Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΤΕΙ και αναγνώριση στη Γερμανία


spgirl

Recommended Posts

Παίρνω το παρακάτω απόσπασμα από ένα ενημερωτικό site (http://eu.greekreporter.com/2011/01/25/greek-technological-institutes-graduates-certificates-not-recognized-in-germany/) . Δε θέλω να ανοίξω νέα διαμάχη, απλά να δω αν αληθεύει ή όχι και αν κάποιος έχει προσωπική εμπειρία. Για μένα είναι σοβαρό αυτό το θέμα:

 

"During a conference by the German Tradesmen Association, where many Greeks took part, the president of the Association Otto Kentzler, referred to the increasing number of graduates of Greek Technological Institutes, who moved to Germany to open their own handicraft business. “The studies in Greek Technological Institutes are equivalent to our “Small Polytechnic School”. As a result, when graduates of the Greek Technological Institutes arrive in Germany, they discover that their certificate is not equivalent to the certificate of a master craftsman. The standards in Germany are so high, that the Greeks who arrive here must be re-educated”, argued Otto Kentzler. He also referred to Greeks and stated: “If you want to reach the German levels, you have to try hard”. "

Link to comment
Share on other sites

ναι βέβαια, περιμένω εμπειρίες και γνώμες, δε βγάζω έτσι εύκολα συμπεράσματα... Απλά όταν το είδα το άρθρο, κόλλησα...

Link to comment
Share on other sites

Στην Γερμανια οι αποφοιτοι των ΤΕΙ δεν εχουν κανενα επαγγελματικο δικαιωμα οσον αφορα τις μελετες. Δικαιωματα εχουν μονο στην επιβλεψη και την κατασκευη και εκει με συγκεκριμενο οριο. Σε καμμια περιπτωση δεν ειναι εξισωμενοι με τους Πολυτεχνιτες.

Link to comment
Share on other sites

Μιλάει για επιπλέον επιμόρφωση για να φτάσουν στο "επίπεδο" των αντίστοιχων Γερμανών. Αυτό είναι πχ ένα μεταπτυχιακό? Και τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος απόφοιτος ΤΕΙ το έχει ίδη, έχει δικαιώματα διπλωματούχου Γερμανού μηχανικού?

Μπερδεύτικα...

Link to comment
Share on other sites

Θέλω να επιβεβαιώσω και εγώ με την σειρά μου ότι πέραν της Γερμανίας ούτε και στα Βαλκάνια δεν είναι Ισότιμα με τα Αντίστοιχα Πολυτεχνεία και κυρίως στην Βουλγαρία όπου σπούδαζα και εγώ διότι δεν υπάρχουν ΤΕΙ , αλλά οι Αντίστοιχες Σχολές των ΤΕΙ στην Βουλγαρία δεν ανήκουν καν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και είναι κάτι σαν τις Σχολές των δικών μας ΙΕΚ .

 

Επί της ουσίας για να αναγνωριστεί ένα ΤΕΙ στο εξωτερικό Ισότιμο με τα Ομοταγή Πολυτεχνεία του Εξωτερικού θα πρέπει πρώτα να αναβαθμιστούν από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας .Όλα τα κράτη της Ε.Ε λαμβάνουν υπόψη τις αποφάσεις των Αντίστοιχων Υπουργείων των Χωρών προέλευσης του Τίτλου .Στην περίπτωσή μας εάν λοιπόν διαπιστώσουν ότι δεν είναι Ισότιμα και Αντίστοιχα των Ελληνικών Ομοταγή Ιδρυμάτων δεν μπορούν να είναι σε καμία περίπτωση Ισότιμα και Αντίστοιχα των Ξένων Ομοταγή Ιδρυμάτων από το Αντίστοιχο NARIC της χώρας που θέλουμε να αναγνωριστεί ο Τίτλος. Το ίδιο ακριβώς κάνει και το ΔΟΑΤΑΠ στην χώρα μας λαμβάνοντας υπόψη της αποφάσεις των Υπουργείων Παιδείας των χωρών μελών της Ε.Ε ως προς την αναγνώριση κάποιου Τίτλου στην Ελλάδα που προέρχεται από την Ευρώπη.

