Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Σε διαβούλευση το Νομοσχέδιο για το άνοιγμα των επαγγελμάτων


karakd

Recommended Posts

Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 25 Ιανουαρίου το 'Άνοιγμα των Κλειστών Επαγγελμάτων'

Το άρθρο 7 αφορά το άνοιγμα των Μηχανικών.

 

http://www.opengov.gr/minfin/?p=551

Link to comment
Share on other sites

Σημαντική ευκαιρία δίνεται προς τους συναδέλφους μηχανικούς να δηλώσουν την άποψή τους μαζικά και τεκμηριωμένα, όπως και οι υπόλοιποι πολίτες, αναφορικά με την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών καθώς το επίμαχο σχέδιο νόμου περί κατάργησής τους, τέθηκε, εχθές το βράδυ 19/1, σε δημόσια διαβούλευση.

 

Όπως τονίζεται στον επίσημο ιστότοπο του Υπουργείου Οικονομικών http://www.minfin.gr/portal/

" Αναρτήθηκε σήμερα το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας – κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων» προς διαβούλευση στην ιστοσελίδα http://www.opengov.gr/minfin/, μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο.Η διαβούλευση θα διαρκέσει μία εβδομάδα, μέχρι και την Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011. Παράλληλα, θα συνεχιστεί ο διάλογος με τους φορείς και τις επαγγελματικές ομάδες, προκειμένου να γίνει η άρση των αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων με τον πλέον επωφελή τρόπο για τους πολίτες, το κοινωνικό σύνολο, τους επαγγελματίες και την χώρα μας, που βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο μεταρρυθμίσεων. "

 

Επομένως, εφόσον η κυβέρνηση "επιθυμεί" τη διαβούλευση στο χέρι μας είναι να την έχει...

 

"Ιδού η Ρόδος, συνάδελφοι, ιδού και το πήδημα" ή αλλιώς,

 

"ή τώρα ή ποτέ".

Link to comment
Share on other sites

παιδια μην τσιμπάτε

Παραμύθια ειναι όλες αυτές οι "διαβουλεύσεις". Μην συμμετέχετε καν, τους δίνετε και αξία.

Στο τέλος κάνουν μόνο ότι γουστάρουν αυτοί και τα αφεντικά τους.

Τίποτα ουσιαστικό δεν αλλάζουν

Οτι ζήτησε ο ΣΕΒ το πασοκ το έκανε σαν καλό υπάκουο σκυλάκι που κατάντησε.

Ξυπνήστε επιτέλους. Μην προσπαθήστε να είστε σοβαροί όταν ο πόλεμος έχει ξεκινήσει σε όλα τα μέτωπα.

Και τους τειτζηδες θα ρίξουν στην αγορά εργασίας για να μας κάνουν ολους υπαλλήλους του 700ρικου και την φορολογία θα συνεχίσουν ναυξάνουν για να μην μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι και το τεε θα το πληρώνουμε για ποσά που δεν έχουμε πάρει ποτε.

Το έλλειμα του ΤΕΕ ειναι 6000000 από την εποχή αλαβάνου και κρατείται ακόμη κρυφό.

Αφήστε τις ευγένειες και ξεσπαθώστε. Πείτε τα όπως τα λέτε στις παρέες σας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Σε λίγο καιρό η ζωή μας δεν θα ειναι ίδια και δεν θα έχεται καταλάβει γιατί -όσο συνεχίζεται να αντιμετωπίζεται τα πάντα με ευγένεια από την πολυθρόνα του σπιτιού σας.

 

Ο πρόεδρος του τεε είναι πασόκος και όπως έκαναν και οι πασοκοι πρόεδροι της ΑΔΕΔΥ θα πουλήσουν τους εργαζόμενους και τα μέλη του επιμελητηρίου για να επιβιώσει η παρέα του γιώργου που εχει μαντρώσει και χαλιναγωγήσει το πασοκ.

Θα μας κάνουν ταχα ίσους με απόφοιτους ιδρυμάτων με ιπτάμενους καθηγητές που ποτέ δεν προσγει'ωνονταν στις σχολές τους, σχολών του συστηματος copy-paste όταν εσας σας εβγαινε η παναγία για να πιάσετε το 5 στον Τασιο.

Θελουν ταχα να γίνουμε όλοι ίσοι και να δουλεύουμε ολη την ημέρα για να ελέγξουν ευκολα την κοινωνία αλλα δεν ξεχνάμε πως ισοι είμαστε ιδιοι δεν είμαστε.

Και δυστυχώς ειμαστε στην εποχή που πρέπει να το αποδείξουμε και να το υπερασπίσουμε όπως τότε που δίναμε πανελλήνιες και ήμασταν οι πρώτοι απο τους άλλους και πιστέυαμε πως η πολιτεία και η κοινωνία το ήθελε αυτό πως με τους καλίτερους θα γινόταν και αυτή καλίτερη.

