Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Μέτρηση αντίστασης γείωσης


nikosnikole

Recommended Posts

Η μέθοδος με τα πασαλάκια είναι η πιο αξιόπιστη αλλά όλες οι αποδεκτές μέθοδοι μέτρησης αντίστασης ηλεκτροδίου γείωσης καθορίζονται στα αντιστοιχα άρθρα του ELOT HD384, εξαρτάται δε και από το σύστημα γείωσης. Εκεί καθορίζεται και ο τρόπος μέτρησης (και οι σωστές αποστάσεις). Πλέον αποδεκτή είναι και η μέτρηση με αμπεροτσιμπίδες (σε ΤΝ).

επίσης σε αντιστοιχο άρθρο καθορίζεται (ή δεν καθορίζεται....) και το όριο της αντίστασης, που πάλι εξαρτάται από το σύστημα γείωσης και όχι μόνο.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Με λίγη έρευνα στο διαδίκτυο βρήκα τα εξής:

 

1) Μέτρηση γείωσης με πασσαλάκια σύμφωνα με:

- Το HD 384 (συνημμένο 1): Δεν ορίζει απόσταση μεταξύ των ηλεκτροδίων Τ-Τ1 (λαμβάνεται με δοκιμές) και μετατοπίζει το ηλεκτρόδιο Τ2 κατά +- 6 m.

- Το HD 60364-6 (http://sekha.gr/metrisi-antistasis-geiwsis-me-voithitika-ilektrodia/): Προτείνει απόσταση μεταξύ των ηλεκτροδίων Τ-Τ1 40 m και μετατοπίζει το ηλεκτρόδιο Τ2 κατά +- 4 m.

- Την ΕΛΕΜΚΟ: Προτείνει απόσταση μεταξύ των ηλεκτροδίων Τ-Τ1 30 m και μετατοπίζει το ηλεκτρόδιο Τ2 κατά +- 5 m.

 

2) Μέτρηση γείωσης με αμπεροτσιμπίδες (συνημμένο 2).

 

Παρατηρήσεις:

- Αν κατάλαβα καλά, η απόσταση μεταξύ των ηλεκτροδίων Τ-Τ1 (αλλά και της μετατόπισης του Τ2) δεν είναι στάνταρ. Δοκιμάζεις μέχρι τα αποτελέσματα των τριών μετρήσεων τάσης μεταξύ Τ-Τ2 ουσιαστικά να συμπίπτουν. Αν δεν συμπίπτουν, αυξάνεις την απόσταση μεταξύ Τ-Τ1.

- Δεν γνωρίζω αν το HD 60364-6 έχει αντικαταστήσει το HD 384. Σε κάποιες παλιότερες δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο αναφέρεται ότι το HD 60364-6 δεν έχει υποχρεωτική εφαρμογή στην Ελλάδα. Όμως αυτό μπορεί να έχει αλλάξει στο μεταξύ. Αν ναι, τότε γίνεται δεκτή και η μέτρηση με αμπεροτσιμπίδες.

μέτρηση γείωσης (HD384).pdf

μέτρηση γείωσης με αμπεροτσιμπίδες.pdf

Edited by Scrooge
Link to comment
Share on other sites

έχεις δίκιο, δεν αναφέρονται συγκεκριμένες αποστάσεις στον HD384. Ωστόσο το πρότυπο 60364 έχει ανσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία και ακολουθύμε αυτό (συμπληρωματικά). 

Link to comment
Share on other sites

βάσει ποιου νόμου έχει ενσωματωθεί στην νομοθεσία το HD60364; γιατί η ΥΑ που όρισε το HD384 υποχρεωτικό είναι ακόμα σε ισχύ. Το HD60364 είναι μεν ελληνικό πρότυπο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και υποχρεωτικό να το εφαρμόζεις αντιθέτως με το HD384 που είναι νόμος

Link to comment
Share on other sites

ίσως δεν το διατύπωσα σωστά. Δεν είπα πουθενά ότι είναι υποχρεωτικό. Είπα ότι εφόσον έχει ενσωματωθεί (ώς πρώτυπο) μπορούμε να το ακολουθούμε συμπληρωματικά.

Link to comment
Share on other sites

όταν βρήκε το HD 60364-6 που επιτρέπει την μέτρηση με αμπεριτσιμπίδα στο ΤΝ βγήκαν κάποιοι ηλεκτρολόγοι στα blog τους και έγραφαν ότι η αμπεροτσιμπίδα είναι επιτρεπτή, όμως ο ελοτ απάντησε

Link to comment
Share on other sites

Επί του πρακταίου.

Σε σύστημα ΤΤ ούτως ή άλλως δεν έχει νόημα να χρησιμοποιήσεις αμπεροτσιμπίδες

Σε σύστημα ΤΝ Σύμφωνα με τον HD384 δεν μετράμε την αντίσταση του ηλεκτροδίου γείωσης (της εγκατάστασης). Έτσι ως εδώ έχουμε εξαντλήσει τις υποχρεωτικές οδηγίες.

Αν κάποιος λοιπόν συμπληρωματικά (προαιρετικά) μετρήσει αυτήν την αντίσταση (βασή του 60364) ποιο είναι το πρόβλημα?

Edited by maneni
Link to comment
Share on other sites

κάνοντας μια παραπάνω μέτρηση (στο ΤΝ) που δεν είναι υποχρεωτική δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά κάνοντας μια μέτρηση που είναι υποχρεωτική (στο ΤΤ) μετατρέποντας το προσωρινά σε ΤΝ και χρησιμοποιώντας αμπεροτσιμπίδα όπως πρότειναν κάποιοι, υπάρχει πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

μα στο ΤΤ όπως προείπα ποιο το νόημα να αγοράσεις αμπεροτσιμπιδες για να κάνεις την μέτρηση? αφού είναι αποδεκτή η μέτρηση με βρόγχο σφάλματος που είναι και πιο εύκολο.

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

Έγινε συγχώνεψη του θέματος με παλαιότερο

Το ζήτημα της έχει αναλυθεί αρκετά και έχει γίνει προσπάθεια να ταξινομηθεί ανάλογα με το αντικείμενο. Προτείνω να δείτε τα παρακάτω link και οποιαδήποτε ειδική συζήτηση ταιριάζει σε κάποιο από αυτά να συζητηθεί εκεί.

Μέγιστη επιτρεπτή αντίσταση γείωσης σε TN

Μέγιστη επιτρεπτή αντίσταση γείωσης σε ΤΤ

Μέτρηση αντίστασης γείωσης σε σύστημα ΤΝ σε κατοικημένη περιοχή

Μέτρηση αντίστασης γείωσης σε σύστημα ΤΤ

Μέτρηση αντίστασης γείωσης (περίπτωση άμεσης γείωσης σε δίκτυο ύδρευσης)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.