Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πρόστιμο 60.000 ευρώ στο ΤΕΕ για τις αμοιβές των μηχανικών


GEORGE KARA

Recommended Posts

Πρόστιμο ύψους 60.000 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, επειδή με αποφάσεις του υιοθέτησε ελάχιστο κόστος κατασκευής έργων, αποβλέποντας και οδηγώντας «στην αύξηση των αμοιβών των μηχανικών», όπως αναφέρεται στην απόφαση.

 

Μάλιστα, επιβάλλεται στο Τ.Ε.Ε. επιπλέον πρόστιμο 10.000 ευρώ ημερησίως σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

 

Ειδικότερα, η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποφάσισε ότι το Τ.Ε.Ε., με αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής του, υποκατέστησε χωρίς σχετική νομοθετική εξουσιοδότηση την Πολιτεία, και υιοθέτησε ελάχιστο κόστος κατασκευής έργων για τον υπολογισμό των αμοιβών των μηχανικών και με τον τρόπο αυτό απέβλεψε και οδήγησε στην αύξηση των αμοιβών αυτών.

 

Οι πράξεις αυτές, σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, συνιστούν σοβαρότατους περιορισμούς του ανταγωνισμού στην αγορά παροχής υπηρεσιών μηχανικών που εμπλέκονται στην κατασκευή ιδιωτικών έργων. Για την παράβαση αυτή η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε στο ΤΕΕ πρόστιμο 60.000 ευρώ.

 

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε, επίσης, στο ΤΕΕ:

 

α) να παύσει την παράβαση και να μην λαμβάνει στο μέλλον αποφάσεις που άπτονται άμεσα ή έμμεσα του καθορισμού και της αναπροσαρμογής των αμοιβών των μηχανικών,

 

β) να αναπροσαρμόσει το μηχανογραφικό σύστημα υπολογισμού των αμοιβών των μηχανικών κατά τρόπο σύμφωνο με το γράμμα και πνεύμα της Απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ώστε να γίνονται δεκτά αιτήματα υπολογισμού των αμοιβών των μηχανικών ανεξαρτήτως του ύψους του προϋπολογισθέντος κόστους ανά τετραγωνικό μέτρο, και

 

γ) να ενημερώσει τα μέλη του και το κοινό για την Απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με δημοσίευση στο Ενημερωτικό του Δελτίο και με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του, αφού θέσει προηγουμένως το σχετικό δελτίο υπόψη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

 

Τα ανωτέρω μέτρα συμπεριφοράς υπό β) και γ) θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή από το ΤΕΕ μετά τη λήξη μεταβατικής περιόδου εξήντα (60) ημερών και, για την περίπτωση μη συμμόρφωσης του ΤΕΕ με την απόφαση, η Επιτροπή Ανταγωνισμού απείλησε χρηματική ποινή 10.000 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης.

 

Σημειώνεται ότι το ύψος του προστίμου που επιβλήθηκε στην παρούσα υπόθεση, δεν αποκλείει στο μέλλον την επιβολή υψηλότερων προστίμων για τυχόν παραβάσεις ενώσεων, συλλόγων ή επιμελητηρίων ελευθέρων επαγγελματιών.

 

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4613545

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 285
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μιλαμε για πολυ γελιο...:)

Την ειχανε στημενη στο τεε εδω και καιρο, στανταρ!

Ξαφνικα ενοχληθηκε η επιτροπη ανταγωνισμου; τυχαιο; δε νομιζω....

Link to comment
Share on other sites

Όχι δεν είναι στο ξαφνικό η ενασχόληση. Η ΕΕΤΕΜ προέβη σε καταγγελία σε άλλη βάση βέβαια και τελικά την έφαγε έτσι το ΤΕΕ.

Link to comment
Share on other sites

Είμαι σίγουρος ότι είναι τελείως "τυχαίο", ότι η απόφαση της "ανεξάρτητης" αρχής συνέπεσε χρονικά με την κυβερνητική εξαγγελία...

Link to comment
Share on other sites

Είναι να γελάει κανείς με τη χρονική σύμπτωση και να τρομάζει πως σε μερικά πράγματα λειτουργεί το κράτος "οργανωμένα". Ήδη τα ΜΜΕ ξεκίνησαν την αναπαραγωγή της είδησης..

Link to comment
Share on other sites

Πριν πω οτιδήποτε θέλω να δω την ανακοίνωση του ΤΕΕ.

 

Ενώ δεν είναι άραγε παράνομο οτι για το ίδιο έργο υπάρχουν καμια 10ριά προυπολογισμοί?

Link to comment
Share on other sites

@dgt Αν μπεις στο site της ΕΕΤΕΜ θα βρεις περισσότερα στοιχεία. Η καταγγελία της ΕΕΤΕΜ έχει καιρό που είχε γίνει στη βάση του παράνομου ελέγχου των αμοιβών των ΤΕ μηχανικών από το ΤΕΕ, δεδομένου ότι δεν είναι ουσιαστικά μέλη του και δεν τους αναγνωρίζει το ΤΕΕ ως μηχανικούς, αλλά φαίνεται πως μόνο για αυτόν τον λόγο μπορούσε να τιμωρηθεί το ΤΕΕ (από τη στιγμή βέβαια που οι περισσότεροι πήγαμε και γραφτήκαμε στο τμήμα τεχνικών επωνυμιών για να μπορούμε να αμοιβόμαστε για τις υπηρεσίες μας).

Link to comment
Share on other sites

Δε θελω να υποτιμησω τις ενεργειες της εετεμ για τα συμφεροντα των μελων της, καθε αλλο. Απλα, πιστευω πως βολεψε μια χαρα η συγκυρια με την απελευθερωση.

Αλλιως, η υποθεση θα πηγαινε εκει που τοσα χρονια βαζει το κρατος τα αιτηματα της εετεμ...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.