Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύσταση ειδικής Επιτροπής για τη διαχείριση των γεωχωρικών δεδομένων


Engineer

Recommended Posts

Tη συγκέντρωση και κεντρική διαχείριση των γεωχωρικών δεδομένων των υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα στην Εθνική Επιτροπή Γεωπληροφορίας (ΕΘΕΓ), αποφάσισε η κυβέρνηση, ως ένα διυπουργικό όργανο, που θα αναλάβει να διασφαλίσει τον αναγκαίο συντονισμό για την εφαρμογή του νόμου 3882/2010 για την Εθνική Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών και θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό.

 

Η ΕΘΕΓ έχει, επίσης, ως αρμοδιότητα την εισήγηση της Εθνικής Πολιτικής Γεωπληροφορίας με την οποία καθορίζεται λεπτομερώς το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τα θέματα αδειοδότησης, συλλογής, παραγωγής, προμήθειας, διαχείρισης, τιμολόγησης, επαναχρησιμοποίησης και διάθεσης συνόλων και υπηρεσιών γεωχωρικών δεδομένων, κάτι που μέχρι σήμερα αποτελούσε αρμοδιότητα του ΟΚΧΕ (Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας).

 

Της ΕΘΕΓ προεδρεύει η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, με αναπληρωτή τον υφυπουργό, Γιάννη Μανιάτη. Τα υπόλοιπα μέλη της είναι:

 

- ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, Ανδρέας Ανδρεόπουλος

 

- η γενική γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ευσταθία Μπεργελέ

 

- ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Στεφάνου

 

- ο γενικός γραμματέας Προστασίας του Πολίτη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Γρηγόρης Τασούλας

 

- ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, Διομήδης Σπινέλλης

 

- ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέας Γεωργίου

 

- ο διοικητής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Λουκάς Ασημάκης

 

- ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Γιώργος Πετράκος

 

- ο ειδικός γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αντώνης Μαρκόπουλος

 

- ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Ιωάννης Οικονομίδης

 

- η γενική γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεωργία Μπαζιώτη-Μητσώνη

 

- ο πρόεδρος του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας, Γιώργος Μουτεβελής

 

- ο ειδικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Ανδρέας Δρυμιώτης

 

- ο νομικός σύμβουλος του Κράτους του ΥΠΕΚΑ, Δημήτρης Αναστασόπουλος

 

Η ΕΘΕΓ θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011.

 

Πηγή: Καθημερινή

Link to comment
Share on other sites

Εμένα να δεις!

O Μανιάτης είναι εγγύηση είναι καθηγητής στο Τμήμα Αγρ. Τοπογράφων Μηχανικών Α.Π.Θ.

κι έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα γεωπληροφορίας και σε συνδυασμό με τον συνάδελφό του Απόστολο Αρβανίτη (καθηγητής και αυτός στο ίδιο τμήμα) που είναι ο πρόεδρος της "ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε." είναι δυνατό δίδυμο.

Link to comment
Share on other sites

http://www.geodata.gov.gr/geodata/

 

Επιτέλους στη διάθεση του κοινού τα χωρικά - πολεοδομικά δεδομένα.

Ελπίζω να αναβαθμιστεί περισσότερο ο ιστότοπος με το πέρασμα του χρόνου.

Link to comment
Share on other sites

Προς το παρόν δεν έχει και πολλά να μας "πεί".

Ελπίζω α) να αυξηθούν οι ταχύτητες απόκρισης και β) να συμπληρωθεί με δεδομένα από όλες τις υπηρεσίες.....

 

Καλά απορώ πως δεν το είχαν εντάξει το πρόγραμμα στη "Κοινωνία της πληροφορίας" ώστε να έχουν προμηθευτεί το ανάλογο hardware για τη δουλειά αυτή!!!!!

 

Είναι πάντως ένα ΚΑΛΟ βήμα μπροστά!

Link to comment
Share on other sites

"Καταγγελίες πολιτών για αυθαίρετη δόμηση και καταπατήσεις θα γίνονται δεκτές στο δίκτυο γεωχωρικής πληροφορίας, που από χθες μπήκε στη φάση της κανονικής λειτουργίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.geodata.gov.gr.

Από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε η πιλοτική φάση, δέχτηκε πάνω από 200.000 χτυπήματα μοναδικών επισκεπτών από 80 χώρες στον κόσμο.

 

Στη γεωπύλη έχουν ήδη καταχωριστεί στοιχεία που αφορούν το δίκτυο αλλά και τα όρια των προστατευόμενων περιοχών NATURA, αεροφωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, τα όρια αιγιαλού σε περιοχές που έχουν θεσμοθετηθεί και γενικά πολεοδομικά σχέδια από πολλούς δήμους της Αττικής. Με τον νόμο 3882/2010 κάθε δημόσια υπηρεσία, περιφέρεια, δήμος και φορέας είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν στοιχεία που παράγουν, τα οποία είναι στη διάθεση των πολιτών και μάλιστα χωρίς την καταβολή κάποιους τέλους.

 

«Ολη η Ελλάδα προβλέπεται να μπει στον ιστότοπο και να παρέχεται δωρεάν με ένα "κλικ", ώστε να εξασφαλίζονται η διαφάνεια και η προστασία του περιβάλλοντος», τόνισε ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης, κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της εθνικής επιτροπής γεωπληροφορικής που απαρτίζεται από εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων. Επισήμανε ότι ώς τώρα υπήρχαν υπηρεσίες που δεν παρείχαν πληροφορίες ακόμη και στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα να καταβάλλονται κονδύλια για τη συλλογή στοιχείων ή την εκπόνηση μελετών που ήδη υπήρχαν. Υπολογίζεται ότι από την κοινοχρησία των γεωχωρικών δεδομένων το Δημόσιο θα εξοικονομήσει πάνω από 15 εκατ. ευρώ."

 

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=244661

Link to comment
Share on other sites

Ωραία όλα αυτά αλλά καμία διευκρίνηση για την πολιτική διάθεσης των δεδομένων. Αυτοί θα τα συγκεντρώσουν και θα τα έχουν ψηφιακά αλλά πως θα τα διαθέτουν; θα τα πουλάνε; θα τα διαθέτουν δωρεάν; θα διαθέτουν κάποια δωρεάν; θα πληρώνουν οι χρήστες μόνο το κόστος ενημέρωσης;

Να θυμίσω την έκθεση του ΤΕΕ "Έκθεση παρακολούθησης Οδηγίας INSPIRE Πρόταση Υλοποίησης & Διαχείρισης της Κοινοτικής Οδηγίας στην Ελλάδα" που διαπιστώνει τον κατακερματισμό, την ποικιλομορφία των δεδομένων και τις αλληλεπικαλύψεις. Θέλω να καταλήξω ότι η απλή συγκέντρωση της χωρικής πληροφορίας δεν την καθιστά ενοποιημένη πρέπει να υπάρχει υπηρεσία επιφορτισμένη με την ενοποίηση των υποβάθρων, ορισμένα δεδομένα αν όχι όλα μην περιορίζονται από άδεια χρήσης και μοναδικό κόστος πρέπει να είναι το κόστος συντήρησης.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.