Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
kouman

Εγκατάσταση φ/β σε στέγη από τρίτον

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα,

 

έχω ένα ερώτημα για όποιον μπορεί να βοηθήσει. Θα σας παραθέσω δύο πραγματικά σενάρια και θα ήθελα όποιος του έχει τύχει κάτι παρόμοιο να μας δώσει μια γνώμη.

 

Α περίπτωση:

 

Πελάτης ο οποίος νοικιάζει βιομηχανικό κτίριο προκειμένου να ασκεί την επιχειρηματική του δραστηριότητα επιθυμεί να τοποθετήσει φ/β στη στέγη του κτιρίου του. Το κτίριο ανήκει στη γυναίκα του και την επικαρπεία την έχει η κόρη του (αν τα θυμάμαι καλά!).

 

Αυτός όμως για λόγους φορολογικούς φαντάζομαι (για να εκπέσει το ΦΠΑ από την αγορά του εξοπλισμού) θέλει να φαίνεται αυτός ότι βάζει τα φ/β.

 

Μπορεί να κάνει την αίτηση ο ίδιος στη ΔΕΗ? Ή πρέπει να την κάνει ο ιδιοκτήτης του κτιρίου και μετά μεταξύ τους να φτιάξουν κάποιο ιδιωτικό συμφωνητικό ότι ο ένας παραχωρεί στον τη στέγη (και τα έσοδα από τα φ/β) ανεξάρτητα από ΔΕΗ;

 

Β περίπτωση:

 

Εταιρεία που δε μπορεί στο χώρο της να βάλει φ/β, με ρωτούσε αν μπορεί να τοποθετήσει φ/β σε άλλο κτίριο (υπάρχει μεταξύ τους γνωριμία και ο ιδιοκτήτης δεν ενδιαφέρεται ο ίδιος για τοποθέτηση φ/β); Είναι λίγο παρόμοιο με την προηγούμενη περίπτωση μόνο που εδώ αυτός που θέλει να βάλει το φ/β δεν έχει καμία σχέση με το κτίριο που θα τοποθετηθούν.

 

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας και τις ιδέες σας.

 

Δημήτρης

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφε,

 

Δεδομένου ότι τα δικαιολογητικά που χρειάζονται κατά την αίτηση είναι

 

α) τίτλος κυριότητας ακινήτου ή μισθωτήριο συμβόλαιο

β) τοπογραφικό διάγραμμα κτιρίου

γ) αντίγραφο λογαριασμού ΔΕΗ

 

το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι ένα μισθωτήριο συμβόλαιο με τον κύριο του ακινήτου να φανεί δηλαδή ότι νοικιάζει τη στέγη από αυτόν.Από τη στιγμή που νοικιάζει το κτίριο αντί για τίτλο κυριότητας μας κάνει και το συμβόλαιο μίσθωσης.Στη δέυτερη περίπτωση θα χρειαστεί να νοικιάσει το κτίριο ή τη στέγη της άλλης εταιρίας ίσως με ένα συμβολικό ποσό..

 

Και στις 2 περιπτώσεις ισχύει το ίδιο.Αυτό βέβαια αν κάνει εγκατάσταση μέχρι 10 kW οπότε πάει σαν φυσικό πρόσωπο στο πλαίσιο του προγράμματος "Φ/Β στις στέγες".Για μεγαλύτερη εγκατάσταση μέχρι 500 kW μπαίνει στο πρόγραμμα "Φ/Β στις βιομηχανικές στέγες" όπου εκεί ισχύει ό,τι και στα Φ/Β πάρκα.(Δημιουργία εταιρίας, φορολόγηση, 0,44 €/kWh,κλπ..)

 

Ελπίζω να βοήθησα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kouman & idneaspats: Είναι διαφορετικό αν υπάγεται στις αιτήσεις για Φ/Β σε στέγες και διαφορετικό αν σε αυτό για χωράφια.

