Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Bug και προβλήματα λογισμικών που δεν επιτρέπουν την εκπόνηση ενεργειακής μελέτης


sdim

Recommended Posts

Παρατήρησα ένα πρόβλημα στο πρόγραμμα του ΤΕΕ αν υπάρχουν σε μια ζώνη περισσότερες από 20 αδιαφανείς επιφάνειες. Μου εμφάνισε την σχετική προειδοποίηση και το πρόγραμμα που χρησιμοποιώ για την ενεργειακή μελέτη.

Για περισσότερες από 20 αδιαφανείς επιφάνειες, το λογισμικό ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ πιθανόν να μην υπολογίσει την ενεργειακή κατάταξη του κτιρίου. Έχει μόνο μια παύλα πάνω από τα kWh/m²

Μου έχει τύχει ένα περίεργο κτίριο για τον ΚΕΝΑΚ (κλασική μονοκατοικία, ημιυπόγειο κάτω από το μισό ισόγειο με κάποιους τοίχους και κάποια τοιχεία σε επαφή με το έδαφος, μη θερμαινόμενος χώρος κάτω από το υπόλοιπο μισό, αλλάζει η απόσταση του περιγράμματος της πλάκας από τον τοίχο σε διάφορα σημεία άρα διαφέρουν οι συντελεστές σκίασης, κτλ), και βγαίνουν περισσότερες από 20 επιφάνειες.

 

Όταν λέω πάνω από 20 επιφάνειες, δεν εννοώ τα είδη των επιφανειών αλλά το πλήθος των γραμμών στο φύλο υπολογισμού για το κέλυφος ή για τον κάθε μη θερμαινόμενο χώρο.

 

Σε αντίθεση με την θερμομόνωση, στον ΚΕΝΑΚ δεν είναι πάντα εφικτή η συγχώνευση πολλών στοιχείων σε ένα με ίδιο συνολικό εμβαδό καθώς οι συντελεστές σκίασης δεν είναι πάντα οι ίδιοι, όπως για παράδειγμα αν διαφέρει το περίγραμμα της πλάκας από όροφο σε όροφο ή αν το περίγραμμα δεν έχει σταθερή απόσταση από τον τοίχο σε όλη την περίμετρο.

 

Δοκίμασα και στο παράδειγμα του ΤΕΕ να προσθέσω στον μη θερμαινόμενο χώρο 1 μερικές επιπλέον επιφάνειες. Έκανα copy-paste μια γραμμή στις "Αδιαφανείς επιφάνειες" (τοίχος - απόληξη κλιμακοστ. νότια - 180 ...) τόσες φορές ώστε να έχει ο πίνακας 21 γραμμές. Ενώ αρχικά έβγαζε την κατάταξη, με 21 γραμμές δεν την έβγαζε.

 

ΟΛΑ τα πιστοποιημένα λογισμικά χρησιμοποιούν το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ για την κατάταξη. Το έχω επαληθεύσει για το λογισμικό της 4Μ, της ti-soft και της Civil, ότι είναι πιστοποιημένα για τα αποτελέσματα χρησιμοποιώντας την μηχανή υπολογισμών του ΤΕΕ. Αν για τα αποτελέσματα χρησιμοποιηθεί άλλη μηχανή υπολογισμών πλην του ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ δεν είναι έγκυρα τα αποτελέσματα. Το λογισμικό ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ είναι πιο αυστηρό από τις άλλες μηχανές υπολογισμών οπότε για οριακές περιπτώσεις αντί για Β που υπολογίζει μια άλλη μηχανή υπολογισμών μπορεί να βγει Γ από το λογισμικό ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ.

 

Παραθέτω τις εγκρίσεις των λογισμικών, που διευκρινίζουν ότι η έγκριση γίνεται όταν οι υπολογισμοί για την ενεργειακή κατάταξη γίνονται με το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ

Για της 4Μ http://www.4m.gr/4M-Kenak-certified.JPG

Για της ti-soft http://www.ti-soft.com/files/epacad_certificate.pdf

Για της Civil http://www.civiltech.gr/images/pistipoiisi.jpg

 

Έχετε βρει κάποια λύση για το πρόβλημα, δηλαδή έχετε βρει κάποιο τρικ για να βγάλει την ενεργειακή κατάταξη χωρίς βέβαια να αλλοιώνεται το αποτέλεσμα;

Έχετε ακούσει τίποτα για νεότερη έκδοση του ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ;

Αν σε κάποιους έχει υπολογίσει κτίριο με περισσότερα από 20 στοιχεία στο φύλο υπολογισμών, να δούμε σε ποιες προϋποθέσεις βγάζει την κατάταξη και σε ποιες όχι.

