Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πρόστιμο 60.000 ευρώ στο ΤΕΕ για τις αμοιβές των μηχανικών


GEORGE KARA

Recommended Posts

Κύκλο συναντήσεων με την Πολιτειακή και Πολιτική Ηγεσία ξεκίνησε το προεδρείο του ΤΕΕ, προκειμένου να τεθεί το θέμα της λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

 

Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού λειτούργησε στη συγκεκριμένη περίπτωση ως εντολοδόχος παραβλέποντας και διαστρεβλώνοντας κατά χαρακτηριστικό τρόπο τα δεδομένα και τη δήθεν ανεξαρτησία της.

 

Τονίζει ότι η απόφαση δημοσιοποιήθηκε εν μέσω της εβδομάδας διαβούλευσης του ΤΕΕ με τα αρμόδια Υπουργεία για το ζήτημα των «δήθεν» κλειστών επαγγελμάτων. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρει:

 

«Είναι χαρακτηριστικό ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού το 2007, μετά από αίτηση της Ένωσης Ελλήνων Τεχνολόγων Μηχανικών (ΕΕΤΕΜ) και ορισμένων μελών της, συζήτησε το αίτημα τους να μην εξετάζονται από το ΤΕΕ οι προϋπολογισμοί των έργων που κατατίθενται από τα Μέλη της, το οποίο και απέρριψε. Αιφνιδίως η Επιτροπή ανακάλυψε, συζήτησε και διαπίστωσε για το ίδιο σύστημα, άλλη παράβαση, του άρθρου 1 του Νόμου 703/1977 και του άρθρου 101 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ερμήνευσε ότι το ΤΕΕ είναι Ένωση επιχειρήσεων και Επιμελητήριο ελευθέρων επαγγελματιών. Προφανώς παραβλέποντας σκόπιμα και αδιαφορώντας προκλητικά για τον θεσμικό ρόλο του ΤΕΕ που προκύπτει από τον ιδρυτικό του Νόμο αλλά και το πλήθος αποφάσεων του ΣτΕ με τελευταία την 3398/13.12.2010». Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία υπογραμμίζει ότι το ΤΕΕ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και Τεχνικός Σύμβουλος της Κυβέρνησης.

 

(πλήρες άρθρο : http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=6&artid=92332)

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 285
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

cna, μη κολλάς στις λεπτομέρειες... δες τι ακριβώς αναφέρει το άρθρο...

 

Ο εμφύλιος είχε θύματα: όλους στο τεχνικό κλάδο... Να περιμένετε λοιπόν να πεινάσουμε όλοι και να πηγαίνουμε με κατσαρόλες έξω από τη Βουλή...

Link to comment
Share on other sites

Αν το ΤΕΕ δεν διαχωρίσει τους ρόλους του δεν βγαίνει άκρη. Το ΤΕΕ ουσιαστικά είναι ταυτόχρονα επαγγελματικό επιμελητήριο και ΝΣΚ. Αυτοί οι 2 ρόλοι επί της ουσίας είναι ασύμβατοι. Πάντως άλλο είναι να πεις "Θεωρώ ότι πρέπει να αυξηθεί η ΕΤΑ στα 118 και προτείνω αυτή την αύξηση στο αρμόδιο υπουργείο και άλλο να πεις "Δεν εκδίδω εντολή πληρωμής σε αυτόν που δεν χρησιμοποιεί ως ελάχιστο κόστος κατασκευής τα 118 ευρώ". Στην πρώτη περίπτωση είσαι εντός των ορίων του συμβούλου, στην δεύτερη περίπτωση είσαι στα όρια της εναρμόνισης τιμών...

 

Εννοείται ότι στον εμφύλιο όλοι είμαστε θύματα. Αλλά τί να κάνουμε με αυτούς που μπλέξαμε;

 

Όσο για τα κατσαρολικά τί αγχώνεσαι; Το χωριό να είναι καλά...

Link to comment
Share on other sites

Επιστημονική Ένωση ΤΕχνολόγων Μηχανικών. Τόσα χρόνια και ακόμα να μάθουν τί σημαίνει το αρκτικόλεξο...