Ομως δεν είναι πια έτσι και ειμαστε υποχρεωμένοι να αγωνιστούμε για το αυτονόητο πως μόνο με τους καλίτερους μια κοινωνία μπορεί να γίνει καλίτερη διότι ξενδιάντροπα πλέον οι πολιτικοι το αμφισβητούν με αισχρό τρόπο, θεωρώντας μας ηλίθιους.

Link to comment
Share on other sites

Ο καλλίτερος μόνο μέσω του ανταγωνισμού αναδεικνύεται, από την αρχαία Ελλάδα ακόμα. Η κατοχή κάποιου τίτλου σπουδών δεν σε κάνει αμέσως καλλίτερο έναντι κάποιου άλλου αλλά σου εξασφαλίζει τα απαραίτητα εφόδια για να μπεις και εσύ στον χορό του ανταγωνισμού. Ειδάλλως οι μόνοι που θα εργάζονταν θα ήταν οι μηχανικοί του MIT και οι οικονομολόγοι του Χάρβαρντ. Μην καταντήσουμε δηλαδή τον κλάδο όπως κατήντησαν τον δικό τους οι φαρμακοτρίφτες που απαιτούν να υπάρχει κληρονομικό δικαίωμα στις άδειες φαρμακείων... Δεν πάει έτσι μπροστά μια χώρα...

Link to comment
Share on other sites

Διάβασα το κείμενο για την « Δημόσια διαβούλευση για το προσχέδιο του Νόμου «Αρχή της Επαγγελματικής ελευθερίας. Κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων»

Λέει το κείμενο της Κυβέρνησης :

Το «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων» αποτελεί μία ακόμη πραγματική δέσμευση της Κυβέρνησης που υλοποιείται.

Στόχος είναι η βελτίωση των συνθηκών παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες, η μείωση των τιμών και η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών , η δημιουργία περισσότερων και καλύτερων ευκαιριών απασχόλησης στην οικονομία για πολλούς νέους επαγγελματίες και τελικά η ενίσχυση της δυναμικής ανάπτυξης της οικονομίας μας.

 

Όσον αφορά τους Μηχανικούς.

 

Η βελτίωση των συνθηκών παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες γίνεται όταν ο πολίτης προστατεύεται από το κράτος και στην συγκεκριμένη περίπτωση προστατεύεται όταν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους λειτουργούν με σκοπό την προστασία του πολίτη. Το κράτος λοιπόν ουδέποτε οργάνωσε τις υπηρεσίες του με σκοπό την προστασία του πολίτη. Υποβάθμισε την Υπηρεσία της Πολεοδομίας: με την πολυνομία και την έλλειψη ουσιαστικής νομοθεσίας. Με την κατάργηση της αυτοψίας και την καθιέρωση της «προσωρινής σύνδεσης με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας» μετά το 1985 κατά παράβαση του άρθρου 337 του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας. Έτσι επέτρεψε , ευλόγησε και αναβάθμισε το Αυθαίρετο, υποβάθμισε το ουσιαστικό περιεχόμενο των οικοδομικών αδειών και αναβάθμισε το τυπικό περιεχόμενο και την γραφειοκρατία, υποβάθμισε την ποιότητα της κατασκευής, υποβάθμισε τον ρόλο των Μηχανικών και αναβάθμισε την συναλλαγή.

Για να βελτιωθούν λοιπόν οι συνθήκες παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος της ελεγκτικής υπηρεσίας του Κράτους. Ο έλεγχος να είναι ουσιαστικός και όχι τυπικός. Το περιεχόμενο των οικοδομικών αδειών (οι προδιαγραφές των μελετών) να είναι το ίδιο για όλους και να μην παρατηρείται το φαινόμενο να υποβάλλονται οικοδομικές άδειες με ουσιαστικές ελλείψεις και να εγκρίνονται και να απορρίπτονται άλλες με τυπικές ελλείψεις. Η Νόμοι δεν μπορεί να ερμηνεύονται διαφορετικά από κάθε Πολεοδομία. Η ερμηνεία των Νόμων πρέπει να είναι μία και να ισχύει για όλες τις Πολεοδομίες. Διότι διαφορετικά διευκολύνεται η συναλλαγή.

Να γίνει κωδικοποίηση της Πολεοδομικής Νομοθεσίας ώστε ο κάθε Μηχανικός (και ιδίως ο νέος) να μπορεί να ενημερωθεί και να μην χάνει ώρες ολόκληρες στην αρμόδια Πολεοδομία για να ρωτήσει και πολλές φορές να παίρνει και λάθος απαντήσεις.

