Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Σφάλματα τριγωνομετρικών σημείων


zafioann

Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι.

Μεχρι πριν λίγο καιρο εκανα τις τοπογραφικες μου αποτυπωσεις με total station.Προσφατα αγόρασα ένα γεωδαιτικο gps.μετρωντας όμως απο ενα τριγωνομετρικο σε δυο αλλα(ολα τησ γυσ, μετρησεις με rtk), διαπίστωσα πως δεν μου δινει τις σωστες συντεταγμενες για αυτα(συμφωνα με γυς) και υπαρχει μια αποκλιση 30-40 ποντων.Αρχικα θεωρησα λαθος το datum που μου ειχε δωθει στο χειριστηριο πεδιου και εψαχνα να βρω το σωστο.διαπιστωσα εκ των υστερων πως το πιο πιθανο ειναι να χανει καποιο τριγωνομετρικο και οτι εχουν αναφερθει παρομοια προβλήματα. Αποφασισα λοιπον να ιδρυσω δικο μου δικτυο σε όλη την Λήμνο(εδω εδραζομαι). Βρεθηκα προ του παρακατω προβλήματος: απο ποιό τρ/κο ξεκινας?ποιο εχει το ελαχιστο σφάλμα?εχει να κανει με την ταξη αυτων? Δυο τρ/κα χαρακτηριζονται μαλιστα απο την γυς ως τριγωνομετρικα gps(ειναι αυτα πιο εμπιστευσιμα?), εψαξα κ ειδα πως θα επρεπε τα τριγωνομετρικα gps να εχουν πανω τους κοχλια, αυτα δεν εχουν.Αν μπορειτε βοηθειστε με.

Ευχαριστω!

 

Υ.Γ. θεωρω ως σωστο το datum του χειριστηριου πεδιου επειδη μεσω coord ειδα πως μετατρεποντας απο ΕΓΣΑ 87(αυτες που μου εδινε το χειρηστηριο) σε WGS84 οι τιμες λ,φ στο WGS84 ητανε ιδιες με αυτες που ειχε χτυπησει το gps και εκ των υστερων μετατρεψει το χειριστηριο πεδιου σε ΕΓΣΑ. Επισης διαπιστωσα πως χτυπωντας απο το τρ/κο 1 τα τρ/κα 2 και 3 και εκ των υστερων απο το τρ/κο 2 το τρ/κο 3(χρησιμοποιησα κ στις δυο περιπτωσεις τις συντ/νες που δινει η γυς για τα τρ/καοταν εστησα την βαση), η διαφορα της μετρουμενης τιμης του τρ/κου 2(μετρωντας απο το τρ/κο 1) σε σχεση με την τιμη δωθεισα απο γυς ειναι οσο και η διαφορα των μετρησεων του τριγων/κου 3, μετρουμενου απο το τρ/κο 1 και απο το τρ/κο 2. Αρα το όργανο μετραει σωστά, απλά οι τιμές των τρ/κων κατα ΓΥΣ χωλαινουν...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Απλά πράγματα. Το να ιδρύσεις τριγ. δίκτυο είναι άτοπο τη στιγμή που έχεις GPS αφού μπορείς να εξαρτάσαι από οσοδήποτε μακρινά τριγωνομετρικά χωρίς την ανάγκη στάσεων. Να ρίξεις στάσεις σε όλο το νησί για ποιό λόγο? Για να τις χρησιμοποιήσεις μετά με total station?

 

Στην ουσία του ερωτήματος όμως δεν πρέπει να ξεχνάς οτι όλες οι δουλείες που κάνεις έξω είναι αποτύπωση σε καποιο σύστημα αναφοράς σωστά μεχρι εδώ? Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάς οτι όλες οι δουλειές που θα κάνεις πρέπει να συγκριθούν με κάποια προγενέστερη δημόσια μελέτη που έχει κυρωθεί.

