Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πρόταση σχεδίου πόλης - διάρκεια και ενστάσεις


dada

Recommended Posts

Θα ήθελα τη βοήθεια σας και τις κατευθύνσεις σας σχετικά με ένα θέμα που δε γνωρίζω καθόλου. Τα όσα σας γράφω είναι έτσι όπως μου τα είπαν και επειδή δεν γνωρίζω καλά το θέμα, ελπίζω να μην σας μεταφέρω ασυναρτησίες. Σε οικισμό που δομείται σύμφωνα με το Π.Δ. 1981 έχει γίνει εδώ και αρκετά χρόνια (πιθανόν και πάνω από 10) πρόταση σχεδίου πόλεως, η οποία ωμός δεν έχει εφαρμοστεί (έχει περάσει ΣΧΟΠ και δεν έχει περάσει ακόμα στο ΦΕΚ). Πρόσφατα έμαθα ότι έχουν γίνει κάποιες ενστάσεις και το σχέδιο θα αναθεωρηθεί. Όπως είναι κατανοητό κάθε νέα οικοδομή οφείλει να σέβεται τη χωροθέτηση του προτεινόμενου σχεδίου (δρόμους, πρασιές κτλ).

Ο λόγος που ρωτάω είναι ότι έχω δύο πελάτες, που το σχέδιο τους παίρνει το μισό οικόπεδο (ένα στρέμμα στον καθένα) για πλατεία. Το 2006 είχαν κάνει με άλλο μηχανικό μια αίτηση για οικοδόμηση η οποία απορρίφθηκε και τότε τους είχε πει ότι αν δεν περάσει η πρόταση στο ΦΕΚ μετά την πάροδο ενός εξαμήνου, μπορούν να κάνουν νέα αίτηση, γιατί δεν μπορεί το οικόπεδο να δεσμεύεται επ αόριστον.

 

Οι απορίες μου είναι οι εξής:

1) για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να δεσμεύει το δικαίωμα δόμησης το κράτος, αφού το σχέδιο δεν υλοποιείται εδώ και πολλά χρόνια;

2) μπορούν οι πελάτες μου να κάνουν ένσταση και σε ποιο φορέα πρέπει να απευθυνθούμε;

3) προβλέπονται αποζημιώσεις αν τελικά υλοποιηθεί το σχέδιο;

Κάθε συμβουλή και κατεύθυνση δεκτή, δεν ξέρω από που να αρχίσω...

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν εχει γινει προσωρινη αναστολη εκδοσης οικ. αδειων, η προταση χωρις ΦΕΚ δεν εχει καμια αξια. Ακομη και με ενα ασκουμενο δικηγορο την καταριπτεις.

Προσωπικα εγω, εχω βγαλει αδεια (μετα απο φασαρια , εννοειται) με το σπιτι πανω στην κεντρικη λεωφορο της προτασης. Στη νησιδα ! :)

Link to comment
Share on other sites

Και πως μπορώ να ξέρω αν έχει γίνει αναστολή έκδοσης αδειών. Από ποιο φορέα το μαθαίνω;

Και αν έχει γίνει, μπορεί να είναι σε ισχύ για πάνω από δέκα χρόνια;

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση και συγνώμη για τις, ίσως, αφελείς ίσως ερωτήσεις, αλλά οι τοπικοί "παράγοντες" δεν είναι και πολύ εξυπηρετικοι..

Link to comment
Share on other sites

Με τον ιδιο τροπο που το εκανα κι εγω. Εγγραφη αιτηση στην πολεοδομια ;)

(ο νομος τους δινει περιθωριο 10 ημερων για απαντηση σε πληροφοριες και αιτηματα)

Link to comment
Share on other sites

Να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά.

Είναι λίγο απίθανο, αλλά όχι αδύνατο, να πολεοδομείται οικισμός που έχει καθεστώς δόμησης προ 1923 (δηλαδή έχει οριοθετηθεί με το πδ του 1981). Αντίθετα, προβλέπεται η πολεοδόμηση οικισμών που έχουν οριοθετηθεί με το πδ <2000.

 

Η εκπόνηση μίας ΠΜ μπορεί να διαρκεί πολύ χρόνο αλλά η διαδικασία αυτή δεν δεσμεύει την οικοδομική δραστηριότητα, εκτός εάν έχει εκδοθεί απόφαση αναστολής έκδοσης ΟΑ ή/και οικοδομικών εργασιών, όπως σου είπε και ο συνάδελφος. Αυτό εύκολα το διαπιστώνεις από την οικεία πολεοδομία.

