Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Απορίες πάνω στο HEPOS


Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι!

Καλό μήνα!

Σκέφτομαι να αγοράσω ένα GPS,δύο συχνοτήτων και RTK, με σύνδεση στο HEPOS (καθώς δεν είναι εύκολα προσβάσιμα τα τριγωνομετρικά της περιοχής μου κ δεν θα εξυπηρετεί να φτιάξω κ δικά μου). Ασχολούμαι κυρίως με "μικρά" τοπογραφικά,ιδιωτικά, που κ που καμιά μελετούλα, κανένας αιγιαλός,... . Χρειάζομαι όμως ταχύτητα κ κυρίως ακρίβεια.

Δεν γνωρίζω πολλά πράγματα σχετικά με το HEPOS.

Θέλω να ρωτήσω το εξής:Τι συμβαίνει με τα υψόμετρα που μας δίνει ? Τι αποκλίσεις έχουμε?Εχουμε τη δυνατότητα να τα διορθώσουμε μετά?

Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 21
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

καλησπέρα

 

και νομίζεις ότι αξίζει για "μικρά" τοπογραφικά,ιδιωτικά, που κ που καμιά μελετούλα, κανένας αιγιαλός..." να πληρώσεις διπλόσυχνο?

 

πέρα από την πλάκα συνάδελφε νομίζω ότι υποτιμάς πολύ σημαντικές μελέτες

Link to comment
Share on other sites

Με συγχωρείς αλλά δεν υποτιμώ τίποτα. Το αντίθετο. Οπως είπα θέλω ταχύτητα κ κυρίως ακρίβεια, ακόμα κ για τα πιο απλά τοπογραφικά που μπορεί να ασχοληθώ εγώ.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι!

Tι συμβαίνει με τα υψόμετρα που μας δίνει ? Τι αποκλίσεις έχουμε?Εχουμε τη δυνατότητα να τα διορθώσουμε μετά?

Ευχαριστώ προκαταβολικά!

 

Εύλογες ερωτήσεις.

1) Σου δίνει ελλειψοειδή υψόμετρα. Εσύ χρειάζεσαι ορθομετρικά υψόμετρα. Συνεπώς δεν είναι τα υψόμετρα που θέλεις!

 

2) Δεν μπορώ να σου απαντήσω σε τόσο γενική ερώτηση αλλά το μόνο σίγουρο είναι οτι συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια!

 

3) Ναι εχεις τη δυνατότητα εάν στο μέλλον υπάρξει αξιόπιστο μοντέλο Γεωειδούς για όλη την Ελλάδα στο ελειψοειδές και datum του HEPOS ή αν εσύ ο ίδιος διαβάσεις αρκετή Γεωδαισία και θεωρία GPS και κάνεις μετρήσεις στα ΓΥΣ και φτιάξεις επιφάνεια (πολυώνυμο) διόρθωσης για την περιοχή που θέλεις. Και τα σχετικά.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Με τη δική μου εμπειρία στο HEPOS έχω οριζοντιογραφικά αποκλίσεις 7-10cm και υψομετρικά +-1m χρησιμοποιώντας το EGM2008 που μου παρείχε η εταιρία που αγόρασα το GPS. Όλα αυτά με post processing και οχι με RTK στο οποίο δεν έχω εμπειρία.

 

Υ.Γ. εκπρόσωπος εταιρίας μου είπε ότι ετοιμάζεται νεο μοντέλο γεωειδούς (από ποιούς κ πως δεν γνωρίζω) που θα φέρει τα υψόμετρα σε ακρίβεια 10-20cm.

Link to comment
Share on other sites

Χρησιμοποιώ και το HEPOS και τους σταθμούς της METRICA.

Για την Αττική η METRICA είναι καλύτερη.

Το HEPOS όμως καλύπτει σχεδόν όλη την Ελλάδα.

Τα υψόμετρα της METRICA είναι ορθομετρικά.

Τα υψόμετρα του HEPOS είναι ελλειψοειδή. Οι μεταξύ τους όμως υψομετρικές διαφορές είναι σωστές, οπότε αν κάνεις αναγωγή π.χ. στη ΜΣΘ σε ένα τότε τροποποιούνται όλα.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητοί συνάδελφοι

 

1) σχετικά με την οριζοντιογραφική ακρίβεια αυτή είναι 8.3 cm σε όλη την Επικράτεια. Στην Αττική οι ακρίβειες είναι σαφώς καλύτερες

 

2) σε σχέση με τα υψόμετρα, αυτό που ενδιαφέρει είναι τα ορθομετρικά. Αυτό που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να κάνει πρόγνωση των διακυμανσεων του γεωειδούς (h-H=Ν) με ένα μοντέλο και στη συνέχεια να το προσθέσει στο ελλειψοειδές υψόμετρο. Σε επίπεδο φύλλου 1:50000 και με 7-8 τριγωνομετρικά μπορεί να φτάσει η ακρίβεια στην τάξη των ορισμενων εκατοστών. Το κλειδί είναι η μοντελοποίηση h-H.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Μανώλης Ζ

 

Στο πρακτικό σκέλος τώρα, μάθε ότι το HEPOS λειτουργεί/λαμβάνει σήμα την σήμερον μόνο με/από τους αμερικάνικους δορυφόρους GPS,

αυτό σημαίνει ότι θα ψάξεις κάποιο διπλόσυχνο το οποίο δεν θα είναι φουλ αναβαθμισμένο (πιό φθηνό) , δηλαδή να μην λαμβάνει σήμα από ρώσσικους Glonass, ευρωπαικούς κτλ....

 

Βέβαια εγώ προτείνω να βρείς ακόμη έναν συνάδερφο σου, κατά προτίμηση φίλο και να αγοράσετε ζεύγος πλήρως αναβαθμισμένο.

 

Επιπροσθέτως, έχω δει συνάδερφο να εργάζεται με ΗΕΡΟΣ (1 δέκτη) και να ανεβαίνει μετά σε τριγωνομετρικό ώστε να κάνει την διόρθωση με κάποιο πρόγραμμα του χειριστηρίου...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα συνάδελφοι!

Τελικά προχώρησα στην αγορά του gps!Πιστεύω ότι το έψαξα αρκετά, ρώτησα όποιον γνωστό-σχετικό είχα,έμαθα ότι χρειαζόμουν κ αγόρασα ένα διπλόσυχνο,rtk, (έκανα σύνδεση στο ΗΕΡΟS - internet),δεν θέλω να αναφέρω την μαρκα,θεωρείται πάντως από τις πιο γνωστές-καλές-παλιές...!

Θα δούμε στην πορεία πως θα αποδειχθεί.

Πριν το χρησιμοποιήσω για κάποια δουλειά, πήγα σε όσο πιο πολλά τριγωνονετρικά (εύκολα προσβάσιμα)της περιοχής μου,έστησα πάνω την κεραία κ με rtk πήρα 2-3 μετρήσεις. Οριζοντιογραφικά είχα 0-1-2 cm!! Τη θεωρώ πολύ καλή ακρίβεια, αν σκεφτούμε ότι μπορεί να μην τοποθέτησα κ εγώ ο ίδιος τέλεια την κεραία επάνω.

Υψομετρικά τώρα είχα αποκλίσεις +10,30 +10,31 +10,32 cm. Οπότε όπως μου είπαν κ από την εταιρεία το ρύθμισα να μου αφαιρεί πάντα το μ.ο. Το έλεγξα κ με δικά μου σταθερα-στάσεις κ ηταν οκ!!

Το δούλεψα τόσο σε αποτύπωση όσο κ σε χάραξη κ είναι παρα πολύ βολικο!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.