 

Εξηγούμαι:

Ας υποθέσουμε οτι αποτυπώνεις ή οριοθετείς διανομές αγροκτημάτων Δημοσίου. Εσύ μπορεί να μετράς με ενιαία καλή ακρίβεια σε όλο το νησί αλλά η μελέτη που παραδόθηκε και είσαι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΤΗ ΣΕΒΑΣΤΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙΣ δεν έγινε με ενιαία καλή ακρίβεια. Οπότε τι κανεις? Εξαρτάσαι από το κοντινότερο στο χωράφι σου ζεύγος τριγωνομετρικών που χρησιμοποιήθηκαν για τη διανομή. Αλλιώς θα κάνεις μεγάλο λάθος, λάθος προσέγγισης του προβλήματος και όχι μετρήσεων.

 

Το ίδιο συμβαίνει για αποτύπωση ιδιοκτησίας εκτός σχεδίου (που δεν είναι διανομή του Δημοσίου) για δασαρχειο. Πρέπει να αποτυπώσεις σε ΕΓΣΑ87. Εξαρτάσαι από ένα μακρινό τριγωνομετρικό και αποτυπώνεις. Ένας άλλος συνάδελφος εξαρτάται από άλλο κοντινό και έχετε 30-40 cm διαφορά. Το δασαρχείο θα σε ελέγξχει με GPS χειρός και κανένας δε θα καταλάβει τη διαφορά. Ωστόσο μεταξύ σας δεν θα έχετε συμβατές μετρήσεις.

 

Το ίδιο συμβαίνει για αποτυπώσεις μέσα σε πράξεις εφαρμογής όπου πρέπει να σεβαστείς τα όποια λάθη έκανε ο μελετητής όταν ίδρυε το δίκτυο των στάσεων εντός της πόλης αφού από εκεί έκανε την αποτύπωση και έδωσε συντεταγμένες στα οικόπεδα.

 

Η μόνη περίπτωση για να δουλέψεις σωστά με τον τρόπο που ανέφερες είναι να κάνεις αποτύπωση η οποία θα συγκριθεί με κυρωμένη μελέτη που έχει μετρήσεις χωρίς σφάλματα δλδ με GPS (βλέπε HEPOS). Το βλέπω να γίνεται σε έναν αιώνα.

 

 

Υ.Γ. Με το datum του χειριστηρίου μην πολυασχολείσαι. Όλα τα χειριστήρια είναι προσεγγιστικά ρυθμισμένα να δουλεύουν σε ΕΓΣΑ με ακρίβεια 1-5 μέτρων. Αυτό δε σημαίνει οτι το GPS δε μετρά με καλή ακρίβεια αλλά ότι δεν έχουν γίνει μετασχηματισμοί ομοιότητας για να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι μεταθέσεις του τοπικού DATUM με το WGS84. Ωστόσο όλες οι μετρήσεις σου είναι συμβατές και σωστές μεταξύ τους. Σκέψου το σαν ένα νέφος σημείων (μετρήσεις) που αλλάζει θέση ως προς το χώρο (datum) αλλά ωστόσο οι σχετικές θέσεις μεταξύ των σημείων παραμένουν κλειδωμένες (εσωτερική ακρίβεια μετρήσεων)

Link to comment
Share on other sites

Ειπα να ιδρυσω καποιες στασεις σε πιο προσβασιμα σημεια γιατι εδω στην λημνο στην πλειοψηφια τους τα τρ/κα δεν ειναι προσβασιμα. Και ετσι να μπορω ανα πασα στιγμη να δουλευω ευκολα κ γρηγορα σε ΕΓΣΑ (ως τωρα επαιρνα και το total station και ιδρυα σταση με οπισθοτομια οταν δεν υπηρχε κοντα τρ/κο και εστηνα εκει την βαση).Το θεμα μου ειναι ομως η ακριβεια των τρ/κων απο τα οποια θα ξεκινησω το δικτυο στασεων, ακριβως γιατι διαπιστωσα αποκλίσεις που με θορυβησαν.

Link to comment
Share on other sites

Αν έχεις ζευγάρι GPS και δουλεύεις με radiomodem (δλδ τα GPS να είναι κοντά μεταξύ τους) τότε καταλαβαίνω τις στάσεις. Αν όμως χρησιμοποιείς σταθμό αναφοράς ή τα GPS επικοινωνούν μέσω κινητής τηλεφωνίας δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξαναμετρήσεις σημείο ή τριγωνομετρικό που έχεις μετρήσει μια φορά. Προϋπόθεση είναι ο base να βρίσκεται στο ίδιο σημείο (π.χ. επάνω από τη σκεπή σου).