Η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών γίνεται μόνο όταν υπάρχουν κανόνες προδιαγραφών των υπηρεσιών και ισχύουν για όλους. Δεν είναι δυνατόν να συντάσσεται μία μελέτη με ελλείψεις προδιαγραφών και να εγκρίνεται από την αρμόδια υπηρεσία, διότι με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός , υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και δεν προστατεύεται ο πολίτης. Παράδειγμα τρανταχτό : Η σύνταξη των τοπογραφικών διαγραμμάτων.

Η δημιουργία περισσότερων και καλύτερων ευκαιριών απασχόλησης για τους νέους επαγγελματίες δημιουργούνται όταν: μπορούν να ενημερωθούν για τους Νόμους που ισχύουν για την άσκηση του επαγγέλματός τους και κατά την άσκηση του επαγγέλματος διαπιστώνουν ότι ισχύουν και εφαρμόζονται. Όταν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους δεν εφαρμόζουν τους Νόμους κατ’ επιλογή. Και όταν για όλους τους συναδέλφους τους (παλιούς και νέους) ισχύουν οι ίδιες προδιαγραφές .

Για να επιτευχθεί λοιπόν ο στόχος της Κυβέρνησης να βελτιωθούν οι συνθήκες παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και να δημιουργηθούν περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτά τα θέματα . Όταν αυτά επιλυθούν, τότε να συζητήσουμε για τις ελάχιστες αμοιβές των Μηχανικών.

Και το ΤΕΕ πρέπει να φροντίσει σαν Επιστημονικός Σύμβουλος του Κράτους να υλοποιηθούν αυτά και όχι να σιωπά όπως έκανε με τον Νόμο για την «τακτοποίηση των Η/Χ» επειδή το υπουργείο δέχθηκε να συμπεριλάβει την Τεχνική έκθεση του Μηχανικού στο Νομοσχέδιο , η οποία θα έπρεπε να είναι προαιρετική, για να λέμε και την αλήθεια, μόνο και μόνο για να εισπράξει τα 4,65 ευρώ ανά τεχνική έκθεση. Το ΤΕΕ θα έπρεπε να κρίνει τον Νόμο επί της ουσίας και με επιστημονικά κριτήρια. Αυτός είναι ο ρόλος του.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

arina πολύ ωραία όλα αυτά. Συμφωνώ στο συντριπτικό ποσοστό. Εδώ όμως δυστυχώς δεν έχει νόημα να τα γράφεις. Θα έπρεπε να τα αναρτήσεις στη διαβούλευση. Θα σταθώ σε ένα σημείο μόνο. Γράφεις: "και όχι να σιωπά όπως έκανε με τον Νόμο για την «τακτοποίηση των Η/Χ» επειδή το υπουργείο δέχθηκε να συμπεριλάβει την Τεχνική έκθεση του Μηχανικού στο Νομοσχέδιο , η οποία θα έπρεπε να είναι προαιρετική, για να λέμε και την αλήθεια"

Η ερώτηση μου πάνω σε αυτό είναι αν έχεις κάνει "τακτοποίηση". Γιατί αν έχεις κάνει, θα πρέπει να διαπίστωσες ότι όχι μόνο σωστά είναι υποχρεωτική η συνδρομή Μηχανικού για την Τ.Ε., αλλά θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική και η διεκπεραίωση από Μηχανικό και μόνο. Μπορείς να φανταστείς τι χάος θα είχε δημιουργηθεί, με τον τόσο ατελή και ασαφή αυτό νόμο αν δεν είχαμε εμπλακεί; Είναι σε θέση ένας άσχετος με τον χώρο να εντοπίσει έστω που βρίσκεται ο Η/Χ σε μια κάτοψη; Θέλεις να σου πω πόσος χρόνος χάθηκε προχθές (μπροστά μου ακριβώς στη σειρά), από ιδιώτη που για να γλυτώσει προφανώς τα επιπλέον χρήματα που του ζήτησε ο μηχανικός του αποφάσισε να πάει μόνος του στην πολεοδομία; 1,5 ώρα! Ακριβώς 1,5 ώρα ψαχνόταν με τον υπάλληλο για να καταλάβει τον υπολογισμό εμβαδού που του έκανε ο μηχανικός του στην Τ.Ε.! Για έναν φάκελο περίμενε όλη η ουρά τον "κακομοίρη-καρμοίρη"! Και είχε και το θράσος να πει ότι "οι μηχανικοί μόνο για να παίρνουν λεφτά είναι!". Αυτό αν και offtopic φαινομενικά, για να έχουμε απλά και την άλλη άποψη της "διασφάλισης του πολίτη" λες και εμείς δεν είμαστε πολίτες σε αυτό το κράτος επιτέλους!

