Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τι θα θέλατε περισσότερο από το λογισμικό του τοπογραφικού οργάνου σας?


atsimeri

Recommended Posts

Στην εποχή μας όλα έχουν αυτοματοποιηθεί. Ρομποτικοί Γεωδαιτικοί σταθμοί, συστήματα GNSS, RTK, σταθμοί αναφοράς κ.λ.π. ήταν έννοιες άγνωστες μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Τα όργανα μετρήσων "τρέχουν" πλέον σε windows με ένα σωρό ενσωματωμένα προγράμματα από διάφορους οίκους τα οποία φτιάχτηκαν για να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη και που κυριολεκτικά μας σώζουν την κατάλληλη στιγμη στο πεδίο όταν προκύπτει η ανάγκη να εκτελέσουμε εργασία που δεν την είχαμε σχεδιάσει στο γραφείο.

 

Εξαντλείτε τις δυνατότητες του λογισμικού που έχει το όργανό σας? Και αν ναι τι θα θέλατε περισσότερο που δεν έχει?

 

Όσοι είναι αρκετά εξοικειωμένοι με το όργανό τους ας καταθέσουν την άποψή τους και ας διαφωτίσουν τους υπόλοιπους με λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά!

Link to comment
Share on other sites

Ξεκινώ πρώτος με το TopSURV 7.5.1 της Topcon σε χειριστήριο FC200:

 

Το πρόγραμμα (όπως και όλα τα αντίστοιχα της αγοράς) βασίζει τη λειτουργία του αποκλειστικά σε σημεία τόσο στις χαράξεις (Stake) όσο και στους Γεωμετρικούς Υπολογισμούς (COGO). Π.χ. μια γραμμή (line) ορίζεται από 2 σημεία (points).

 

Αρκετές φορές εισάγω σχέδια autocad dwg κυρίως για τις χαράξεις. Το πρόβλημα είναι οτι εάν στο autocad δεν έχεις "τσιμπήσει" εκ των προτέρων σημεία στις τομές των γραμμών ή στις άκρες ή όπου αλλού το επιθυμείς όταν περαστεί στο σχέδιο στο Topsurv όχι μόνο δεν έχει σημεία πουθενά αλλά δε σου δίνει και τη δυνατότητα να τα τσιμπήσεις επί τόπου για να χαράξεις ή να κάνεις COGO κ.λ.π. Απομένεις λοιπόν να κοιτάζεις το σχέδιο χωρίς να μπορείς να το αξιοποιήσεις.

 

Μεγάλο μειονέκτημα κατά τη γνώμη μου καθώς σε αντίστοιχα λογισμικά (Carlson SURVCE) σου δίνεται η δυνατότητα να εισάγεις σημεία επί τόπου κάνοντας snap σε όποιο σημείο του σχεδίου θέλεις (άκρες, μέση, κάθετη, τομή ευθειών, κ.λ.π.)

Link to comment
Share on other sites

Το ωραίο είναι πως οι περισσότερες δυνατότητες των σύγχρονων μετρητικών οργάνων μένουν αναξιοποίητες στην συνήθη κλίμακα εργασιών του Έλληνα τοπογράφου ή στην καλύτερη περίπτωση χρησιμοποιούνται καθ' υπερβολή .

 

Πχ για αποτύπωση μιας μικρής ιδιοκτησίας, να περνάς στο χειριστήριο τον χάρτη της περιοχής , να κωδικοποιείς τα 10 σημάδια που θα πάρεις για να μην μπερδευτείς αργότερα στην απόδοση ή ακόμα χειρότερα χρήση αυτόματης σχεδίασης , των 10 σημαδιών , βάση κωδικού για να μην πατήσεις στο cad 5 φορές το line και κουραστείς .

 

Αυτό είναι το αστείο του πράγματος .

και αυτό ισχύει γενικά στις μέρες μας καθώς πολύ επεξεργαστική ισχύς σπαταλιέται για απλό σερφάρισμα στον ιστό ή ακρόαση mp3 κλπ.

 

 

Κατά τ' άλλα για μένα ο ορισμός ευθειών και καθέτων/παραλλήλων (cogo) , όπως και η πολλαπλή οπισθοτομία για τους σταθμούς είναι υπεραρκετά .

 

Το ερώτημα πρέπει να τεθεί στα μηχανάκια. Αν είναι ευχαριστημένα από το χρήστη που τα χειρίζεται .

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Στο γραφείο που διατηρώ με συνάδελφο ΑΤΜ, έχουμε ένα "αρχαίο" για την εποχή, νικον npl-350.

Ουτέ μπλιμπλίκια,ουτε mobile win ουτε ουτε...Δε ντρέπομαι να πώ,πως πραγματικά είμαστε πολυ πίσω στο θέμα εξοπλισμού και software οργάνων.(λόγω του οτι δεν τα χρειαζόμαστε).

Βλέπω ευκολίες που εχουν τα μοντερνα όργανα πάνω τους και εκπλήσσομαι.

Θεωρώ πως οι 7 στους 10 τοπογράφους ασχολούνται με οριοθετήσεις οικοπέδων,αγροτεμαχίων και συναφείς εργασίες.

Οπότε μιλάμε για αποτυπώσεις 50-80-100 σημείων,επίλυση/σχεδιασμό στο γραφείο και οριοθέτηση.

Οριοθέτηση που για λογους ευκολίας ειτε γράφεις σε ένα χαρτί, είτε τα ξαναπερνάς στο όργανο.

Οπότε θεωρώ πως τα προγράμματα που συνοδεύουν τα οργανα πλεον είναι περισσοτερο για τοπογραφους εργοταξίων ή που ασχολούνται με χαράξεις ευρείας κλίμακας κτλ.

Αναμένω κι άλλες απαντήσεις,μιας και με ενδιαφέρει πολύ το θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Προσωπικά τα COGO είναι το Α και Ω για το πεδίο (χαράξεις). Τα χρησιμοποιώ πολύ συχνά. Περιμένω και άλλες τοποθετήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Εκείνο που δεν χαίρομαι καθόλου στο Sokkia SET230RK3 είναι η είσοδος στα δύο υπομενού για να κάνω ένα offset-ακι....

 

ζηλεύω το leica του φίλου και συναδέλφου μου.....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.