Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Οικοδομικά ένσημα ΙΚΑ


antonis87

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους. Στην κατασκευαστική εταιρία που δουλεύω μου πρότειναν να μου βάζουν ένσημα ΙΚΑ από Δημόσια Έργα. (1,5 χρόνο μετά την λήψη του πτυχίου μου δεν έχω κάνει έναρξη επαγγέλματος ακόμα)

Τα ένσημα αυτά μετράνε αυτόματα σαν εμπειρία για την λήψη εργοληπτικού πτυχίου μετά την πενταετία?

Link to comment
Share on other sites

Όχι. Πρέπει να σε ορίσει η εταιρία επιβλέποντα σε κάποιο έργο εκ μέρους της και να εκδώσει βεβαίωση στο τέλος του έργου. Ταυτόχρονα θα σου εκδώσει πιστοποιητικό εμπειρίας και η διευθύνουσα αρχή...

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση σου. Δηλαδή θα χρειαστεί αίτηση βεβαίωσης μέσω της εταιρίας στο φορέα του έργου, μετά το πέρας των εργασιών, για να θεωρηθεί ότι ήμουν επί τόπου μηχανικός του έργου? (παρά το γεγονός ότι δεν έχω κάνει έναρξη επαγγέλματος?)

Link to comment
Share on other sites

Για να έχει ισχύ στη Δ15 η εμπειρία απαιτούνται βεβαιώσεις και από τους 2. Επίσης δεν έχει σημασία αν είσαι υπάλληλος της εταιρίας με εξαρτημένη σχέση εργασίας ή με μπλοκάκι. Αυτό που πρέπει να κάνει η εταιρία είναι να γνωστοποιήσει στον φορέα του έργου εγγράφως ότι σε διορίζει επιβλέποντα του έργου.

Link to comment
Share on other sites

θέλει προσοχή.

αν κατάλαβα καλά...

αν δεν έχεις κάνει έναρξη τα ένσημα που θα σου κολλήσουν

θα είναι ένσημα ανειδίκευτου εργάτη.

καμία σχέση με μηχανικό και προυπηρεσία!

για να μπορείς να διεκδικήσεις την προυπηρεσία

(με τη διαδικασία που περιγράφει ο φίλος cna)

πρέπει να έχεις κάνει έναρξη επαγγέλματος σαν μηχανικός...

Link to comment
Share on other sites

αν δεν έχεις κάνει έναρξη τα ένσημα που θα σου κολλήσουν θα είναι ένσημα ανειδίκευτου εργάτη.

καμία σχέση με μηχανικό και προυπηρεσία!

...

πρέπει να έχεις κάνει έναρξη επαγγέλματος σαν μηχανικός...

 

Δεν είναι απαραίτητο να κάνει έναρξη. Μπορεί να είναι μισθωτός μηχανικός της εταιρείας (δηλ. υπάλληλος μηχανικός και όχι απαραίτητα εξωτερικός συνεργάτης μηχανικός). Θα πρέπει όμως να έχει ένσημα στην ειδικότητα του (Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.)

 

 

Σωστά τα είπε ο cna.

Link to comment
Share on other sites

όντως.

αν πρόκειται για μισθωτός μηχανικός της εταιρείας εννοείτε ότι γίνετε, αλλά...

όταν διάβασα όμως

μου πρότειναν να μου βάζουν ένσημα ΙΚΑ από Δημόσια Έργα

κατάλαβα για ένσημα εργάτη.

Link to comment
Share on other sites

όταν διάβασα όμως "μου πρότειναν να μου βάζουν ένσημα ΙΚΑ από Δημόσια Έργα" κατάλαβα για ένσημα εργάτη.

 

Σε αυτό έχεις δίκιο! για αυτό έγραψα ένσημα στην ειδικότητα του.

 

Θα τους περισσεύουν ένσημα από έργα και αντι να τα κολλήσουν υπέρ αγνώστων θα σκέφτηκαν να τα "αξιοποιήσουν" έτσι, "φοβερό μυαλό" ο λογιστής τους. Ένσημα εργάτη να κολλάει στον εαυτό του και μετά με αυτά τα ένσημα να πάει στο οικονομικό επιμελητήριο για να ανάβαθμισει την άδεια φοροτέχνη-λογιστή που έχει.

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς έναρξη επαγγέλματος δηλαδή θεωρούμε ανειδίκευτος εργάτης? Να με ορίσουν επιβλέποντα από τώρα ή μπορεί στο τέλος με την περαίωση εργασιών να ζητήσουν μία βεβαίωση από την υπηρεσία ότι επί τόπου μηχανικός του έργου ήμουν εγώ?

Θα είναι εφικτό να απαιτήσω να μου κολλήσουν ένσημα μηχανικού??? (Επαναλαμβάνω ότι έχω πτυχίο αλλά δεν έχω κάνει έναρξη)

Σας ευχαριστώ όλους για τις τοποθετήσεις σας.

Link to comment
Share on other sites

Όχι συνάδελφε μην συγχέεις τα πράγματα. Για τους μηχανικούς ΤΕ* υπάρχει κωδικός ξεχωριστός στο ΙΚΑ όπου θα φαίνεσαι ως εργαζόμενος με συνεχή και εξαρτημένη σχέση εργασίας. Οι οικοδόμοι δεν εμφανίζουν συνεχή εργασία στον ίδιο εργοδότη. Το νόμιμο λοιπόν είναι να σε προσλάβουν κανονικά και να σου βάζουν 22 ή 25 ένσημα το μήνα (αναλόγως τις ημέρες εργασίας) κάθε μήνα για όλο το έτος. Από εκεί και πέρα δεν ανέλυσα το θέμα των ενσήμων γιατί νομίζω ότι δεν ζητάει την καρτέλα ενσήμων η Δ15. Εκείνη θέλει μόνο τις βεβαιώσεις της υπηρεσίας και της εταιρίας.

 

Ο διορισμός του επιβλέποντος γίνεται συνήθως με την έναρξη του έργου. Κάνει δηλαδή ένα έγγραφο η εταιρία όπου γνωστοποιεί στην υπηρεσία τον διορισμό σου ως επιβλέποντα. Η υπηρεσία νομίζω ότι έχει το δικαίωμα να αρνηθεί τον διορισμό σου αν θέλει - σκέψου το παράδειγμα του διορισμού σου σε έργο οδοποιίας. Εφόσον αποδεχθεί τον διορισμό σου τότε μπορείς οποιαδήποτε στιγμή να ζητήσεις βεβαίωση εμπειρίας τόσο από την υπηρεσία όσο και από την εταιρία, αρκεί να έχει πιστοποιηθεί κάποιο ύψος εργασιών. Προσοχή μόνο χρειάζεται στο γεγονός ότι η απαιτούμενη εμπειρία για την Δ15 αφορά τα ποσά μετά την έκπτωση.

 

Πάντως από την στιγμή που έχεις πτυχίο δεν θεωρείσαι ανειδίκευτος εργάτης. Εκτός αν πιάσεις το σκεπάρνι και αρχίσεις να καλουπώνεις...

 

*Αν ήσουν Διπλωματούχος θα ήσουν ήδη στο ΤΣΜΕΔΕ και η εταιρία θα σου έβαζε ένσημα υγειονομικής περίλθαψης νομίζω (όχι συντάξιμα).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.