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε tpanag το κείμενο το έχω αναρτήσει στην διαβούλευση μπορείς να το διαπιστώσεις με το όνομά μου το μικρό Αγγελική Αρχ. Στις 25/1/2011 . Το arina το χρησιμοποίησα όταν γράφτηκα στο forum και έμεινε.

Το ΤΕΕ σιώπησε ως προς την αντισυνταγματικότητα του Νόμου ο οποίος είναι αντισυνταγματικός Και είναι Αντισυνταγματικός γιατί παραβιάζει βασικά άρθρα του Συντάγματος. (το άρθρο 2 παρ. 1 , το άρθρο 4 παρ. 1, το άρθρο 24 παρ. 2 και το άρθρο 25 παρ.1). Επιτρέπει τη διατήρηση αυθαιρέτων κατασκευών για 40 χρόνια. Η διατήρηση στην ουσία δημιουργεί αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου Σ.Δ. που ορίζουν οι όροι δόμησης για κάθε περιοχή, και για κάποιες παραβάσεις έχουμε και αύξηση του Σ.Ο που ορίζουν οι όροι δόμησης (ηλεκτρομηχανολογικός όροφος, κλείσιμο όλης της pilotis, ξεμπάζωμα υπογείων). Αύξηση όμως του Σ.Δ. σημαίνει ότι υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Το ΤΕΕ λοιπόν όφειλε να διατυπώσει την επιστημονική του άποψη για τον Νόμο και όχι να σιωπήσει γιατί το ξέρει ότι ο Νόμος είναι αντισυνταγματικός.

Ξεχνάς δε πόσες μέρες το ΤΕΕ συζητούσε για το θέμα της αμοιβής των Μηχανικών με το υπουργείο . Και στο τέλος όρισε μια αμοιβή Μηχανικού με τρόπο που δημιούργησε σύγχιση και στους Μηχανικούς και στους ιδιοκτήτες. Και το ΤΕΕ δεν διευκρίνισε ποτέ ότι στις αμοιβές που ορίζει ο κώδικας αμοιβών των Μηχανικών δεν συμπεριλαμβάνεται η αμοιβή του Μηχανικού για την διεκπεραίωση του φακέλου. Κάθε «τεχνική έκθεση» στοιχίζει 232,53 ευρώ συν το ΦΠΑ, είτε έναν χώρο δηλώσεις, είτε δέκα. Η τιμή πάει με το κομμάτι. Αυτό έκανε το ΤΕΕ.

Επέτρεψε μου να σου πω ότι η ατέλεια και η ασάφεια των Νόμων είναι εσκεμμένη και γίνεται για γνωστούς λόγους εδώ και χρόνια. Και δεν εξυπηρετούν τον Μηχανικό.

Και το γνωρίζω πολύ καλά γιατί είμαι ελεύθερος επαγγελματίας εδώ και τριάντα χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

Και το ΤΕΕ δεν διευκρίνισε ποτέ ότι στις αμοιβές που ορίζει ο κώδικας αμοιβών των Μηχανικών δεν συμπεριλαμβάνεται η αμοιβή του Μηχανικού για την διεκπεραίωση του φακέλου. Κάθε «τεχνική έκθεση» στοιχίζει 232,53 ευρώ συν το ΦΠΑ, είτε έναν χώρο δηλώσεις, είτε δέκα. Η τιμή πάει με το κομμάτι. Αυτό έκανε το ΤΕΕ.

Επέτρεψε μου να σου πω ότι η ατέλεια και η ασάφεια των Νόμων είναι εσκεμμένη και γίνεται για γνωστούς λόγους εδώ και χρόνια. Και δεν εξυπηρετούν τον Μηχανικό.

Και το γνωρίζω πολύ καλά γιατί είμαι ελεύθερος επαγγελματίας εδώ και τριάντα χρόνια.

 

 

Υπάρχει ωριαία απασχόληση. Αυτό που καταλαβαίνω εγώ ότι έκανε το ΤΕΕ, είναι να ορίσει ότι για τη διαδικασία αυτή, δεν είναι δυνατό να απασχολείται Μηχανικός για λιγότερες των 5 ωρών. Εϊπε λοιπόν για την ακρίβεια, ότι ακόμα και αν ο Μηχανικός ισχυριστεί ότι το μόνο που κάνει, είναι να συντάξει την Τ.Ε., δε μπορεί να ισχυριστεί ότι απασχολήθηκε λιγότερο από 5 ώρες. Το ότι όλοι καταντήσαμε να δηλώνουμε ότι απασχοληθήκαμε μόνο 5 ώρες, ενώ εκ των πραγμάτων αυτό κατέστη αδύνατο στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, δείχνει την κατάντια μας. Φαντάσου τι θα είχε γίνει και αν δεν υπήρχε αυτός ο περιορισμός.

