Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΤΟΤΕΕ "Βιοκλιματικός σχεδιασμός κτιρίων" σε δημόσια διαβούλευση


karakd

Recommended Posts

Συμφωνώ με τα παραπάνω σχόλια που έγιναν και καλό θα ήταν να διαβάσουμε ξανά και ξανά την ''οδηγία'' και τους σχολιασμούς που έγιναν. Όλοι μας πρέπει να εμβαθύνουμε τις σκέψεις μας για έναν σωστό βιοκλιματικό σχεδιασμό. Η Τ.Ο. του Τ.Ε.Ε. για τον Βιοκλιματικό Σχεδιασμό θα πρέπει να είναι σίγουρα συμβατή με τον Κ.Εν.Α.Κ. και αντικείμενο μελέτης και σχολιασμού, (πριν ανακοινωθει). Υπάρχουν πολλοι συνάδερφοι που με την εμπειρία τους χρόνια τώρα στο αντικείμενο αυτό μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά... και το θέλουν.

Πιστεύω ότι καλούμαστε να δουλέψουμε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο και ξέρετε συνάδερφοι τι με τρομάζει; Πως θα είναι πολύ αργά όταν κατανοήσουμε το πώς θωρακίσαμε τα κτίριά μας, τι υλικά βάλαμε και το πώς τα μονώσαμε προκειμένου να τα κατατάξουμε ενεργειακά πάνω από το Β (σύμφωνα με τον Κ.Εν.Α.Κ.), και να τα κάνουμε κυρίως έτσι βιοκλιματικά...

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι είναι απαράδεκτο να χαρακτηρίζεται "δημόσια διαβούλευση" η αποστολή των σχολίων μας σε κάποιον παραλήπτη του υπουργείου που θα "ξεκαθαρίσει" τα σχόλια μας και μετά θα τα δημοσιοποιήσει.

κ αν κάποιος υποστηρίζει πως δεν θα γίνει επιλογή αλλά θα δημοσιευθούν όλα τα mails, τότε γιατί δεν είχε πράγματι τον χαρακτήρα "δημόσιας διαβούλευσης"??:-x

Έχουμε δικαίωμα να εξετάσουμε όλα τα σχόλια και θα έπρεπε να υπάρχει ένα επίσημο forum, στο site του ΤΕΕ , όπου θα συζητούσαμε το τόσο σοβαρό αυτό θέμα. Κανονικά θα έπρεπε να γίνει μία εκ νέου δημόσια διαβούλευση, πραγματικά "δημόσια" και κυριολεκτικά "διαβούλευση".

Τουλάχιστον να μην κοροϊδεύουν βάζοντας αυτήν την ετικέτα σε ένα γεγονός απλά και μόνο για να μας πείσουν ότι λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους τη γνώμη των μηχανικών της χώρας.

 

Στη Δημόσια Διαβούλευση της Τ.Ο. του Τ.Ε.Ε. για τον Βιοκλιματικό Σχεδιασμό Κτηρίων δεν έχει ακόμη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Τ.Ε.Ε κανένα σχόλιο.

Είμαι μέλος του Δ.Σ. της ΑΝΕΛΙΞΗΣ (αστική εταιρεία έρευνας, προώθησης και διάδοσης εφαρμογών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οικολογικής αρχιτεκτονικής).

Θεωρούμε ότι ο σχολιασμός της ΤΟ ΤΕΕ είναι πολύ σημαντικός γιατί το κείμενο έχει μεγάλες αδυναμίες και απ’ την άλλη γιατί η ΤΟ ΤΕΕ μπορεί και πρέπει να παίξει πολύ σοβαρό ρόλο στην τροπή που θα πάρει στις επόμενες δεκαετίες ο ενεργειακός σχεδιασμός στη χώρα.

Προσπαθήσαμε να μελετήσουμε και να σχολιάσουμε το κείμενο πολύ προσεχτικά, με την πρόθεση να συμβάλουμε με τον πιο αποδοτικό τρόπο στην τελική του διαμόρφωση. Για τον ίδιο λόγο μας ενδιαφέρει εξαιρετικά η άποψη όλων των συναδέλφων.

Σας επισυνάπτω τον σχολιασμό μας.

 

Καταρχήν να σας συγχαρώ για την δουλειά που κάνατε! έχω εντυπωσιαστεί, ανεξαρτήτως περιεχομένου, με το πόσο αναλυτικά έχετε σχολιάσει τον οδηγία και πόσο επεξηγηματικά τα παρουσιάζεται. Φαίνεται πολύ μελετημένο κείμενο.