 

Για να είμαστε ακριβείς:

κάποτε ΕΕΤΕΜ σήμαινε Ένωση Ελλήνων Τεχνολόγων Μηχανικών

τώρα (και πολύ πριν από το 2007) σημαίνει Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών. (κράτησαν το ίδιο αρκτικόλεξο)

Link to comment
Share on other sites

Και για να είμαστε ακόμη πιο ακριβείς επειδή θα αλλάξει πάλι, τελικά θα γίνει Π.Ε.Π.Ε.Μ, δλδ Πανεπιστημονική 'Ενωση Πεινασμένων Ελλήνων Μηχανικών!.

Link to comment
Share on other sites

@ adadim

όλη η πραγματικότητα σε 10 σειρές.

Μου επιτρέπεις να το στείλω με μαιλ σε φίλους και γνωστούς;

 

Παιδιά δεν ξέρω πόσα είναι τα πραγματικά ενεργά μέλη στο φόρουμ, αλλά από αυτό το thread και από αυτό των ελάχιστων αμοιβών και από διάφορα άλλα έχω καταλάβει ότι οι περισσότεροι (ακόμα και αυτοί που δεν είναι υπέρ της κατάργησης των ελάχιστων αμοιβών) υπακούουν σε κάποιους επαγγελματικούς δεοντολογικούς κώδικες, καταδικάζουν τις εκπτώσεις και τις μελέτες με ανύπαρκτες προδιαγραφές που ντροπιάζουν τον κλάδο μας, ανησυχούν για το τι θα γίνει μετά την κατάργηση με όλους αυτούς που λειτουργούν αντιδεοντολογικά τόσα χρόνια και προβληματίζονται για την εικόνα που έχουμε δημιουργήσει στον υπόλοιπο κόσμο εκτός του κλάδου μας.

Μήπως πρέπει να πάρουμε απόφαση ότι δε μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από τα τεχνικά επιμελητήρια και το κράτος και δεδομένου ότι υποτίθεται οι απόψεις μας στο γενικό πλαίσιο ταυτίζονται και να πράξουμε όλοι πιο συντονισμένα;

Τόσα και τόσα ανεξάρτητα κινήματα οργανώνονται τελευταία μέσω ιντερνετ δε μπορούμε να κάνουμε κάτι και εμείς;

 

@ Panos

Η ιδέα για την αφίσα ναυάγησε;

Link to comment
Share on other sites

Για όσους ακόμα πιστεύουν οτι θα είναι καλύτερα χωρίς τις ελάχιστες αμοιβές σε ένα κράτος όπως η Ελλάδα (παρόλο που οι απολίτιστοι Γερμανοί έχουν κάτι ανάλογο)

δείτε τα μπανεράκια με τα διαφημιστικά που βγαίνουν εδώ στο φόρουμ και μετά ξανατοποθετηθείτε. (έκπτωση 40% στην άδεια χωρίς να έχει καταργηθεί η ελάχιστη...)

 

 

Για να προτείνουμε λοιπόν κάτι (για να γίνεται και κουβέντα):

α) Η ελάχιστη παραμένει και μετονομάζεται σε προτείνόμενη αμοιβή μηχανικού,

β) Θέσπιση νέας ελάχιστης αμοιβής στο 25% κάτω της σημερινής,

Ετσι, ο μηχανικός και ο πελάτης μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους που θα κινηθούν (0 εως -25% "έκπτωση" απο την σημερινή ελάχιστη)

 

Αν λοιπόν ο μηχανικός θέλει μπορεί να συμφωνήσει με τον πελάτη σε κάποια έκπτωση - χώρις να φορολογηθεί για λεφτά που δεν πέρνει και χωρις να ζημειωθεί η ποιότητα της κατασκευής-μελέτης (θεωρώ οτι μέχρι 25% περίπου "μας πέρνει" μετά αρχίζει το "κουτσούρεμα" της ποιότητας μελέτης και άρα και κατασκευής-επίβλεψης). Ετσι και τον πελάτη επιτυγχάνει να προστατευσει το κράτος και τον άμοιρο μηχανικό (και αυτός πολίτης δεν είναι??) διασφαλίζει ότι θα πληρωθεί αυτά που πρέπει για να κάνει τη δουλειά του.