Για το "εσκεμμένο" της ασάφειας θα συμφωνήσω. Αλλά δεν πιστεύω ότι έγινε για να δουλέψουμε εμείς, αλλά για να μαζέψουν χρήμα. Η ουσία είναι ότι μόνος του ο ιδιώτης είναι σχεδόν αδύνατο να τα βγάλει πέρα.

Link to comment
Share on other sites

Το ΤΕΕ στην ανακοίνωσή του για την αμοιβή της τεχνικής έκθεσης γράφει « Για όλες τις υπηρεσίες που τυχόν απαιτηθούν σχετικά με τις ρυθμίσεις του Ν3843/2010…..» Ποιές όλες: Ο Νόμος απαιτεί μία υπηρεσία την σύνταξη της τεχνικής έκθεσης. Η διατύπωση λοιπόν ήταν άστοχη και πονηρή.

Υπολογισμός του εμβαδού του χώρου που δηλώνεται δεν υπάρχει στην τεχνική έκθεση. Δεν απαιτείται. Και γιατί ο πολίτης δεν μπορεί να πάει μόνος του να καταθέσει τον φάκελο στην Πολεοδομία. Όπως αυτός περιμένει τον Μηχανικό με τους δέκα φακέλους ενώ αυτός έχει μόνο έναν , έτσι θα περιμένει και ο Μηχανικός. Αυτή την διαδικασία επιβάλανε και εφ’ όσον δεν κάναμε τίποτε για να την αλλάξουμε θα την υποστούμε. Δεν μας φταίει ο πολίτης.

Οι Νόμοι έχουν ατέλειες και ασάφειες για να μπορούν να τακτοποιήσουν απαιτήσεις συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων με τις ερμηνευτικές εγκυκλίους.

Link to comment
Share on other sites

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

 

Το ν/σ «για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων» στέλνει τους συναδέλφους αυτοαπασχολούμενους μηχ/κούς κάτω από το όριο επιβίωσης και ταυτόχρονα αποτελεί για τους μισθωτούς μηχ/κούς αιτία για περαιτέρω συρρίκνωσης μισθών και δικαιωμάτων. Η κατάργηση του κώδικα ελάχιστων αμοιβών και της διαδικασίας κατάθεσης της αμοιβής του μηχ/κού ως όρου για την έκδοση της οικ/κής άδειας, σημαίνει ότι καταργείται κάθε διασφάλιση για την αμοιβή της εργασίας του μηχ/κού. Η κίνηση αυτή στοχεύει στη μείωση του κόστους εργασίας σε όλα τα επίπεδα και θα ωφελήσει μόνο τις τράπεζες και τις μεγάλες κατ/κές και μελετητικές εταιρείες. Η απελευθέρωση των αμοιβών και η έκθεση στον αυθαίρετο ανταγωνισμό θα αφήσει τους αυτοαπασχολούμενους μηχ/κούς έρμαιο στην εκμετάλλευση των μεγάλων μελετητικών γραφείων και του εργοληπτικού κεφαλαίου. Επιπλέον, θα αποχαλινώσει την επίθεση των τεχνικών εταιρειών, στους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα απέναντι σε χιλιάδες μηχανικούς, αποφοίτους ΤΕΙ, ΙΕΚ κλπ, που εργάζονται σε αυτές, με το πρόσχημα οι εταιρείες να γίνουν πιο «ανταγωνιστικές».

 

Η «απελευθέρωση των επαγγελμάτων», αποτελεί εδώ και 2 τουλάχιστον δεκαετίες πάγιο στόχο των δυνάμεων του κεφαλαίου και της ΕΕ, καθώς και «όρο» της πολιτικής του Μνημονίου, όρος μάλιστα ψευδεπίγραφος σε επαγγέλματα απολύτως ανοικτά όπως των μηχανικών. Κατά πρόσφατη άλλωστε διευκρίνιση και του πρωθ/γού, αποτελεί προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και αδιαπραγμάτευτη πολιτική της επιλογή. Βέβαια, στην κατεύθυνση της «απελευθέρωσης» του επαγγέλματος του μηχ/ικού οι τελευταίες κυβερνήσεις έχουν αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η αποσύνδεση πτυχίου – επαγγέλματος (μέσω των οδηγιών της ΕΕ), η ιδιωτικοποίηση των Δημ. Έργων και η συγκέντρωση του τεχνικού έργου σε λίγους ομίλους. Η πολιτική αυτή όχι μόνο δεν έφερε τίποτε θετικό για τους εργαζόμενους μηχ/κούς, αλλά αντίθετα αποτέλεσε σημαντικό μοχλό για τη δραματική χειροτέρευση της θέσης τους.