Να προτείνω να το προωθήσετε στο Υπουργείο? Και δεν εννοώ μέσω της "δημόσιας διαβούλευσης" φυσικά....

Λοιπόν...δώστε μας λίγο χρόνο να το μελετήσουμε και ίσως θα έπρεπε να γίνει αυτό που η συνάδελφος AfroditiM είπε......να γίνει εδώ ακριβώς η διαβούλευση που δεν έγινε......

Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ ότι η κυριότερη αδυναμία της οδηγίας είναι η έλλειψη λογικής αλληλουχίας των θεματικών ενοτήτων, κάτι που την καθιστά ένα δυσνόητο και δύσχρηστο εργαλείο για τους μελετητές.

Σχολιασμοί όπως αυτός της ΑΝΕΛΙΞΗΣ, που αναρτήθηκε από το συνάδελφο nprotonion, με τις εύστοχες και τεκμηριωμένες παρατηρήσεις σχετικά με παραλείψεις, ασαφείς, ελλιπείς και εσφαλμένες διατυπώσεις και με την προβληματική δομή του κειμένου, θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν από το ΤΕΕ.

Θα είναι θλιβερό αν η ομάδα που συνέταξε την οδηγία και κατ'επέκταση το ΤΕΕ παραβλέψει τέτοιες καλοπροαίρετες παρεμβάσεις που μπορούν να συμβάλουν στο να τεθεί μία άρτια βάση για το ξεκίνημα του βιοκλιματικού σχεδιασμού στην Ελλάδα.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

συνάδερφοι,

 

θέλω να σας ενημερώσω ότι τα σχόλια σας/μας εδώ θα προωθηθούν με τον ποιό ουσιαστικό τρόπο και θα ληφθούν υπόψη όλα. Ειδικά αυτά που προέρχονται από πραγματικό ενδιαφέρον και δεν χρησιμοποιούν απλά την προσπάθεια της ΤΟ ΤΕΕ για επίδειξη γνώσεων ή διεκδικηση ρόλων και θέσεων, υποδεικνύοντας και την παραμικρή ατέλεια, τυπική ή όχι.

 

Θέλω επίσης να σας ενημερώσω ότι η εργασία αυτή ήταν πολύ δύσκολη να γίνει λόγω του περιβάλλοντος στο οποίο εργαζόμαστε αλλά και λόγω του ότι αποτελεί σχετικά νέο αντικείμενο για το οποίο η 'παλαιά γνώση' έπρεπε να συμετάσχει ουσιαστικά.

Θέλω να καταθέσω ότι κατ'εμέ το αποτέλεσμα σε συνάρτηση με το ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο αυτό δημιουργήθηκε είναι ικανοποιητικό.

 

Σίγουρα θα μπορούσε κάλιστα να υπάρξει και δεύτερη ΤΟ ΤΕΕ που θα ενέτασε το βιοκλιματικό σχεδιασμό στη διαδικασία τουαρχιτεκτονικού σχεδιασμού ενός αρχιτεκτονικού γραφείου.

 

Προυπόθεση για την περαιτέρω βελτίωση είναι κατά τη γνώμη μου η οριοθέτηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων βάσει γνωστικού αντικειμένου.

 

Είμαι σίγουρος ότι σαν νέοι μηχανικοί, παρόλη την επιθυμία να δούμε τα πάντα να λειτουργούν στο βέλτιστο βαθμό, άμεσα και γρήγορα, θα καλοσωρίσουμε την επίπονη αυτή εργασία και θα εστιάσουμε στην περαιτέρω στελέχωση και βελτίωση των προσπαθειών για βελτίωση του δομημένου περιβάλλοντος που για πρώτη φορά γίνονται σε αυτή τη χώρα όσον αφορά στον ενεργειακό σχεδιασμό.

Θέλω να θυμίσω ότι οι προσπάθεια για τον ΚΕνΑΚ (ή ΚΟΧΕΕ) άρχισε το 1998 και σταματούσε λόγω του ότι τα παραπάνω αναφερόμενα φαινόμενα ήταν ισχυρότερα από την πολιτική βούληση να ολοκληρωθεί η εργασία.

 

Καλή συνέχεια σε όλους μας.

 

Με εκτίμηση

Κ. Γράψας

συντονιστής ΤΟ ΤΕΕ Βιοκλιματική αρχιτεκτονικής

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.