 

Αν μιλάμε για το πρόγραμμα των στεγών ο Νόμος ρητά αναφέρει ότι για να τοποθετήσει κάποιος Φ/Β ενοικιάζοντας το χώρο θα πρέπει να είναι κύριος μιας τουλάχιστον οριζόντιας ιδιοκτησίας στο εν λόγω κτίριο. Επομένως αναλόγως έχεις και τις απαντήσεις.

 

Αν μιλάμε για Φ/Β σε χωράφι, για την αίτηση αρκεί ένα απλό προσύμφωνο μίσθωσης του αγροτεμαχίου ή τμήματος αυτού, το οποίο εφόσον πάρει όρους σύνδεσης και προ της υπογραφής σύμβασης σύνδεσης πρέπει να μετατραπεί σε Συμφωνητικό Μίσθωσης σε συμβολαιογράφο, να κατατεθεί εφορία κλπ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έχετε δίκιο. Έπρεπε να διευκρινήσω ότι αναφέρομαι στο πρόγραμμα Φ/Β σε στέγη με 0,55€/KWh.

 

Οπότε σε αυτή την περίπτωση βλέπω ότι οι απόψεις διΐστανται... Βέβαια chris_gr επικαλείσαι τη σαφήνεια του νόμου και αυτό με προβληματίζει. Οπότε μάλλον δε μπορεί κάποιος κατά τη γνώμη σου άσχετος με το κτίριο να υποβάλει αίτηση στο όνομά του.

 

Από την άλλη ο idneaspats θεωρεί πως γίνεται με κάποιο ιδιωτικό συμφωνητικό... Και εγώ έτσι το σκεφτόμουν να ξεπεράσω το σκόπελο του νόμου.

 

Θα το ψάξω και με τη ΔΕΗ και αν καταφέρω να πάρω ουσιαστική και υπεύθυνη απάντηση θα ενημερώσω το forum.

 

Σας ευχαριστώ πάντως για τη γνώμη σας.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για Φ/Β σταθμούς έως 10 kW πρέπει να έχεις ρολόι στο όνομά σου, δικαίωμα χρήσης του χώρου, το ΦΠΑ δεν εκπίπτει ακόμα και αν πας σαν νομικό πρόσωπο ή επαγγελματίας και είναι αφορολόγητο σύμφωνα με σχετική ΥΑ.

 

Για Φ/Β σταθμούς >10 kW θέλει δικαίωμα χρήσης του χώρου και παίρνεις απαλλαγή ΦΠΑ αλλά φορολογείσαι

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για τη μη απαλλαγή ΦΠΑ στο Ειδικό Πρόγραμμα όπως αναφέρεις, υπάρχει κάπου σε κάποιο ΦΕΚ να το δούμε?

Share this post


Link to post
Share on other sites

πως θα πάρει ρε παιδιά απαλαγή ΦΠΑ ο ιδιώτης? έχει βιβλία?

απαλαγή δεν παίρνει κανένας, η μικρή εταιρία που τηρεί βιβλία μπορεί να συμψηφίσει ΦΠΑ το έσοδο όμως στην κατηγορίας μπαίνει σε ειδική κατηγορία αφορολόγητο αποθεματικό ή κάτι τέτοιο, αν κεφαλαιοποιηθεί εμπίπτει σε φορολόγηση.

Share this post


Link to post
Share on other sites

αν δεν κάνω λάθος..

σε περίπτωση που η αποθήκη είναι δηλωμένη σαν επαγγελματική στέγη

ο επαγγελματίας 'γλυτώνει' το φπα αφού γίνεται συμψηφισμός στο τρίμηνο..

αν κάποιος έχει πλήρη εικόνα για το τι και πως ας μας δώσει τα φώτα του...

 

υ.γ

σε ότι αφορά τα φ/β<10

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τελικά ο τρίτος που θα νοικιάσει την ταράτσα έχει δικαίωμα να ενταχθεί στο πρόγραμμα φωτοβολταικά στις στέγες για μέχρι 10 kw?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Τελικά ο τρίτος που θα νοικιάσει την ταράτσα έχει δικαίωμα να ενταχθεί στο πρόγραμμα φωτοβολταικά στις στέγες για μέχρι 10 kw?

Αν δεν υπάρχει ιδιοκτησία όχι

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.