 

Και για να πάμε και λιγάκι παραπέρα, επειδή πιστεύω οτι δεν πρεπει να είμαστε αφελής και να προσπαθούμε να βλέπουμε και που αποσκοπεί κάποιος (εν προκειμένο το "κράτος") όταν κάνει κάποια ενέργεια (όπως εγώ τώρα που γράφω αποβλέπω στο να είμαστε όλοι όπως είπα πιο προσεκτικοί στο τι μας "προσφέρουν" και να μην δεχόμαστε καθε τι που συμβαίνει γύρω μας έτσι χωρίς να το εξετάζουμε - και χαίρομαι που βλέπω οτι η πλειοψηφία του φόρουμ λειτουργεί ορθά με ορθό τρόπο σκέψης και προβληματισμού που δείχνει και το επίπεδο μας -ευτυχώς - ως μηχανικοί και επιστημονες - ενεργά μέλη της κοινωνίας μας και με τον ρόλο που πρέπει και έχουμε στο να πάει ο τόπος και η κοινωνία μας μπροστά - αλλα και για άλλα που μπορεί να μας έρθουν άνωθεν στο μέλλον να μην τα δεχθούμε έτσι απλά ας πούμε αλλα να τα βάζουμε κάτω και να βλέπουμε με διάκριση κάθε φορά προς τα 'που το πάνε'). Κλείνει η παρένθεση συγνώμη που τα παραλέω. Με την απελευθέρωση λοιπόν του επαγγέλματος μας (γιατί δεν ξύπνησε μια μέρα και είπε: "ρε πολλά που δίνουν οι πελατες στους μηχανικούς τους! - φαρμακοποιούς - δικηγορους κλπ.) ας κάνουμε κάτι", αλλά θέλει - επιδιώκει - α-πο-σκο-πεί στην απ-ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ των ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ.. δηλαδή (οι ίδιοι οι κρατικοί "λειτουργοί") να γίνουν εταίρίες, να πάψει να υφίσταται (γιατι δεν θα μπορεί εκ των πραγμάτων να σταθεί) ο ελευθερος επαγγελματίας μηχανικός ΑΕΙ ή ΤΕΙ δεν έχει σημασία, και να πρέπει να γίνουμε όλοι (ή όσοι το αντέχουν - δεν τους νοιάζει) υπάλληλοι των εταιριών τους με μισθό ενα -εναμισι χιλιάρικο ας πουμε το μηνα για να κάνεις μελέτες και επιβλέψεις που κοστίζουν και θα έπρεπε να αμοίβονται πολύ περισσότερα και που αυτοι (που δεν θα είναι κάν μηχανικοι, αλλά δικηγόροι, οικονομολόγοι, επειχηρηματίες, πολιτικοί! κλπ.) θα τις πουλάνε για ψίχουλα. Θα γίνουμε δηλαδή εν όλίγης super market οικοδομιής άδειας και όχι μόνο!

 

και επιδή καμμιά φορά λες - και γω το λέω: ρε παιδί μου μήπως όντως τους παίρνουμε πολλά? θα σας δώσω ένα παράδειγμα που μου έτυχε πρόσφατα: έρχεται πάτερας ένος φίλου & συγγενη για να βγάλει μια άδεια και μου λέει θέλω να μου κάνεις φιλική-συγγενική τιμή, είναι και η κρίση και οι καιροί δύσκολοι και οσο να ναι καταλαβαίνεις. Ναι, του λέω. - Πόσο κάνει; -80.000€ με την έκπτωση 60.000€ του απαντώ. (10 μελέτη- 10 επίβλεψη- 20 φορολογικά) - Ε, κάνε οτι μπορείς καλύτερο και να μου κάνεις και ευκολίες πληρωμής - Εντάξει, εννοείται. (παρενθ. Βιοτεχνικό κτίριο 1.000μ2 επιφάνεια ορόφου σε 3 επίπεδα), -Θέλω και ραντιέ (!) μου λέει, - χοντρα χοντρά του λέω 1.000μ2 * 1μ. ύψος ραντιέ θα σας βγεί 1.000 μ3 μπετόν με το 200 να πείς το μ3 μας πάει 200.000€ μόνο η θεμελίωση του λέω ενώ μπορείς να κάνεις πέδιλα με 50.000 του απαντώ, - Δεν με νοιάζει, θέλω καλή κατασκευή ..!! Αντε τωρα βγάλε συμπεράσματα... Να γιατί λέω οτι την παταμε και λέμε βρε μήπως είναι πολλα? Μας ο άλλος θα έδινε 150.000€ παραπάνω μόνο για την θεμελίωση και για την άδεια που περιλάμβανε μελέτες-άδειες-επίβλεψεις δυσκολευότανε να δώσει τα 20 που θα τα μοιραστούμε 3 μηχανικοί που θα γίνει δουλειά για ένα χρόνο!