 

Το ν/σ αποτελεί συνέχεια της πολιτικής της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, μιας πολιτικής που στοχεύει στη συντριβή οικονομικών, εργασιακών, θεσμικών δικαιωμάτων των εργ/νων, στην κινεζοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Την πολιτική αυτή κατεύθυνση πλαισιώνουν:

-η ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα

-η σημαντική μείωση των μισθών στον δημόσιο τομέα

-η αύξηση της ανεργίας στον κλάδο

-η υπονόμευση του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση

-η φορολογική ληστεία

 

Απέναντι σε αυτή την εξέλιξη η διοίκηση του ΤΕΕ ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις κυβερνητικές επιλογές και το μόνο για το οποίο κόπτεται είναι η εξασφάλιση των εισφορών υπέρ του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ από αμοιβές που ουσιαστικά δεν θα καταβάλλονται. Διευκολύνει την ψήφιση του ν/σ, παζαρεύοντας με την κυβέρνηση την προπτική να γίνει το ΤΕΕ ο φορέας πιστοποίησης όλων των τεχνικών επαγγελμάτων, με επιβολή συνεχών εξετάσεων και κατάργηση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, όπως εξάλλου ήδη γίνεται με τους φραγμούς που τίθενται για την διενέργεια εν/κών επιθεωρήσεων βάσει του ΚΕΝΑΚ. Επιπλέον, με αποκλειστική ευθύνη της διοίκησης του ΤΕΕ συνεχίζεται η αποψίλωση των υπηρεσιών εξυπ/σης των μηχανικών με τις εκατοντάδες απολύσεις συμβασιούχων και τον καθημερινό εξευτελισμό των συναλλασσόμενων με το ΤΣΜΕΔΕ συναδέλφων.

 

Μπροστά σε αυτή την κανιβαλική επίθεση δεν μας αντιστοιχεί ο ρόλος που αναλαμβάνει η διοίκηση του ΤΕΕ, ρόλο επαίτη που ζητά από το κράτος να επιταχύνει την ανάπτυξη με ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ, συμβ. παραχώρησης και fast track. Εμείς οι μηχ/κοί θέλουμε να διεκδικήσουμε με αγωνιστικό τρόπο την αξιοπρέπεια, τη δουλειά, την κοινωνική ασφάλιση, ως εργαζόμενοι που αξιοποιούν την επιστημονική τους γνώση για λογαριασμό της κοινωνίας και όχι του κέρδους. Γιατί η κατάρρευση του συστήματος των αμοιβών και η περαιτέρω απελευθέρωση του ανταγωνισμού θα ευτελίσει το επίπεδο μελετών και επιβλέψεων, πράγμα που τελικά επιστρέφει στο κοινωνικό σύνολο. Φαινόμενα όπως η κατάρρευση κτηρίων στους σεισμούς, εργατικά ατυχήματα, περιβ/κά εγκλήματα, πολεοδομικές αυθαιρεσίες θα είναι πλέον ο κανόνας.

 

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να διαλέξουν την αγωνιστική διέξοδο, στον πόλεμο που κυρήχτηκε ενάντια στην εργασία και τα δικαιώματα μας. Η πολιτική της κυβέρνησης προσπαθεί να στρέψει τη μια κοιν.ομάδα απέναντι στην άλλη, στην πραγματικότητα όμως μας πλήττει όλους από κοινού. Αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, δημόσιοι υπάλληλοι και άνεργοι, πρέπει όλοι μαζί να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, βάζοντας στο στόχαστρο όχι μόνο την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και τα παπαγαλάκια της στον κλάδο.

 

Δηλώνουμε δημόσια ότι την Τρίτη 01.02.2011 θα παραστούμε στη συνεδρίαση της ΔΕ του ΤΕΕ αξιώνοντας:

-την απόσυρση του νομοσχεδίου για την κατάργηση του "κώδικα αμοιβών"

-την άμεση αποχώρηση του ΤΕΕ από τον «διάλογο» της κυβέρνησης για το επίμαχο νομοσχέδιο

-την ανάκληση όλων των συναδέλφων μελών του ΤΕΕ, από όλες τις επιτροπές αξιολόγησης στους διαγωνισμούς του δημοσίου

 

Καλούμε όλους τους μηχανικούς, σε ανοιχτή γενική συνέλευση στο Κτήριο Γκίνη στο ΕΜΠ, την Πέμπτη 03.02.2011 στις 7μμ, για να επεκτείνουμε και να συντονίσουμε τη δράση μας με συλλόγους και σωματεία μηχανικών, αλλά και με άλλους κλάδους που πλήττονται από το επίμαχο ν/σ.