 

Η διαδικασία εκπόνησης ΠΜ κινείται από τον οικείο ΟΤΑ και μετά τις αναρτήσεις, την εκδίκαση των ενστάσεων, τη γνωμοδότησης του ΣΧΟΠ κλπ, η ΠΜ εγκρίνεται με αντίστοιχη διοικητική πράξη (πδ τώρα πια) και δημοσιεύεται σε ΦΕΚ, ώστε να ισχύει, και εφαρμόζεται με την Πράξη Εφαρμογής, με την οποία υπολογίζονται οι εισφορές σε γη και σε χρήμα, τα εμβαδά των ρυμοτομούμενων τμημάτων και όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες.

 

Όπως καταλαβαίνεις δεν είναι εύκολο να περιγραφεί όλη η σχεική νομοθεσία μέσα σε ένα μήνυμα. Πρέπει να διαβάσεις την αντίστοιχη πολεοδομική νομοθεσία για να καταλάβεις τις σχετικές διαδικασίες.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Επανέρχομαι..

Έστω ότι καταφέρνουμε να εκδώσουμε άδεια. Αν το κτήριο δεν πραγματοποιηθεί άμεσα, δεν υπάρχει κίνδυνος να γίνει αναστολή εκ των ύστερων και να μην μπορέσουν να το χτίσουν τελικά; Οπότε και τα χρήματα των ιδιοκτητών πάνε χαμένα; Ή για τα τέσσερα (ή οκτώ με την παράταση )χρόνια, τουλάχιστον, είμαστε εξασφαλισμένοι;

Και έστω ότι το χτίζουν και βρίσκεται αυτό μια μέρα καταμεσής μιας πλατείας. Υποθέτω, ότι σε αυτό το κτίριο δεν θα μπορεί μελλοντικά να εκδοθεί άδεια προσθήκης ή οτιδήποτε άλλο.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα που θίγεις τώρα είναι μεγάλο και σηκώνει πολύ συζήτηση.

Υπάρχει η δυνατότητα αναστολής α) έκδοσης Οικ. Αδειών, β) εκτέλεσης οικ. εργασιών και γ) συνδυασμού των δύο προηγούμενων.

 

Η απόφαση αναστολής εκδίδεται με διάρκεια μηνών ή και έτους και μπορεί να ανανεώνεται (παρατείνεται) μέχρι συνολική διάρκεια 3 ετών, σύμφωνα με νομολογία του ΣτΕ.

 

Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, είναι δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο, να ανασταλούν οι εργασίες, εκ των υστέρων, σε μια οικοδομή που έχει ΟΑ και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες.

Link to comment
Share on other sites

Αυτές τις νομολογίες να υποθέσω ότι τις εντοπίζεις μετά από πολύ ψάξιμο... Πως μπορώ να ψάξω σχετικά;

Έχω περίπτωση που δεν μας αφήνουν να χτίσουμε από το 2007, ίσως και νωρίτερα. Φοβάμαι όμως να ενθαρρύνω τον πελάτη μου να βγάλει οικοδομική άδεια για να μην χάσει τα χρήματά του στο μέλλον, μιας και πολύ πιθανόν με τη σημερινή οικονομική κατάσταση να μην μπορέσει να χτίσει άμεσα...

Ευχαριστώ για την βοήθειά σου, πάντα πολύτιμη και διευκρινιστική.

Link to comment
Share on other sites

Η έκφραση "δεν μας αφήνουν να κτίσουμε από το 2007" είναι πολύ γενικόλογη, χωρίς να διευκρινίζεις ποιος είναι ο πραγματικός λόγος, και οριακά ταιριάζει με τα 3 χρόνια, που είναι το μεγαλύτερο διάστημα για αναστολή, αλλά δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο.

 

Εάν, λοιπόν, θέλεις να ψάξεις το θέμα, για τον πελάτη σου, πρέπει να βρεις τις αναστολές που έχουν εκδοθεί (από πολεοδομία, ΟΤΑ, ΕΤ κλπ) και αν έχει περάσει το χρονικό διάστημα, θεωρητικά έχει εκλείψει ο κίνδυνος νέας παράτασης.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.