Link to comment
Share on other sites

Ετσι οπως τα λες ειναι. Δυστυχως επελεξα να δουλευωμε ζευγος βαση-rover με UHF, καθε φορα θα πρεπει να εχω καποιο τρ/κο ή ιδρυθεισα σταση σχετικα κοντα.

Link to comment
Share on other sites

Πάλι θα έχω το ίδιο πρόβλημα, την βαση στην σκεπη απο ποιό τρ/κο την εξαρτω? Ποιό εχει το ελάχιστο σφάλμα? Νομίζω αυτό ειναι που πρέπει να λύσω πρώτα.

Link to comment
Share on other sites

Εξάρτησε τη βάση σου από όποιο τριγωνομετρικό θέλεις. Δεν έχει σημασία αφού όπως σου εξήγησα σε προηγούμενο μήνυμά μου όλες οι μετρήσεις σου είναι σχετικές και πρέπει εξαρτάσαι από κοντινά σε σένα τριγωνομετρικά τα οποία θα τα μετρήσεις μία μόνο φορά και μετά παρόλο που η βάση σου είναι στο σπίτι ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΡΙΓΩΝΟΜΕΤΡΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ ΕΣΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ. Αν πάλι θέλεις να δουλέυεις με εξάρτηση ενός τριγωνομετρικού σε όλο το νησί και αυτό γίνεται αλλά η φιλοσοφία του εγχειρήματος πάσχει.

 

Δεν έχεις κανένα πρόβλημα. Διάβασε καλύτερα αυτά που σου έγραψα προηγουμένως και δες τη φιλοσοφία του GPS. Μελέτησε τι σημαίνει localization, μετασχηματισμός ομοιότητας κ.λ.π. και θα δεις οτι όλα τα προβλήματά σου τα έχουν λύσει προ πολλού οι εταιρείες και τα λογισμικά γραφείου και χειριστηρίου. Τα πλεονεκτήματα είναι:

 

-Μπορείς κάθε φορά να εξαρτάσαι από τα κοντινότερα σε σένα τριγωνομετρικά χωρίς να χρειάζεται να τα μετρήσεις περισσότερες από 1 φορά στη ζωή σου!

-Όλες οι μετρήσεις από όλες τις δουλειές σου θα είναι συνδεδεμενες μεταξύ τους

-Ενιαία ακρίβεια μετρήσεων παντού

-Έχεις το κεφάλι σου ήσυχο αρκεί να ξέρεις τί κάνέις

Link to comment
Share on other sites

zafioann όπως λέει και ο atsimeri δεν γίνεται να κάνεις συνόρθωση σε όλα τα τριγωνομετρικά της περιοχής σου. άστα όπως είναι. κατέβασε όπως σου λέει ο atsimeri ένα δικό σου και δούλεψε με αυτό.

 

σε περίπτωση επανεφαρμογής του τοπογραφικού διαγράμματος από σένα ή από άλλο μηχανικό πρέπει να χρησιμοποιηθεί το ίδιο τριγωνομετρικό για να μην υπάρχουν αποκλίσεις

 

γι'αυτό είναι καλό να αναφέρεις σε κάθε τ.δ. που συντάσσεις τον τρόπο εξάρτησης και από ποιο τριγωνομετρικό εξαρτήθηκες.

Link to comment
Share on other sites

Εχετε δίκιο. εγω βέβαια θα "ενοχλήσω" λίγο και την ΓΥΣ...και αν δεν ξερουν και αυτοι θα προχωρησω συμφωνα με τις συμβουλές σας. Κατι το οποίο δεν δοκίμασα ακόμα ειναι να στησω το total station στα τρ/κα αυτά και να δω τι αποτελέσματα βγάζω για τις συντ/νες τους με οπισθοτομία.Σε κάθε περίπτωση θα επανέλθω στο θέμα για να τα αποτελέσματα της αναζητησης μου.

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΦΙΕΡΩΣΑΤΕ!:D

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.