 

Καλούμε όλους τους μηχανικούς σε όλη την Ελλάδα σε ανοιχτές γενικές συνελεύσεις στα κατά τόπους γραφεία του ΤΕΕ, την ίδια μέρα και ώρα.

 

οι συνάδελφοι,

Αθανασίου Μανώλης μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργ. ΑΣΠΡΟΦΩΣ

Αντωνιάδης Γιάννης Μέλος της Α/ΤΕΕ Μαγνησίας

Απότσος Σταύρος μέλος της Α/ΤΕΕ-ΤΚΜ

Απτόγλου Κυριάκος γραμματέας ΔΣ Συλλογου Διπλ. Μηχανικών ΕΑΒ

Αραμπατζής Λευτέρης Ταμείας Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας

Βαζούρας Αλέξης μέλος ΔΣ ΠΣΔΑΤΜ

Βασιλειάδης Τάσος μέλος ΔΣ Ελληνικού Ινστιτούτου Ακουστικής

Βουρεκάς Κώστας μέλος ΔΣ Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών

Βραδύς Στέλιος μέλος Α/ΤΕΕ

Βρέντζου Ειρήνη Πρόεδρος ΕΜΔΥΔΑΣ Ανατ. Κρήτης, Μέλος Α/ΤΕΕ-ΤΑΚ

Γεωργάκης Δημήτρης μέλος ΔΣ Σωματείου Εργ. στο ΟΑΚΑ

Γεωργούλη Αγγελική μέλος ΔΕ Τμ. Νοσοκομείων ΕΜΔΥΔΑΣ

Γιαλαμάς Γιάννης Αντιπρ. Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ερευνητικών Κέντρων-Ιδρυμάτων

Γιολδάσης Κώστας Μέλος της ΔΕ/ Τμ. Κυκλάδων της ΕΜΔΥΔΑΣ

Διονύσης Γρηγοριάδης μέλος τοπικού συμβ. ΕΜΔΥΔΑΣ Μεσσηνίας

Δασκαλάκης Μάρκος μέλος ΔΣ Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών ΣΜΤ

Δαράκης Δημήτρης μέλος Α/ΤΕΕ Δυτική Κρήτης

Δραγανίγος Αντώνης μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργ. ΜΟΔ

Δρόσου Ξενιώ μέλος ΔΣ ΠΣΧΜ

Έλλην Νίκος ταμίας ΔΣ Συλλογου Διπλ. Μηχανικών ΕΑΒ

Θεοχάρης Γιάννης αντιπρόεδρος ΔΣ Σωματείου Εργ. INTRACOM

Ίσαρη Μαρία γραμματέας Συλλόγου Εργ. Αττικό Μετρό Κατασκευή

Ισιγώνης Μιχάλης μέλος Αντιπρ. ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Ιωάννου Τάκης μέλος ΔΣ ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

Καλαντζόπουλος Γιώργος αντιπρόσωπος στο 13ο Συνέδριο ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

Καλαφάτη Ελένη μέλος Αντιπρ. ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Κανάκη Ελένη Μέλος της ΔΕ/Τμ. Κυκλάδων της ΕΜΔΥΔΑΣ

Κανελλής Δημήτρης μέλος ΕΕ Ηλεκτρονικών, μέλος Α/ΤΕΕ τμ. Δυτικής Ελλάδας

Καραμάνος Χρήστος μέλος Α/ΤΕΕ

Κατσαράκης Νίκος Μέλος ΔΕ/ΤΕΕ-ΤΑΚ

Κατσάρας Αστέριος μέλος ΔΣ Σωματείου Εργ. στη ΒΙΒΕΧΡΩΜ

Κατσαρέλη Ασπα μέλος Αντιπρ. ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Κλειδαράς Γιάννης μέλος ΔΣ Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης

Κλεφτοδήμος Δημήτρης μέλος ΔΣ ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Κοιλάκου Σύλβια πρόεδρος Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών

Κολότσιος Θανάσης Πρόεδρος ΣΜΗΒΕ

Κοντογιαννοπούλου Γιάννα αντιπρόσωπος στο 13ο Συνέδριο ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

Κοντομάρης Σπύρος αντιπρόεδρος Ένωσης Εργαζομένων Φυσικού Αερίου Αττικής

Κυριακίδης Νίκος Πρόεδρος Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας

Λαγοπάτης Νώντας αντιπρόσωπος στο 13ο Συνέδριο ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

Λάσκαρης Γρηγόρης Γραμματέας ΠΣΔΜΜΜ

Λιάγκος Γιώργος μέλος ΔΣ Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών

Λουκάς Γιάννης μέλος Α/ΤΕΕ-ΒΑ Αιγαίου

Μάγειρος Τάσος μέλος ΔΣ Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χίου, μέλος Αντιπρ. ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Μακράκη Χρυσούλα μέλος Αντιπρ. ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Μανωλεσάκης Βαλάντης Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου

