μία με έναν κυκλοφορητή σταθερών στροφών και μία με έναν inverter.

 

Τα δεδομένα που έχουμε είναι τα εξής.

Πέντε διαμερίσματα με μονοσωλήνια σύνδεση όπου σε ταυτόχρονη λειτουργία απαιτούν 5 κυβικά νερό με 5 μέτρα μανομετρικό.

Στο παράδειγμα η κεντρική στήλη είναι σχετικά μικρή και παρουσιάζει μεγάλη διαφορά πίεσης ανάλογα με τα διαμερίσματα που ζητούν ταυτόχρονα. Η διαφορά πίεσης επιλέχτηκε τυχαία μισό μέτρο διαφορά κάθε φορά που αλλάζει η παροχή.

 

Στο πρώτο διάγραμμα έχουμε έναν κυκλοφορητή τops 40/7 μονοφασικό στην δεύτερη σκάλα.

Παρατηρήστε προσεκτικά ότι όταν λειτουργούν και τα 5 μαζί ο συγκεκριμένος κυκλοφορητής ενώ εμείς του ζητάμε 5 κυβικά νερό αυτός θα μας δώσει σχεδόν 5,4.

 

Οταν του ζητάει ένα διαμέρισμα ενώ εμείς του ζητάμε 1 κυβικό αυτός θα μας δώσει 1.5 σχεδόν 50% παραπάνω από αυτό που ζητάμε.

 

Στη δεύτερο διάγραμμα έχουμε έναν κυκλοφορητή inverter τον οποίο τον έχουμε ρυθμήσει να μας κρατάει σταθερό το μανομετρικό στα 5 μέτρα όσα διαμερίσματα και να μας ζητάνε.

Στην ρύθμιση του κυκλοφορητή αυτό συμβολίζετε dp-c Σταθερό μανομετρικό

Εδώ θα δούμε ότι:

Οταν μας ζητάνε και τα 5 διαμέρήσματα μαζί αυτός θα μας δώσει ακριβός 5 κυβικά που ζητάμε. Οταν ζητάει ένα διαμέρισμα ενώ εμείς του ζητάμε 1 κυβικό αυτός θα μας δώσει 1300 λίτρα.

 

Στο τρίτο διάγραμμα έχουμε τον ίδιο κυκλοφορητή αλλά αυτή την φορά τον έχουμε ρυθμήσει με μανομετρικό 5 αλλά καθώς αλλάζει η παροχή να μειώνετε και το μανομετρικό...

Στην ρύθμιση του κυκλοφορητή αυτό συμβολίζετε dp-v Μεταβαλλόμενο ματρομετρικό

Οταν μας ζητάνε και τα 5 διαμερίσματα μαζί αυτός θα μας δώσει 5 κυβικά. Όταν ζητάει ένα διαμέρισμα ενώ εμείς του ζητάμε 1 κυβικό αυτός θα μας δώσει 1000 λίτρα.

 

Το τελικό μου συμπέρασμα είναι πως άμα είχα μία τέτοια περίπτωση με αυτά τα δεδομένα θα επέλεγα τον inverter κυκλοφορητή και θα τον ρύθμιζα στα 5 μέτρα σε dp-v ρύθμιση.

Αυτό ισχύει για το συγκεκριμένο δίκτυο και δεν είναι κανόνας.

 

kikloinv.jpg

Link to comment
Share on other sites

Τα έχουμε πει, σε δίκτυο όπου το καλοριφέρ που θέλει 4min για να γεμίσει δεν μπορεί να είναι υπερδιαστασιολογημένος ο κυκλοφορητής...

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Αλέξη….

Λίγες μέρες που διαβάζω πιο φανατικά το φόρουμ έχω διαβάσει εκπληκτικά πόστ σου και είχε δίκαιο ο Μίλτος που μου μίλαγε με τα καλύτερα λόγια για σένα…

Στο παραπάνω πόστ όμως δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να πείς .