Link to comment
Share on other sites

Ωχ , μην το δει ο Pappos αυτό , θα πάθει εγκεφαλικό.

 

Λάζαρε δεν μιλάει για Ελληνικά ΤΕΙ σε σχέση με τα Γερμανικά Πολυτεχνεία αλλά με τα Fachoschulen.

Koινώς ότι το επίπεδο είναι χαμηλότερο των Fachoschulen.

Οι απόφοιτοι των Fachoschulen γράφονται κανονικά στο ΤΕΕ και τους έχουν αναγνωριστεί Ε.Δ.

Link to comment
Share on other sites

To craftsman και το handicraft business λίγο με μπέρδεψαν. Τι ακριβώς εννοεί ο ποιητής;

 

Koινώς ότι το επίπεδο είναι χαμηλότερο των Fachoschulen.

Οι απόφοιτοι των Fachoschulen γράφονται κανονικά στο ΤΕΕ και τους έχουν αναγνωριστεί Ε.Δ.

Δεκτό το πρώτο!

Για το δεύετερο όμως δεν είμαι σίγουρος. Μια συνάδερφος από το "άλλο" forum (engineertech) πήρε αντιστοιχία με ΤΕΙ και ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Link to comment
Share on other sites

Την Γερμανική ορολογία περί σχολών δεν την γνωρίζω...

 

Εγώ πάντως όταν το διάβασα, αναρωτήθηκα ένα: Αν αυτό που λέει ο Γερμανός ισχύει, πως δέχονται απόφοιτους ΤΕΙ για Masters σε άλλα ευρωπαικά ιδρύματα αλλά δε τους αναγνωρίζονται ΕΔ?

 

Μήπως κάτι γίνεται?

 

Και λίγο black humor: Μήπως τώρα το ΤΕΕ δικαιώνεται? (χαχαχαχαχαχαχαχα, πλάκα κάνω μη βαράτε)

 

edit: ο πατέρας μου ήταν απόφοιτος μιας γερμανικής Fachoschulen σε τμήμα ηλεκτρολογίας, και όταν ήρθε στην Ελλάδα αναγνωρίστηκε σαν υπομηχανικός ηλεκτρολόγος (έτος 1975, δλδ σαν απόφοιτος σημερινών ΤΕΙ) και είχε τα αντίστοιχα ΕΔ.

 

Δλδ οι απόφοιτοι Fachoschulen αναγνωρίζονται σαν απόφοιτοι ΤΕΙ αλλά όχι το αντίστροφο? Βοηθήστε με όσοι ξέρετε...

Link to comment
Share on other sites

Μα στη Γερμανία επικρατεί εντελώς διαφορετικό σύστημα.

π.χ νέες ειδικότητες όπως ο μηχανικός περιβάλλοντος έχει πολλά περισσότερα καθήκοντα απο οτι εδώ στο Ελλάδα...ασχολείται με κατασκευές, οικολογία, περιβαλλοντικές επιπτώσεις ακόμα και με στοιχεία βιολογίας.

Ένα άλλο παράδειγμα, για την ανέγερση οποιασδήποτε κατοικίας, χρειάζεται υπογραφή μηχανικού για την καταλληλότητα του εδάφους.Ο μηχανικός αυτός, πρέπει να είναι διαφορετικός απο αυτόν που έχει αναλάβει την κατασκευή και συνήθως ζητείται μηχανικός ορυκτών πόρων ή περιβάλλοντος...

 

Tα Fachochschule ξέρω πως είναι τα αντίστοιχα τεχνικά λύκεια.Μάλλον οι Γερμανοί βλογάν τα γένια τους πάλι...είναι και περίοδος τώρα...δεν θυμάστε τι είχε γίνει και τότε με το εξώφυλλο στο περιοδικό focus?Δεν μας πολυσυμπαθούνε είναι η αλήθεια...

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.