Μετάβαση στο περιεχόμενο

co2 Η Αληθεια


ΒΒΖ

Recommended Posts

ΔΕΗ θα πληρώσει πιο ακριβά από κάθε άλλη εταιρεία ηλεκτρικού, με το 72% των μικτών κερδών της, το νέο σύστημα κατανομής ρύπων. Δεύτερος μεγάλος ζημιωμένος είναι ο επίδοξος συνεταίρος της ΔΕΗ, η RWE, που όμως θα πληρώσει μόνο με 30%. Ο λόγος είναι ότι και οι δύο στηρίζουν την παραγωγή τους σε ορυκτά στερεά καύσιμα. Σε λιγνίτη η πρώτη και λιθάνθρακα η δεύτερη.

 

Τα στοιχεία προκύπτουν από παρουσίαση που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Ευρωκοινοβούλιο για τις επιπτώσεις που θα έχει στις εταιρείες ηλεκτρισμού η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δικαιώματα ρύπων. Σχετική μελέτη εκπόνησε το Τμήμα Γεωπολιτικής για την ενέργεια και τις πρώτες ύλες του Πανεπιστημίου Paris Dauphine (επικεφαλής καθηγητής Jan Horst Kepler) και παρουσίασε ο συνεργάτης του Τμήματος, Michel Cruciani.

 

Σύμφωνα με αυτά, από το 2013 η εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος, που προβλέπει υποχρεωτική αγορά δικαιωμάτων ρύπων, θα σημάνει επιβάρυνση της βιομηχανίας παραγωγής ηλεκτρισμού με περισσότερα από 10 δισ. ευρώ το χρόνο.

 

 

Για την Ελλάδα τα πράγματα θα είναι αναλογικά χειρότερα, καθώς πάνω από το 65% της παραγωγής ηλεκτρισμού προέρχεται από λιγνίτη. Συγκεκριμένα, η μελέτη εκτιμά ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να πληρώνει το 72% των μικτών κερδών της για αγορά δικαιωμάτων ρύπων και η γερμανική RWE έρχεται δεύτερη με 30%. Οι υπολογισμοί αυτοί έγιναν με τιμή 20 ευρώ ανά τόνο διοξείδιου του άνθρακα, τις κατανομές εκπομπών του 2006 και με προβολή της κερδοφορίας το 2013.

 

Σε περίπτωση που το κόστος αγοράς ρύπων διπλασιαστεί, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανόν, η επιβάρυνση για τη ΔΕΗ δεν αποκλείεται να φτάσει και τα 2 δισ. ευρώ το χρόνο, ποσό που θα μεταφερθεί στην κατανάλωση μέσω των τιμολογίων.

 

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο η λύση που προκρίνεται είναι οι μονάδες συνδυασμένου κύκλου με καύση φυσικού αερίου.

 

 

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Link to comment
Share on other sites

0

Με βαση το Κυοτο έπρεπε να έχουμε κανει κατανομη Ρυπων και μείωση σε ποσοστο 7% σε σχεση με το 1999. Να υποβάλλουμε το Προγραμμα Κατανομης Δικαιωματων των ρύπων απο το 2005 για να μπορεσουμε να συμμετέχουμε στο Χρηματηστηριο εμποριας Ρυπων. Αλλα οχι μόνο δεν κάναμε όλα αυτα αλλά καταφέραμε και να μας απογορευτει η πρόσβαση τουλαχιστον μεχρι το 2014 και να πληρωσουμε προστιμο. Η κυβερνηση τωρα και το υπουργειο δεν γνωριζουν τιποτα αλλα μάλλον προκειται για μια συγκαλυψη της ΔΕΗ και των μιζαδόρων αυτο Το προγραμμα κατανομης ΚΥΑ δινει 60 & των δικαιωματων στην Δεη + 10 % το οποιο θα της πουληθει για εξευτελιστική τιμη...8-):!:

Link to comment
Share on other sites

Τα αποτελέσματα της Διεθνούς Διάσκεψης του Κιότο και τα όσα ακολούθησαν, οδηγούν σε τρεις βασικές διαπιστώσεις :

 

1. Οι συγκεκριμένοι βιομηχανικοί κλάδοι (καθώς και όσοι διατυπώνουν ίδιες θέσεις), οι οποίοι θεωρούσαν ως υπερβολική την εκτίμηση ότι απειλείται ο πλανήτης από την αύξηση των εκπομπών αερίων ρύπων που συμβάλλουν στο φαινόμενο θερμοκηπίου και στις παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές, δεν μπορούν πλέον να πείσουν κανέναν για την επιστημονική βάση των απόψεών τους.

 

2. Οι κυβερνήσεις των αναπτυγμένων και ενεργοβόρων χωρών και κυρίως των ΗΠΑ, κυριαρχούμενες από την κοντόφθαλμη πολιτική των οικονομικών συμφερόντων, δεν μπορούν να διακρίνουν ότι η επιβίωση του πλανήτη και η αλλαγή των μοντέλων παραγωγής και κατανάλωσης, αποτελούν προϋπόθεση για την επιβίωση και πρόοδο ακόμα και των δικών τους κοινωνιών.

 

3. Άνοιξε ο δρόμος για την εμπορική αντιμετώπιση των εκπομπών ρύπων σε πλανητική πλέον κλίμακα, δηλαδή, για να μπορούν οι αναπτυγμένες χώρες να εξαγοράζουν τα ποσά ρύπων που επιτρέπονται για τις αναπτυσσόμενες χώρες, εκμεταλλευόμενες έτσι την οικονομική κρίση και αποβιομηχάνιση των φτωχών χωρών. Ανακόπτεται έτσι η δυνατότητα αντικατάστασης παλαιών ρυπογόνων δραστηριοτήτων με άλλες που στηρίζονται σε καθαρές τεχνολογίες και μειώνουν δραστικά το σύνολο των εκπομπών ρύπων.

 

Το βασικό σκεπτικό του εμπορίου ρύπων είναι ότι οι εκπομπές των θερμοκηπιακών αερίων αποτελούν παγκόσμιο πρόβλημα και ο τόπος όπου επιτυγχάνεται ο περιορισμός τους έχει δευτερεύουσα σημασία. Αυτό είναι σωστό σε ό,τι αφορά το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά μαζί με αυτό εκπέμπονται και πολλοί άλλοι ρύποι, που ο τόπος στον οποίο εκπέμπονται έχει πολύ μεγάλη σημασία όσον αφορά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και στην υγεία των κατοίκων.

 

Το εμπόριο ρύπων παρέχει τη χρυσή ευκαιρία σε κάθε επιχείρηση να μειώσει τη ρύπανση εκεί όπου οικονομικά είναι εύκολο και να την αυξήσει σε περιοχές, που τα μέτρα προστασίας είναι οικονομικά ασύμφορα. Είναι προφανές ότι σε αυτές τις περιοχές, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων θα είναι μεγάλες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.