Αν υποθέσουμε ότι έχουμε ένα δίκτυο με ένα σώμα 22Χ900Χ900 όπου η απόδοση του σώματος σε συνθήκες 75-50-20 είναι 1600 θερμίδες ανα ώρα με παροχή νερού 64L/h και εμείς διπλασιάσουμε ή τριπλασιάσουμε την παροχή του με έναν μεγάλο κυκλοφορητή για της απαιτήσεις του δικτύου δεν έχουμε υπερδιαστασιολογίσει τον κυκλοφορητή;

Το πιο τραβηγμένο που έχω δει ήταν σε μία θέρμανση μονοκατοικίας η οποία είχε σχεδιαστεί για να λειτουργεί ψύξη θέρμανση και την λειτουργούσαν με τον ίδιο κυκλοφορητή….

Όλα τα σώματα τα είχαν γεμίσει με αυτόματα εξαεριστικά…........

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω ότι ο Μίλτος θα πρέπει να το ξανασκεφτεί...

Αν και με αγνόησες παρπάνω ίσως γιατί η ειδικότητα μου δεν γεμίζει το μάτι ...kikloinv.jpg

 

Αγαπητέ aithylenio :

Δεν είχα σκοπό να σε αγνοήσω στο προηγούμενο μήνυμά σου και αν το εξέλαβες έτσι, ελπίζω να με συγχωρέσεις. Σέβομαι την ειδικότητά σου και το δείχνω και στη δουλειά μου κάθε μέρα. Και για την ιστορία : Συμφωνώ με το μήνυμά το χθεσινό περί υπερδιαστασιολογημένων κυκλοφορητών. Δεν διαφωνούμε. Όπως επίσης συμφωνώ και με τα διαγράμματα που έστειλες.

Εγώ μίλησα πολύ συγκεκριμένα για την περίπτωση των μελετών ότι :

Όταν υπολογίζουμε κυκλοφορητές σε δίκτυο μονοσωληνίου, επιλέγουμε εκείνον που είναι ικανός να καλύψει τις ανάγκες του δυσμενέστερου διαμερίσματος, που έχει το Ηmax στο κτίριο.Τις ώρες όμως που το διαμέρισμα αυτό δεν έχει ενεργοποιήσει το δίκτυο, και κάποιο άλλο με μικρότερο προφανώς Η ενεργοποιήσει, τότε μικρότερο H σημαίνει μεγαλύτερη παροχή. Και αυτό μεταφράζεται σε μεγαλύτερη ταχύτητα του νερού στο διαμέρισμα πχ του Α΄ ορόφου από αυτή που θα είχε το ίδιο διαμέρισμα αν λειτουργούσαν όλα.

Ή μήπως θέλεις να πεις ότι η ταχύτητα του διαμερίσματος πχ Α΄ θα αυξάνεται όσο αυξάνουν τα διαμερίσματα που ενεργοποιούν το δίκτυο;;

Θέλω να καταλήξω ότι τα διαγράμματα που παρέθεσες είναι πολύ σωστά, αλλά αναφέρονται σε αυτό που θα έπρεπε να γίνεται, αλλά οι συμβατικοί κυκλοφορητές δεν μπορούν να το καταφέρουν και άρα δείχνει την αναγκααιότητα των κυκλοφορητών με inverter.

 

Υ.Γ.: Είμαι εναντίον σε κάθε αντιπαράθεση που μπορούν να λαμβάνουν χώρα στο φόρουμ, γι' αυτό και εκλαμβάνω καλοπροαίρετα τις όποιες παρατηρήσεις σου. Όι σπαζοκεφαλιές αυτές είναι ωραίες και κάνουν σε όλους μας καλό

Link to comment
Share on other sites

Τελικά aithylenio δεν διαφωνούμε σε κάτι. Κακώς μπαίνουμε στη διαδικασία να κουβεντιάζουμε πώς μετατοπίζεται η καμπύλη. Κατά τα άλλα συμφωνούμε απόλυτα. Μιλάμε για δύο διαφορετικές σωληνογραμμές. Δεν μπορούμε λοιπόν να αναφέρουμε πώς μετατοπίζεται η καμπύλη, γιατί απλά είναι άλλη καμπύλη. Συγνώμη στους συναδέλφους και κυρίως σε σένα που βιάστηκα να απαντήσω.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.