 

Μπορεί να ακουγονται λίγάκι τραγικά τα παραπάνω αλλά φοβάμαι οτι δυστυχως κάπως έτσι εχουν τα πράγματα. Ο καιρός θα δείξει.

Εύχομαι σαν μηχανικοί και μορφωμένοι που είμαστε να μην επιτρέψουμε την καταπα΄τηση των κεκτημένων δικαιωμάτων των δικών μας και των υπολοιπων που επηρεάζονται απο την δικιά μας πορεία και επιλογές.

 

κάθε εμπόδιο σε καλό (αρκεί να το αντιμετωπίσουμε όπως του αρμόζει) ... Με φιλικούς - συναδελφικούς χαιρετισμούς.

Link to comment
Share on other sites

Και εγω ειμαι υπερ του σοβαρου ελεγχου...

Και φυσικα ελεγχο οτι το λογισμικο ειναι αγορασμενο...

 

Ο thesmeletes ειναι μεγαλη εμπειρια στα στατικα και ξερει τι λεει.... :wink:

 

Με άλλα λόγια μας λές οτι ο υπάλληλος της πολεοδομίας θα είναι ο ΥπερΜηχανικός που θα τα ξέρει όλα και θα διωρθώνει εσένα που θα κάνεις λάθος ειδικά σε ένα θέμα όπως τα στατικά. Εγώ συνάδελφε είμαι τοπογράφος και δε ξέρω τα στατικά που μπορει εσυ να ξέρεις. Μπορώ όμως να καταλάβω οτι ο υπάλληλος της Πολεοδομίας που σε ε΄λεγχει ξέρει όση γεωδαισία ξέρεις και εσύ. Τωρα αν δεν σε υποτημά να ελέγχει και να σε βιρσκει λάθος ο υπερυπάλληλος είναι άλλο θέμα. Τοτε γιατί να κάνεις εσύ τι μελέτη. Να τη κάνει ο υπερυπάλληλος. Μάλλον να τα κάνουν όλα οι υπερυπάλληλοι. Να Κλείσουν τα γραφεία.

Ας ήμαστε σοβαροί. Ελεγχος γίνεται μονο στα αντικειμενικά στοιχεία οπως π.χ αν οι παραδοχες είναι συνφωνα με το νόμο. Και απο πότε τα θέματα του μηχανικού έχουν μοναδικη λύση που θα κρίνει ο υπάλληλος. Αν αυτο ηταν αληθες δε θα χρειαζόταν να είσαι μηχανικος για να λύσεις στατικό. Θα έπαιρνε και η γιαγιά μου ένα πρόγραμμα και θα έλυνε , με τη μοναδική λύση το σπίτι της. Το πολυ πολύ να σε φώναζε για επιβλεψη

Link to comment
Share on other sites

Δεν ειπα εγω οτι πρεπει να ειναι γκουρου...

 

Εδω:

1. Δεν ανοιγουν το τευχος

2. Δεν ανοιγουν σχεδια

3. Αν τα ανοιξουν θα πουν μλκς...(εκτος απο μερικες εξαιρεσεις)

4. Ελεγχουν στατικα αρχιτεκτονες...

 

Και το βασικοτερο φωτοτυπια του τιμολογιου αγορας του λογισμικου....(τοσα σκουπιδια ζητανε ας βαλλουν ακομα ενα...)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.