Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Tοπογραφικό αγοράς


kostas55gr

Recommended Posts

καλησπερα σε ολους, θα ηθελα την συμβουλη σας στο παρακατω προβλημα..

 

αγορασα ενα κτημα, περιφραγμενο 3 στρεμματων στο οποιο ειχε κανει ο πρωην ιδιοκτητης ενα τοπογραφικο διαγραμμα. τα συμβολαια εγιναν βαση αυτου του τοπογραφικου. επειτα απο 2 χρονια (τωρα δηλαδη) εμφανιστηκε ο ιδιοκτητης του διπλανου κτηματος ο οποιος ισχυριζεται οτι τα συνορα του κτηματος μου δεν ειναι σωστα και εμφανισε ενα τοπογραφικο του 1978 οπου δειχνει την τοτε κατασταση.

 

τι ισχυει σε τετοιες καταστασεις και πως αντιμετωπιζονται?

 

ευχαριστω εκ των προτερων για τις απαντησεις..

Link to comment
Share on other sites

Παράλληλα με τους τίτλους, αναζήτησε το χρονικό διάστημα που είναι περιφραγμένο το κτήμα ή που έχει τη νομή ο προηγούμενος ιδικτήτης. Και αν υπάρχουν στοιχεία τα οποία να το αποδεικνύουν; (τοπογραφικά, μαρτυρίες, αεροφωτογραφίες κ.α)

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες..

καταρχην θα βαλω ενα τοπογραφο να κανει την εφαρμογη και των δυο τοπογραφικων (μηπως και εκει ληξει το θεμα) αλλα παραλληλα θα ψαξω να βρω στοιχεια του απο ποτε ειναι περιφραγμενο το κτημα... (απο google earth το βλεπω στα ορια που ηδη εχει απο το 2003 αλλα σιγουρα θα ειναι απο πιο παλια μιας και οι σιδερενιες γωνιες πασαλλοι που εχει εχουν τρομερη διαβρωση).

σε περιπτωση που δεν τα βρουμε απο τα τοπογραφικα τι θα μπορουσα να κανω αν εβρισκα τις πληροφοριες για την χρονολογια της περιφραξης (ζητω συγνωμη αν γινομαι κουραστικος με τις περαιτερω ερωτησεις)?

Link to comment
Share on other sites

Η κατάσταση ποτέ δεν είναι απλή σε τέτοιες περιπτώσεις.

 

Τα τοπογραφικά γίνονται πάντα κατά υπόδειξη του ιδιοκτήτη οπότε δεν είναι αδιάσειστα στοιχεία κυριότητας. Ειδικά τα πολύ παλιά τοπογραφικά θα τα αποκαλούσες σήμερα και σκαριφήματα. Ακόμη και τα συμβόλαια ιδιοκτησίας είχαν εμβαδά μετρημένα στο περίπου πολλές φορές.

 

Καποιος τοπογράφος θα πρέπει να αναλάβει να πάρει στα χέρια του όχι μόνο τα σημερινά συμβόλαια αλλά τα αρχικά (όποια παλιότερα υπάρχουν) και να αναζητήσει να βρει μια άκρη.

 

Τις περισσότερες φορές, υπολείπονται τετραγωνικά και από τους δυό γείτονες οπότε εφαρμόζεται μια μέση και κατά το δυνατόν δικαιώτερη λύση όπως να χάσουν και οι δύο αναλογικά τετραγωνικά από την ιδοκτησία τους. Εαν υπάρχει βέβαια κάποια διανομή γίνεται προσπάθεια για την εφαρμογή της αλλά και εκεί δεν υπάρχει συνήθως ταύτιση.

 

Στην δική σου περίπτωση μπορείς ακόμη να ισχυριστείς και χρησικτησία εαν η περίφραξη του οικοπέδου σου έχει πάνω από 20 χρόνια που κατασκευάστηκε και μπορείς να βρεις κάποιο αποδεικτικό γι αυτό ή μάρτυρες.

 

Καλό είναι όμως να είμαστε δίκαιοι. Απευθυνθείτε σε τοπογράφο κοινής αποδοχής ή ζητέιστε από το ΤΕΕ να κάνει πραγματογωμοσύνη.

 

Σε περίπτωση μη συμφωνίας τότε αυτός που διεκδικεί από εσάς τμήμα του κτήματός σας πρέπει να πάει δικαστικώς για να το διεκδικήσει. Το δικαστήριο τότε θα ζητήσει επίσημα πραγματογνωμοσύνη από τοπογράφο που θα ορίσει το ίδιο. Η διαδικασία θα είναι όπως περιγράφηκε και παραπάνω.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.