 

Εκτός από το παραπάνω πρόβλημα, πολλοί συνάδελφοι έχουν αντίστοιχο πρόβλημα αν εισάγουν δύο ή περισσότερες μεθόδους για παραγωγή Ζ.Ν.Χ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Άκουσα από εκπρόσωπο μιας των εταιρειών λογισμικού που αναφέρεις ότι πράγματι υπάρχουν περιορισμοί σε ότι αφορά τον αριθμό σε θερμικές ζώνες ή (και) τις διαχωριστικές επιφάνειες για το πρόγραμμα του ΤΕΕ.

Link to comment
Share on other sites

Sdim το δοκίμασα στο πρόγραμμα της Civiltech. Όταν έχω πάνω απο 20 αδιαφανείς επιφάνειες σε θερμική ζώνη υπολογίζει κανονικά. Αν όμως βάλω πάνω απο 20 αδιαφανείς σε μη θερμαινόμενη ζώνη τότε έχει πρόβλημα.

Δεν κατάλαβα εσύ έχεις πρόβλημα, με πάνω απο 20 και σε θερμική ζώνη;

 

Πάντως αυτό με τις 2 πηγές ΖΝΧ ισχύει και το είχαμε ξαναναφέρει.

Link to comment
Share on other sites

Έχω 3 ζώνες, στην μία έχω πάνω από 20 στοιχεία. Δεν έχω καταλάβει ακριβώς τις συνθήκες στις οποίες παρουσιάζεται το πρόβλημα, αλλά

 

Το πρόβλημα δεν είναι του civiltech, είναι του ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ δυστυχώς. Το πρόβλημα μου εμφανίζεται με της 4Μ που χρησιμοποιώ, και υποθέτω και σε όσους έχουν και της ti-soft.

Link to comment
Share on other sites

Δοκιμάσατε δηλαδή να βάλετε στο ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ πάνω από 20 στοιχεία (διαφανή ή αδιαφανή) και δεν σας έβγαλε κατάταξη?

 

Εγώ πάλι επειδή το είπατε, δοκίμασα να βάλω κατευθειαν στο ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ, 30 διαφανείς και 30 αδιαφανείς επιφάνειες και μια χαρά αποτελέσματα μου έβγαλε. Μάλιστα ήταν λογικά αποτελέσματα σε σχέση με την αύξηση των επιφανειών που εισήγαγα.

 

Νομίζω ότι δεν φταίει το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ αλλά ο αλγόριθμος εισαγωγής των δεδομένων από τα λογισμικά του εμπορίου στο ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ. Κάτι δεν κάνουν καλά μάλλον στην δημιουργία του .xml

 

Δοκιμάστε και εσείς να βάλετε τα ίδια στοιχεία στο ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ απευθείας και όχι μέσω των λογισμικών για να το τσεκάρουμε.

Link to comment
Share on other sites

Senninha το πρόβλημα υπάρχει σε αδιαφανή στοιχεία που αντστοιχούν σε μη θερμαινόμενο χώρο και όχι σε θερμική ζώνη.

 

Τα έβαλα και χειροκίνητα αλλα τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα δεν εμφανίζεται πάντα. Όπως προαναφέρθηκε παρουσιάζεται κυρίως όταν υπάρχουν πολλά αδιαφανή στοιχεία σε μη θερμαινόμενους χώρους.

 

Στην περίπτωσή μου έχω το ημιυπόγειο και το τμήμα του κτιρίου κάτω από υπερυψωμένο ισόγειο. Ακόμα και αν γίνει επιχωμάτωση, λαμβάνεται ως μη θερμαινόμενος χώρος (ΤΟΤΕΕ 20701-1, σελ 54).

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω αν είναι πρόβλημα, ή αν ο server του υπεκα χρησιμοποιεί άλλη μέθοδο, απο το δικό μας πρόγραμμα (τεε-κενακ).

Στα δύο τελευταία πεα, διαπίστωσα διαφορετικές τιμές, τόσο για το κτίριο αναφοράς, το υπο εξέταση, αλλά και τα 3 σενάρια, στα αποτελέσματα που μου δίνει το πρόγραμμα (συνολική κατανάλωση), σε σχέση με τα αντίστοιχα που εμφανίζονται απο το υπεκα. Ελέγχοντας την κατάταξη του κτιρίου, σε όλες τις περιπτώσεις είναι ίδια (τεε κενακ και υπεκα), αλλά με διαφορετικό λόγο κλάσματος σε κάθε περίπτωση.

Πιθανολογώ οτι το υπεκα χρησιμοποιεί ήδη μια νέα version του προγράμματος, η οποία δεν είναι ακόμα έτοιμη 100%, για να την πάρουμε και εμείς.

Δεν μπορώ να δώσω άλλη εξήγηση.

Link to comment
Share on other sites

Αναμένεται νέα εκδοση του ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ σύντομα.

Τα λογισμικά του εμπορίου που κυκλοφορούν είναι σε εμβριακή κατάσταση....

Link to comment
Share on other sites

Αυτές τις μέρες μίλησα με μερικούς συναδέλφους για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν μπορούν να βγάλουν αποτελέσματα με ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.