Μανωλόπουλος Γιάννης μέλος ΔΣ ΣΤΕΒ

Μαούνης Αντώνης μέλος Α/ΤΕΕ

Μασούρας Κώστας μέλος Α/ΤΕΕ

Μουσουτζάνης Κώστας γραμματέας ΔΣ ΣΤΕΒ

Μπάκιντας Κώστας μέλος ΔΕ/ΤΕΕ-ΤΑΚ

Μπαρδάκης Κωνσταντίνος μέλος ΔΣ ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Μπέγκα Άλεξ μέλος Α/ΤΕΕ-Ηπείρου

Νομικός Βασίλης μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργ. ΔΕΣΜΗΕ

Ξυπολιάς Παρασκευάς μέλος Α/ΤΕΕ

Οικονόμου Ουρανία (Μπουλίνα) μέλος Αντιπρ. ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Ορεστίδης Γουλιέλμος μέλος Αντιπρ. ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Πάνου Γιάννης μέλος ΔΣ ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Παπασπυρίδης Αλέξανδρος μέλος Αντιπρ. ΤΕΕ

Παπουλής Κώστας Πρόεδρος Δ' ΕΛΜΕ, Ανατ. Αττικής

Παρασκευοπούλου Λουκία Πρόεδρος ΔΣ ΕΜΔΥΔΑΣ Κεκτρικής & Δυτ. Θεσσαλίας, μέλος Α/ΤΕΕ-ΤΚ&ΔΘ

Παυλοπούλου Άντα αντιπρόσωπος στο 13ο Συνέδριο ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

Πετράκης Γιάννης Μέλος της Α/ΤΕΕ-ΤΑΚ

Πετρόπουλος Δημήτρης μέλος της ΔΕ/ΤΕΕ

Πίττας Κώστας Γραμματέας ΔΕ τμ. ΕΜΔΥΔΑΣ πρώην Υπουργείου Ανάπτυξης

Πορτάλιου Ελένη πρώην Πρόεδρος ΔΣ ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Ρωματζής Ιάσων μέλος ΔΣ Συλλόγου Διπλ. Μηχανικών ΕΑΒ

Σακαρέλος Νίκος μέλος ΔΕ Τμήματος Νοσοκομείων ΕΜΔΥΔΑΣ

Σαμδάνης Κώστας μέλος Α/ΤΕΕ

Σελιανίτη Ευδοκία μέλος Αντιπρ. ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Σελιανίτης Χρήστος μέλος Αντιπρ. ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Σιαπκίδης Νίκος μέλος Αντιπρ. ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Σκλιάς Κωνσταντίνος μέλος Αντιπρ. ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Σκούφογλου Παναγιώτης αντιπρόεδρος ΠΣΧΜ, τμ. Θεσσαλίας

Σουρούνης Ανδρέας Ταμίας ΔΣ ΕΜΔΥΔΑΣ Δυτικής Ελλάδας

Σουνάπαλου Τασία Αναπλ. Γραμματέας ΕΜΔΥΔΑΣ ΜΔΥΔΑΣ Κεκτρικής & Δυτ. Θεσσαλίας, μέλος Α/ΤΕΕ-ΤΚ&ΔΘ

Σταθά Γιώτα μέλος ΔΣ ΠΣΔΜΗ

Σταυρίδης Σταύρος μέλος Αντιπρ. ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Στρυλιγκάς Βασίλης μέλος ΔΣ ΠΣΔΜΗ περ. τμήμα Ανατολικής Κρήτης

Σπανδάγου Χριστίνα μέλος Α/ΤΕΕ-Δυτικής Κρήτης

Συλαϊδής Βασίλης μελος ΔΣ Σωματείου Εργ. INTRACOM

Σφακιανάκη Βάννα Μέλος ΔΕ/ΤΕΕ-ΤΑΚ και της Α/ΤΕΕ

Τρουλινός Γιώργος μέλος Α/ΤΕΕ-ΤΑΚ

Τσελεπίδης Σάββας μέλος Α/ΤΕΕ-ΤΚΜ

Τσουκαράκης Γιαννης μέλος ΔΣ ΣΤΕΒ

Τσουκάτος Γιάννης μέλος Αντιπρ. ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Φανουράκης Σήφης μέλος Αντιπρ. ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Φωτίου Θεανώ μέλος Α/ΤΕΕ

Χαλικιάς Αλέκος μέλος Αντιπρ. ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Χατζοπούλου Ελένη Αντιπρόεδρος Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας

Χρηστίδου Χριστίνα μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων ΜΟΔ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.